25+ Digital Marketing Interview Questions + [ Job References ]
Digital Marketing Interview Questions and Answers

25+ Digital Marketing Interview Questions + [ Job References ]

Last updated on 24th Jun 2020, Blog, Interview Questions

About author

Ramanan (Sr Project Manager )

Highly Expertise in Respective Industry Domain with 10+ Years of Experience Also, He is a Technical Blog Writer for Past 4 Years to Renders A Kind Of Informative Knowledge for JOB Seeker

(5.0) | 16212 Ratings 818

Digital marketing is the component of marketing that utilizes internet and online based digital Video advertising – This type of advertising in terms of digital/online means are advertisements that play on online videos e.g. YouTube videos.

1. What are the different types of Digital Marketing?

Ans:

Different Digital Marketing aspects –

  • Search Engine Optimization (SEO)
  • Search Engine Marketing (SEM)
  • Content Marketing
  • Email Marketing
  • Social Media Marketing
  • E-commerce Marketing

2. What are the most effective ways to increase traffic to your website?

Ans:

The most popular and effective ways to increase traffic to your website are-

  • Paid search
  • Display advertising
  • Content marketing
  • Writing crisp headlines
  • SEO activities
  • Content optimization
  • Targeting long-tail keywords
  • Guest blogging
  • Seeking referral traffic
  • Posting content on LinkedIn
  • Linking Internally
  • Email marketing

3. Define SEO. 

Ans:

SEO or Search Engine Optimization is the process of increasing the quantity and quality of website traffic by increasing the visibility to users of a web search engine. SEO is the practice of getting traffic from the organic, editorial or natural search results on search engines.

4. Explain keywords in Digital marketing? How important is it for SEO?

Ans:

  • A keyword is the most significant and fundamental element of Search Engine Optimization. Users use keywords to search for a product or service on the internet.
  • Keywords are the core of all your SEO efforts. They are crucial for better rankings in the search engine result pages (SERPs). It is really important to make your website SEO optimized for keywords that are relevant to your business. This would help your website’s pages to rank higher in search engines which makes it easier for people to find your website.

5. What are the key areas where you can use keywords to optimize your site ranking?

Ans:

For better page ranking, keywords can be used in the following areas-

  • Website URL
  • Website Title
  • Meta tag
  • Web page content
  • Body text
  • Headlines

6. What are the different types of SEO?

Ans:

  • White hat SEO – It is the most popular SEO technique that utilizes methods and techniques to improve search engine rankings of a site which do not run afoul of search engine guidelines. White hat SEO uses techniques like high-quality content, link acquisition, website HTML optimization, and restructuring. With White hat SEO, you can expect a long-lasting growth in your rankings.
  • Black hat SEO – It exploits the various weaknesses in the search engines algorithms to get high rankings. The Black hat SEO is not in accordance with the SEO guidelines set by search engines. Some of the black hat SEO techniques are keyword stuffing, link spam, hidden text, hidden link. Using these techniques, you can expect unpredictable, quick but short-lasting growth in rankings.
  • Grey hat SEO – Grey hat SEO is neither black nor white, it rather combines both. It is a transformation from black SEO techniques to white SEO techniques and from white SEO techniques to black SEO techniques.

7. Name some useful Digital Marketing tools. 

Ans:

  • Keyword Discovery
  • RankWatch
  • Moz
  • Alexa Ranking
  • Google Analytics
  • Crazy Egg Heatmaps
  • Favicon Generator
  • XML Sitemap Generator
  • SubmitExpress Link Popularity
  • Digital Point Keyword Tracker
  • Google Trends
  • Google Keyword Planner
  • Kissmetrics
  • SEMrush
  • Ahrefs
  • Buzzsumo
  • AdExpresso
  • Buffer App
  • MailChimp
  • Unbounce
  • Hasoffers

8. Explain PPC or Pay Per Click advertising?

Ans:

In Pay Per Click advertising, advertisers pay the publisher (website owner or a host of the website) when the ad is clicked.

