Learn 25+ SoapUI Interview Questions & Answers [ SURE SHOT ]
Soapui Interview Questions and Answers

Learn 25+ SoapUI Interview Questions & Answers [ SURE SHOT ]

Last updated on 04th Jul 2020, Blog, Interview Questions

About author

Sanmugam (Sr Technical Engineer )

He is a Proficient Technical Expert for Respective Industry Domain & Serving 8+ Years. Also, Dedicated to Imparts the Informative Knowledge's to Freshers. He Share's this Blogs for us.

(5.0) | 16547 Ratings 1320

These Soap UI Interview Questions have been designed specially to get you acquainted with the nature of questions you may encounter during your interview for the subject of  Soap UI . As per my experience good interviewers hardly plan to ask any particular question during your interview, normally questions start with some basic concept of the subject and later they continue based on further discussion and what you answer.we are going to cover top 100 Soap UI  Interview questions along with their detailed answers. We will be covering Soap UI scenario based interview questions, SoapUI  interview questions for freshers as well as Soap UI interview questions and answers for experienced.

Q1. Explain what is SOAP UI?

Ans:

SOAP UI is a free, open source cross-platform functional Testing solution.  It enables you to rapidly and easily create and execute automated regression, compliance, functional and load tests. Its used for Web Services Testing

Q2. Explain what is the role of XML, SOAP, WSDL and UDDI in web services?

Ans:

Web services are a medium through which web based application can be integrated or communicated over an internet protocol backbone. Web based application can be integrated using XML, SOAP, UDDI and WSDL. SOAP is used for transmitting the data; WSDL is used for describing or relating the services, UDDI is used for listing what services are accessible, XML is used to tag the data.

Q3 Mention what SoapUI can do?

Ans:

SoapUI can-

  • It can do automated testing like load tests, scenario-based tests and data driven tests
  • It has got built-in reporting abilities
  • It has got unique ability to impersonate Web services and run functional and load test against them even before they are executed

Q4. Mention how SoapUI is used to structure functional tests?

Ans:

SOAP UI uses three levels to structure functional tests

  • TestSuite: It is a pool of test cases used for combining functional tests into logical units
  • TestCase: It is a group of test steps that are brought together to test some specific aspect of your services. You can augment any number of test cases to test suites
  • TestSteps: They are “building blocks” of functional tests in SOAPUI. They together makes TestCase and determines the flow of execution of the service to be tested

Q5. Mention what is the difference between REST and SOAP?

Ans:

  • SOAP: Soap stands for Simple Object Access Protocol and it is a protocol used for receiving and sending data over HTTP as XML
  • REST: It is a way of designing web services.

Q6. Explain what are the properties in SoapUI?

Ans:

Properties in SOAPUI is used to retrieve and store data.  The data is stored as key, value or format.

Q7. Explain where you use properties in SoapUI?

Ans:

We can read the property values into test step endpoint, username, header values, password, domain, POST, PUT, GET and DELETE method properties.

Q8. Mention what languages does SoapUI use?

Ans:

SOAP UI supports two languages, Groovy, and JavaScript.

Q9. Mention what are the default properties in SOAPUI?

Ans:

By default, SOAPUI has properties at three levels

  • Project level default or custom properties: User can append any number of properties at project level and it can be opened from any test steps from any test cases under any test suites
  • Test suite level default or custom properties: User can append any number properties at test suite level and it can be used from any test steps from any test cases under this test suite
  • Test case level default or custom properties: At Test Case level users can add any number properties at test case level and it can be used from any test steps from this test case

Q10. Explain how you can parameterize the endpoints in SOAP UI?

Ans:

To parameterize the endpoints in SOAPUI is most important as it is the first step in Automation Testing.  It is more time consuming for changing endpoints manually.  In order to do that

  • Define a project property holding the endpoint
  • Change the endpoint to use this property via property expansion
  • Ensure that your requests are availing the configured endpoint
  • When a request is run, the property will inevitably be with its current value. To use a different value just configure the endpoint in the UI, you can use the P option from the command line

Q11. What are web services?

