Read [BEST] Mobile Application Testing Interview Questions - 2020
Mobile Application Testing Interview Questions and Answers

Read [BEST] Mobile Application Testing Interview Questions

Last updated on 04th Jul 2020, Blog, Interview Questions

About author

Ramesh (Sr Project Manager )

High level Domain Expert in TOP MNCs with 8+ Years of Experience. Also, Handled Around 20+ Projects and Shared his Knowledge by Writing these Blogs for us.

(5.0) | 15212 Ratings 618

These Mobile Application Interview Questions have been designed specially to get you acquainted with the nature of questions you may encounter during your interview for the subject of Mobile Application . As per my experience good interviewers hardly plan to ask any particular question during your interview, normally questions start with some basic concept of the subject and later they continue based on further discussion and what you answer.we are going to cover top 100 Mobile Application  Interview questions along with their detailed answers. We will be covering Mobile Application  scenario based interview questions, Mobile Application  interview questions for freshers as well as Mobile Application  interview questions and answers for experienced. 

1. What is the difference between Mobile device testing and mobile application testing?

Ans:

Mobile device testing means testing the mobile device and mobile application testing means testing of the mobile application on a mobile device.

2. What are the types of mobile applications?

Ans:

Mobile applications are of three types:

Native Application: Native app installed from application store like Android’s google play and apple’ app store. The application which can be installed into your devices and run is known as a native application for E.G. whats App, Angry birds etc.

Web Application: Web applications run from mobile web browsers like Chrome, Firefox, Opera, Safari etc using mobile network or WIFI. E.G. of web browser applications are m.facebook.com, m.gmail.com, m.yahoo.com, m.rediffmail.com etc.

Hybrid Application: Hybrid apps are combinations of native app and web app. They can run on devices or offline and are written using web technologies like HTML5 and CSS. For E.G. eBay, Flipkart etc

3. How to test CPU usage on mobile devices?

Ans:

There are various tools available in the market like google play or app store from where you can install apps like CPU Monitor, Usemon, CPU Stats, CPU-Z etc these are an advanced tool which records historical information about processes running on your device.

4. What are the defects tracking tools used for mobile testing?

Ans:

You can use same testing tool which you use for web application testing like QC, Jira, Rally, and Bugzilla etc.

5. What all major networks to be considered while performing application testing?

Ans:

You should test the application on 4G, 3G, 2G, and WIFI. 2G is a slower network, it’s good if you verify your application on a slower network also to track your application performance.

6. When performing sanity test on the mobile application what all criteria should be taken into consideration?

Ans:

  • Installation and installation of the application
  • Verify the device in different available networks like 2G, 3G, 4G or WIFI.
  • Functional testing
  • Interrupt testing- Able to receive the calls while running the application.
  • Compatibility testing – able to attach the photo in message from gallery
  • Test application performance on a different handset.
  • Make some negative testing by entering the invalid credentials and test the behavior of the application.

7.Which things to consider testing a mobile application through black box technique?

Ans:

  • By testing your application on multiple devices.
  • By changing the port and IP addresses to make sure the device is getting connected and disconnected properly.
  • By making calls and sending messages to other devices.
  • By testing your web application on different mobile browsers like Chrome, Firefox, opera, dolphin etc.

8. What is the latest version of iOS?

Ans:

iOS 8. (This changes quite often, so please check the acet site for most recent info)

9. What is the latest version of Android?

Ans:

Lollipop 5.0–5.0.2 (also changes often).

10.What is the extension of Android files?

Ans:

.apk (Android application package)

11. What is the extension of iOS files?

Ans:

.ipa

12. What is the full form of MMS?

Ans:

Multimedia Messaging Services

13. What are MT and MO in SMS?

Ans:

Sending message is known as MO (Message originate) and receiving the message is known as MT(Message Terminate)

14. What is WAP?

Ans:

WAP is Wireless Application Protocol used in network apps.

15. What is GPRS and how it works?

Ans:

GPRS is General Packet Radio Service which works on a mobile network with the help of IP transmissions. GPRS provides the transmission of IP packets over existing cellular networks. It provides you internet services on mobile.