9. Explain Google Adwords.

Ans:

Google AdWords is an online advertising service, by Google, to help marketers reach their customers instantly. Businesses use this service to display ads on Google and its advertising network. It is the most famous Pay-Per-Click advertising system in the world. Adwords allow businesses to set a budget for ads and the payments happen when people click on the ads. Google Adwords service focuses on keywords.

10. Explain Google AdWords Remarketing.

Ans:

Google AdWords Remarketing is referred to a targeted marketing strategy that assists the marketers to reach out to people who visited their site previously but did not complete the purchase. Remarketing helps target the right people at the right time with the right ad. It helps increase conversion rates as the past site visitors may already be familiar with your brand and turn into prospective customers easily.

11. What is the limit for the characters in Adwords Ads?

Ans:

The headlines and subheadings should not be more than 30 characters and the descriptions should be within 90 characters.

12. Name some of the Google AdWords ad extensions?

Ans:

  • Call extensions
  • Callout Extension
  • Promote extension
  • Structured snippet extension
  • Sitelink extension
  • Affiliate location extension
  • App extension

13. What can be the ideal approach for effective PPC campaigns?

Ans:

  • Add more PPC keywords to expand the reach
  • Split ads into smaller segments to have a better Click Through Rate (CTR)
  • Review non-performing PPC keywords
  • Refine landing pages to align with search queries
  • Improve campaign relevancy by adding negative keywords

14. What can you do to improve your conversion rates?

Ans:

Increased conversion rates can be achieved by testing different website elements, especially on a landing page. Also, you can experiment with functionality, layout, and style on landing pages.

15. Explain a responsive web design?

Ans:

Responsive web design makes web pages perform well on different devices like desktop, mobile, and tablet. It ensures that the user has a great viewing experience no matter what device they use to access your website. The practice of a responsive design consists of a mix of flexible layouts, images, grids, and the use of CSS media queries.

16. What is the difference between direct marketing and branding?

Ans:

  • In the case of branding, the advertiser has to expose his brand to websites and applications that have a higher audience reach. The most known methods are YouTube ads, display target ads, custom ads, and remarketing.
  • In the case of direct marketing, the advertiser is interested mostly in establishing communication with his target audience through different mediums like emails, mails, pamphlets, catalogs, flyers, etc.
  • The basic difference between them is that branding is done to build awareness, whereas direct marketing helps companies to reach out to their customers directly.

17. What are the limitations of Online Marketing?

Ans:

  • Intense Competition: Since online marketing is easily accessible and cost-effective, it has become a preferred method for most of the brands. Therefore, it is an uphill task to get noticed amongst such intense competition.
  • It can get overwhelming: There is so much information and data and an onslaught of tools that it’s easy to get overwhelmed and get confused. It takes a lot of practice and experience to get your head around all of it.
  • Analytics is only as good as its user: There is analytics for everything but you can’t do anything with plain data unless you know how to read and make use of it. It can become misleading sometimes and you can get stuck in chasing vain metrics and burning cash at the wrong places.

18. What is the difference between SEO and SEM?

Ans:

SEO enables your website to appear in search engine result pages while SEM is search engine marketing to purchase a space in the search engine result page.

19. What is the use of anchor tags in SEO?

Ans:

The anchor text is the visible, clickable text in a hyperlink. The words contained in the anchor text can determine the page ranking in search engines.

20. Name some PPC (Pay-Per-Click) tools?

Ans:

  • SEMrush
  • Optimizely
  • Unbounce
  • Keyword planner
  • Adwords Editor
  • AdWords Wrapper

    Subscribe For Free Demo

    21. How can you use social media for marketing?

    Ans:

    • Social media marketing involves creating and sharing content on social media channels to achieve your marketing and branding goals. It includes different activities like posting images, videos, and other content that drives audience engagement.
    • Social media marketing can help you by increasing website traffic, building conversions, increasing brand awareness and improving communication and interaction with target audiences.