Ans: 

Web services are web components that transfer data between client and server. The client sends a web request to the server and the server then responds to the client. The response and request are related and different requests evoke the corresponding response.Web Service is a web component or software program that can be accessed on the Internet. It is mainly used to communicate with the web-based applications through XML messaging concepts. For example, if we want to access a particular location using Google Maps, we can use the corresponding web service URL. For that, we have to pass the appropriate inputs.

Q12. What is the primary challenge when testing web services?

Ans: 

Majority of the functional testing is carried out via the GUI; the biggest challenge of web services is that they do not have a UI.

Q13. What are the communication channels available for a web service?

Ans: 

In general, web service is combined with the following protocols. They are,

  • HTTP / POST
  • HTTP / GET
  • SOAP

While exposing the web services, these channels will be used for communication with the clients. Here HTTP / POST protocol transfers the information between the clients with a secure mode. HTTP / GET protocol allows the clients to view transferred data partially at the browser’s address bar. SOAP is used for transferring the confidential data safely.

Q14. What are the different components that can be used in the web services?

Ans: 

There are four components used in web services. They are,

  • WSDL – Web Service Description Language
  • SOAP – Simple Access Object Protocol
  • UDDI – Universal Description, Discovery and Integration
  • RDF – Resource Description Framework
  • XML – eXtensible Markup Language

Q15. What are the tools used for testing Web services?

Ans:

To perform functional testing for web services, we can use the following tools.

  • SoapUI
  • RESTClient – This is a Firefox plug-in
  • JMeter – Specially made for performance testing tools and also we can do functional testing the web services.

Q16. What is WSDL?

Ans: 

WSDL stands for Web Service Description Language and is a document written in XML. It uses XML to define the service layer document which consists of the origin of the web service, headers, port types, request and response data. This one can provide the information about web methods and web service.

Q17. What is the role of WSDL documents in web service testing?

Ans:

Validating web services is only possible with WSDL documents because to configure web services in SoapUI, WSDL documents are mandatory. If the WSDL document is not valid, SoapUI will throw an exception immediately.

Q18. What is UDDI?

Ans: 

Universal Description, Discovery and Integration- a directory or global repository where all the web services can be found. A new Web Service can also be registered through this. This is also the place where WSDL detailed definitions are found.It uses the discovery layer which is used in the web services. UDDI has all the information about the web services in detail. Global web services can be deployed at http://uddi.xml.org/

Q19. What is SOAP?

Ans: 

Simple Object access protocol that uses XML to interact with web applications. It uses XML based content to communicate between two client machines across any network

Q20. What would be the message format of SOAP protocol?

Ans: 

Generally, all SOAP-based web services are written using XML language which uses standard message format that is accepted across the universe. In this format, it is easy to read, identify the errors, avoids interoperability problems etc.

    Subscribe For Free Demo

    Q21. Mention what is the general format for reading the custom or default property value?

    Ans:

    The general format for reading the custom or default property value is ${#levelname#key}

    Q22. Inside the SOAPUI where a groovy script can be used?

    Ans:

    Inside the SOAPUI groovy script can be used in two places

    • Groovy script test step
    • Script Assertion- within test step

    Q23. Mention some important functionalities of SOAP UI?

    Ans: 

    Some important functionalities of SOAP UI are:

    • It creates a new project using only the web service WSDL link; it will get the information of all methods and import them automatically
    • It creates test cases directly from the web method request
    • It tests web methods in combination or separately. It has a very useful capability which allows datas and parameters to be passed from one method to another.  It enables you to save data in variables so other methods can access it
    • It enables creating validations on the web method results through assertions; the assertion can be created either in Xpath or Xquery
    • It helps in creating other types of validations like schema compliance, soap fault, response time etc.
    • It enables organizing the test cases in test suites
    • It enables running all test cases from a test suite and getting fail/pass results for each test case
    • It enables parameterization of the test cases request fields so that a test case can avail different values from a table or database
    • Using groovy it enables creating complex validation scripts
    • It has some support for web service Load Testing
    • It has some support for testing coverage and requirements management

    Q24. Explain what assertion is in Soap UI and give some examples of assertions possible in SOAPUI?