16. What is the latest version of Windows?

Ans:

Windows 10

17. What do you mean by Streaming media?

Ans:

Streaming is a process of downloading the data from the server. Streaming media is the multimedia that is transferred from server or provider to the receiver.

18. What are the automation tools available for mobile application testing?

Ans:

There are many automation tools available in the market for mobile application testing but iPhone Tester is one of the best tools to test the application on iPhones and screen fly for android devices.

19.What is the best way to test different screen sizes of the devices?

Ans:

Using emulator.

20. What is the basic difference between Emulator and Simulator?

Ans:

The emulator is based on hardware and software wherein simulator is based on software. Simulation is a system that behaves similar to something else while emulation is a system that exactly behaves like something else.

    Subscribe For Free Demo

    21. What are the common challenges in mobile application testing?

    Ans:

    Working on different operating systems, a variety of handsets, different networks, a variety of screen size.

    22. What are the tools based on cloud-based mobile testing?

    Ans:

    Seetest, Perfecto Mobile, BlazeMeter, AppThwack, Manymo, DeviceAnywhere etc.

    23. What web services are used by a mobile app?

    Ans:

    They are many depend upon the application. SOAP and REST web services are used but RESRful is more common now.

    24.What all devices have you worked till now?

    Ans:

    Android, Symbian, Windows, iPhone etc.

    25.How to create Emulator on Android?

    Ans:

    Give a name in name field -> select target API from the list -> enter the size -> select the required skin section -> click on create AVD -> select the required AVD -> click on start button -> launch it

    26.Does Selenium support mobile internet testing?

    Ans:

    Yes, it does, Opera browser is used for Mobile internet testing.

    27.Does Selenium support Google Android Operating System?

    Ans:

    Yes, Selenium 2.0 supports Android Operating System.

    28.Name debugging tools for mobile?

    Ans:

    Errors can be verified by the generated logs. We can use configuration utility on iOS and android monitor.bat on android. Here are few to name Android DDMS, Remote Debugging on Android with Chrome, Debugging from Eclipse with ADT, Android Debug Bridge, iOS simulator etc.

    29.Name mobile automation testing tools you know?

    Ans:

    Paid tools:

    Ranorex, Silk Mobile, SeeTest

    Free tools:

    Appium, Robotium, KIF, Calabash

    30.What is the strategy used to test new mobile app?

    Ans:

    • System integration testing
    • Functional testing
    • Installation and uninstallation of the app
    • Test HTML control
    • Performance
    • Check in multiple mobile OS
    • Cross browser and cross-device testing
    • Gateway testing
    • Network and Battery testing
    Course Curriculum

    Best In-Depth Practical Oriented Mobile Application Testing Training

    • Instructor-led Sessions
    • Real-life Case Studies
    • Assignments
    Explore Curriculum

    31.What does a test plan for Mobile App contain?

    Ans:

    Test plan for mobile app is very similar to software app:

    • Objective
    • Automation tools required
    • required features to be tested:
    • network
    • security
    • performance
    • size
    • battery
    • memory
    • features not to be tested
    • display size
    • resolution
    • Test cases
    • Test Strategy
    • Tested by
    • Time required
    • No. of resources required

    32. Explain what is the difference between Web testing and WAP testing?

    Ans:

    • WAP Testing: It is the testing the WAP (Wireless Application Protocol) used in network applications
    • Web Testing: It is related mainly to the testing of web applications such as websites and portals

    33.List out some of the automated mobile testing tools?

    Ans:

    For mobile testing, two kinds of automation tools are available to test mobile Applications:

    • Object based mobile testing tools: Jama solution, Ranorex,
    • Image based mobile testing tools: RoutinBot, Egg Plant, Sikuli

    34.Explain what is the difference between simulator and emulator?