    22. What do you know about Email Marketing?

    Ans:

    Email marketing is a highly effective Digital Marketing strategy of sending emails to target leads and customers. Effective marketing emails convert leads into customers and turn one-time buyers into loyal fans.

    23. What is Content Marketing?

    Ans:

    Content marketing is a strategic approach focused on creating and distributing relevant, valuable, and consistent content to attract and retain a clearly-defined audience and drive profitable customer action. The key reasons for enterprises to use content marketing are:

    • Increased sales
    • Cost savings
    • Better customers who have more loyalty

    24. Why is online marketing preferred more than offline marketing?

    Ans:

    Online marketing is preferred over offline marketing for the following reasons:

    • You can tap a larger audience and expand geographically easily
    • Information is immediately available online
    • Interact with customers easier and get in touch faster
    • Better tracking

    25. How should companies measure Social Media Marketing Success?

    Ans:

    Success is measured by utilizing different metrics – traffic, leads, and clients. Counting the number of followers on your channels can help you know your social media reach. The factors that define success is how many people social media drives to your website, how many of them are qualified leads, and how many of them become customers.

    26. What is AMP?

    Ans:

    AMP is short for Accelerated Mobile Pages. It is a project from Twitter and Google to make fast mobile pages. AMP is an open-source library that helps create a lightweight and fast loading web page. It enables marketers and publishers to create mobile-friendly web pages, which can be supported at different platforms and is compatible with all types of browsers.

    27. What KPIs do you use in social media reporting?

    Ans:

    The popular key performance indicators in social media reporting are –

    • Reach
    • Engagement
    • Leads
    • Conversions
    • Likes
    • Shares
    • Traffic data
    • Leads
    • Active followers
    • Brand mentions

    28. Explain how AdWords work.

    Ans:

    Adwords deal with the offering framework. If the offering costs high, your promotion will show up over the Google page. Adwords deals with pay per click which means you pay the sum you have offered if somebody taps on your advertisement because of web seek.

    29. What are long-tail keywords?

    Ans:

    A long-term word is a keyword phrase containing 4+ words that make the search results more specific. Long-tail keywords get low search traffic, but they rank better than single-word keywords.

    30. Explain what is the significance of CTR and how do you calculate it?

    Ans:

    CTR represents Click through rate that represents the number of guests visiting your promotion on the website page. The equation for ascertaining CTR = Number of snap/Number of impressions * 100.

    31. What are the four C’s of Digital Marketing?

    Ans:

    • Customer – Who sees the message
    • Content – The message customer sees
    • Context – Why the Customer sees the message.
    • Conversation – Happens between you and your customer.

    32. What are the 3 ingredients of Digital Marketing?

    Ans:

    The 3 ingredients of Digital Marketing are-

    • Traffic
    • Insights
    • Sale

    33. Which platform would you prefer to put Job-related advertisements? 

    Ans:

    LinkedIn. Since it is usually accessed by professionals and job seekers so your advertisement will reach the required audience.

    34. Mention some bidding options.

    Ans:

    • Cost Per Click (CPC)
    • Cost Per Thousand Impressions(CPI)
    • Cost Per Action/Acquisition (CPA)

    35. Why should you use YouTube for Digital Marketing?

    Ans:

    With YouTube, you can present a better picture of the brand by creating interesting videos, which can help boost SEO traffic, expand social reach, create brand awareness, and improve the ROI.

    36. How can you drive digital traffic to our site immediately?

    Ans:

    Leveraging social media with posts that link back to your site is one key way to funnel traffic to your website within a shorter time frame. Also, posts that include promotions, giveaways, contests, and other engaging, time-sensitive material can be effective. Additionally, generating leads through engagement in online public relations – such as answering queries where you function as a subject expert, or writing a press release for online distribution – are also some strong tactics for quickly amassing traffic.

