45+ [REAL-TIME] MicroStrategy Interview Questions & Answers
MicroStrategy Interview Questions and Answers

45+ [REAL-TIME] MicroStrategy Interview Questions & Answers

Last updated on 03rd Jul 2020, Blog, Interview Questions

About author

Ramanan (Senior BI Developer )

Highly Expertise in Respective Industry Domain with 10+ Years of Experience Also, He is a Technical Blog Writer for Past 4 Years to Renders A Kind Of Informative Knowledge for JOB Seeker

(5.0) | 15212 Ratings 7556

MicroStrategy is an enterprise level tools, which has multiple usages in the software world or other words, it is an enterprise business intelligence application and data warehousing reporting tool. MicroStrategy platform can conceive multiple aspects like interactive dashboards, thresholds, and alerts, automated report distribution, highly formatted reports etc. Internal and external data can be analyzed thoroughly to make business decisions and helping with the development of mobile applications. Significant benefits with MicroStrategy is that it uses a single common metadata for consistency and streamlined maintenance. It also supports in-memory analytics with the concept called “Intelligent cubes”. Metrics and attributes can be created only once, and then can be utilized across several types of reports. All required changes can be done at a single place, and concerned reports are updated automatically. Same benefits are applicable for security permissions, they are granted in one place, which can help in reducing administration costs.

Now, if you are looking for a job which is related to MicroStrategy then you need to prepare for the 2020 MicroStrategy Interview Questions. It is true that every interview is different as per the different job profiles. Here, we have prepared the important MicroStrategy Interview Questions and Answers which will help you get success in your interview.

1) Explain what is Microstrategy?

Ans: 

Microstrategy is an enterprise business intelligence application software vendor. It supports scorecards, interactive dashboards, ad hoc query, high formatted reports, etc. The Microstrategy mobile application also supports business intelligence.

2) Mention what specific features and functionality do you get with OLAP services?

Ans: 

With OLAP services users can create a unique report views by removing or adding attributes and metrics contained within the intelligent cube. Without submitting a new request to the data warehouse, the new calculation is performed.

3) Explain how intelligent cubes are different from ordinary cubes?

Ans: 

Intelligent cubes are generated automatically when a new report is run against the data warehouse. Users don’t have to mention the cube to which they want to connect. Within the Microstrategy platform, the logic to match user requests with the proper intelligent cube is automatically handled. Subsequently the requests made by other users can seamlessly hit this new intelligent cube.

4) How Many Types The Microstrategy License Can Be Bought?

Ans: 

Two types:

  • named users or
  • cpu license.

5)  What Is A Joint Child?

Ans: 

A joint child is Microstrategy way of handling Composite Keys. Composite keys are constituted of two or more columns which together act as unique identifier. To handle this case in Microstrategy we make this set of columns, constituting composite keys, as joint child.

6) What are the benefits of Microstrategy?

Ans: 

The benefits of Microstrategy are as follows:

  • It is used to monitor information, and develop reports in real time. Knowledge of database programming is not required.
  • By using the Microstrategy Web, online access to data is easy. Searching for data is also user-friendly.
  • Users can easily modify reports through the Microstrategy Office version, using the Microsoft Office. 
  • Users can access the software through a mobile application compatible on most devices and operating systems.

7) What are Logical Views used for?

Ans: 

Logical Views allows application architects to create any desired view using MicroStrategy, without DBA involvement. Once these Logical views are created, they are available to the report designer in a way similar to any other table. This allows developers to model attributes and facts whose expressions span multiple tables.

8) Difference between standard, absolute and ignore condition in metrics?

Ans: 

  • Standard filtering allows the report filter to affect the metric.
  • Absolute filtering raises the report filter to the level of the target, so all subcategories in the categories included on the report are added together.
  • Ignore filtering disregards filtering criteria based on the attribute in the target and its related attributes (both parents and children).

9) Why do we go for parent child relationship?

Ans: 

While establishing the relationship between attributes one can either look from business hierarchy point of view and the attribute higher in the hierarchy becomes parent of the attribute lower in the hierarchy. Parent and Child follow a one-to-many relationship. Example Time hierarchy Year > Month > Date. Here Year would be parent of Month and Date and Month parent of Date.