    Ans:

    • Simulator: It is an electronic network simulation equipment or a base station equipment for CDMA/CMA mobile phones. It helps in latching home networks without roaming services and can make Voice; Data calls, SMS,
    • Emulator: It is a software to test mobile application without a live handset

    35. List out the types of mobile app testing?

    Ans:

    The types of mobile app testing includes:

    • Usability Testing
    • Compatibility Testing
    • Interface testing
    • Services testing
    • Low-level resource testing
    • Performance Testing
    • Operational testing
    • Installation tests
    • Security Testing

    36. Mention what is the Android testing strategy?

    Ans:

    The standard Android testing strategy must include the following test:

    • Unit Test
    • Integration Test
    • Operation Test
    • System Test

    37. Explain Android testing framework?

    Ans:

    Android testing framework includes three segments:

    • Application Package: It is the target application that requires to be tested
    • Instrumentation TestRunner: It is a Test Case runner that runs test cases on target application. It includes an SDK tools for building test and a tool that provides APIs for writing program that control an android device, for example, MonkeyRunner
    • Test Package: It includes two classes, Test case classes, and Mock objects. Test case classes include test methods to perform on target application, while mock object includes mock data that will be used as sample input for test cases.

    38. List out the best practices for Android Testing?

    Ans:

    Developer should prepare the test cases at the same time when they are writing the code:

    • Together with source code all test cases should be stored
    • Use continuous integration and execute tests every time the code is changed
    • Avoid using rooted devices and emulators

    39. Mention what are the common bugs found while mobile testing?

    Ans:

    • Critical: Your phone system crash when testing particular feature in your device
    • Block: Unable to do anything though phone is on unless you reboot your device
    • Major: Unable to perform a function of a particular feature
    • Minor: Under minor bugs usually GUI bugs fall.

    40. Explain what is Robo-electric testing framework?

    Ans:

    Testing done on Android Testing Framework for emulators or device is difficult.  Running and building test case sometimes takes lots of development effort.  Robo-electric framework allows you to run Android test directly on JVM without the need of a device or an emulator.

    41. Explain how A/B testing is done for ios app?

    Ans:

    A/B testing for ios includes three steps:

    • Configure a test: It prepares two versions of your iOS app (A&B) and test metric
    • Test: Tests two iOS versions above on devices simultaneously
    • Analyze: It select and measure better version to release

    42. While performing end to end mobile testing what are the major criteria, you have to take in consideration?

    Ans:

    Application launching without having network:

    • Uninstallation of app
    • Orientation of app if it supports
    • Testing application performance on a different kind of devices and network scenarios
    • Testing the application response how it is responding

    43.List out the features does monkey tool provides?

    Ans:

    Monkey tools provide features like:

    • Basic configuration options
    • Operational constraints
    • Event types and frequencies
    • Debugging options

    44. Mention what should be the selecting criteria for Test Automation Tool for mobile Testing?

    Ans:

    For mobile testing, the test automation tool should have following criteria:

    • Multi-platform support: Ensure that the tool does support your current and future target platform
    • Script Usability: Object-based tools provides a high degree of the script usability
    • Jailbreak Requirement: If the tool uses rooted devices, it may not support latest OS version and may be incompatible with MDM policies
    • Source Code Changes: Sharing source code may not be possible always
    • Lead time for New OS version: How soon tool can support new iOS/android/other OS version

    45. When to choose automation testing and when Mobile Application?

    Ans:

    Mobile Application:

    • If the application has new functionality
    • If the application requires testing once or twice

    Automate Testing:

    • If the regression tests are repeated
    • Testing app for complex scenarios

    46. List out the most common problem that tester faces while doing mobile testing in Cloud Computing?

    Ans:

    Challenges that tester faces while doing mobile testing are:

    • Subscription model
    • High Costing
    • Lock-in
    • Internet connectivity issues
    • Automation is image based and time-consuming
    • Automation cannot be used outside the framework

    47. What is a Test Case Runner?

    Ans:

    It is commonly called as the Instrumentation Test Runner and is basically a runner which is responsible for smoothly running the test case on an application package. The tools that offer API and the SDK tools are present in this runner and it is responsible for writing the programs that control the Android gadgets. 

    48. What according to you are the features that a mobile application should have?

    Ans:

    The use of mobile apps is becoming quite common and currently millions of apps are developed each day across the globe. Although they have different purposes and use, a few of the features are quite essential in all of them. This includes:

    • Reliability
    • Compatibility with other technologies
    • Scalability
    • Efficiency
    • Mode of operation
    • Open Source Technology
    • Wider Adaptability
    • Fast operations

    49.What do you know about Port Testing?

    Ans:

    This is basically a procedure to simply test the same functionality on the other devices for understanding its behavior on the different platforms. 