    Course Curriculum

    Get Practical Oriented Digital Marketing Training to Meet the Industry Needs

    • Instructor-led Sessions
    • Real-life Case Studies
    • Assignments
    Explore Curriculum

    37. What is conversion optimization?

    Ans:

    Conversion optimization is a practice of determining how a website can increase the ratio of visitors to actual customers. A conversion is a site visitor who has taken a desired action rather than simply viewing content and leaving. One way to optimize conversions is to conduct A/B testing, which runs two web pages with altered designs or content to see which yields more conversions.

    38. How to measure the ROI of any channel?

    Ans:

    To calculate the ROI of a marketing campaign, integrate it into the overall business line calculation. Take the sales growth from the product line, subtract the marketing costs, and divide by the marketing cost.

    39. What is the difference between CPC and EPC?

    Ans:

    • CPC is the cost per click, a model used to price many PPC or pay per click advertising models like Google’s AdWords.
    • EPC (Earnings per 100 clicks) is used within the realm of affiliate marketing to measure average earnings within the 7 day period that an affiliate can expect to earn for every 100 clicks they generate.

    40. Differentiate between AdWords and AdSense. 

    Ans:

    AdWords enables businesses to advertise on Google’s network and AdSense enables publishers to reserve space for AdWords placements on their website. Both AdWords and AdSense work together to complete Google’s advertising network: website owners put up space for Google’s ads (AdSense) and businesses set budgets and ads to display on the Advertising network (AdWords).

    41. Differentiate between No-follow and Do-follow links in SEO.

    Ans:

    • No-follow link instructs search engines bots that a hyperlink should not influence the link target’s ranking in the search engine index. It reduces the effectiveness of search engine spams and improves the quality of search engine results.
    • Do-follow links allow search engines to follow them and reach your website, giving the link juice and a backlink.

    42. What are the WebMaster tools?

    Ans:

    Google Webmaster Tools is a collection of web utilities that help website owners ensure that their site is Google-friendly. These tools have many applications like getting data about incoming search traffic, requesting Google to crawl and index the website, viewing crawl error reports, etc.

    43. Name 3 email marketing tools.

    Ans:

    Campaign Monitor, Litmus, MailGenius.

    44. Differentiate between content and context in marketing. 

    Ans:

    Content is the material contained within the work that’s available for the audience while context is the positioning of the content, storyline or purpose which provides value to the audience.

    45. Differentiate between Google Adword and Double Click.

    Ans:

    Google Ads is a paid advertising platform where advertisers participate in an ad auction and their ads are shown based on various metrics while DoubleClick is an ad management platform for publishers to serve ads for advertisers.

    46. Define a user journey of an online shopper. 

    Ans:

    The journey of an online shopper has 4 steps –

    • Awareness: When consumers discover your brand.
    • Consideration: Potential customers search to check if you offer the products they need.
    • Preference: Online shoppers establish a preference in terms of which website they want to purchase from, based on their research.
    • Purchase: Customer makes a purchase decision.

    47. What attracted you to the Digital Marketing industry?

    Ans:

    • With this question, the interviewer needs to know your commitment to the industry. Therefore, it is important to show full commitment and enthusiasm for the industry.
    • Talk about the potential you see in Digital Marketing in near and long-term future. This would showcase that you’re well-read and updated about your chosen field.

    48. How will your experience benefit our Digital Marketing business?

    Ans:

    Here you must talk about your personal experience and how your skills will benefit the business. Try to focus on your unique abilities and talk about what makes you different from the rest of the applicants. Talk in terms of knowledge, skills, and experience you have got so far.

    49. How do you stay updated with the latest Digital Marketing trends?

    Ans:

    Since Digital Marketing is a dynamic field, it is important to stay updated with the blogs, books, podcasts, and webinars to go for. Some of the popular resources to stay updated on Digital Marketing are websites like Mashable, WordStream Blog, Social Media Examiner, Neil Patel Blog, etc.

