Read BEST SalesForce Developer Interview Questions & Answers
SalesForce Developer Interview Questions and Answers

Read BEST SalesForce Developer Interview Questions & Answers

Last updated on 04th Jun 2020, Blog, Interview Questions

About author

Joseph (Sr Development Manager )

Delegates in Corresponding Technical Domain with 11+ Years of Experience. Also, He is a Technology Writer for Past 7 Years & Share's this Informative Blogs for us.

(5.0) | 15212 Ratings 1433

Salesforce developers analyze company processes, developing CRM workflows and custom solutions for specific business needs. They work collaboratively with others on the team to create custom, scalable processes for the company.The Salesforce application and the Force. com platforms are predominantly written in Java, and some specific areas are written in other languages.

1. What are the skills required to become a Salesforce Developer?

Ans: 

A Salesforce Developer is the one with the basic knowledge of the Salesforce platform. They can become a Salesforce Administrator, at a later stage of the career. The developer must know how Salesforce works.

Moreover, some knowledge is required on basic concepts such as class, object, attributes, etc.                                                                                               

2. What is a Custom Object in Salesforce?

Ans: 

Custom Objects are nothing but database tables and are the objects created by you for the storage of information on company or industry. While building a custom object, the Salesforce platform automatically builds things such as page layouts, etc for user interfaces.

For Example: Property objects that store information on homes sold by a real estate agent.

3. How does Salesforce deploy Sales Tracking?

Ans: 

 Salesforce records data on details such as sales numbers, customer details, repeat customers & customers served and use these to create detailed reports, charts, and dashboards. This way it keeps a track of sales in your organization.

4. What is the difference between isNull and isBlank?

Ans: 

Use the ISBLANK() function for text fields. As text fields can never be NULL, even if nothing is provided as a value, ISNULL() function takes only an empty value. If ISNULL() is used with a text field then it returns false.

5. What is the limit of Data.com records which can be added to Salesforce?

Ans: 

In the Data.com user’s section, find your name to view your monthly limit. It will give details such as how many records are already added or exported for this month. The user goes to the Setup, enters the User in the Quick Find Box and selects prospector users.

6. What is the difference between Role and Profile in Salesforce?

Ans: 

Roles allow us to control the access to Salesforce and have an impact on reports. They have control over the visibility level of organizational users. The users of a specific role level can view, edit and report on all the data, shared/owned by the users who fall below in the hierarchy.

Profiles are mandatory for all users. Profile controls the access to which records a user has in the Salesforce org. It is not possible for the users to work in the Salesforce org, without being assigned to a profile.

7. What are the Permission Sets? 

Ans: 

A permission set is a collection of settings and permissions for accessing various tools and functions in Salesforce. They are used for the extension of the user’s functional access, without any changes to the profiles. Users can have only one profile but multiple permission sets.

For Example: A set of users has the same profile called Sales Users. These users have the right to read, create and edit the leads. If some users need to transfer and delete leads, then a permission set is created here. 

8. What are the different ways of Salesforce Deployment?

Ans: 

Salesforce code is deployed with:

  • Salesforce packages
  • Change Sets
  • Com Migration Tools
  • Eclipse with Force.com IDE

9. What are Governor Limits? Give three examples.

Ans: 

Salesforce works in a multi-tenant environment and imposes runtime limits to have the same performance within the database. These are imposed by the Apex runtime engine and ensure that the code does not misbehave. This way the developer is forced to write efficient, scalable code.

Here are some examples of Governor Limits:

  • The total number of SOQL queries issued has a synchronous limit of 100 and an asynchronous limit of 200.
  • The total number of records retrieved for Database getQueryLocator must be limited to 10,000.
  • The total number of records retrieved by a single SOSL query is 2000.

10. What is Force.com Platform?

Ans: 

Force.com is a Platform As A Service (PAAS) and simplifies the development and deployment of cloud-based applications and websites. The developers make use of the Integrated Development Environment or IDE to create apps and websites. Later, these are deployed in the multi-tenant servers of Force.com.

11. What are the different types of reports that are available in Salesforce?

Ans: 

The different types of Salesforce Reports include:

  • Tabular Report: It offers the fastest and simplest way to view your data. They have an ordered set of fields arranged in columns. They cannot create groups of data.
  • Matrix Report: Here the grouping is done based on both rows and columns.
  • Summary Report: Here the groups appear based on columns only.
  • Joined Report: In this, two or more reports are joined in a single report.