    50. What do you mean by the term WAP?

    Ans:

    In network applications, WAPI has important applications. It stands for Wireless Application Protocol and plays a significant role in assuring the reliability of the network and the good thing is, it makes sure that applications can be deployed to other platforms for testing purposes very easily. 

    Course Curriculum

    Learn Industry Experts Curated Mobile Application Testing Training Course

    Weekday / Weekend BatchesSee Batch Details

    51. Can you name a few automated testing tools you are familiar with?

    Ans:

    There are several testing tools available. You can answer this question based on those who have experienced with or you have used it. The common ones are Image-Based tools and Object-Based Tools.

    52. Can you tell me what the tests that are generally performed are in the standard Android strategy?

    Ans:

    These are Integration Test, Unit Test, System Test, as well as Operation Test. Depending on the use and the features of a mobile application, there is another test also which is generally performed in this environment. 

    53. What do you mean by the Application Package?

    Ans:

    The application package simply means the target application which needs to be tested for finding various errors, performance parameters and other important information regarding an application. 

    54. Name the two classes which are present in the Test Package by default? Is it possible for the developers or testers to modify the same?

    Ans:

    The two calluses are named as Mock Objects, as well as the Test Case Classes. This includes the test methods and mock data for sample tests and for inputs. The users can modify the same depending on the overall complexity of the program or the code they are working on. Sometimes the Test Package has to deploy the application on another platform than the one it is based on and these classes are useful during such an approach. 

    55. What type of testing should be taken into consideration according to you when the regression tests are repeated multiple times?

    Ans:

    Automate testing.

    56. Tell something about the practices for Android testing with which you are familiar?

    Ans:

    This can be a higher level question for those who haven’t exposed the mobile application testing with different technologies. However, you can answer this question simply by telling the interviewer about the following practices which are common

    The very first one is storing the test cases together with the source code. The next one is assuring that the rooted devices (devices on which a customized OS has been installed as Android is an open source technology) should be avoided. The third one is to build the test cases at the same time when the codes are written by the developer and the fourth one which is rare is making use of continuous integration and executing the test whenever there is a change in the code is noticed. 

    57. What are the bugs you have found out while performing mobile application testing during your past experience?

    Ans:

    There are many things that can go wrong with a mobile application and all the bugs couldn’t be categorized under the same headline. Some of the common ones are crashing the phone OS during the test of a particular feature on the phone. Not able to perform any task on the phone, GUI, bugs, a specific feature of an application is not operating (this is very common). In addition to this, the other ones are:

    • Slow performance of an application
    • Consumption of more juice from the battery by an application
    • Totally unresponsive behavior of an app

    58. What do you understand with the term Robo-electric testing?

    Ans:

    It is not always easy to perform the test on the Android Framework for the device. This is because it takes a lot of time, as well as efforts to build different test cases and developing the strategies. Thus, the Robo-electric approach simply let the users run the Android test without depending o a simulator.

    59. Can you tell about the problems which you have faced during your past experience while handling mobile application testing programs in the Cloud environment?

    Ans:

    The most common problem is the high cost which is obvious in the cloud. Next issue that declares their presence because of uncertain internet connectivity. Problems related to the subscription models and the lock-in situations are also critical to deal with. Moreover, there are sometimes restrictions on automation when it comes to using the same outside the framework.

    60. What is the most common problem with the emulators according to you?

    Ans:

    They often fail to capture the important attributes of a device. Also, they suffer a lot from the compatibility issues if no open source technology is considered. 

    61. What is Usability Testing and what is its scope?

    Ans:

    It is basically a type of software testing in which there is a micro group of end users takes part in. It is generally done to find the defects which are related with the usability of the application in the mobile environment. One of the main aims of this test is to make sure that users can easily use the app under all conditions. Generally, attention is given on the application flexibility and controls of the apps. The other name of this testing is User Experience Testing

    62. List the types of mobile app testing?

    Ans:

    Different types of mobile app testing as follows:

    • Usability testing
    • Compatibility testing
    • Interface testing
    • Services testing
    • Low – level resource testing
    • Performance testing
    • Operational testing
    • Installation tests
    • Security testing

    63. Mention what is the Android testing strategy?

    Ans:

    Standard Android testing strategy as follows:

    • Unit Test
    • Integration Test
    • Operation Test
    • System Test

    64. What do you mean by the term Simulator?

    Ans:

    Simulator is basically electronic equipment which is widely adopted in the mobile application and other testing environments. It is also considered as a base station for the testing of an app for all its features and behavior before it is actually made available for public use on the concerned platforms. The apps are generally developed on simulators before the actual development takes place. 