    Ans:

    In SOAP UI assertion functionality is used to validate the response of request received by the Test Steps at the time of execution.  It is used to compare a part of a message to some expected value.

    Assertion types in SOAPUI includes

    • Simple contains
    • Schema compliance
    • Simple not contains
    • Soap Faults
    • Response SLA
    • XPath Match
    • XQuery Match
    • WS security status
    • Script Assertion
    • WS- Addressing Request or Response Assertion

    Q25. Does SoapUI support SSL Authentication?

    Ans: 

    Yes

    Q26. What Is Groovy Script And Where Can It Be Used?

    Ans:

    Groovy is a scripting language which internally includes all the java libraries – it helps us to customize and add custom validations to SoapUI tests

    Q27. Inside The Soapui Where Groovy Script Can Be Used?

    Ans:

    Inside the SOAPUI groovy script can be used in two places

    • Groovy script test step
    • Script Assertion- within test step

    Q28. Explain About Xpath Assertion In Soapui?

    Ans:

    In SoapUI, XPath assertion is used for asserting the web service response value by specifying the absolute path. If the absolute path is matched with the response value, then the test case or test suite will be considered as PASS otherwise it will be notified as FAILED. We can see the results of assertion at bottom of the screen where the Assertion tab will have resultant information.

    Q29. What Are The Different Components Can Be Used In Web Services?

    Ans:

    There are five components used in web services. They are:

    • WSDL – Web Service Description Language
    • SOAP – Simple Access Object Protocol
    • UDDI – Universal Description, Discovery and Integration
    • RDF – Resource Description Framework
    • XML – eXtensible Markup Language

    Q30. What are the advantages of SOAP?

    Ans:

    Since it’s XML based, it is platform and programming language independent. RPC (Remote procedure calls) are sometimes blocked by firewalls and proxy servers- Soap overcomes that.

    Course Curriculum

    Get Experts Curated SoapUI Certification Course By Industry Trainers

    Weekday / Weekend BatchesSee Batch Details

    Q31. What does a soap document contain?

    Ans:

    Envelope element is the topmost tag which identifies the XML document as a SOAP message. Followed by the Envelope element, you see the header element that has header information. The Body element specifies the call and response information. Finally, you have a Fault element which contains errors and status information.

    Q32. What is meant by Protocols and what are the major types used in web services?

    Ans:

    • A protocol is a set of standard rules that help to communicate the hardware devices through the software applications. There are different types of protocols used in the Internet and Intranet applications. They are
    • TCP which stands for Transmission Control Protocol. It has the rules to exchange the messages between two different Internet applications.
    • Internet Protocol uses the rules for sending and receiving the information between two different Internet addresses.
    • Similarly, HTTP, FTP and DHCP protocols have used the set of rules to transfer the data other than Internet applications.

    Q33. What is XML?

    Ans:

    XML (eXtensible Markup Language) is a mark-up language that is used for storing, sharing and formatting data. In general, an XML document is built by the tags. For more info and examples, check out this article https://www.softwaretestinghelp.com/web-services-api-testing-tool-soapui-tutorial-1/

    Q34. SoapUI and SoapUI Pro?

    Ans:

    SoapUI is a web service testing tool and SoapUI Pro is its commercial version. SoapUI can help create functional, security and load testing test suites. SoapUI Pro does all that with advanced drag and drop, Data Driven testing, advanced reporting and coverage analysis. 

    Q35.What is the latest version of SoapUI?

    Ans:

    SoapUI 5.5 is the latest version of SoapUI. It was released on February 12, 2019.

    Q36.What project formats are available in SoapUI?

    Ans:

    SoapUI mainly supports two project formats:

    • Standalone projects
    • Composite projects.

    Q37.List the features offered by SoapUI open source?

    Ans:

    Some features offered by SoapUI open source are:

    • Functional Testing
    • Service Simulation
    • Security testing
    • Load Testing
    • Technology Support
    • Automation
    • Analytics
    • Ecosystem

    Q38.What programming languages are supported by SoapUI?

    Ans:

    Soap UI supports Groovy and JavaScript programming languages.

    Q39. What is Groovy Scripting?

    Ans:

    Groovy Scripting is a language used for testing web services.