We can also identify Parent-Child relationship from database design point of view. Here in a table the Primary Key uniquely identifies the other columns in the table and hence qualifies as child of all the other attributes from the table, in the same ways as a child in real world identifies his father (at least the biological one).

10)What is a compound attribute?

Ans: 

A compound attribute has its value determined by an expression which combines two or more columns in a database to create a new column

11) What are different kinds of objects in Microstrategy?

Ans: 

  • Configuration Objects: Configuration objects are MicroStrategy objects which can be re used in multiple projects and they appear in the system layer. Ex: Database Instances, Users, Login ID’s, Schedules
  • Schema Objects: The building block of BI. Schema objects are directly mapped to a column or columns in the database. Attributes, Facts, Functions & Operators, Hierarchies, Partition Mappings, Tables & Transformations
  • Public Objects: Objects that generate analytical data and are built on other schema objects or public objects. Also called as application objects. Ex: Consolidation, Custom Groups, Drill Maps, Reports, Documents, Filters, Prompts, Metrics, Templates and Searches

12) Define metadata in MicroStrategy?

Ans: 

MicroStrategy consist of multiple object definitions, which are stored using a database repository, known as metadata. It could be hosted on most of the databases. Metadata repository also consists of information about data warehouse. All the required information is captured in a format within a relational database. All report making, and data analysis is done by mapping MicroStrategy objects, achieved through metadata. Similarly, the report creation process uses various objects, representing data as report building blocks, which are eventually created and stored in a metadata repository. Sharing of objects across MicroStrategy application is enabled by metadata, by providing a central repository for object definitions.

13)  Describe various kinds of objects is MicroStrategy?

Ans: 

This is the common Interview Question asked in an interview. Objects can be categorized in 3 flavors:

  • Configuration objects: These objects provide critical information and act as a parameter for crucial project information like administration, user privileges, and connectivity. Some of these objects can be database instances, user group etc. All configuration objects are generated and maintained by managers having administration icon. They are not utilized directly but generated by an administrator to govern the platform.
  • Schema objects: All the database objects, like tables, views, columns correspond to Schema object created in an application. Any business intelligence application has three essential aspects like facts, attributes, and hierarchies, all these aspects are stored inside schema objects. All schema objects are created and maintained by MicroStrategy architect.
  • Application object: Reports, filters, documents, templates, metrics, prompts, custom groups are included in the Application object. Insight into relevant data and their analysis is achieved using application objects. These objects are created and maintained by MicroStrategy developer, unlike a Schema object. These objects are created using schema objects as building blocks.

14)  List out the end user products that delivers OLAP Services?

Ans: 

End user product that delivers OLAP services includes

  • Microstrategy Web
  • Microstrategy Desktop
  • Microstrategy Office

They all leverage the functionality enabled by OLAP services

15) Explain what is the difference between the Report filter and Report limit?

Ans: 

  • Report limit: It determines a set of criteria used to restrict or limit the data returned in the report data set after the report metrics are calculated.
  • Report Filter: It applies the where condition to the query sent to the warehouse to retrieve the results.

16) Explain what is Logical view in Microstrategy?

Ans: 

In Microstrategy, logical view is a table that you create by writing the SQL in Microstrategy instead of pulling it out from warehouse catalog.

17) Explain what is Smart Metrics in Microstrategy?

Ans: 

Smart metric is referred when a compound metric is defined with other metric objects using arithmetic operations like sum M1/M2.

For example: Simple or Compound Metrics Total (profits/unit sold) Smart Metrics: Total (profit)/ Total (sold)

18) Mention what types of testing can be carried out over the Microstrategy reports?

Ans: 

Microstrategy can carry out test like

  • Naming convention tests
  • Total calculations test
  • SQL query validations
  • Attribute and metric positions in the report
  • Drilling options tests
  • Prompts related verifications
  • Security filter tests
  • Formatting/export functionality tests
  • Threshold testing

19)  Explain what is Microstrategy Narrowcast server?