12. What is a Junction Object? What is it used for?

Ans: 

 Junction objects are needed to build a many-to-many relationship among Salesforce objects.

For Example: In a typical recruitment scenario, there are possibilities of creating many positions for candidates and at the same time, a candidate can apply for many positions.

The third object required for creating a data model is termed as a junction object and in this example, it can be cited as “job application”. Here, you need to use a lookup field for both position and candidate object on the junction object – which is a job application.

13. What is an Audit Trail?

Ans: 

Administrators need to make changes in the organizational setup. Audit Trail history helps you to track the recent 20 changes that are made in setup, by multiple administrators.

14. What is Sandbox org in Salesforce? What are the different types of Sandbox in Salesforce?

Ans: 

Sandboxes are for copies of the production organization. It is possible to make such multiple copies of the same environment that serve various purposes like development, testing and training without any need for compromise of data in the production org. As sandboxes are isolated from the production environment, operations performed in the sandbox have no impact on the production org.

There are four types of Salesforce Sandboxes as shown below:

  • Developer Sandbox
  • Developer Pro Sandbox
  • Partial Data Sandbox
  • Full Sandbox 

15. What are the options for deploying from Sandbox to Production org? What is an Outbound Change Set?

Ans: 

Various methods are adopted for deploying a sandbox to production. The main method is using the Change Sets. A Change Set enables to create and test a new object in the sandbox and then send that to the production org. It contains information on org and not on any data such as records.

The other methods to deploy sandbox to production org include Force.com IDE, unman aged packages as well as ANT migration tools. When sending customization from current org to another org the Outbound Change Set is used. Once received by the receiving org it is called Inbound Change Set.

16. What are Bucket Fields in Salesforce?

Ans: 

Bucket Fields categorize records in Salesforce reports without any need for a formula or a custom field. They exist only in the reports. When a bucket column is created then multiple categories of group report values.

17. What is Custom Label in Salesforce? How many Custom Labels can you define and of what size?

Ans: 

Custom Labels enable developers to create multilingual applications. It automatically presents information as information or messages, by using the user’s native language. These are custom text values that are accessible from Apex classes, Lightning components, and Visualforce pages.

A minimum number of 5000 custom labels can be created for each organization. The size is about 1000 characters.

18. What is Data Skew in Salesforce?

Ans: 

The full form of SOQL is Standard Object Query Language. SOQL evaluates a condition in an enterprise when you require to work with say 10,000 records.

A single user owns a huge number of records and we call that as “ownership data skew” and it causes performance issues while updating in Salesforce.

19. What are the differences between Workflow and Process Builder? What is the difference between Trigger and Process Builder?

Ans: 

Workflows and the Process Builder are types of declarative automation tools that can extend the functionality of the Salesforce platform. They have functionalities and features which enable them to automate the business processes.

Workflows can only handle four actions such as email alerts, outbound messages, task creation, and field updates. However, Process Builder has a huge number of functionalities such as creating a record, posting to Chatter, launching a flow, submitting approvals, and quick actions.

If a process earlier had different workflows for different outcomes, then the same can be accomplished now with one process. Moreover, only single criteria are evaluated by a Workflow, before triggering the automation. On the contrary, the Process Builder can evaluate multiple criteria and trigger different automation and all this depend on the criteria met.

20. What are Sharing Rules?

Ans: 

Sharing rules extend sharing access to the users in roles, public groups or territories. It gives greater access to the users by making automatic exceptions to the sharing settings for the entire org.

This can be based on record ownership or other criteria. It selects the records to share with the users and the level of access to be given to these users or groups.

For Example: An account sharing rule can be created based on an account owner or any other criteria such as account type.

    Subscribe For Free Demo

    21. What is the use of Custom Settings? What are the types of Custom Settings in Salesforce?

    Ans: 

    Custom Settings are similar to the custom objects. The developers create custom data and associate custom data for an organizational profile or a specific user.

    The exposure of custom data settings to the application cache is beneficial due to the efficient access with no need for the cost of the repeated queries to the database. This data can be used by SOAP API, validation rule or formula field.