    Q40. What is an XML and how is it used?

    Ans:

    XML stands for “Extensible Markup Language”, it is used to store and transport data. It is a flexible way to create data formats and share information via the Internet.

    Q41.List different types of assertions used in SoapUI?

    Ans:

    Following are list of different types of assertions used in SoapUI

    • Contains & Not Contains
    • XPath match
    • XQuery match
    • Schema compliance
    • Soap Faults
    • Response SLA
    • WS security Status
    • Script Assertion
    • WS- Addressing Request or Response Assertion

    Q42. What can we do with the help of SoapUI?

    Ans:

    • SoapUI offers us to perform automation testing which includes functional testing, load testing and Data Driven testing.
    • It also provides in build reporting tool and export test results log provision
    • We assert our services using various types of assertions

    Q43. What hierarchy does SoapUI follow to build a proper testing project?

    Ans:

    In a SoapUI project, the following order should be maintained.

    • TestSuite – This is combination of functional tests and logical blocks
    • Testcase – It’s a group that contains several test steps for the specific aspects of the service.
    • Teststep – it contains the set of functional tests

    Q44. What is the basic method to automate web services in SoapUI?

    Ans:

    • Create a project and add the WSDL file
    • Add test suites, Test cases and Test cases- in that order
    • Include custom programming/validation using by adding Groovy steps
    • Call external data sources if using
    • Add assertions if necessary
    • Then RUN.

    Q45. In spite of so many functional testing tools in the market, why do you prefer Soap UI?

    Ans:

    Why we prefer SoapUI are as follow:

    • Easy to install
    • An interface is easy to use and understand
    • Availability of automating the test cases
    • Mocking availability
    • Easy Integration

    Q46. Describe web services?

    Ans:

    For any web applications, there are two ends –client and server, where the requests are sent by the client side and are responded back by the server side. Web services are web-enabled components that help to communicate the data between the client and server. This can be easily accessed over the internet. It works on the concept of XML messaging concepts.

    Q47. How does the hierarchy go in Soap UI for testing project’s build?

    Ans:

    The sequence of operations is as follow –

    • TestSuite
    • TestCase
    • TestStep

    Q48. How to automate web services in SoapUI?

    Ans:

    This is the basic SoapUI Interview Question asked in an interview. Below are the points on how to automate web service in soapUi are as follows:

    • Create a project and add it to WSDL file
    • Add the test suite, test case, and test step
    • Custom validation using groovy steps
    • Call the external data source if any
    • Add ascertains (if any)
    • RUN the test

    Q49. Name the different kinds of assertions available in SoapUI?

    Ans:

    One of the crucial features in SoapUI is assertions. Below listed is its kind –

    • Simple contains
    • Schema compliance
    • Simple not contain
    • Soap Faults
    • Response SLA
    • XPath Match
    • XQuery Match
    • WS security status
    • Script Assertion
    • WS – response assertion

    Q50. Name the types of data sources compatible with Soap UI?

    Ans:

    The files format compatible with Soap UI is

    • Excel File
    • CSV file
    • ODBC sources
    • SQL/ADO Objects
    Course Curriculum

    Enroll in Best SoapUI Training and Get Hired by TOP MNCs

    • Instructor-led Sessions
    • Real-life Case Studies
    • Assignments
    Explore Curriculum

    Q51. Tell me about the resource root property in Soap UI along with resource root examples?

    Ans:

    • The resource root property helps to control the Soap UI path for any project resources.
    • If the resources are external, they are needed to include in the project while distribution.
    • Regarding the root, examples refer the below-mentioned scenarios.

    If a user has a file (let’s say RPAdata.xls) for which he needs access, then the d:\projects\ folder will contain the root files of the project

    • Absolute path
    • Project path
    • Workspace path

    Q52. Brief me the steps needed for Security testing?

    Ans:

    The steps of security testing are as follow

    • First to create a functional test case, if there are already any available one a user can opt that as-well
    • Add a security test
    • Run the security test
    • Analyze the report
    • Create a Report

    Q53. Name the factors that affect the web services performance?