Ans: 

Microstrategy Narrowcast Server is a software product which monitors and delivers individualized information to users through e-mails, web portals and wireless devices like pagers, PDAs, and phones. Users determine what information they want, when and how they want to receive it, through an easy to use web page.

20)  Explain what are the advantages of dataset compared to file-set?

Ans: 

File set consists of total tables and information while data-set consists of attributes, metrics of a particular report only.

    Subscribe For Free Demo

    21) What Are Vldb Properties?

    Ans: 

    VLDB stands for Very Large Data Base Properties. This is Microstartegy way of handling database specific preferences while generating the report SQL. There are number of them. A few common one are for Attribute or Metric join types, cross join check, type of intermediate table, etc.

    22) What Is The Command Manager?

    Ans: 

    MicroStrategy Command Manager lets you perform various administrative and application development tasks by using text commands that can be saved as scripts. Like for example: – server management, user management, security, database management.

    23)  What Is An Object Prompt?

    Ans: 

    An object prompt allows you to select which MicroStrategy objects to include in a report, such as attributes, metrics, custom groups and so on. Object prompts can either determine the definition of the report template or the report filter.

    24) How Will Project Sources Be Configured In Mstr Office?

    Ans: 

    By editing the projectsources.xml, new project sources can be added

    25)  Comparison Between Consolidations And Custom Groups?

    Ans: 

    A custom group is a set of special filters that can be placed on a template. It is made up of an ordered collection of elements called custom group elements. Consolidations are used to specify the data you want to view in your report. They allow you to group attribute elements in new ways without changing the metadata and warehouse definitions.

    26) How The Reports Are Optimized?

    Ans: 

    VLDB properties allow you to customize the SQL that MicroStrategy generates, and determine how data is processed by the Analytical Engine.

    27) How to use Microstrategy?

    Ans: 

    The different uses of Microstrategy are:

    • Business analysts use the software for predictive analysis and data mining. This is done to develop business reports.
    • It has a huge library of more than 200 OLAP, financial and mathematical data analytics functions, which help the data scientists to derive KPIs for businesses.
    • Used by data scientists for data parsing and wrangling.
    • Data analysts use built-in tools for data visualization.
    • Live data can be monitored in real-time through easy to make dashboards.

    28) How to create a dashboard in Microstrategy?  

    Ans: 

    The steps to create a dashboard in Microstrategy are as follows:

    • Click on Create on the left side of the Microstrategy web application. Then click on New Document.
    • Select a dashboard template when prompted.
    • After selecting the blank dashboard, unlock it from the Options.
    • Right click on the padlock symbol, click on Properties and Formatting. From Properties window uncheck the locked check box.
    • Hit on OK to make the Dashboard ready to use.

    29) What is lookup table in Microstrategy?    

    Ans: 

    In Microstrategy, the lookup tables represent the attributes. Using the description tables and Ids, the attribute information is stored. If information about a single attribute is stored, the table is called normalized. If information about multiple attributes is stored, the table is called denormalized. This storage depends on the selection of the physical schema.

    30) What is narrowcast server in Microstrategy?

    Ans: 

    MicroStrategy Narrowcast Server is a delivery server that shares business information to the end users through email, SMS, printers, mobile devices, and file services. It consists of a Subscription Portal and a Delivery Engine that can be installed on one or more machines. Based on one’s requirement, the delivery service and information transmission service can be developed.

    Course Curriculum

    Get JOB Oriented Microstrategy Training for Beginners By Industry Experts

    • Instructor-led Sessions
    • Real-life Case Studies
    • Assignments
    Explore Curriculum

    31) What is metadata in MicroStrategy?

    Ans: 

    Metadata in Microstrategy is a database that contains the information about the Microstrategy objects. Information about application objects, schema, and configuration objects are present here. The project settings and data warehouse information are also present here.

    32) What is metrics in MicroStrategy?   

    Ans: 

    Mathematical operations and calculations performed on data are called metrics in Microstrategy. Based on certain values of some columns, these metrics depict average, division or summation results in a column. The built-in functions of Microstrategy are utilized for performing calculations on business data. The different types of metrics are:

    • Simple metrics
    • Nested metrics
    • Compound metrics
    • Derived metrics

    33) What are the VLDB properties in Microstrategy?     