    65. What do you mean by the term compatibility and compatibility testing?

    Ans:

    Well, the term compatibility has wide use and scope when it comes to application testing. It simply means the ability to survive together with something similar. Compatibility testing is quite common and it is basically a type of testing that assures the ability of an application to run on the different Operating Systems, platforms, networks, as well as on the hardware. It is also considered as non-functional testing.

    66. How mobile testing and mobile app testing are different?

    Ans:

    Mobile testing means checking the functionalities of a mobile device while mobile app testing means testing applications running over mobile devices. I hope the difference is pretty much clear to you now.

    67. What are the possible types of mobile applications?

    Ans:

    Mobile apps are majorly categorized into three categories :

    These are native, web, and hybrid apps.

    • Native apps: Native apps are available in the Google or Apple Plat Stores. They are easy to download and install on to your mobile phone and running as a native application only. For example – WhatsApp, Instagram etc.
    • Web Apps: The apps that are made available from different web browsers like IE, Chrome, Firefox, Opera, Safari etc. with the help of your mobile wi-fi connection. These could be m.facebook.com, m.gmail.com and more.
    • Hybrid Apps: As the name suggests, hybrid apps are the perfect combination of the web or native apps and they can be used as per your convenience.

    68. Do you know how to check the CPU usage on mobile devices?

    Ans:

    For this purpose, you just need to install an advanced application or tool on to your mobile device and check the CPU usage right away.

    69. Name a few bug tracking tools that are suitable for mobile testing.

    Ans:

    There are a plenty of options for the same like JIRA, Bugzilla, QC etc.

    70. When you are performing mobile testing, what are the possible number of networks available there?

    Ans:

    This is necessary to test the application on multiple networks like 2G, 3G, 4G or Wi-Fi networks etc. It would be great if you may test the application on a slower network to track the performance of an application.

    IOS Sample Resumes! Download & Edit, Get Noticed by Top Employers! Download

    71. What are the possible things to consider while testing a mobile application through a black box technique? 

    Ans:

    Don’t forget to check your application on multiple devices.

    • Make sure it is connected or disconnected properly every time you are changing the IP address or the port number.
    • Send messages repeatedly to multiple devices.
    • In the end, don’t forget to test the app on multiple browsers too like IE, Chrome, Firefox, Opera, Safari etc.

    72. What are the possible things to consider while performing the sanity testing technique on a mobile application? 

    Ans:

    You need to check whether the app is installing or uninstalled properly from the mobile device.

    • You should test the application on multiple networks like 2G, 3G, 4G or Wi-Fi networks etc.
    • Don’t forget to check whether the app is working perfectly after installation.
    • Now check either you are able to receive calls or not while running an application.
    • Check for compatibility either you are able to attach images from Gallery or not.
    • This is time to make your hands dirty with some kind of negative mobile app testing by adding invalid credentials.

    73. How will you check either a particular belong to the Android or IOS family?

    Ans:

    The files with the extension “apk” are android files. Files with the extension “IPA” are taken as the IOS files.

    74. What is the full form of MMS, MO, MT, and WAP in mobile testing? 

    Ans:

    • MMS – Multimedia Messaging
    • MO – Message Originated
    • MT – Message Terminated
    • WAP – Wireless Access Protocol

    75. What is GPRS and how it works on to your mobile device?

    Ans:

    GPRS is a general packet radio service that works on your mobile device with the help of IP transmissions. It helps in the transmission of IP packets with the help of a cellular network. It helps you in accessing web services on your mobile device.

    76.How will you explain the streaming media concept for your mobile device?

    Ans:

    Read: Top 15 Security Testing Interview Questions and Answers for 2020:

    Streaming is the process of downloading content from a particular server. With the help of this process, the desired content can be delivered from the server to the user device.

