REAL-TIME IBM [ WMB ] Interview Questions & Answers | STEP-IN
IBM WebSphere Message Broker Interview Questions and Answers

REAL-TIME IBM [ WMB ] Interview Questions & Answers | STEP-IN

Last updated on 04th Jul 2020, Blog, Interview Questions

About author

Nareshkumar (Sr Administrator )

He is Possessing 11+ Years Of Experience in IBM. His Passion lies in Developing Entrepreneurs & Activities. Also, Rendered his intelligence to the Enthusiastic JOB Seekers.

(5.0) | 17212 Ratings 7624

These IBM Websphere Message Broker  Interview Questions have been designed specially to get you acquainted with the nature of questions you may encounter during your interview for the subject of IBM Websphere Message Broker  . As per my experience good interviewers hardly plan to ask any particular question during your interview, normally questions start with some basic concept of the subject and later they continue based on further discussion and what you answer.we are going to cover top 100 IBM Websphere Message Broker  Interview questions along with their detailed answers. We will be covering IBM Websphere Message Broker  scenario based interview questions, IBM Websphere Message Broker   interview questions for freshers as well as IBM Websphere Message Broker  interview questions and answers for experienced.

Q1.What are the main components of IIB/WMB?

Ans:

The 3 main components in IIB/WMB are Runtime, Development and Administration.

  • Runtime: The broker runtime is the main processing component to which development      artifacts are deployed.
  • Development: The Toolkit is used for development of message flows and other development artifacts.
  • Administration: Message Broker Explorer is an administration tool used to perform deploys, create brokers or new execution groups, and enable flow monitoring. WMB V8 provides a WebUI tool to view the broker runtime or resources deployed in a browser.

Q2.Does IIB/WMB require a database to function?

Ans:

There is no database pre-requisite, the product does not require a database for any internal function. You may have database nodes or use databases for other function and so Message Broker does provide functionality to interface with application databases.

Q3.Difference between RAD and ORDINARY deployment?

Ans:

Using Resource adapter deployment, we can reuse the deployment till the server is re- booted

Q4.What is PARSER and difference between PARSER and FORMAT?

Ans:

  • A Parser is defined as a program that interprets the bit stream of an incoming message andcreates an internal representation of it in a tree structure Ex: MRM parser
  • A Format is a physical representation of a message.Ex: XML wire format

Q5.What is the uniqueness of MB over ICS?

Ans:

Parallel processing

Q6.What is EAI? What are those tools?

Ans:

Enterprise Application Integration refers to the integration of one or more applications and processes together.

Tools:

WBI Message Broker, ICS, WebMethods and Tibco

Q7.What is the Broker Domain?

Ans:

Group of brokers that coordinate a single configuration manager constitute a Broker Domain

Q8.What error is going to occur when we didn’t specify the queue name in the MQInput node?

Ans:

0

The Error message is “Unset mandatory ‘Qname Name’ Property on node ‘MQInput’ “.

Q9.How to call the method or function in the coding

Ans:

Using the call keyword.

Q10.Difference between MCA and MQI channels?

Ans:

  • A message channel connects two queue managers via message channel agents (MCAs). Such achannel is unidirectional. It comprises two message channel agents, a sender and a receiver, anda communication protocol. An MCA is a program that transfers messages from a transmission queue to a communication link, and from a communication link into the target queue.
  • For bidirectional communication, you must define two channel pairs consisting of a sender and a receiver. A Message Queue Interface (MQI) channel connects an MQSeries client to a queue manager inits server machine. Clients don’t have a queue manager of their own. An MQI channel is bidirectional.

Q11. Difference between Root and Output Root?

Ans:

Root is used in the Database content changing and in Filter node.Output Root is used in the ESQL code for a Compute node that creates a new output message based on the input message

Q12. Is it possible to set Properties of node apart from right click and setting the properties?

Ans:

Windows à Show View à Basic à Properties.

Q13. Which interface we have to implement when we are going to create an input custom node?

Ans:

MbInputNodeInterface

Q14. Define BROKER, BAR, EXECUTION GROUP, SCADA, and COMPONENTS OF BROKER?

Ans:

  • BROKER: A broker is a set of execution processes that hosts one or more message flows to route, transform, and enrich in-flight messages.
  • BAR: Flows and sets that are to be deployed are packed in it and sent to configuration manager
  • EXECUTION GROUP: An execution group is a named grouping of message flows that have been assigned to a broker. The broker enforces a degree of isolation between message flows in distinct execution groups by ensuring that they execute in separate address spaces, or as unique processes.
  • SCADA: The SCADAInput node is used to receive messages from clients that connect to the broker across the WebSphere MQ Telemetry Transport. SCADA device clients use the MQIsdp protocol to send messages, which are converted by the SCADAInput node into a format recognized by WebSphere Message Broker. The node also establishes the processing environment for these messages.
  • COMPONENTS OF BROKER: Broker, Configuration manager, User name service.

