REAL-TIME IBM [ MDM ] Interview Questions & Answers | STEP-IN
IBM MDM Interview Questions and Answers

REAL-TIME IBM [ MDM ] Interview Questions & Answers | STEP-IN

Last updated on 04th Jul 2020, Blog, Interview Questions

About author

Prakash (Sr Manager - Director Level )

He is Possessing 7+ Years Of Experience in IBM. His Passion lies in Developing Entrepreneurs & Activities. Also, Rendered his intelligence to the Enthusiastic JOB Seekers.

(5.0) | 17212 Ratings 2232

These IBM MDM Interview Questions have been designed specially to get you acquainted with the nature of questions you may encounter during your interview for the subject of IBM MDM . As per my experience good interviewers hardly plan to ask any particular question during your interview, normally questions start with some basic concept of the subject and later they continue based on further discussion and what you answer.we are going to cover top 100 IBM MDM   Interview questions along with their detailed answers. We will be covering IBM MDM scenario based interview questions, IBM MDM  interview questions for freshers as well as IBM MDM  interview questions and answers for experienced.

Q1. What do you understand about MDM?

Ans:

MDM is a methodology of allowing an organization to link all of its important data to one file, which is called a master file. This file provides a common base of reference. When implemented properly, MDM networks data sharing among individuals and enterprise.

Q2.How popular is MDM across the people associated with different fields?

Ans:

People associated with IT and Computers get the concept easily. Business official understands MDM but not up to the level of former because businessmen are more interested in only knowing what benefit MDM can bring to their group. While IT and Computer people, know more about the features of MDM.

Q3.Tell us something about Dimensional Modelling?

Ans:

Dimensional Modelling has two types of tables which is distinct from the third normal form. Here, Facts table containing the measurements of the business and Dimension table containing the context viz. dimension of calculation of the measurements are implemented.

Q4.Why is it often stated that a Data Warehouse is the main repository of an organization’s historical data?

Ans:

Management’s decision support system is served with the raw source by the Data Warehouses. The use of Data warehouse becomes essential because a Data Analyst can perform complex queries and analysis like data mining which makes use of a data warehouse. At a single point in time, we are able to present a clear image of business conditions with the help of Data warehousing which otherwise contains a wide variety of data.

Q5.What are the fundamental stages of Data Warehousing?

Ans:

Four fundamental stages of Data Warehousing are Offline Operational Databases, Offline Data Warehouse, Real-Time Data Warehouse, and Integrated Data Warehouse.

  • Development of Data warehouses in Offline Operational Databases is done by copying the database of an operational system to an off-line server.
  • Data warehouses in Offline Data Warehouse are updated regularly and their storage is done in an integrated reporting-oriented data structure.
  • Every time an operational system carries out a transaction, data warehouses are updated on an event basis in Real-Time Data Warehouse.
  • Data warehouses are used to generate activity or transactions In the Integrated Data Warehouse, that is sent back into the operational systems to use in the daily activity of the enterprise.

Q6. What is Informatica PowerCenter?

Ans:

PowerCenter is the data integration software of Informatica Corporation. The usage of this software allows loading the data into centralized locations such as data warehouses. Data taken from multiple sources can be used as per the business requirements.

Q7.Write the components of Informatica PowerCenter.

Ans:

The components of Informatica PowerCenter are written below:

  • PowerCenter Domain
  • PowerCenter Repository
  • Administration Console
  • PowerCenter Client
  • Repository Service
  • Integration service
  • Web Services Hub
  • Data Analyzer
  • Metadata Manager
  • PowerCenter Repository Reports.

Q8. What do you know about the first MDM Conference by Gartner?

Ans:

Conference of MDM was hosted by Gartner for the first time and they managed to pull five hundred attendees in the conference.

Q9.What is the use of hosting such conferences in helping MDM?

Ans:

It is very necessary to host such conferences. For example, the budgets of the Pharmaceutical and Financial services industries are increasing. By 2010, Forrester predicted MDM to be a $6 billion market which was a sixty percent growth rate over the $1 billion MDM market in the previous year. Gartner also forecasted that seventy percent of two thousand global companies will have an MDM solution, by the year 2010.

Q10. State the biggest technical and management challenges in adopting MDM?

Ans:

The primary issue is Funding while selling the project is a secondary issue. The management is actively looking for an investment return. They want MDM to be benefitting and profitable for their business.

Q11. What is a Supporting Program?