    The different types of Custom Settings in Salesforce include:

    • Hierarchy type
    • List type 

    22. What is the use of a Roll-up Summary Field and where can you use it?

    Ans: 

    Roll-up summary field can display a value in a master record based on the fields comprising the detail record. It creates values in related records such as those in the related lists. It can only be used in a master-detail relationship.

    For Example: The sum of all invoices can be calculated for all the related custom object records in the accounts invoice related list.

    23. What is a Wrapper Class in Salesforce?

    Ans: 

    A Wrapper class is defined as a class and a data structure. It is an abstract data type which has its instances formed by a collection of objects.

    The basic nature is that of a custom object and is defined by the Wrapper class properties. It allows records to be checked from a list and process them for a specific action.

    24. What is the difference between WhoID and WhatID?

    Ans: 

    WhoID refers to people such as contact or leads. Whereas “What ID” refers only to objects.

    25. What is Apex?

    Ans: 

    Apex is an object-oriented programming language that enables the developers to execute flow and transaction control statements, on Salesforce servers in association with a call to an API.

    It adds business logic to system events such as related record objects, button clicks, and Visualforce pages – with Java-like syntax and acts as a stored procedure.

    26. What are Maps in Apex?

    Ans: 

    Maps are used to store data in the form of key-value pairs, where each unique key maps to a single value. 

    Syntax:

    Map<String, String> country_city = new Map<String, String>(); 

    27. What is an Apex Transaction?

    Ans: 

     An Apex transaction is a set of operations that is executed as a single unit. These operations include DML operations that are responsible for querying records. All the DML operations in a transaction get completed successfully or get completely rolled back if an error occurs even in saving a single record.

    28. Is it possible to edit Apex Class/Trigger in the Production Environment?

    Ans: 

     No, it is not possible. We cannot directly edit the Apex Class/Trigger in the production environment. It can be done only in the Developer edition, sandbox org or the testing org. 

    29. What are the ways to call an Apex Class in Salesforce?

    Ans: 

     The various ways to call an Apex class in Salesforce are as follows:

    • From a Developer Console
    • Using Triggers
    • From Visualforce Page
    • With JavaScript Links
    • From Home Page Components
    • From Another Class 

    30. Is it possible to customize Apex and Visualforce directly from the Production Org?

     It is not possible to customize Apex in the production org itself, however, it can be changed and deployed through a sandbox, and must meet test coverage. Visualforce, on the contrary, can be changed in the production org. 

    Course Curriculum

    Enhance Your Career with Salesforce Training By MNC Experts

    • Instructor-led Sessions
    • Real-life Case Studies
    • Assignments
    Explore Curriculum

    31. When is it possible to use Apex over Workflow rules or Process Builder?

    Ans: 

    There are various reasons to adopt Apex over Workflow rules or Process Builder as shown below:

    • Apex can be used in those cases where there are limitations for Workflow rules or Process Builder like putting information in external systems.
    • Apex is more efficient while dealing with large sets of data as it has fewer limitations.

    32. What is Apex Test Coverage?

    Ans: 

    The Apex testing framework generates code coverage numbers for the Apex classes and triggers, every time when one or more tests are run. Code Coverage denotes the number of executable lines of code in classes and triggers which is exercised by test methods.

    Test methods are written and tested to generate the Code Coverage. It is calculated as a percentage of a covered line divided by a covered and uncovered line. The minimum test coverage must be 75 % for deployment in the production org.

    33. What is Apex Trigger? What is the Syntax of Trigger in Salesforce?

    Ans: 

    Apex Triggers perform custom actions to records in Salesforce, before or after the events.  

    Examples : of such actions include insertion, updation, and deletion.

    The triggers help to perform operations that are subject to specific conditions such as modifying related records or restricting certain operations. Triggers can be used for anything you do in Apex, executing SOQL or DML or even calling custom Apex methods.

    There are two different types of trigger in Salesforce as shown below:

    • Before Trigger: It is executed to validate the record values before saving to the database.
    • After Trigger: It is executed to validate the record values after saving to the database. 

    34. What is Asynchronous Apex? What are its different types?

    Ans: 

    Asynchronous Apex is used to run processes that are scheduled at a later time. There are four types of Asynchronous Apex.