Q15. What is ResetContentDescriptor node?

Ans:

Use the ResetContentDescriptor node to request that the message is reparsed by a different parser.

Q16. What is User name Server and where it is defined?

Ans:

The User Name Server is an optional runtime component that provides authentication of users and groups performing publish/subscribe operations.

Q17. What is SCHEMA of broker?

Ans:

A broker schema is a symbol space that defines the scope of uniqueness of the names of resources defined within it. The resources are message flows, ESQL files, and mapping files.

Q18. How can we see the error log files in broker?

Ans:

The Windows Event Viewer is where WebSphere Message Broker writes records to the local system.

Q19.How will we use a Cobol copybook in MB?

Ans:

COBOL copybook files, using either the New Message Definition File wizard or the mqsicreatemsgdefs command line utility.

Q20. What are Types of messages?

Ans:

  • MRM
  • XML
  • XMLNS
  • XMLNSC
  • JMSMap
  • JMSStream
  • MIME
  • BLOB
  • IDOC

    Subscribe For Free Demo

    Q21.How many types of clients in MQ?

    Ans:

    Two Typesà Fat Clientsà Slim clients

    Q22.Difference between MQPUT and MQPUT1?

    Ans:

    MQPUT ( MQSTATE, MQMD, MQPMO,BUFFER): Adds a message to the queue. The buffer cannot be more that 32767 bytes, but that restriction does not apply if you are using the EGL add statement. MQPUT1(MQSTATE, MQOD, MQMD, MQPMO, BUFFER): Opens a queue, writes a single message, and closes the queue.

    Q23.Can we use MQPUT1 in java?

    Ans:

    Yes, we can use

    Q24.What formats MB support?

    Ans:

    • XML, TDS, CWF, EDI, SWIFT
    • Where do you place pass-thru node in message flow?In the sub flows immediate to the input node.

    Q25. What are the Features of Message Broker?

    Ans:

    • Routing,
    • Transformation
    • Integration

    Q26.What is CVS (Concurrent Version System)?

    Ans:

    It is a repository that will store the previous versions.

    Q27.Difference between compute and mapping node?

    Ans:

    In the compute node, we can change the headers but in Mapping node we can’t change.

    Q28. What are the Types of Queues in MQ?

    Ans:

    Local queueRemote queueTransmission queueAlias queueDead letter queue.

    Q29. Which node is used to change the message in the flow?

    Ans:

    Compute Node, Filter Node and ResetContentDescriptor.

    Q30. What is the use of commit for connection to Databases?

    Ans:

    Any work that has been done using the respective data source in a message flow (including any actions taken in the node) is committed regardless of the subsequent success or failure of the message flow

    Course Curriculum

    Get Hands-On Learning on IBM Websphere Message Broker Training

    • Instructor-led Sessions
    • Real-life Case Studies
    • Assignments
    Explore Curriculum

    Q31. Define Correlation names?

    Ans:

    A correlation name is a field reference that identifies a well-defined starting point in the logical message tree and is used in field references to describe a standard part of the tree format.

    Q32. MQInput node and INPUT node differences?

    Ans:

    • You must use an Input node to provide the in terminal to a subflow.
    • The Input node provides an in terminal for an embedded message flow (a subflow).

    Q33. How many Built-in nodes are there? Categories them?

    Ans:

    WebSphere Message Broker supplies built-in nodes that you can use to define your message flows. 

    Q34. What are the perspectives we have?

    Ans:

    • Administration Perspective
    • Application Development Perspective
    • Debugging Perspective.
    • Java Perspective (MB 6.0).

    Q35. In which perspective we deploy the flow?

    Ans:

    Administrator perspective

    Q36. How to create Broker from Command prompt?

    Ans:

    Using mqsicreatebroker command.

    Q37. Use of Configuration manager?

    Ans:

    To deploy the message flows onto the Broker.12Q

    Q38.How can you interact with Database using Compute node?

    Ans:

    Specify in Data Source the name by which the appropriate database is known on the system on which this message flow is to execute.

    Q39.What is an Execution Group?

    Ans:

    An execution group is a named grouping of message flows that have been assigned to a broker.

    Q40. How to call the method or function in the coding?

    Ans:

    Using the “CALL” keyword.

    Q41. When we hit any backend where all queue or backend details are are stored?