Ans:

  • The definitive and authoritative description of “Supporting Programs” is in the License Information (LI) document and copied here (the most important elements are shown here in bold; note “Program” or “Principal Program” means InfoSphere MDM v11.4):
  • The Program is licensed as a multi-product package and includes the Supporting Programs identified below. Licensee is authorized to install and use such Supporting Programs only to support Licensee’s use of the Principal Program under this Agreement and within the limits of the Proofs of Entitlement for the Program (unless broader rights are provided elsewhere in this License Information document). 
  • The phrase “to support Licensee’s use” would include only those uses that are necessary or otherwise directly related to a licensed use of the Principal Program or another Supporting Program. The Supporting Programs may not be used for any other purpose.
  • Licensee is not authorized to transfer or remarket the Supporting Programs separate from the Principal Program. A Supporting Program may be accompanied by license terms, and those terms, if any, apply to Licensee’s use of that Supporting Program. In the event of conflict, the terms in this License Information document supersede the Supporting Program’s terms.
  • When Licensee’s right to use the Program expires or terminates, Licensee must discontinue use, destroy or promptly return all copies of the Supporting Programs to the party from whom Licensee acquired the Program. If Licensee downloaded the Supporting Programs, Licensee should contact the party from whom Licensee acquired the Program.
  • If Licensee wishes to license the Supporting Programs for any use beyond the limits set forth above, please contact an IBM Sales Representative or the party from whom Licensee acquired the Program to obtain the appropriate license.”


Q12. So, can I expect that for all MDM projects I will have everything I need through the Supporting Programs?

Ans:

No, although we believe that the Supporting Programs are of great value to most customers, there will often be requirements specific to a customer’s environment or deployment pattern that will not be addressed by the Supporting Programs. This might mean that you might need other IBM or 3P software, or a different licensing of a program that is part of the Supporting Programs bundle.

Q13. Where are the Supporting Programs made available?

Ans:

The Supporting Programs, like the main InfoSphere MDM software, can be downloaded from Passport Advantage. Here is a link that provides details on downloading:

Q14. What value do the supporting programs deliver?

Ans:

The features and functionality described below are standard and available out-of-the-box for IBM InfoSphere MDM v11.4 with no additional licensing fees.

  • IBM Rational Application Developer for WebSphere Software — Provides the application development foundation for InfoSphere MDM. On top of RAD the InfoSphere MDM Eclipse-based Workbenches provide the technical users (administrators and developers) the ability to configure and customize (create extensions) the MDM deployment.
  • IBM DB2 Enterprise Server Edition — Provides the core repository for master data and tables that are used for internal management of the master data. As a supporting program this can be used for “distributed” deployments; it does not support deployment of the database on the mainframe. For the latter, customers will have to acquire DB2 for z/OS licensing.
  • IBM Content Integrator – Provides an interface between MDM Collaborative Edition and any content management system to store and manage unstructured data, such as product images, specification data sheets, warranty documents, and demonstrations, which provide relevant and necessary contexts for products.
  • IBM Cognos Business Intelligence (multiple components) – Provides Business Intelligence/Reporting functionality that can be used to create dashboards and reports to provide information MDM stewardship tasks and KPIs.
  • IBM Business Process Management (multiple components “Process …”) – IBM Business Process Management (BPM) provide the foundation of MDM data stewardship and governance processes such as policy monitoring.
  • IBM InfoSphere Information Server Enterprise Edition [available with Collaborative Edition, Standard Edition, Advanced Edition, Enterprise Edition] – With the inclusion of Information Server Enterprise Edition, the MDM solution is furnished with market-leading ETL and data quality tools. This allows for enhanced data loading, cleansing, data profiling and data extraction capabilities.
  • IBM InfoSphere Information Server for Data Quality [available with RDM, CDH-SA] – The value of master data correlates directly with the level of trust that can be put on it. Thus data quality is of key importance. With the inclusion of Information Server for Data Quality, the MDM solution can address data quality even prior to the source information being incorporated in the master repository.
  • IBM InfoSphere Data Explorer – With Data Explorer a wider range of sources, including unstructured information, can be brought together and intuitive UIs can be created.
  • IBM InfoSphere BigInsights Standard Edition [Only available when entitled for InfoSphere MDM Enterprise Edition] Works in combination with the Big Match feature to allow for probabilistic matching of large data volumes, at high speed, on Hadoop data structures
  • IBM Integration Bus Express Edition/Healthcare Pack – Integration Bus is a lightweight, advanced Enterprise Service Bus (ESB) that enables real-time integration of data sources from a wide range of platforms across both SOA and non-SOA environments, including easy to use HL7 integration with Connectivity for Healthcare. This software is specifically leveraged by the Patient and Provider Hubs.
  • IBM WAS Network Deployment — Provides the run-time environment that the InfoSphere MDM application relies on for core application services. InfoSphere MDM leverages many capabilities in WAS, which reduces the development effort in the application and creates consistency with other WAS-deployed applications. This makes it easier for MDM customers to deploy the application and will allow for existing skill sets to be leveraged in environments where WAS is the application server of choice.
  • IBM WebSphere Application Server Base – WAS Base is provided for the InfoSphere MDM Development environment (MDM Workbench). It is not supported for Server deployment.
  • IBM WebSphere MQ – Allows organizations to queue and send alerts/messages when certain events occur in InfoSphere MDM, such as readmissions, overlay creation, or complex data stewardship data changes.
  • IBM WebSphere Portal Server – Ideally suited as a self-service application for vendors and suppliers to enter and manage their own product information. Integration with Collaborative Edition provides a simple, intuitive user interface and short learning curve, ensuring a low barrier to adoption.
  • IBM Installation Manager & IBM Packaging Utility for Rational Software Development Platform – This component is used by the InfoSphere MDM Installation Process only. It is not available for use by the customer.
  • IBM Security Directory Server — This enterprise identity management software uses Lightweight Directory Access Protocol to provide a trusted identity data infrastructure for authentication.
  • IBM Support Assistant Data Collector – This bundled software is included to assist in troubleshooting. Its use is directed by IBM’s Support team and is not normally used by customers.