    50. Do you think Digital Marketing will replace traditional marketing practices in the near future?

    Ans:

    • This question would reveal the level of your professional knowledge. Hence, build your answer with personal opinions, don’t just go with what you have heard.
    • One thing that can be safely said is that it is unlikely that Digital Marketing will completely replace traditional marketing in the near future. Rather marketers are integrating both the platforms to optimize their plans for optimum ROI. Instead of replacing each other, both traditional and digital marketing are becoming complementary to each other.

    51. How will you rate yourself on the scale of 1 to 10 based on your knowledge of Digital Marketing?

    Ans:

    • With this question, the interviewer wants to learn if you are acquainted with your strengths and weaknesses. Make sure you do not overestimate or underestimate yourself.
    • Do analyze what are the skills and knowledge you possess and the quantum of work you need to learn.

    52. Which is essential: the number of engagements or the likes/followers?

    Ans:

    Social media is not just about the number of followers or likes. Because unless these followers and likes convert into sales or boost your business, there is no point running after increasing them. Therefore, engagement is better than followers or likes.

    53. What made you apply for this position in the digital marketing field?

    Ans:

    With this question, the employer needs to know about the business you have worked in and what made you apply here. The role? The salary?The company? Or the location?

    54. What are the skills needed for Digital Marketing?

    Ans:

    Digital Marketing is an amalgamation of innovation, creativity, and analytics, one should have a creative mind, data analysis skills, writing and editing skills, and technical skills to be a successful digital marketer.

    55. What is it that you like the least about Digital Marketing?

    Ans:

    This question is a bit tricky. You just have to think of a part of your role you enjoy the least, as there is always something, small or big that every person does not like about their job. Show your passion and skills for the overall sector to convince the interviewer.

    56. Has your degree benefited your digital marketing career?

    Ans:

    This answer will be related to your graduate course. Mention all the subjects you opted at your university which can be beneficial for the business in the long run.

    • Digital Marketing Executive / Experienced Digital Marketing Professional
    Course Curriculum

    Best Digital Marketing Certification Course from Real-Time Experts

    Weekday / Weekend BatchesSee Batch Details

    57. How are you going to drag the attention of more potential buyers for the products /services offered by our business via social media channels?

    Ans:

    Attention equals innovative content. If you produce good content and display it correctly to the right place at the right time it will definitely give the output. A few ways to engage your customers through Social Media are – crafting catchy headlines, posting quality visual media, hosting contests, ensuring your post has good content, focusing on your social presence, responding to comments in a timely manner, etc.

    58. Do you find anything wrong with the Digital Marketing tactics that we are adhering to right now? If yes, how would you like to change it?

    Ans:

    This question is to check that you are well acquainted with everything regarding the company you have applied for. Here you can go with proving 3 points-

    • You have carefully assessed the prevailing tactics and strategies of the company.
    • You are honest about their shortcomings which you have identified.
    • Offer a few effective strategies for proving that you are beyond the critics.

    59. How can you generate leads?

    Ans:

    Describe the lead generation process by Sales Funnel and other digital marketing techniques like engaging directly with leads, investing in the latest technologies, optimizing informative content, automating your marketing, etc.

    60. What’s your strategy you are following to rank a keyword?

    Ans:

    Ranking for a keyword is a repeatable process, you won’t get the results you want 100% of the time, especially if the keyword you’re trying to rank for is a popular keyword. But content marketing and SEO practices like keyword research, checking out the competition, conceptualizing the content, optimizing for your keyword, etc. can help you with the rankings.

    61. Explain the process of Facebook Marketing?

    Ans:

    For Facebook Marketing, sharing valuable content that connects with potential customers is your most important play. You can create a Facebook Marketing plan by defining your audience, setting goals, creating a business page on Fb, posting interesting content and incorporating Facebook ads.

    62. Have you ever heard of Google My Business? If yes then shed some light on it.

    Ans:

    Yes, it is a service offered by Google, where a business can be listed on the Google search engine to have improved visibility. It requires :

    • Adding and updating business information
    • Adding photos of the business
    • Interacting with consumers
    • Responding to Google reviews, on time
    • Managing business information

    63. What off-page SEO tools do you use for backlinks?

    Ans:

    Ahref, semrush, ravan, backlinkwatch, etc.