    Ans:

    First, I just want to name them and then I would like to brief them

    • A large volume of XML/JSON file which is getting processed in the server side:
    • Processing of payloads (series of request and related response)

    The above two factors contribute to the maximum for poor performances, the effects get multifold when the application server is not that robust and while implementing a complex WSDL. Sometimes the requests are responded to quickly because of these reasons.One more crucial factor is Security, which has always been a point of concern and worries the testers who do web performance testing. The reason is HTTPS sites are considerably low performance when a tester adds WS-security layer this decreases the performance furthermore.

    Q54. How will you import the Postman collection into a Soap UI?

    Ans:

    We need to follow some series of steps –

    Select a File>Import Postman Collection

    When the “import postman Collection” opens, click Browse and select the Postman collection to import.By doing this the Soap UI will create a new project automatically and imports all the related API’s in the collection. Once this is done the Soap UI application prompts the user to select the test case name.

    Q55. What are SoapUI assertions?

    Ans:

    Assertions compare the parts/all of the response message to the expected outcome.

    Q56. What are the major types of assertions available in SoapUI?

    Ans:

    Assertions are one of the major features in SoapUI. It offers the following types of assertions.

    • Simple contains
    • Schema compliance
    • Simple not contain
    • Soap Faults
    • Response SLA
    • XPath Match
    • XQuery Match
    • WS security status
    • Script Assertion
    • WS- Addressing Request or Response Assertion

    Q57. What is Data Driven testing?

    Ans:

    Data Driven testing means to store our test data which includes input and expected output in an external data source called Excel / Database / XML file. Later, we need to iterate the data source using respective components. In SoapUI, Datasource and Datasource Loop test steps are used for performing data driven testing.

    Q58. What are the different types of assertions used in SoapUI?

    Ans:

    The following are the different types of assertions:

    • Contains & Not Contains
    • XPath match
    • XQuery match
    • Schema compliance
    • Soap Faults
    • Response SLA
    • WS security Status
    • Script Assertion
    • WS- Addressing Request or Response Assertion

    Q59. How can assertions be added in SoapUI?

    Ans:

    Receive a response to a request as you normally would follow the below steps:

    • Create a project, add WSDL
    • Add Test suite, Test case and Test steps
    • Run the request

    To add assertions:

    • Click on the Add Assertions at the top of log tabs.
    • Configure the assertions as per the type and data required.

    Q60. Can the custom code be added to SoapUI? If yes, what can be added?

    Ans:

    Yes -Groovy steps and Javascript steps.

    Q61. How to group tests?

    Ans:

    The basic Test suite is a way for us to group tests in SoapUI. When you need a different set of tests, you just have to create a new test suite and create tests as required under it as test cases.

    Q62. How to save the responses received?

    Ans:

    The response values can be saved by clicking on the required request and choosing the “Dump file” location in its properties.

    Q63. Explain the procedure to parameterize the endpoint in SoapUI?

    Ans:

    The parameterizing feature is most important when we automate the test cases and also this is the beginning of the test step creation process. Let us have a look into this.

    • Create project which has the endpoint information
    • If necessary, change the endpoint and assign to the property through the property expansion test step
    • Make sure the request information available in the given endpoint address
    • During the execution time, a property will hold the test value. Providing different input values to the property it is easy to do it through the IDE.

    Q64. What are the major places that Groovy Script Teststep used?

    Ans:

    In SoapUI, we can use Groovy Script in the following two places.

    • Groovy Script Teststep under the test case
    • Script Assertion Test Step

    Q65. What is RDF?

    Ans:

    Resource Description Framework- RDF contains the description of the web resources such as title, author, content, and copyright information. It is written using XML.

    Q66. What Hierarchy Soapui Follows To Build A Proper Testing Project?

    Ans:

    In a SoapUI project, the following order should be maintained:

    • TestSuite – This is combination of functional tests and logical blocks
    • Testcase – Its a group that contains several test steps for the specific aspects of the service.
    • Teststep – it contains the set of functional tests

    Q67. What Is The Role Of Wsdl Document In Web Service Testing?

    Ans:

    Validating web services is only possible with WSDL documents because to configure web services in SoapUI, WSDL documents are mandatory. If the WSDL document is not valid, SoapUI will throw an exception immediately.