Q15. Where can I find the InfoSphere MDM License information?

Ans:

You can find all InfoSphere MDM License Information (LI) docu

ments (for various versions) using the following link:

  • http://www-03.ibm.com/software/sla/sladb.nsf/searchlis/?searchview&searchorder=4&searchmax=0&query=%285725-E59%29

Q16. Are there restrictions on any of the supporting programs?

Ans:

Yes, specific restrictions are applicable to some Supporting Programs. These restrictions are described in the License information in the sections “Supporting Program Details” and, if applicable, “Additional Supporting Program Restrictions”.

Q17. Can every supporting program be used with every edition?

Ans:

Yes, from a licensing standpoint all Supporting Programs can be used with all Editions, but not in all cases does this make sense, i.e. the supporting program may not naturally add value to the Edition. Note that the bundled InfoSphere Information Server components are different for the “Editions” vs. RDM and CDH SA. Here are the combinations where common use scenarios exist:

Supporting ProgramCESEAERDMCDA SAPatient / Provider
IBM Rational Application Developer for WebSphere Software V9.1YYYYYY
IBM DB2 Enterprise Server Edition V10.5YYYYYY
IBM Content Integrator V8.6YYYYYY
IBM Cognos Business Intelligence V10.2.1 (multiple components)YYYYYY
IBM Process Server Standard V8.5 (multiple components)YYYYYY
IBM InfoSphere Information Server Enterprise V11.3YYY

Y
IBM InfoSphere Information Server for Data Quality V11.3


YY
IBM InfoSphere Data Explorer V9.0YYYYYY
IBM BigInsights Standard Edition V3.0





IBM Integration Bus Express Edition V9.0.0.1

YYYY
IBM Integration Bus Healthcare Pack V3.0.0.0




Y
IBM WebSphere Application Server Network Deployment V8.5.5YYYYYY
IBM WebSphere Application Server Base V8.5.5Use for InfoSphere MDM Workbench only





IBM WebSphere MQ V7.5YYYYYY
IBM WebSphere Portal Server V8.5Y




IBM Installation Manager and Packaging Utility for Rational Software Development Platform V1.7YYYYYY
IBM Security Directory Server V6.3.1YYYYYY
IBM Support Assistant Data Collector V2.0.1YYYYYY


Q18. Is there out-of-the-box integration with all the supporting programs?

Ans:

  • No. In some combinations of supporting programs and editions there is no out-of-the-box integration. However there may still be benefit to have access to the supporting program. For example, IBM InfoSphere Information Analyzer, a component of InfoSphere Information Server, does not have direct MDM integration, but using this tool to analyze and profile the sources to be used in an MDM project will yield better data quality and improve project progress.

Q19. What about the Supporting Program’s own Licensing Information; is that applicable too?

Ans:

Yes, the use is subject to the terms that are in the InfoSphere MDM Licensing Information, but also to the terms that are in the Licensing Information for the supporting program. Thus you should review both to ensure that your use case is in line with this.

Q20. What technology platforms are supported in v11.4?

Ans:

You can find the latest information on supported platforms for InfoSphere MDM v11.4 via this link:

    Subscribe For Free Demo

    Q21. What is MDM?

    Ans:

    Master data management (MDM) is a comprehensive method of enabling an enterprise to link all of its critical data to one file, called a master file, that provides a common point of reference. When properly done, MDM streamlines data sharing among personnel and departments.

    Q22. Define Dimensional Modeling?

    Ans:

    There are two types of table involved in Dimensional Modeling and this model concept is different from the third normal form. Dimensional data model concept makes use of facts table containing the measurements of the business and dimension table containing the measurement context.

    Q23. What are the data movement modes in Informatica?

    Ans:

    A data movement mode determines how the power center server handles the character data. We choose the data movement in the Informatica server configuration settings. Two types of data movement modes available in Informatica.

    • ASCII mode
    • Unicode mode

    Q24. Are you seeing awareness translate into bigger budgets for MDM?

    Ans:

    It’s a matter of awareness and the problem becoming urgent. We are seeing budgets increased and greater success in closing deals, particularly in the Pharmaceutical and Financial services industries. Forrester predicts MDM will be $6 billion markets by 2010, which is a 60 percent growth rate over the $1 billion MDM market last year. Gartner forecasted that 70 percent of Global 2000 companies will have an MDM solution by the year 2010. These are pretty big numbers. ( oracle apex training online )

    Q25. What are the different ways to migrate from one environment to another in Informatica?