    They are:

    • Future Methods
    • Batch Apex
    • Queueable Apex
    • Schedules Apex

    35. How to perform an AJAX request in Visualforce?

    Ans: 

    This can be done by marking the area of a Visualforce page that demarcates which components can be used by the Force.com server by using apex:actionRegion when an AJAX request is generated. Only those components within the body of apex:actionRegion are processed by the server. 

    36. What is the difference between Standard and Custom Controller?

    Ans: 

    Standard Controllers generate automatically for all standard pages. They contain the same logic and functionalities that are used for any standard Salesforce page. They can be used with standard and custom objects.

    Custom Controllers override the standard functionality of a standard controller which appears on a Visualforce page. Apex can be used for writing a custom controller or a controller extension.

    37. What are the types of Bindings used in Salesforce?

    Ans: 

    There are three types of bindings used in Salesforce as shown below.

    • Data Bindings: It refers to the data set in the controller.
    • Action Bindings: It refers to the action methods in the controller.
    • Component Bindings: It refers to some other Visualforce components. 

    38. Can you write Getter and Setter Methods in Salesforce?

    Ans: 

    Yes, we can use a getter method to return values for a controller. Every value calculated by a controller and displayed on a page must have a getter method.

    On the other hand, the setter method is used for passing user-specified values from page markup to the controller. The setter method in a controller is automatically executed, before any actions.

    39. What is the Lightning Component?

    Ans: 

    The Lightning Component framework is a user interface framework for developing single-page applications for desktop and mobile devices. It is possible to build Lightning components with two programming models i.e. Original Aura Component Model and the Lightning Web Component Model.

    It is supportive of partitioned multi-tier component development. It uses JavaScript for the client-side and Apex for the server-side

    40. What is a Developer Console?

    Ans: 

    The Developer Console is an integrated development tool which has a collection of tools. These can be used to create, debug and test the applications in Salesforce.org.

    41. What are Packages? What are the types of Packages? What are Managed Packages?

    Ans: 

    A package is a bundle/collection of a list of components or related applications.

    There are two types of packages:

    • Managed
    • Unmanaged

    Managed Packages are used to sell and distribute applications to clients. Developers can sell user-based licenses and applications through the AppExchange for the managed packages. These are fully upgradable. In the case of seamless upgrades, removal of objects or fields is performed.

    42. What are the ways to deploy Metadata in Salesforce?

    Ans: 

    • Change Sets
    • Eclipse with Force.com IDE.
    • com Migration Tool – ANT/Java-based.
    • Salesforce Package 

    43. What is Trigger.new?

    Ans: 

    Trigger.new is a context variable to return the new versions of the sObject record. The sObject list is only available in insert and update triggers and the records can be modified only before triggers. 

    44. What is an Attribute? What is a reRender Attribute Tag?

    Ans: 

    The properties of a Visualforce component are named as attributes. Each and every Visualforce component in Salesforce comes with an attribute.  

    For Example: <apex:CommandLink> is one of the attributes.

    The reRender attribute specifies a list of elements that can be dynamically updated using AJAX library of Salesforce. There is no need for the entire page to refresh. Only a portion of the page identified by the elements is named in the “rerender” attribute.

    45. Which tag is used to create a Button? Which tag is used for a URL link? Which is the tag for Password Protection?

    Ans: 

    • The tag <apex: commandbutton> is used for the button.
    • The tag used for URL link is <apex: outputLink>.
    • The tag used for password protection is <apex: inputSecret>.

    46. What is an Obligatory Outer Tag? Which tag is used for displaying a video in the Visualforce?

    Ans: 

    The tag <apex: page> is the obligatory outer tag. The tag<apex: flash> is used to display a video in the Visualforce.

    47. Which operation does not have Undelete?

    Ans: 

    The before operation does not have Undelete. 

    48. How is a link passed in Visualforce?

    Ans: 

     Link is passed in Visualforce through the hyperlink. 

    49. What is Static Resource?

    Ans: 

      Static Resource allows you to upload content to reference in the Visualforce page. The resources can be archive files such as .zip or .jar files, stylesheets, images, and JavaScript & other files. The Lightning platform acts as a CDN(Content Distribution Network) and manages and distributes these files. 

    50. Which tag is used for calling a Controller Name?

    Ans: 

    The tag that is used for calling a controller name is apex: controller.