    77. What is the latest version of Windows available so far?

    Ans:

    It is Windows 10. (It keeps on changing so check accordingly).

    78. What is the latest version of Android available so far?

    Ans:

    It is Pie 9.0 that was released in August 2018.

    79. What is the latest version of IOS available so far?

    Ans:

    It is IOS 12.1.

    80. Name a few automation tools available for the mobile application testing.

    Ans:

    There is an iPhone tester for the IOS powered devices and screen fly for the Android-powered devices. However, the list is pretty long and you can choose any of them based on requirements.

    81. How can you check the size of screens on your mobile devices?

    Ans:

    This is an emulator that helps you to achieve the objective.

    82.How will you differentiate the two terms emulator and simulator from each other?

    Ans:

    The working of an emulator is based on software and hardware both while working of a simulator is based on software only. Simulation is a system that behaves exactly like something while an emulator is defined as the system that exactly behaves like something else.

    83. What are the common mobile app testing challenges faced by the developers?

    Ans:

    • How to work with different operating systems?
    • Testing app functionalities on a variety of handsets
    • Testing app on different mobile networks
    • Checking screen sizes etc.

    84. What are common web services used by web developers these days?

    Ans:

    These SOAP, REST, Restful etc.

    85. Does mobile internet setting is supported by Selenium automation testing tool?

    Ans:

    Yes, it is supported but you have to use the Opera web browser in that case.

    86. What are the different types of testing for Mobile applications?

    Ans:

    The types of testing are functional testing, laboratory testing, performance testing, interrupt testing, usability testing, memory leakage testing, installation testing, certification testing, security testing, location testing, Black box testing, crowd source testing, load testing.

    87. Explain the challenges while testing Mobile applications?

    Ans:

    This is the common Mobile application testing Interview Questions asked in an interview. The few challenges for testing the mobile applications are like scripting, compatibility, Device availability, an application must be downloadable generally from an app store, a variety of mobile devices, application to pick the call, mobile network operators, the way of testing.

    88. Explain the types of Mobile applications?

    Ans:

    There are different types of applications that are Web applications, hybrid applications, and native applications. Web applications are used to run from mobile browsers like chrome, firefox, opera, safari, etc. These applications start with ‘m’. Hybrid applications are a combination of native and web applications. These applications can run on any device. It can be used offline as well and these are developed using the web technologies that are HTML5 and CSS. Native applications that can be installed on a device from the play store of Android and app store of apple example what’s app.

    89. What Is Mobile Application Testing And How Is It Different From Mobile Testing?

    Ans:

    Mobile Application Testing (MAT) is the testing of an application on mobile devices and it is different from Mobile Testing (MT) in the term that, in MT we focus on the native application features of Mobile devices like Call, SMS, Media Player, etc. Meanwhile, in MAT we focus only on the functionality & features of the application under Test. 

    90.Explain The Difference Between Simulator And Emulator?

    Ans:

    Emulation is the process of mimicking the outwardly observable behavior to match an existing target. The internal state of the emulation mechanism does not have to accurately reflect the internal state of the target which it is emulating.

    Simulation, on the other hand, involves modeling the underlying state of the target. The end result of a good simulation is that the simulation model will emulate the target which it is simulating.

    Ideally, you should be able to look into the simulation and observe properties that you would also see if you looked into the original target. In practice, there are some shortcuts to the simulation for performance reasons — that is, some internal aspects of the simulation may actually be an emulation.

    91.List out the types of mobile app testing.

    Ans:

    The types of mobile app testing include:

    • Usability testing
    • Compatibility testing
    • Interface testing
    • Services testing
    • Low-level resource testing
    • Performance testing
    • Operational testing
    • Installation tests
    • Security testing

    92.Explain the general structure of mobile application testing frameworks?

    Ans:

    Mobile application testing framework includes three segments:

    • Application Package: It is the target application that requires to be tested.
    • Instrumentation TestRunner: It is a test case runner that runs test cases on the target application. It includes an SDK tool for building test and a tool that provides APIs for writing a program that controls an Android device, for example, MonkeyRunner.
    • Test Package: It includes two classes, Test case classes, and Mock objects. Test case classes include test methods to perform on the target application, while the mock object includes mock data that will be used as sample input for test cases.