    Ans:

    • We can export repository and import into the new environment
    • We can use Informatica deployment groups
    • We can Copy folders/objects
    • We can Export each mapping to XML and import in a new environment

    Q26. Explain Transformation?

    Ans:

    It is a repository object that helps in generating, modifying or passing data. In a mapping, transformations make a representation of the operations integrated with service performs on the data. All the data goes by transformation ports that are only linked with maple or mapping.

    Q27. Describe the foreign key columns in fact table and dimension table?

    Ans:

    • Foreign keys of dimension tables are the primary keys of entity tables.
    • Foreign keys of facts tables are the primary keys of dimension tables.

    Q28. What is a mapplet?

    Ans:

    A Mapplet is a reusable object that contains a set of transformations and enables to reuse that transformation logic in multiple mappings.

    Q29. What are the Different methods of loading Dimension tables?

    Ans:

    There are two different ways to load data in dimension tables.

    • Conventional (Slow) – All the constraints and keys are validated against the data before, it is loaded; this way data integrity is maintained.
    • Direct (Fast) – All the constraints and keys are disabled before the data is loaded. Once data is loaded, it is validated against all the constraints and keys. If data is found invalid or dirty it is not included in the index and all future processes are skipped on this data. 

    Q30. What is the different type of repositories that can be created using the Informatica Repository Manager?

    Ans:

    • Standalone Repository – A repository which functions individually and is unrelated to any other repositories.
    • Global Repository – A centralized repository in a domain. This repository can contain shared objects across the repositories in a domain. The objects are shared through global shortcuts.
    • Local Repository – A Local repository is within a domain. The local repository can connect to a global repository using global shortcuts and can use objects in its shared folders.
    Course Curriculum

    Best IBM MDM Certification Course from Real-Time Experts

    Weekday / Weekend BatchesSee Batch Details

    Q31. What are the objects that you can’t use in a mapplet?

    Ans:

    • COBOL source definition
    • Joiner transformations
    • Normalizer transformations
    • Non reusable sequence generator transformations.
    • Pre or post-session stored procedures
    • Target definitions
    • Power mart 3.5 styles Look Up functions
    • XML source definitions
    • IBM MQ source definitions

    Q32. What is OLAP?

    Ans:

    OLAP is an abbreviation of Online Analytical Processing. This system is an application that collects, manages, processes and presents multidimensional data for analysis and management purposes.

    Q33. Describe all the biggest management and technical challenges in adopting MDM?

    Ans:

    There is always a challenge for technical folks in data governance to sell the project and get the fund. There is always a look for ROI by management. They require MDM knotted to quantifiable benefits that are considered by business leaders such as dollar amounts around ROI.

    Q34. Define Data Mining?

    Ans:

    It is a process that helps in analyzing data from several perspectives and also allows summarizing it into helpful information.

    Q35. Name various data movement modes in Informatica?

    Ans:

    A data movement mode helps in determining how power center server takes care of the character data. Data movement is selected in the Informatica server configuration settings. There are two different data movement modes available in Informatica. 

    They are:

    • Unicode Mode and ASCII Mode
    • Explain OLAP.
    • OLAP stands for Online Analytical Processing. It processes as an app helps that gathers, manages, presents and processes multidimensional data for management and analysis purposes.

    Q36. How to delete duplicate record in Informatica?

    Ans:

    Following are ways to remove duplicate records

    • In the source, qualifier use select distinctly
    • Use Aggregator and group by all fields
    • Override SQL query in Source qualifier

    Q37. Name the tables that are linked with staging data in Informatica MDM?

    Ans:

    There are various tables that are linked with staging data in Informatica MDM. They are:

    • Landing Table
    • Raw Table
    • Rejects Table
    • Staging Table

    Q38. Explain various types of LOCK used in Informatica MDM 10.1?

    Ans:

    Two types of LOCK are used in Informatica MDM

    They are:

    • Exclusive Lock: Letting just one user make alterations to the underlying operational reference store.
    • Write Lock: Letting multiple users make amendments to the underlying metadata at the same time.

    Q39. Define different ways used in Informatica to migrate from one environment to another?

    Ans:

    • A repository can be imported and exported to the new environment
    • Informatica deployment groups can be used
    • Folders/objects can be copied
    • Each mapping can be exported to XML and then be imported in the new environment. 

    Q40. Write the two ways of loading a Dimensional Table?

    Ans:

    The two ways of loading a Dimensional Table are written below:

    • The first is a Conventional (Slow) method – Before the data gets loaded, all the keys and constraints are validated against it. Data integrity is maintained this way.
    • The second is a Direct (Fast) way – Before the data gets loaded, all the constraints and keys are disabled. Data is validated against all the constraints and keys once it is loaded.