    Q68. What Is Meant By Protocols And What Are The Major Types Are Used In Web Services?

    Ans:

    A protocol is a set of standard rules that helps to communicate the hardware devices through the software applications. There are different types of protocols used in the Internet and Intranet applications. They are

    • TCP which stands for Transmission Control Protocol. It has the rules to exchange the messages between two different Internet applications.
    • Internet Protocol uses the rules for sending and receiving the information between two different Internet addresses.
    • Similarly, HTTP, FTP and DHCP protocols use the set of rules to transfer the data other than Internet applications.

    Q69. What Is Data-driven Testing? How Can You Do This Using Soap UI?

    Ans:

    Data-driven testing is when you store test data (input, expected output, etc) in some external storage (database, spreadsheet, xml-files, etc) and then use that data iteratively in your tests when running them. For example to test your phone-lookup service, you might have a list of names and expected phone-numbers in a database which you would use to “drive” your test, checking that each name gets the right phone-number back. It’s really quite simple.

    Q70. How Do I Save The Changes I Make To My Projects, Requests, Test Cases, Etc?

    Ans:

    Soap UI automatically saves everything on exit. If you want to save your projects without exiting (for example if you want to commit your project file to CVS) use the “Save All” option in the main File menu

    Coded UI Sample Resumes! Download & Edit, Get Noticed by Top Employers! Download

    Q71. How To Create A Mock Service?

    Ans:

    • Right-click on one of the SOAP interfaces and selects Generate Mock Service.
    • In the dialog Generate Mock Service you can specify the local port/path for the service you’re creating but for the moment just click OK.
    • Enter the name of your Mock Service in the Name dialog and click OK.
    • After creating the Mock Service, you should get a Mock Service with one operation and one request.

    Q72. What do you understand by UDDI?

    Ans:

    It’s a kind of global repository which contains all kinds of web services. Working on a project when there is a need to fetch several details for testing purposes a tester can find them here. If a new web service can be registered using this. A place which contains the detailed information of the WSDL.

    Q73.What are the elements that should be contained in SOAP message?

    Ans:

    • Envelope – Translates the XML document to a SOAP message. It is the root element.
    • Header – Contains the header message. Contains the application specific information.
    • Body – Contains the call and response message.
    • Fault element – Used for communicating errors. If present, it appears as a child element of the body and can appear only once.

    Q74.What is Service Oriented architecture (SOA)?

    Ans:

    Service Oriented Architecture is a style of software design where services are provided by application components through a communication protocol over a network.
    Basic principles of SOA are :

    • Independence of Vendors
    • Independence of Technologies
    • Independence of Products

    Q75. What are the different SOAP WSDL bindings?

    Ans:

    • SOAP 1.1 binding
    • SOAP 1.2 binding
    • HTTP binding

    Q76. What are the capabilities of SOAP UI Tool?

    Ans:

    • Mock Service – Simulation of web services before they are actually implemented
    • Scripting – Groovy or Java Script allows for different operations to be performed (Ex: Dynamic Load configurations, dynamic mocking etc)
    • Functional Testing
    • Performance Testing
    • Building Test Automation
    • Provide complete coverage of web services and web services application through automation

    Q77. What do ‘200 OK’ response code in SOAP response indicate?

    Ans:

    ‘200 OK’ Response code in SOAP response indicates the SOAP request was processed successfully by the service provider and a response was generated to the service requester successfully.

    Q78. What do ‘405 Method Not Allowed’ response code in SOAP response indicate?

    Ans:

    ‘405 Method Not Allowed’ Response code in SOAP response from service provider to sender indicates the SOAP message via HTTP method other than HTTP POST was sent to the service provider

    Q79. What does ‘415 Unsupported Media Type’ response code in SOAP response indicate?

    Ans:

    ‘415 Unsupported Media Type’ in SOAP response to sender indicates the content type header with a value of text/xml was not sent by the sender to the service provider.

    Q80. What are the building blocks of Service Oriented Architecture (SOA)?

    Ans:

    • Web Services
    • Mediation
    • Composition

    Are you looking training with Right Jobs?

    Contact Us
    Get Training Quote for Free