    Ans: 

    The Microstrategy SQL that has been generated can be customized using the VLDB properties. Based on these VLDB (Very Large Data Base), the Intelligence server manages the query optimization, calculations, and metrics. These properties govern the working of the Analytical and SQL Engine, which have a significant influence on the business reports. The different levels where the VLDB properties can be set are:

    • Attribute level
    • Report level
    • Database instance level

    34)Define order of precedence of VLDB properties?

    Ans: 

    Reports>Project>Database Instance>DBMS

    35)What is Metric Formula Join Type? How it is different with Metric Join Type?

    Ans: 

    This is basically used for Compound Metrics and determines how the different tables used in metric formula are joined. Whereas the Metric Join Type determines how the metrics are joined to other metrics.

    36) What are attribute roles?

    Ans: 

    A user defines two attributes that have the same definition but play different roles in the business model. In this example, attribute Origin Airport and Destination Airport are defined using the same Lookup Table and Column (Airport_ID). Both attributes share the same forms, or information about them (Description, Location, etc.). In the fact table, however, a separate column exists for each of their roles (Origin_Airport_ID and Destination_Airport_ID).

    37) How do we resolve attribute roles?

    Ans: 

    By creating explicit table alias for the same or enabling the Automatic Attribute Role recognition.

    38) What are statistics tables and how do you configure the project statistics?

    Ans: 

    Statistics tables contain data on the MicroStrategy system’s usage and performance, and are populated by all projects that are configured to log statistics.

    To configure:-

    • Set up the Enterprise Manager.
    • Define the statistics and enterprise warehouse database.
    • Create the statistics database instance
    • Go the project configuration wizard of the project
    • Select statistics and define the what you want to log

    39) Difference between project merge and object manager?

    Ans: 

    • Object Manager can move just a few objects or just the objects in a few folders. Project Merge moves all the objects in a project.
    • Object Manager must locate the dependents of the copied objects and then determine their differences before performing the copy operation. Project Merge does not do a dependency search, since all the objects in the project are to be copied.
    • Project Merge can be run from the command prompt in Microsoft Windows.

    40) What are the types of Attributes ?

    Ans: 

    The types of Attributes are as follows:

    • Simple: A simple attribute is made up of one or more expressions. With a simple attribute definition, you can define an attribute as a column, constant, or simple expression.
    • Implicit Attributes: An implicit attribute is a virtual or constant attribute that does not physically exist in the database because it is created at the application level. The implicit attribute has its own expression.
    • Derived Attributes: A derived attribute has its value determined by an expression which combines two or more columns in a database to create a new column.
    • Compound Key Attribute: A compound key attribute is an attribute whose primary key is made up by the combination of two or more columns. 

    41) What is a Implicit Attribute?

    Ans: 

    An implicit attribute is a virtual or constant attribute that does not physically exist in the database because it is created at the application level. The implicit attribute has its own expression.

    42) When should attribute relationships be modeled as separate attributes in a parent-child relationship and when should they be modeled as forms of the same attribute?

    Ans: 

    It  is preferable to use separate attributes that are related hierarchically (that is, parent-child relationships) for the following reasons:

    Attributes that exist in a hierarchical relationship can appear independently of each other on a report. If ‘Item’ and ‘Item Category’ are modeled as separate attributes, reports may then be designed to report on individual items or whole categories. If ‘Item Category’ is considered a description (form) of ‘Item’, it becomes impossible to report on ‘Item Category’.

    Attribute forms are not available as metric dimensionality settings. In order to aggregate data at a particular attribute level, that attribute must exist as an attribute. If the attribute is modeled as an attribute form instead, it is possible to aggregate only at the level of the attribute containing the form.

    Attribute forms are not appropriate under the following circumstances:

    • When the attribute must be used as an aggregation level (metric dimensionality). For example, customer and state: if a user wishes to calculate sales totals by the states in which customers live, state should be a separate attribute as a parent (or grandparent, and so on) of customer.
    • When the attributes exist in a one-to-many or many-to-many relationship. For example, customer status: Presumably, each status will apply to several customers. Modeling status as a form of customer makes it always subordinate to customer, which may impose unnecessary limits on reporting options.