    Q41. What are the ways to switch from one environment to another in Informatica?

    Ans:

    The folder/objects can be copied by us. The repository can also be exported and imported into the new environment. We can also export each mapping to XML and import in a new environment. Informatica deployment groups can also be used.

    Q42 Write the difference between OLTP and OLAP.

    Ans:

    OLTP is an application that modifies data the instance it receives and has a large number of concurrent users. While OLAP is an application that collects, manages, processes and presents multidimensional data for analysis and management purposes.

    OLTPOLAP
    Stands for Online Transaction Processingstands for Online Analytical Processing
    It is an application that modifies the data, the instance receives and it has a large number of recurrent users.It is an application that collects, manage, process and presents the multidimensional data for management and analytics purposes.

    Q43. How will you erase a duplicate record in Informatica?

    Ans:

    There are three ways to delete duplicate record in Informatica:

    • In source, qualifier use selects distinctly.
    • Override SQL query in Source qualifier.
    • Use Aggregator and group by all fields.

    Q44.What makes Mapping Variable a dynamic value and Mapping Parameter a static value?

    Ans:

    A Mapping Parameter is defined by us before running the session and its value remains until the end of the session which makes it a static value. Whereas a Mapping Variable changes anytime during the session and that is why it is dynamic. The initial value of the variable is read by the PowerCenter before the session starts and its value changes using the variable functions.

    Q45. How does this impact an IT user?

    Ans:

    A number of things stand out:

    • Improved performance from MDM 11, WAS 8.5, newer versions of DB2/Oracle
      OSGi
    • Improved MDM 11 workbench
    • Much smaller code base to track – just customized projects – the end result being a much smaller deployable artifact
    • Enforced security
    • Streamlined installation – basically same for workbench and server which helps to improve the experience for the developer who also performs installation
    • Batch processor improvements
      Initiate users gain the benefits of
               a) Event notification
               b) Address standardization via QS

    Q46. What unique insight into this upgrade does InfoTrellis have that other vendors don’t have?

    Ans:

    • Put quite simply, experience: we are already ahead of the game by being one of the first implementers in North America if not the world to be participating in upgrade and implementation efforts for MDM 11.  
    • We’re also able to leverage our volumes of experience with prior versions. InfoTrellis is involved in a number of MDM 11 projects already – both upgrades and new implementations – on a variety of Operating Systems (Linux, Solaris, AIX) and database (Oracle, DB2).

    Q47. Describe various fundamental stages of Data Warehousing?

    Ans:

    There are various fundamental stages of Data warehousing. They are:

    • Offline Operational Databases: This is the first stage in which data warehouses are developed simply by copying operational system database to an offline server where the dealing out a load of reporting not put any impact on the performance of the operational system.
    • Offline Data Warehouse: In this stage of development, data warehouses are updated on a regular basis from the operational systems. Plus, all the data is stored in an incorporated reporting-oriented data structure.
    • Real-Time Data Warehouse: During this stage, data warehouses are updated on an event or transaction basis. Also, an operational system executes a transaction every time.
    • Integrated Data Warehouse: This is the last stage where data warehouses are used for generating transactions or activity passing back into the operating system for the purpose of use in an organization’s daily activity.

    Q48. What is Dimensional Modeling?

    Ans:

    Dimensional data model concept involves two types of tables and it is different from the third normal form. This concept uses Facts table which contains the measurements of the business and Dimension table which contains the context (dimension of calculation) of the measurements.

    Q49. What is Transformation?

    Ans:

     A transformation is a repository object that generates, modifies or passes data. Transformations in a mapping represent the operations the Integration Service performs on the data. Data passes through transformation ports that are linked in a mapping or mapplet.

    Q50. What’s the real value of this upgrade from a technology perspective?

    Ans:

    • To an implementer, the OSGi framework is such a different way of looking at the MDM product as opposed to the old EAR-based system that it’s worth it to start working with this upgrade just for the advantage of getting an early start on familiarizing yourself with this new technology.
    •  While still maturing in the IBM MDM product, it promises faster and more dependable deployments, dependency management, and a modular code structure.  It comes with the ability to start and stop individual modules, or upgrade them without shutting down the whole application.  This can lead to much improved uptime for the MDM instance(s).
    • It’s also worth noting that for a company on the IBM stack, the improved integration with products like DataStage can really increase the value of this product to the enterprise.
    Course Curriculum

    Get Practical Oriented IBM MDM Training to Meet the Industry Needs

    • Instructor-led Sessions
    • Real-life Case Studies
    • Assignments
    Explore Curriculum

    Q51. How much effort is it going to take to implement?

    Ans:

    IBM has held strong to their “Backwards Compatibility” statements, which is key in upgrade projects. However, given the technology change with OSGi, effort-wise this upgrade will take a little more than if going up to say, 10.1.  We’ve seen a number of PMRs, etc to be expected from a new release, particularly one on new technology. Fortunately InfoTrellis has been involved in a good number of installation and product-related PMRs and has experience both working with IBM and clients to resolve them quickly.