    93. Full form of various application extensions.

    Ans:

    iPA: iOS APP Store Package

    • APK: Android Application Package file
    • exe: Executable File
    • jad: Java Application Descriptor
    • prc: Palm Resource Compiler

    94.Mention the Different Types of Mobile Applications.

    Ans:

    Mobile applications can be broadly categorized into three categories i.e, Native app, Web app and Hybrid App.

    Native App: Native app is developed specifically for one platform, which is coded with a specific programming language (like Objective C for iOS, Java for Android) and installed directly onto the device and can take full advantage of all the device features. Native apps can use the device’s notification system and can work offline. Native apps are installed through an application store (such as Google Play or Apple’s App Store). Native mobile apps provide fast performance and a high degree of reliability. Example of native apps: Temple Run, Candy Crush, etc.

    Web App: Web applications are mobile web portals that are designed, customized and hosted specifically for mobiles. They are accessed through the mobile device’s web browser using a URL. Web apps became really popular when HTML5 came around and people realized that they can obtain native-like functionality in the browser. Mobile web applications cannot use device functionality. Example of web app: google.com, m.snapdeal.com, m.yahoo.com, etc.

    Hybrid App: Hybrid Apps are web apps embedded in a native app, run on the device, and are written with web technologies (HTML5, CSS, and JavaScript). Hybrid apps run inside a native container and leverage the device’s browser engine (but not the browser) to render the HTML and process the JavaScript locally. A web-to-native abstraction layer enables access to devices capabilities that are not accessible in mobile web applications, such as the accelerometer, camera, and local storage. A hybrid app is NOT tied to any platform or any particular mobile device. So, it can run on any device once built. Example of a Hybrid app: Flipkart, Facebook, Twitter, etc.

    95.What is the Appium philosophy?

    Ans:

    These are the four philosophies Appium is based around:

    • Test the same app you submit to the marketplace
    • Write your tests in any language, using any framework
    • Use a standard automation specification and API
    • Build a large and thriving open-source community effort

    96. What Is Appium’s Strongest Point in your opinion?

    Ans:

    Appium is based on Selenium which is an HTTP protocol by Google designed to automate browsers. The idea is actually very nice as automating an app (especially a web view-based one) is not so different (in terms of required APIs) from automating a browser.

    Appium is also designed to encourage a 2-tier architecture: a machine runs the test written in one language (C#, Ruby, JavaScript are only a few among the many supported ones) and another one (the test server) actually executes it. Furthermore the WebDriver protocol targets scalability (because based on HTTP), this makes Appium very salable as well; remember that you will need to write your test once, Appium will be in charge of executing it on more platforms.

    97. What Is Appium?

    Ans:

    Appium is an open source, cross-platform automation testing tool. It is used for automating test cases for native, hybrid and web applications. The tool has a major focus on both Android and iOS apps and was only restricted to the mobile application testing domain. Recently, a few updates back, Appium also announced that they will support the testing of desktop applications for windows. Appium is developed and maintained by Sauce Labs. Currently, Appium version 1.10 is being distributed. Appium first started off as a command line based testing service that can be installed using Node.js. In their latest release, named ‘Appium desktop’ they have released a robust and refined tool with an intuitive graphical user interface.

    98.Do you Need A Server Machine To Run Tests On Appium?

    Ans:

    No! Appium promotes a 2-tier architecture where a test machine connects to a test server running Appium and automating the whole thing. However this configuration is not mandatory, you can have Appium running on the same machine where your test runs. Instead of connecting to a remote host, your test will connect to Appium using the loopback address.

    99.What Type Of Tests Are Suitable For Appium?

    Ans:

    When it comes to testing, especially web view-based apps, there are a lot of scenarios that can be tested also depending on the feature coverage you want to ensure. Appium is pretty handy for testing scenarios that users will go through when using your app.

    But, if you need to test more than UX simple interactions, then Appium will become a limitation. Think about features like keyboarding. It is not so easy when complex touch/keyboard mixed scenarios are involved, the probability of a false failure is high; do not misunderstand me on this: I am not saying it is impossible to do, just not so easy as you might think!

    Are you looking training with Right Jobs?

    Contact Us
    Get Training Quote for Free