    43) Explain the scope of Business intelligence and why BI tools are essential?

    Ans: 

    Any form of business requires some level of intelligence to face competitors and market challenges. Understanding market and competition can be done by doing a proper data analysis and deriving the useful information out of it. It assists the business with some reliable data related operations. Frequent changing demands of customers can be understood by organizations with a proper and powerful strategy of intelligence. Other business, can collaborate with organizations reliably after attaining some level of intelligence in any business scenario. Any operation that can be adopted in business have a past, present and future view. Business intelligence tools let the organization know about this view. How effectively data can be utilized in performing any business intelligence task like reporting, data visualization, data mining and auditing, can be achieved with BI tools. Thus, production can be enhanced, and financial glitches can be avoided with the help of BI tools.

    44)  Explain what security does Microstrategy provides?

    Ans: 

    Microstrategy provides many security options to make sure that data is kept private and confidential. To make easy access and minimum maintenance, Microstrategy desktop synchronize with Windows NT and 2000 security and with Novell directory. Due to that users who have logged into these systems does not have to log on again.

    45)  Mention what is the difference between Schema object and Public object?

    Ans: 

    Schema objects are availed to create Application objects like Attributes, functions & operators, Hierarchies, Tables, etc. While, Public objects are used to create other application objects like Filters, Metrics, Consolidations, etc. Using architect permission schema object can be created while public object can be created by using a schema object only.

    46) Explain what is Listeners?

    Ans: 

    Listeners allows us to view the result of samplers in the form of trees, graphs, tables or simple text in some log files. They offer visual access to the data collected by JMeter about the test cases as a sampler component of JMeter is executed.

    47) Explain how you can resolve attribute roles?

    Ans: 

    By creating separate table alias for the same or enabling the automatic attribute role recognition, you can resolve the attribute roles.

    48) Mention what does the predictive modeling capabilities does Microstrategy provides?

    Ans: 

    Microstrategy can calculate four of the primary data mining functions including network algorithm, regression algorithm, clustering algorithm and tree algorithm.

    49)  Explain how you can direct the SQL generated to use a specific table?

    Ans: 

    We can use alias name of that table and alter the logical size of that alias table dnt then modifies main table and use the alias table.

    50)  Explain how you can insert and update a record in the database through Microstrategy?

    Ans: 

    You can insert and update or even a delete a record by using one of the components of Microstrategy known as an ODBC test tool. You can also alter table specification as per your need.

    Course Curriculum

    Learn Advanced Microstrategy Training & Certification Course

    Weekday / Weekend BatchesSee Batch Details

    51) Mention what is the difference between Microstrategy and Cognos?

    Ans: 

    Microstrategy Cognos
    Microstrategy is based on single meta-data repository Microstrategy can be operated as web based and a desktop toolThere is no cube data-set   for Microstrategy, and we obtain latest data-set from data-warehouse     automatically Microstrategy reporting is fast Cognos has two meta-data repository based database.It can be used as web-base reporting toolsCognos has cube dataset which needs to be refreshed in order to get current repository value before reporting Compare to Microstrategy, Cognos reporting is slow

    52) Explain how you can create the intelligent cubes in Microstrategy?

    Ans: 

    • Intelligent cubes can be made in Microstrategy in the public folder or a particular user folder
    • We can make a report and point the report to a cube or right click in a folder and select the cube option to make a new cube
    • Once the cube is created, select the report objects which is required and save the cube
    • Once the cube is stored and ran to check, one can create multiple reports out of a cube
    • You can also add new attributes and metrics, whenever necessary, and those will be readily available when you run the reports next time

    53)Explain how you can optimize a report in Microstrategy?

    Ans: 

    VLDB properties enable you to customize the SQL that Microstrategy produces, and determine how data is processed by the Analytical engine.

    54)  What Is The Order Of Precedence Of Vldb Properties?

    Ans: 

    Reports>Project>Database Instance>DBMS

    55) Difference Between Report Limit And Report Filter?

    Ans: 

    A report limit specifies a set of criteria used to restrict the data returned in the report data set after the report metrics are calculated. Report Filter applies the where condition to the query sent to warehouse to extract the results.