    51. What is a User Interface in Salesforce?

    Ans: 

    Set up the user interface in Salesforce for giving the best working experience for the users. You can modify your org’s user interface by enabling and disabling settings.

    52. What is the use of an Outbound Message?

    Ans: 

    An Outbound message is a part of the workflow and is created for a Workflow rule. It helps to send information to a specified URL endpoint. Information contained in the fields is specified during the creation of the outbound message. It sends secure and configurable API messages to a designated listener. 

    53. What is OAuth?

    Ans: 

     OAuth is an open-standard authorization protocol or framework. It describes how unrelated services and servers can safely allow authenticated access to their assets. But there is no need to share related, initial, and single login credentials.

    54. What is a Connected App?

    Ans: 

    A connected app uses APIs to integrate any application with Salesforce. It uses standard OAuth and SAML protocols for authentication purposes and provides single sign-on and tokens for use with Salesforce APIs. It allows the Salesforce admins to set various security policies and exercise control of who can use the connected apps.

    Course Curriculum

    Learn Hands-On Experience with Salesforce Certification Course

    Weekday / Weekend BatchesSee Batch Details

    55. What is an API in Salesforce? How can we use it?

    Ans: 

    Salesforce has a set of APIs to access data from Force.com or Database.com. 

    Some of the uses of these APIs include:

    • SOAP API: It is one of the well-known APIs. It uses SOAP as a wrapper for API operations. It comprises a bulk of the API traffic lies. As tooling is needed to create, SOAP messages are mostly used in enterprise settings.
    • REST API: This is ideal when you want to send a message from a client to a server and send back a response. The REST API enables you to integrate with Force.com applications by using simple HTTP methods and create dynamic interfaces. These methods are in XML or JSON formats. This helps to use the API for developing mobile applications or external clients.
    • Bulk API: It is an asynchronous API and has the ability to manage large sets of data. The programmatic access enables you to quickly load data into the Salesforce org. It cannot be used for a handful of records and is easy to program dynamic API.
    • Streaming: It allows us to create a push topic based on a query and get updates on the query, as the results keep on changing. It is used when the notifications are to be sent from the client to the server based on a defined criterion. 

    56. What is the use of External ID Fields?

    Ans: 

    External ID contains unique record identifiers for a system outside Salesforce. It is used for importing records. It is a custom field that has an external ID attribute. Once this option is selected, the import wizard detects Salesforce records with the same external ID.

    For Example: While matching accounts in Salesforce with some external accounting system an external ID enables you to access the unique ID of the accounting system and not the Salesforce ID.

    57. Which Platform is used for developing an App in Salesforce?

    Ans: 

    The force.com platform is used for developing an App in Salesforce. 

    58. How to build Salesforce on Mobile Application?

    Ans: 

    Mobile SDK can be used to build Salesforce on the mobile application.

    59. What are Primitive Data Types?

    Ans: 

    Integer, Double, Long, Date, Date-Time, String, ID, Boolean, etc., are some of the examples of primitive data types. These are passed by value and not by reference.

    60. What does the Data Wrapper Class contain?

    Ans: 

    This contains abstract, structured and collection data. 

    61. Is Return Type a must for a Method?

    Ans: 

    Yes, the return type is a must for a method. 

    62. How long is Bit Variable for a long statement?

    The long statement has 64-bit.

    63.  What are the development tools for Apex?

    Ans: 

     The development tools for Apex are Force. Com Developer Tools, Force. Com IDE and Code Editor.

    64. What is the use of Debug Log?

    Ans: 

    Debug Log is used for catching the exception. 

    65. What is the Development Mode? When do we enable the Development Mode? How do we do it?

    Ans: 

    The best way to build Visualforce pages is to enable the development mode. It makes it easy to simultaneously view the code and output.

    The Development Mode helps in:

    • Define new Visualforce pages by entering a new URL.
    • Error messages containing detailed stack traces than what is received by the standard users.
    • Displays a footer with the page’s view state, a link to component reference documentation, and any associated controller link.
    • Offers Page Markup Editor for highlighting find-replace functionality as well as auto-suggest for attribute names and component tags.