    Ans:

    To hit or calling any backend  system from message broker we need host Urls or Queues, and we store all these details in our database  and at runtime we retrieve those details to make a call to the Host System.

    Q42. When to use HTTP input node and when Soap input?

    Ans:

    We use HTTP and SOAP input nodes to interact with WEB services, to decide which node to use when we can consider points below:

    HTTP Input:

    • If we want to use different messaging domains like XMLNSC, JSON, BLOB, MRM then we use HTTP input node.
    • If we are not using WS-Addressing or WS-Security Then it is better to use HTTP input instead of SOAP input node.

    SOAP Input:

    • If incoming message is SOAP based, SOAP with Attachments (SwA) or Message Transmission Optimization Mechanism (MTOM) message then we use SOAP node.
    • If we are having a WSDL file to validate or checking our message then we use SOAP input Node.
    • It supports WS-Addressing and WS-Security.

    Q43. Why Message set is used?

    Ans:

    Message Sets are used for message modelling in WMB for different type of messages, we can use message sets to validate incoming messages to check if it is in desired format or not.

    Q44. IDoc parser function?

    Ans:

    IDoc Parsing

    Q45. How to create Asynchronous scenario in MB, which nodes you will use?

    Ans:

    • Asynchronous scenario: When we are making a request and not waiting for a reply or response, and proceed to make another request. In this case our Message flow doesn’t wait for a response from the backend system and process other incoming requests.
    • We can achieve this by using MQ Nodes, like MQ output and MQGet nodes, so we can put messages in output queue and process other incoming messages.

    Q46. What are different types of variables in MB? External and Shared variables?

    Ans:

    here are three types of variables in esql:

    NORMAL, EXTERNAL and SHARED

    Normal:

    • These variables have lifetime of only one message passing through the node and initialise again for next message.

    EXTERNAL:

    • These variables are declared with a keyword ‘EXTERNAL’ e.g.:

    DECLARE EXTNVAR EXTERNAL CHARACTER;

    • This is also called User Defined Properties (UDP), because we can assign a default value to them in message flow UDP or we can set at deployment time in Broker Archive editor, also we can assign new value at runtime by using IBM integration API.
    •  These variables have lifetime of entire message passing through the flow.
    •  These are declared at the module level or schema level. We can’t declare EXTERNAL variables inside a module or a function or a procedure.

    SHARED:

    • These variables are declared with a keyword ‘SHARED’ e.g.:

    DECLARE SHARVAR SHARED CHARACTER;

    • These are used for caching in MB, Cache is a temporary memory which we use to store data so we can use it in flow rather than fetching it again and again from database.(I will describe it with examples in next post)
    •  These are also called long lived variables as they initialises when first message passing through the node and remain visible to other messages.

    Q47.What is difference between XMLNS and XMLNSC, why we use XMLNSC?

    Ans:

    • XMLNS and XMLNSC both are used for Parsing XML messages but there are some advantages in using XMLNSC over XMLNS as:
    • XMLNSC parser is compact and uses low memory then XMLNS.
    • XMLNSC can provide validation as we can apply message set validation if using XMLNSC, not in case of XMLNS.

    Q48.How Caching is used in WMB?

    Ans:

    Caching can be implemented using SHARED variables in WMB. 

    Q49.Execution group is a process or a thread?

    Ans:

    Execution group is grouping of message flows. It provides isolation between them and executes flows in separate address spaces. It is a Unique process.

    Q50. What are the software requirements for IIB/WMB?

    Ans:

    The complete product software requirements and pre-requisites are available on the System Requirements Page.

    Course Curriculum

    Learn IBM Websphere Message Broker Training Course with In-Depth Modules

    Weekday / Weekend BatchesSee Batch Details

    Q51. Where can I find more information about IIB/WMB?

    Ans:

    IIB/WMB product documentation can be found in the Library which provides product Information Centers for each of the current releases. See the IBM Integration Bus Library page or the WMB Product Library page. Each Information Center can be viewed online or through a downloadable version.

    Q52. How do I install IIB/WMB?

    Ans:

    IIB/WMB installation comprises of installing a Broker component, the Tookit and Message Broker explorer. On Windows all three components can be installed using Windows Launchpad that is provided with the product. On Unix platforms, installation can be performed through an installation wizard or in silent mode. On z/OS, the installation is performed using SMP/E.

    Q53. Getting started with IIB/WMB. Is there a default configuration of IIB/WMB that I can use?

    Ans:

    Yes. IIB/WMB provides a default configuration. This can be started through Toolkit Welcome screen. The default configuration wizard creates a broker and all the resources required.

    Q54. Where can I find training and education on setting up and using the IIB/WMB Product?