    56)How Conflicts Occur And What The Ways To Resolve Them?

    Ans: 

    When copying objects across projects with Object Manager, if an object with the same ID as the source object exists anywhere in the destination project, a conflict occurs.There are various ways to resolve depending upon the conditions like use existing, replace, keep both, use newer, use older, update in same path, update in new path and merge privileges.

    57) What Are Report Caches And How Many Types Are There?

    Ans: 

    A report cache is a result set from an executed report that is stored on MicroStrategy Intelligence Server. 4 types: matching caches, history caches, matching-history caches and xml caches.

    58)  While Establishing Relationship Between Attributes How Do You Decide Which Attribute Qualifies As Child And Which One As Parent?

    Ans: 

    While establishing the relationship between attributes one can either look from business hierarchy point of view and the attribute higher in the hierarchy becomes parent of the attribute lower in the hierarchy. Parent and Child follow a one-to-many relationship. Example Time hierarchy Year > Month > Date. Here Year would be parent of Month and Date and Month parent of Date. We can also identify Parent-Child relationship from database design point of view. Here in a table the Primary Key uniquely identifies the other columns in the table and hence qualifies as child of all the other attributes from the table, in the same ways as a child in real world identifies his father (at least the biological one).

    59) What are the attributes in MicroStrategy?

    Ans: 

    In Microstrategy, the entities are represented using the attributes. These are usually identified through a unique ID inside the database or data warehouse. These work as the column headers in the database. The different types of attributes are:

    • Simple attribute
    • Implicit attribute
    • Derived attribute
    • Compound Key attribute

    60) How to create a derived attribute in MicroStrategy?

    Ans: 

    A derived attribute in Microstrategy has a value that is decided by the combination of two or more columns. The derived attribute can be developed based on an object. The steps to create such an attribute:

    • Make a dataset consisting of the necessary objects.
    • Create the derived attribute by adding the dataset in the reporting services document.
    • Add the attribute in the document grid.

    61) What is an implicit attribute in Microstrategy?    

    Ans: 

    An implicit attribute is developed at the application level and it does not physically exist in the database. It has its own expression. As it has a constant value, it is not usually saved in a column or table. An implicit expression is required for creating such an attribute.

    62) What is a compound attribute in MicroStrategy?    

    Ans: 

    A compound attribute in Microstrategy is where more than one column is made the ID column. Therefore, more than one column is needed to identify that compound attribute distinctively. The presence of a compound key relationship is depicted when a compound attribute is created.

    63) What is the attribute role in Microstrategy?   

    Ans: 

    In Microstrategy, the attribute roles are one of the most popular features. The attribute role is a schema modelling practice where two or more attributes are created using the same lookup table. These attributes may not return any data when they are put in the same report.  Attribute roles are specified using the following ways:

    • Aliasing the table
    • Automatic recognition of the attribute roles

    64) What is data blending in MicroStrategy?

    Ans: 

    Data blending is used to join two sets of data on a dashboard or a document. During this process nonshared attributes are Cartesian joined and shared attributes are outer joined.

    65) What is the difference between primary and secondary dataset in MicroStrategy?

    Ans: 

    A primary dataset is used to display all the values in a particular dataset. Any dataset added to the dashboard becomes a primary dataset. In a particular dashboard, they can be more than one.

    For a document having many datasets, the join behaviour of each one of them can be primary or secondary. It is an additional dataset where the elements will be present even if they appear in the primary dataset.

    66) What is a logical size of a table and what does it depend on?

    Ans: 

    Logical size is Microstrategy way of generating the best suitable/optimized SQL to fetch the required data. Microstrategy follows an algorithm to calculate the logical size of a table, which depends on the no of attributes and facts based on the table and also the position of those attributes in the system hierarchy.

    The logical size does not depend on the actual data (no of rows) in the database. If the candidate answers this than his concept is wrong.

    67)What are Level Metrics? And why are they required?

    Ans: 

    Level metrics are advanced metrics which are set to be evaluated at a specified attribute level. These are required when in the same report you need to roll up a metric at two different levels side by side. Example is comparison of “Revenue from a Region” to “Revenue from a Country”. Here Region and Country are the two different levels.