    64. What do you know about Viral Marketing?

    Ans:

    Viral marketing is a business strategy that uses existing social networks to promote a product. It refers to how consumers spread information about a product to people in their social networks.

    65. What is your approach to edit a copy?

    Ans:

    The correct approach to edit a copy is –

    • Trim the fat
    • Cut the convoluted words
    • Take a laser, not a shotgun approach
    • Use online proofreading tools
    • Do not repeat yourself

    66. How will you set-up, track and analyze whether a campaign you conducted was a success?

    Ans:

    Here you can discuss the campaign’s driving goals which can vary from enhancing brand awareness, lead generation or boosting up social media followers. You need to track the campaign’s progress via Google Analytics and other monitoring tools for staying updated with the campaign progress. It is essential that you mention your visions upon which you can act.

    67. What is your major expertise in Digital Marketing?

    Ans:

    The market is too vast in terms of Digital Marketing and there are so many things to do in this market. Talk about your expertise and back them up with some examples according to your experience.

    68. Why would our company need your expertise in Digital Marketing?

    Ans:

    Looking at the latest trends, a digital marketing expert will possess analytical and social skills to identify your target audience and understand who your customers are and what they need. The complete answer to this question would depend upon your experience and background.

    69. What was your past experience in the Digital Industry?

    Ans:

    Elaborate your entire experience in the best way possible and mention your achievements with numbers and stats.

    70. What is your approach to structuring a marketing budget?

    Ans:

    Critical keys to plan and implement a marketing budget are –

    • Calculate the marketing budget and align your marketing goals with your company’s strategic goals.
    • Identify the marketing budget to develop a detailed marketing plan that supports your strategy.
    • Allocate your marketing budget dollars.
    • Implement the marketing budget plan.

    71. What is your experience with co-marketing campaigns?

    Ans:

    In a co-marketing partnership, both companies promote content or a product and share the results of that promotion. Explain the same with your experience.

    72. Why is digital marketing preferred over traditional marketing?

    Ans:

    This is the era of digital marketing and the prospects are extraordinary. Some of the reasons contributing to the success of digital marketing over traditional marketing are

    • Cost-effectiveness
    • Higher internet penetration
    • Easy analysis, better tracking of leads and performance & usually better performance-focused ROI
    • Better interaction with customers
    • Faster / Real-time optimization
    • Global reach
    • Easy access to product/service information for consumers

    73. What is Google Trends?

    Ans:

    It is another very useful service by Google, which monitors the popularity of a keyword in a particular region in a particular time frame. It uses real-time search data to understand user behavior.

    74. What are the best ways to increase website traffic?

    Ans:

    Some of the most popular and effective ways to increase website traffic include :

    • Paid search, social media advertising, and display advertising
    • Content marketing
    • Writing crisp and interesting headlines
    • SEO activities including content optimization
    • Targeting long-tail keywords
    • Guest blogging
    • Seeking referral traffic
    • Posting content on LinkedIn
    • Implementing schema microdata
    • Linking Internally
    • Email marketing

    75. Explain inbound marketing and outbound marketing.

    Ans:

    • Inbound marketing – This includes attracting customers and turning them into leads through different marketing channels like SEO, content marketing, viral videos, webinars, social media campaigns, etc.
    • Outbound marketing – It involves reaching out to the targeted audience via more traditional forms of marketing, such as TVCs, radio ads, print advertisements, trade fairs, sales calls and emails

    76. Can you tell the difference between branding and direct marketing?

    Ans:

    • Branding is a digital marketing strategy, where a company creates a name, logo or design that can be easily identifiable as a brand name. It is a long-term process, achieved consistently and deliberately, and is believed to be one of the most effective ones.
    • Direct marketing is a digital marketing technique to reach out to potential customers through different mediums, such as emails, mails, pamphlets, catalogues, flyers, and others.
    • The basic difference between both is the time taken and mode to reach the consumers. Branding is done to build awareness, whereas direct marketing help companies reach out to their customers directly.