    Ans:

    The IBM Education Assistant site has a number of education modules across multiple Message Broker releases. See the IBM Education Assistant: IBM Integration Bus page
    IBM Education also offers courses on IIB. See this list of IIB courses being offered.

    Q55. Where can I find samples for IIB/WMB?

    Ans:

    A comprehensive set of samples are provided with IIB/WMB. These samples can be found on the Toolkit Welcome page. The samples cover basic concepts as well as advanced areas like WebServices File processing, Monitoring etc. 

    Q56. Are there IBM forums or user groups available for IIB/WMB users?

    Ans:

    The following forums and user groups are available for Message Broker.

    •  mqseries.net forum – This forum is active with participation by the Message Broker user community.
    •  IBM developerWorks forum

    Q57. How do I create a broker?

    Ans:

    A broker can be created using Message Broker explorer or from the command line. Specific information on creating a broker is available in the online Information Center under the topic Configuring brokers for test and production > Configuring brokers
    Creating a broker.

    Q58. What are the major processes for a running broker?

    Ans:

     Once a broker is started, the following processes get started and they can be seen in Task Manager (on Windows) and/or ps listing (on UNIX’s). On z/OS these processes run under USS.

    • bipservice – This is a bootstrap process that starts the broker runtime
    • bipbroker – This main administration that manages the broker runtime.
    • biphttplistener – This is the http server process that provides HTTP and SOAP functionality in Message Broker
    • DataFlowEngine – This is the Execution Group process which runs message flow threads. Each message flow runs in this process as a thread.

    Q59. Are there any monitoring tools available in IIB/WMB?

    Ans:

    Business level monitoring can be configured in IIB/WMB message flows that enables the different nodes in the message flow to emit events when processing messages. These events can be further fed to other applications such as WebSphere Business Monitor for transaction monitoring, transaction auditing, and business process monitoring. More information can be found in the online Information Center under the topic Performance and monitoring > Business-level monitoring


    Q60. What are the High availability options available in IIB/WMB?

    Ans:

    • Message Broker can be set up to work with the following High Availability options:
    • Multi-instance mode using multi-instance queue manager
    • Existing High Availability manager/Windows cluster such as HACMP or MSCS cluster
    IBM Websphere Message Broker Sample Resumes! Download & Edit, Get Noticed by Top Employers! Download

    Q61. What are the backup and recovery procedures for IIB/WMB?

    Ans:

    The details may be found in the online Information Center under the topic Administering existing brokers > Backing up resources

    Q62. Are there any existing message flow patterns/templates that I can use to design my message flows?

    Ans:

    Built-in patterns are supplied with the IIB/WMB Toolkit to create resources that are used to solve specific business problems You can also create user-defined patterns by using the pattern creation templates provided with IIB/WMB Toolkit.
    Patterns are available to a pattern user in the Patterns Explorer view in the Broker Application Development perspective of the IIB/WMB Toolkit.

    Q63. How do I migrate from a previous version to the newer version?

    Ans:

    You can migrate in two different ways:

    • Import all the development artifacts into the Message Broker Toolkit which will migrate them as necessary and deploy them to the new version runtime.Migrate only the runtime by using the mqsimigratecomponents command.
    • For example, mqsimigratecomponents <broker> -s <source version> -t <target version>The details may be found in the online Information Center under the topic Reference > Configuration and administration > Commands > Runtime commands > mqsimigratecomponents command

    Q64. Where can I find the latest Fix Pack for IIB/WMB?

    Ans:

    A Fix Pack may be downloaded from the following page Recommended fixes for WebSphere Message Broker.

    Q65. When is the next Fix Pack available?

    Ans:

    It is not  conform .See the WebSphere Message Broker planned Fix Pack release schedule so that you may know the exact next fix pack.

    Q66. Where are the security features provided in IIB/WMB?

    Ans:

    IIB/WMB provides a number of security features.

    Q67. List any five  built in modes ?

    Ans:

    • REAL-TIMEOPTIMIZEDFLOW NODE
    • INPUT NODE
    • OUTPUT NODE
    • JMSINPUT NODE
    • JMSOUTPUT

    Q68. What is the latest version available in WebSphere Message Broker?

    Ans:

    8.0

    Q69. Explain what is Scada?

    Ans:

    The SCADAInput node is used to receive messages from clients that connect to the broker across the WebSphere MQ Telemetry Transport. SCADA device clients use the MQIsdp protocol to send messages, which are converted by the SCADAInput node into a format recognized by WebSphere Message Broker. The node also establishes the processing environment for these messages.

    Are you looking training with Right Jobs?

    Contact Us
    Get Training Quote for Free