    68) What is the difference in the way Microstrategy Handles Consolidations and Custom Group? Any advantage of using one over the other?

    Ans: 

    Custom Groups are handled at the database end where as Consolidations are handled at the Analytical Engine end. As a result the Consolidations are not an overhead for the database as there is a single pass in the query. On the other hand Custom Groups are an overhead on the database as they fire a separate SQL pass for every Custom group element.

    69) What are pass-through functions and why they are so called? Give some examples.

    Ans: 

    Pass-through functions are Microstrategy way of generating database specific SQL construct which otherwise are not possible. These are called pass-through functions because Microstrategy does not check the actual SQL construct and dumps it as is on the database. Examples include ApplySimple, ApplyComparison, etc.

    70) At which levels you can set the VLDB properties? Which level has the highest precedence?

    Ans: 

    VLDB Properties can be set at various levels like Report, Template, Metric, Project, Database Instance and DBMS level. Out of this Report level has the highest priority. It overrides all other levels.

    Microstrategy Sample Resumes! Download & Edit, Get Noticed by Top Employers! Download

    71) Define various ways of incorporating security in Microstrategy?

    Ans: 

    In Microstrategy security can be incorporated using a mix of any of the following ways:

    • Putting user specific restrictions at the database end and using user specific connection mapping. This is for column level security.
    • Applying folder and object level security to restrict access to certain set of reports/objects
    • Applying Security filters to the user. This provides row level security.

    72)How are the drilling options for an attribute decided?

    Ans: 

    Based on relation between attributes, hierarchies and their drilling configuration

    73) What are the two types of Hierarchies?

    Ans: 

    • System hierarchy: It contains all the project attributes and its available browse paths and is based on relation between attributes.
    • User defined Hierarchy: Custom grouping of attributes and define their browse paths.

    74) What is the difference between 2 tier, 3 tier and 4 tier architecture in MicroStrategy?

    Ans: 

    In 2 tier architectures, MicroStrategy desktop interacts with data warehouse and metadata in the form of a query, without the usage of any intelligent server. Thus, a normal interaction takes place between desktop and metadata. 3 tier architectures, on the other hand, consist of an intelligent server between desktop and data warehouse or metadata. 4 tier architectures, add an extra component in 3 tier architectures in the form of MicroStrategy Web.

    75) What is the difference between MicroStrategy and IBM Cognos?

    Ans: 

    Following are the differences:

    • MicroStrategy supports multiple languages whereas Cognos provides a dashboard that is customizable.
    • MicroStrategy is usable in both forms, web and desktop tools whereas Cognos is a web-based reporting tool mechanism.
    • It is based on a single data repository strategy whereas Cognos has two metadata repository and database based.
    • Reporting with MicroStrategy is fast whereas Cognos reporting feature slow as compare to MicroStrategy tool.

    76) Mention the process or roadmap that Microstrategy uses to query request and generate BI reports?

    Ans: 

     The process or roadmap that Microstrategy used for generating BI reports

    • Connect to Database
    • Create Metadata
    • Create Databases ( in-memory ROLAP)
    • Schedule ETL (Query Schedule)
    • Create Reports and Dashboards

    77) Mention different types of attributes in Microstrategy desktop?

    Ans: 

    Various types of attributes in Microstrategy desktop include,

    • Implicit Attributes
    • Compound Key Attribute
    • Derived Attributes
    • Simple Attribute

    78) Mention what is the difference between Custom group and Consolidations?

    Ans: 

    Custom group Consolidations
    A custom group is a set of filters that can be placed on template. It is made up of an ordered collection of elements referred as     custom group elements. Consolidations are used to define the data you want to view in your report.    It enables you to group attribute elements in new ways without altering the metadata and warehouse definitions.

    79)How many types of metrics in MicroStrategy?   

    Ans: 

    The different metric types are:

    • Simple metrics
    • Nested metrics
    • Compound metrics
    • Derived metrics
    • Conditional metrics
    • Transformation metrics

    Are you looking training with Right Jobs?

    Contact Us
    Get Training Quote for Free