    Q52. Name various components of Informatica Power Center ?

    Ans:

    There are various components of Informatica PowerCenter. They are as follows:

    • PowerCenter Repository
    • PowerCenter Domain
    • PowerCenter Client
    • Administration Console
    • Integration Service
    • Repository Service
    • Data Analyser
    • Web Services Hub
    • PowerCenter Repository Reports
    • Metadata Manager

    Q53. What is Data Mining?

    Ans:

    Data Mining is the process of analyzing data from different perspectives and summarizing it into useful information.

    Q54. What is a different type of repositories that can be created using the Informatica Repository Manager?

    Ans:

    • Standalone Repository:A repository which functions individually and is unrelated to any other repositories.
    • Global Repository :This is a centralized repository in a domain. This repository can contain shared objects across the repositories in a domain. The objects are shared through global shortcuts.
    • Local Repository:The local repository is within a domain. The local repository can connect to a global repository using global shortcuts and can use objects in it’s shared folders.

    Q55. What if I’m running a much older version?

    Ans:

    MDM 8.5 Goes out of service on 30 April 2014 and 9.0.2 goes out of service 30 April 2015.  As far as any prior versions, it has value to move to more current versions of DB & WAS, not just MDM.  OSGi looks well positioned to be used across the board in the near future considering all of the advantages it provides; so again, it’s good to get your hands on it and start learning to work with it sooner rather than later.

    Q56. What about Standard Edition (Initiate) users?

    Ans:

    • Organizations currently using Standard Edition (Initiate) will be majorly impacted by MDM version 11, because this upgrade means they will have an entirely new technology platform to migrate to, which includes the WebSphere Application Server.
    • The biggest advantage this release provides to existing Standard Edition users is the ability to implement true hybrid scenarios.  One scenario, for example, is being able to persist a composite view of a “virtual entity” to a “physical entity”.  This can realize performance advantages if the virtual entities are made up of many member records.
    •  Also, there is then the ability to decorate the physical entity with additional attributes that come in the Advanced Edition platform such as Privacy Preferences, Campaign History and Hierarchies to name a few.  This scenario allows an organization to progress along their MDM journey if they have requirements to do so.  This article doesn’t address any licensing impacts to leverage Advanced Edition features.
    • The Advanced Edition (or “physical MDM”) capabilities are very feature rich and couples very well with Standard Edition (or “virtual MDM”).  However, with that said it is very important for clients that want to transition from Standard to Advanced Edition to leverage partners that have expertise in both of those platforms.

    Q57. Describe various repositories that can be generated using Informatica Repository Manager?

    Ans:

    There are various repositories that can be formed with the help of the Information Repository Manager. They are as follows:

    • Standalone Repository: It is a repository functioning individually as well as is not related to any other repositories.
    • Local Repository: This repository functions within a domain. It is able to connect to a global repository with the help of global shortcuts. Also, it can make use of objects in their shared folders.
    • Global Repository: This repository works as a centralized repository in a domain. It contains shared objects crossways the repositories in a domain.

    Q58. What is the Dimension table?

    Ans:

    The dimensional table contains textual attributes of measurements stored in the facts tables. The dimensional table is a collection of hierarchies, categories, and logic which can be used for the user to traverse in hierarchy nodes.

    Q59. What is the expiration module of automatic lock-in Informatica MDM?

    Ans:

    In every 60 seconds, the hub console is refreshed in the current connection. A lock can be released manually by a user. In case the user switches to another database while having a hold of a lock, then the lock will be released automatically. In case the hub console is terminated by the user, then the lock will be expired after a minute.

    Q60. If I implemented MDM very recently, should I upgrade?

    Ans:

    If you’re currently using MDM 10.x, it might not turn out to be worth the effort to upgrade immediately if implementation just took place.  It is worth reiterating that v11 is the way of the future from an implementation standpoint, and the OSGi framework will likely be the way of the future.

    Q61. How does this impact a business-end user?

    Ans:

    Working with a more modern MDM means less need to upgrade in future, and future upgrades using OSGi are easier to implement. Version 11 comes with an increased feature set – Big Data, virtual/physical MDM, etc – that will allow much better creation of business value from the data that you already have. Increased or improved integration with other products, like InfoSphere Data Explorer or InfoSphere BigInsights, is another big plus for those already invested in IBM products.

    Q62. Which interface we have to implement when we are going to create an input custom node?

    Ans:

    MbInputNodeInterface

    Q63. Difference between RAD and ORDINARY deployment?

    Ans:

    Using Resource adapter deployment, we can reuse the deployment till the server is re-booted.

    Q64. Define Data Warehousing?

    Ans:

    It is the main depot of an organization’s historical data and its corporate memory, containing the raw material for the decision support system of management. What lead to the use of data warehousing is that it allows a data analyst to execute complex queried and analysis like data mining on the info without making any slow in an operational system. Collection of data in Data warehousing is planned for supporting decision making of the management. These warehouses contain an array of data presenting a coherent image of business conditions in time at a single point. Data Warehousing is a repository of information that is available for analysis and query.