    77. Which form of digital marketing is better: SEO or PPC?

    Ans:

    Pay Per Click or PPC is a form of paid marketing where one can display ads in the sponsored results section of each search engine’s results page by paying a fee, while SEO is a free activity that helps to build traffic by achieving high rankings in the organic search results. One can’t say whether PPC or SEO is better, as it depends on business requirements and most importantly, budget.

    Digital Marketing Sample Resumes! Download & Edit, Get Noticed by Top Employers! Download

    78. What is the role of SEO in digital marketing?

    Ans:

    SEO is the acronym for Search Engine Optimization and it helps your web page easy to find, crawl, categorize and help it rank on the first pages of search results. SEO is a crucial digital marketing channel that involves several activities like crawling, scanning, and indexing, measuring pertinence and recovering.

    79. What are the key areas for using keywords to optimize web page ranking?

    Ans:

    Keyword optimization is an integral part of SEO and is done on title and content body. Key areas for keyword optimization include :

    • URL
    • Title Tag
    • Meta Description
    • H1 Heading
    • Text Content
    • Image Alt Tags

    80. Mention what are the key elements to optimize the conversion rates per PPC?

    Ans:

    Conversion rate is nothing but to bring more visitors to your site.  To increase the conversion rates you have to focus on following things

    • Write compelling content on your site that is relevant to the keyword or search query
    • Maintain a high degree of relevance between your ads and corresponding landing pages
    • The webpage should easy registering process, signing up for a newsletter or making a purchase
    • Check design of your landing page which should have right combination of color, layout and GUI to attract more customers

    81. How will you determine if a link is a bad link?

    Ans:

    Bad links are usually :

    • Links from a low-authority or questionable domain
    • Links pointing to irrelevant context and/or source
    • Links embedded in the suspiciously keyword-matched anchor text
    • Links pointing to a link exchanges
    • Repetitive links
    • Link from same anchor texts from different websites
    • Links from sites not indexed by Google
    • Spam links
    • Paid links

    82. Name some marketing automation tools.

    Ans:

    Some of the scalable digital marketing automation tools are :

    • Anygrowth
    • GetEmail.io
    • LeadFuze
    • Marketo
    • Eloqua
    • Customer.io
    • Constant Contact
    • HubSpot
    • ExactTarget/Pardot
    • Userfox

    83. Should we use G+ for digital marketing purposes?

    Ans:

    Being a service of Google, G+ was started as a viable alternative for Facebook, but unfortunately, it didn’t work for most of the businesses and thus it is not recommended for digital marketing purposes.

    84. How will you avoid Google’s penalty?

    Ans:

    Yes, it is a service offered by Google, where a business can be listed on the Google search engine to have improved visibility. It requires

    • Google penalty can be avoided by ensuring that:
    • The website is simple, clean and well-performing
    • The website is mobile-friendly
    • The website is user-friendly
    • Links are not broken
    • Content is not duplicate
    • Smart keywords and tags are used

    85. Why should you take up digital marketing certification? Is that even relevant?

    Ans:

    Of course, it is relevant. Certification helps to gain and enhance your authorization at the professional level and adds value to the work. You will get to learn new skills and establish knowledge of the subject. Besides, it helps explore new work opportunities at professional organizations.

    86. Do you think we are following some old school or wrong digital marketing tactics these days? How would you like to change it?

    Ans:

    That’s why we said that you need to keep yourself updated on the latest trends. Do homework before appearing for the interview – go through the company’s website, check its social media, the posts, how they respond to users on social platforms and their LinkedIn page. Going through the clientele is also a good idea. Even if you have found glitches on their social platform, you do not need to be very honest and point out every error. Just carefully assessed the social media strategies of the company, you would need to come up with things that can help them have a stronger presence on those platforms.

    87. What is the limit for Adwords Ad characters?

    Ans:

    For Adwords Ad characters, headlines and subheadings should not exceed 30 characters. Descriptions should be within 90 characters.