    66. Why do You write Test Classes?

    Ans: 

    Test Classes refer to the maximum lines of code covered when your execution takes place. If you want to develop a robust and error-free code, then the test classes are used as a tool for testing your code. It ensures that if any Apex customization has to be deployed in your org, then it will operate properly.

    Every test class will be annotated with @isTestkeyword. In fact, we must annotate a test class with @isTest, for defining it as a test class. If the keyword testMethod is used within any method within a class, then it is called as a test method. 

    67. What is the Minimum Test Coverage that is required for Deployment?

    Ans: 

    At least 75 % of your Apex code must be covered by unit tests in Salesforce, and all these tests must be completed successfully.

    68. What Is Object Relationship Overview?

    Ans: 

     Object relationship overview in Salesforce is used to link custom object records to standard object records in a related list. In simple words, it is helpful to track product defects associated with customer cases. You can define different types of relationship by creating custom relationship fields on an object.

    69. Mention Changing What May Cause Data Loss?

    Ans: 

     Data loss may cause due to following reasons:

    • Changing data and date-time
    • Altering to percent,number and currency from other data types
    • Changing from multi-select picklist, checkbox, auto number to other types
    • Altering to multi-select picklist from any type except picklist
    • Changing to auto-number except from text
    • Changing from text-area to email, phone, URL and text

    70. How Saas Can Be Helpful To The Sales Force?

    Ans: 

    • As SaaS is a subscription based, customers can always choose not to renew if they are dissatisfied
    • Customers can avoid a large initial investment in an IT infrastructure and day to day hustle of maintaining infrastructure
    • SaaS customer provides same provider infrastructure and also easy integration
    • SaaS applications use a simple internet interface that makes easier for customer to use.
    • SaaS always provides the latest platform to the customer with innovation.

    Salesforce Developer Resumes! Download & Edit, Get Noticed by Top Employers! Download

    71. How Sales Force Is Useful In Tracking Sales?

    Ans: 

     Sales force records all the basic details like the number of customers served daily, daily sales volume, sales manager detailed reports, sales numbers in each month or quarter.  Also, it keeps a track on the repeat customer, which is key to success for any sales organization.

    72. Mention How Many Relationships Are Included In Sfdc And What Are They?

    There are two types of relationships:

    • Master detail relationship
    • Lookup relationship

    73. What can cause data loss in Salesforce?

    Ans: 

    Data loss in Salesforce can be caused by a number of reasons, including:

    • Changing data and date-time.
    • Migrating to percent, number, and currency from other data types.
    • Changing from the multi-select picklist, checkbox, auto number to other types.
    • Altering to multi-select picklist from any type except picklist.
    • Changing to auto-number except for text.
    • Changing from text-area to email, phone, URL, and text.

    74. What Is The Trigger?

    Ans: 

    Trigger is a code that is executed before or after the record is updated or inserted.

    75. Mention What Is The Use Of The Static Resource In Salesforce?

    Ans: 

    With the help of static resources, you can upload zip files, images, jar files, JavaScript and CSS files that can be referred to in a visual force page. The optimum size of static resources for an organization is 250 MB.

    76. Mention What Is The Difference Between Force.com And Salesforce.com?

    Ans: 

    Force.com is PaaS (Platform as a Service) while Salesforce.com is SaaS ( Software as a Service).

    77. Mention What Are The Actions Available In Workflow?

    Ans: 

    Actions available in workflow are:

    • Email Alert
    • Task
    • Field Update
    • Outbound Message

    78. Explain What Is The Limit Of Data.com Records That Can Be Added To Salesforce?

    Ans: 

    Users can see their limit form setup, by clicking data.com administration/Users.  From the data.com users section, users can see their monthly limit and how many records are exported during the month.

    79. Mention What Are The Three Types Of Object Relations In Salesforce?

    Ans: 

    Different types of object relations in Salesforce includes:

    • One to many
    • Many to many
    • Master detail

    81. Mention What Are The Different Types Of Reports Available In Salesforce?

    Ans: 

    Different types of reports available in Salesforce are:

    • Tabular report: It displays the grand total in the table form
    • Matrix report: It is a detailed report in which the grouping is done based on both rows and columns
    • Summary report: It is a detailed form of the report in which the grouping is done based on columns
    • Joined report: With this two or more reports can be joined in the single reports

    82. Is It Possible To Schedule A Dynamic Dashboard In Salesforce?

    Ans: 

    No, it is not possible to schedule a dynamic dashboard in Salesforce.