    Q65. What is the difference between the mapping parameter and variable?

    Ans:

    • A Mapping Parameter is a static value that you define before running the session and its value remains until the end of the session. When we run the session PowerCenter evaluates the value from the parameter and retains the same value throughout the session. When the session run again it reads from the file for its value.
    • A Mapping Variable is dynamic or changes anytime during the session. PowerCenter reads the initial value of the variable before the start of the session and changes its value by using variable functions and before ending the session its saves the current value (last value held by the variable). Next time when the session runs the variable value is the last saved value in the previous session.

    Q66. What is Fact table?

    Ans:

    Fact table contains measurements of business processes also fact table contains the foreign keys for the dimension tables. For example, if your business process is “paper production” then “average production of paper by one machine” or “weekly production of paper” would be considered as a measurement of the business process. 

    Q67. Differentiate between variable and mapping parameter?

    Ans:

    A Mapping variable is dynamic, i.e. it can vary anytime throughout the session. The variable’s initial value before the starting of the session is read by PowerCenter, which makes use of variable functions to change the value. And before the session ends, it saves the current value. However, the last value is held by the variable itself. Next time when the session runs, the value of the variable is the last saved value in the previous session.
    >> A Mapping parameter is a static value, defined by you before the session starts and the value remains the same until the end of the session. Once the session runs, PowerCenter evaluates the parameter’s value and retains the same value during the entire session. Next time, when the session runs, it reads the value from the file.

    Q68. What big changes does this upgrade bring?

    Ans:

    IBM brought together Initiate Master Data Service (MDS), InfoSphere MDM Server (MDM) and InfoSphere MDM Server for PIM into a single market offering as InfoSphere MDM v10.  The market offering contained four editions: standard, advanced, collaboration and enterprise.In InfoSphere MDM v11, IBM further unified the products from a technology perspective.  Specifically, the legacy Initiate MDS and MDM Server products were combined together into a single technology platform.This is a significant achievement that positions IBM to address the “MDM Journey” that is much talked about.  It allows clients to start with a Registry Style (or “Virtual Hub”, which is easier to start with and then transition to a Hybrid or Centralized Style (or “Physical Hub”).  The key differentiator is the true implementation of the Hybrid Style.The whole product has been re-architected under the covers to use the OSGi framework, which is different from the old EAR-based process, and comes with a host of new technological features and promises.

    Q69. What are the  new features of MDM?

    Ans:

    • Enhanced MDM & DataStage integration
    • Expanded Patient Hub feature for medical applications
    • Through IBM PureSystems, it should be easier than ever to get up and running with MDM 11
    • InfoSphere MDM v10 introduced the Probabilistic Match Engine (PME) in Advanced Edition.  This was the embedding of Initiate MDS’s matching engine into MDM Server.  This capability has now been surfaced up into a “Probabilistic Search Service”, an alternative to the deterministic search traditionally offered with MDM Server
    • For Weblogic Server clients, unfortunately Weblogic is no longer supported and a migration to WAS is required (due to the OSGi support)

    Q70. What problems does this upgrade solve?

    Ans:


    • Version 11 promises to deliver improved efficiency by integrating the standard and advanced editions – basically combining the traditional MDM and the Initiate Master Data Service – which means a number of duplicated functions are removed. There have also been some batch processor improvements.
    • Security is now on by default, which of course helps to minimize potential future issues and ensure that only the people who need to see the data can see the data.
      In general, though, this upgrade is less about solving “problems” than it is about moving forward and enhancing existing efficiencies and strengths.  This upgrade is an evolution more than a revolution.
    IBM MDM Sample Resumes! Download & Edit, Get Noticed by Top Employers! Download

    Q71. Difference between Root and Output Root?

    Ans:

    Root is used in the Database content changing and in Filter node.Output Root is used in the ESQL code for a Compute node that creates a new output message based on the input message.

    Q72. Is it possible to set Properties of node apart from right click and setting the properties?

    Ans:

    Windows à Show View à Basic à Properties.

    Q73. What are Types of messages?

    Ans:

    • MRM
    • XML
    • XMLNS
    • XMLNSC
    • JMSMap
    • JMSStream
    • MIME
    • BLOB
    • IDOC

    Q74.How many types of clients in MQ?

    Ans:

    Two Typesà Fat Clientsà Slim clients

    Q75.What is CVS (Concurrent Version System)?

    Ans:

    It is a repository that will store the previous versions.

    Q76.Difference between compute and mapping node?

    Ans:

    In the compute node, we can change the headers but in Mapping node we can’t change.

    Q77. What are the Types of Queues in MQ?

    Ans:

    Local queueRemote queueTransmission queueAlias queueDead letter queue.

    Q78. Which node is used to change the message in the flow?