    88. How can you improve conversion rates?

    Ans:

    Conversion rates can be improved by testing different elements on site, especially on the landing page. One can also experiment with functionality, layout, and style on landing pages.

    89. What to do if an ad is unapproved?

    Ans:

    Once you know why your ad is unapproved, start with fixing the problem there and then. After editing the ad, wait for the approval status. Do not panic as it can take one business day.

    90. How do you think your knowledge of digital marketing will benefit our company?

    Ans:

    Your answer should be all about describing your personal experience working as a digital marketing professional. Think about the skills that you have earned over the years and how they would benefit the business. It is always a good idea to mention any campaign you have successfully taken up recently and how such experiences can be relevant to the business you are being interviewed for. The interviewer wants to know what makes you different from the other candidates in terms of knowledge, experience, expertise and wants to make a decision.

    • These are some of the most common Digital Marketing interview questions you may be asked in your interview. Get ready with answers and talk confidently that you enjoy most about working in digital marketing. Reap benefits; your dream job is not far away!

    91. What are some of the hallmarks of a good PPC landing page?

    Ans:

    A good PPC landing page should have:

    • A clear call to action
    • Trust symbols
    • A powerful headline
    • A list of advantages
    • An image showing the context

    92. List some of the qualities of an effective PPC.

    Ans:

    Effective PPC qualities are :

    • Expansive – The keyword list should be growing and adapting.
    • Good quality score – It should get more visibility at lesser costs
    • Relevance – It lists targeted keywords.
    • Exhaustive – It should cover the “long tail of search.”

    93. What are some of the important components of a PPC campaign?

    Ans:

    The important components of any PPC campaign are :

    • Keywords
    • Ad copies
    • Landing page
    • Bid amount
    • Call to Action

    94. Explain the benefits of PPC for Lead Generation.

    Ans:

    Following are the benefits of using PPC for lead generation :

    • Attracts relevant and potential users
    • Helps to achieve immediate keyword rankings and traffic
    • Bids on various stages of the digital marketing funnel
    • Provides a complete control on message for each funnel stage
    • Effectively tracks the ROI
    • Grows your leads database and markets them with other methods

    95. What is the conversion rate in PPC?

    Ans:

    Conversion rate is the number of conversions divided by the total ad clicks.

    E.g. If you get 10 conversions from 100 clicks, your conversion rate is 10%.

    96. What is keyword streaming?

    Ans:

    Keyword streaming is all about analyzing relevant keywords and choose the best among them for the website based on its target audience. It is an important SEO activity to get organic traffic and leads.

    97. Why do we do a competitive analysis?

    Ans:

    Competition analysis is believed to be the strategic element. It is a very critical part while chalking out a company’s digital marketing plan. It is very important to identify competitors and evaluate their strategies to determine their strengths and weaknesses. It is tough to establish a product’s USP (Unique Selling Proposition) without doing proper competition analysis. Besides, it also helps to decide on strategies for attracting targeted consumers.

    98. What is a responsive website?

    Ans:

    It refers to a site created using Responsive Web Design (RWD). A responsive website is compatible with multiple devices and browsers and responds very well to user interactions.

    99. What enticed you to this digital marketing vacancy?

    Ans:

    Now it’s the time for you to recall the job posting and come up with the stuff that really attracted you to the vacancy. It could be the brand name, the opportunity, the designation, the location, or anything else. You need to understand the psyche of the interviewer, he is trying to know if you have made a good research about the company, its products, and services or you are just interested to change your job?

    • You need to focus on the role and say that how you wanted to work for one of the best organizations in the domain and how you believe that the opportunity can be a stepping-stone in taking the career ahead.

    100. What is the success metric of social media?

    Ans:

    Social media is not just about likes and follows, if these likes and follows don’t convert into sales, leads or boost your business, they are not adding any value.

    Are you looking training with Right Jobs?

    Contact Us
    Get Training Quote for Free