    83. What Does It Indicate If An Error State This “list Has No Rows For Assignment”?

    Ans: 

      The error that tells “list has no rows for assignment” indicates that the list you are trying to access has no values in it.

    84. What Is a Dashboard?

    Ans: 

     Dashboard is the pictorial representation of the report, and we can add up to 20 reports in a single dashboard.

    85.In How Many Controllers Can Be Used In A Visualforce Page?

    Ans: 

    As Salesforce comes under SaaS, one can use only one controller and as many extension controllers.

    86. Mention What Is The Difference Between Soql And Sosl?

    Ans: 

    SOQL ( Salesforce Object Query Language):

    • Only one object at a time can be searched
    • Query all type of fields
    • It can be used in triggers and classes
    • DML operation can be performed on query results

    SOSL (Salesforce Object Search Language):

    • Many objects can be searched at a time
    • Query only email, phone and text
    • It can be used in classes but not in triggers
    • DML operation cannot be performed on search result

    87. When Do You Use A Before Vs. After Trigger?

    Ans: 

    95% of triggers are before triggers – so if you’re unsure, go with before!

    You may be wondering why so many triggers are before triggers. There’s a good reason – they’re simpler to use. If you need to make any changes to a record entering your after trigger, you have to do a DML statement. This isn’t necessary in a before trigger – changes to records entering your trigger always save!

    The specific use case of an after trigger is when you need to associate any record to a record being created in your trigger. Here’s an example:

    • // Automatically create an Opp when an Account is created
    • trigger AutoOpp on Account(after insert) {
    •   List<Opportunity> newOpps = new List<Opportunity>();
    •   for (Account acc : Trigger.new) {
    •     Opportunity opp = new Opportunity();
    •     opp.Name        = acc.Name + ‘ Opportunity’;
    •     opp.StageName   = ‘Prospecting’;
    •     opp.CloseDate   = Date.today() + 90;
    •     opp.AccountId   = acc.Id; // Use the trigger record’s ID
    •     newOpps.add(opp);
    •   }
    •   insert newOpps;
    • }

    88. What’s The Maximum Batch Size In A Single Trigger Execution?

    Ans: 

    Default batch size is 200 ,However maximum batch size is 2000.

    89. What Are The Differences Between 15 And 18 Digit Record Ids?

    Ans: 

    Difference Between 15 and 18 Digit Record Id. Hi Experts, I would like to know the exact difference between 15 and 18 digits record id. Most of us say, 15 digit(case sensitive) and 18 digit(case insensitive).

    90. When Should You Build Solutions Declaratively Instead Of With Code?

    Ans: 

    As a salesforce best practice, if something can be done using Configurations (Declarative) then its preferred over coding. The declarative framework is optimized for the platform and is always preferred.

    91. Give An Example Of A Standard Object That’s Also Junction Object.

    Ans: 

    OpportunityContactrole is the junction between Opportunity and Contact, and also Quote is the junction between Contract and Opportunity.

    92. What Are Tile Report Types?

    Ans: 

    4 Types of report in Salesforce:

    • Tabular Reports: We can only displays the grand total in the table
    • Summary Reports: It is a detailed form of report in which the grouping is done based on Columns.
    • Matrix Reports: It is a detailed form of report in which the grouping is done based on both Rows and Columns.
    • Joined Reports: We can join the two or more reports in the single report displayed in the form of blocks.

    93. How Many Field Dependencies We Can Use In Visualforce Page?

    Ans: 

    Maximum we can use 10 field dependencies in the VF page.

    94. What Is a Roll-up Summary?

    Ans: 

    Roll-up displays the count of child records and calculates the sum, Min and max of fields of the child records.

    95. How To Create a Roll-up Summary Field On Lookup Relation?

    Ans: 

    Not possible. Roll-up summary is enabled for only Master —Detail relationship.

    96. What Is Field Dependency?

    Ans: 

    According to the field selection on one field filter the pick list values on another field.

    97. Is Check Box Performs Like a Controlling Field?

    Ans: 

    Yes possible. The Control field should be a Check box or pick list.

    Are you looking training with Right Jobs?

    Contact Us
    Get Training Quote for Free