    Ans:

    Compute Node, Filter Node and ResetContentDescriptor.

    Q79. What is the use of commit for connection to Databases?

    Ans:

    Any work that has been done using the respective data source in a message flow (including any actions taken in the node) is committed regardless of the subsequent success or failure of the message flow

    Q80. Define Correlation names?

    Ans:

    :A correlation name is a field reference that identifies a well-defined starting point in the logical message tree and is used in field references to describe a standard part of the tree format.

    Q81. What is EAI?

    Ans:

    Enterprise Application Integration refers to the integration of one or more applications and processes together.

    Q82.What is an Execution Group?

    Ans:

    An execution group is a named grouping of message flows that have been assigned to a broker.

    Q83.How can we see the error log files in broker?

    Ans:

    The Windows Event Viewer is where WebSphere Message Broker writes records to the local system.

    Q84. How to call the method or function in the coding?

    Ans:

    Using the “CALL” keyword.

    Q85. What is User name Server and where it is defined?

    Ans:

    The User Name Server is an optional runtime component that provides authentication of users and groups performing publish/subscribe operations.

    Q86. How do you call a task command from a controller command?

    Ans:

    Task commands are invoked from controller commands to perform the set of business operations.

    Q87. What is the SYNTAX to call a task command from a controller command?

    Ans:

    • OrderCalculateCmd cmd = (OrderCalculateCmd) CommandFactory.createCommand (OrderCalculateCmd.class.getName(), getStoreId()))
    • cmd.setCommandContext (getCommandContext ());
    • cmd.setRequestProperties (requestProperties);
    • cmd.execute ();

    Q88. Define Informatica Power Center?

    Ans:

    Designed by Informatica Corporation, it is data integration software providing an environment that lets data loading into a centralized location like a data warehouse. From here, data can be easily extracted from an array of sources, also can be transformed as per the business logic and then can be easily loaded into files as well as relation targets.

    Q89. What the term MDM means?

    Ans:

    MDM stands for Master Data Management. It is a comprehensive method used to enable an enterprise for linking all of its critical data to a single file also known as a master file, providing a common point of reference. When done in a proper manner, MDM helps in streamlining the process of data sharing among departments and personnel.

    Q90. Describe the parallel degree of data loading properties in MDM?

    Ans:

    This specifies the parallelism’s degree that is set upon the base object table as well as its related tables. Although it doesn’t occur for all batch processes, it can have a positive consequence on performance once it’s used. Nevertheless, its use is restricted by the number of CPUs on the database server machine along with the amount of available memory. 1 is the default value.

    Q91. Has MDM gone mainstream? Do people “get it?

    Ans:

    • There is a huge awareness of MDM. Gartner recently hosted an MDM conference for the first time [piggy-backing on its CRM conference], and they pulled in about 500 attendees.
    • As to whether they “get it,” it depends on who you’re talking to. Most of the IT people get it. Business users understand the moniker, but they might or might not understand MDM quite as well. I find that business users often require education in terms of what it can do for them and what value it brings. With IT people, it’s a different conversation; they want to know more about the features and how we differentiate ourselves from the competition. 

    Q92. What are the biggest technical and management challenges in adopting MDM?

    Ans:

    Technical folks often have a challenge in data governance in selling the project and getting the funding. Management is looking for a return on investment; they need MDM tied to quantifiable benefits that business leaders understand, like dollar amounts around ROI.

    Q93.Define the terms: Mapping, Mapplet, and Transformation?

    Ans:

    • Mapping represents the flow of data between targets and sources. A mapping is a set of target definitions and source linked by objects of transformation which define the data transformation rules.
    • A Mapplet is a reusable object containing a set of transformations. It enables to reuse that transformation logic in multiple mappings.
    • A transformation is an object that generates, modifies or passes data. So, it is a repository object. Transformations in a mapping represent the operations the Integration Service performs certain operations on the data in a mapping that are represented. Transformation ports are linked in a mapping or mapplet and the data passes through these ports.

    Q94.In the dimension tables and what are the foreign keys?

    Ans:

    The primary keys of entity tables are called foreign keys of dimension tables.

    Q95.In the facts tables, what are the foreign keys?

    Ans:

    The primary keys of dimension tables are foreign keys of facts tables.

    Q96.Tell us something about Data Mining?

    Ans:

    Data Mining is the process of analyzing data from different perspectives and summarizing it into useful information.

    Q97. Tell us about the fact table and dimension table that you touched upon while telling us about the foreign keys?

    Ans:

    The measurements of business processes are present in the fact table. The foreign keys for the dimension tables are also contained by the facts table. For instance, in the “tea production” business, the “average tea production tea by one machine” or “weekly tea production” would be considered as a measurement of the business process. Whereas textual attributes of measurements stored in the facts tables are included in the dimensional table. A dimensional table is a cumulation of categories, hierarchies, and logic.

    Are you looking training with Right Jobs?

    Contact Us
    Get Training Quote for Free