Top 25+ Teradata Interview Questions & Answers [ SQL TRICKS ]
Teradata Interview Questions and Answers

Top 25+ Teradata Interview Questions & Answers [ SQL TRICKS ]

Last updated on 04th Jul 2020, Blog, Interview Questions

About author

Kennedy (Sr Teradata Architect )

He is Possessing 7+ Years Of Experience in Teradata. His Passion lies in Developing Entrepreneurs & Activities. Also, Rendered his intelligence to the Enthusiastic JOB Seekers.

(5.0) | 16547 Ratings 3506

These TeraData Interview Questions have been designed specially to get you acquainted with the nature of questions you may encounter during your interview for the subject of TeraData . As per my experience good interviewers hardly plan to ask any particular question during your interview, normally questions start with some basic concept of the subject and later they continue based on further discussion and what you answer.we are going to cover top 100 TeraData  Interview questions along with their detailed answers. We will be covering TeraData  scenario based interview questions, TeraData  interview questions for freshers as well as TeraData  interview questions and answers for experienced. 

1) How do you define Teradata? Give some of the primary characteristics of the same.

Ans:

Teradata is basically an RDMS which is used to drive the Data Mart, Data Warehouse, OLAP, OLTP, as well as DSS Appliances of the company. Some of the primary characteristics of Teradata are given below.

  • Is capable of running on Single-nodes, as well as multi-nodes.
  • Parallelism is built into the system.
  • Very much compatible with the standards of ANSI.
  • Tends to act in the same way as a server.
  • It is an Open System that basically executes for UNIX MR-RAS, Suse Linux ETC, WIN2K, etc.

2) What are the newly developed features of Teradata?

Ans:

Some of the newly developed features of Teradata are:

  • Automated temporal analytics
  • Extension in the compression capabilities which allows flexible compression of data about 20 times more data than the previous version.
  • Customer associated innovation like teradata viewpoint.

3) Highlight a few of the important components of Teradata.

Ans:

Some of the important components of Teradata are:

  • Bynet
  • Access Module Processor (AMP)
  • Parsing Engine (PE)
  • Virtual Disk (vDisk)
  • Virtual Storage System (VSS)

4) Mention the procedure via which, we can run Teradata jobs in a UNIX environment.

Ans:

ll you have to do is perform execution in UNIX in the way as mentioned below.

$Sh > BTEQ < [Script Path] > [Log File Path]

or

$Sh > BTEQ < [Script Path] TEE [Log File Path]

5) In Teradata, how do we Generate Sequence?

Ans:

In Teradata, we Generate Sequence by making use of Identity Column.

6) During the Display time, how is the sequence generated by Teradata?

Ans:

All you have to do is use CSUM.

7) A certain load is being imposed on the table and that too, every hour. The traffic in the morning is relatively low, and that of the night is very high. As per this situation, which is the most advisable utility and how is that utility supposed to be loaded?

Ans:

The most suggestible utility here has to be Tpump. By making use of packet size decreasing or increasing, the traffic can be easily handled.

8) If Fast Load Script fails and only the error tables are made available to you, then how will you restart?

Ans:

 There are basically two ways of restarting in this case:

  • Making the old file to run: Make sure that you do not completely drop the error tables. Instead, try to rectify the errors that are present in the script or the file and then execute again.
  • Running a new file: In this process, the script is executed simply using end loading and beginning statements. This will help in removing the lock that has been put up on the target table and might also remove the given record from the fast-log table. Once this is done, you are free to run the whole script once again.

9) Mention a few of the ETL tools that come under Teradata.

Ans:

 Some of the ETL tools which are commonly used in Teradata are DataStage, Informatica, SSIS, etc.

10) Highlight a few of the advantages that ETL tools have over TD.

Ans:

Some of the advantages that ETL tools have over TD are:

  • Multiple heterogeneous destinations, as well as sources can be operated.
  • Debugging process is much easier with the help of ETL tools owing to full-fledged GUI support.
  • Components of ETL tools can be easily reused, and as a result, if there is an update to the main server, then all the corresponding applications connected to the server are updated automatically.
  • De-pivoting and pivoting can be easily done using ETL tools.

11) What is the meaning of Caching in Teradata?

Ans:

Caching is considered as an added advantage of using Teradata as it primarily works with the source which stays in the same order i.e. does not change on a frequent basis. At times, Cache is usually shared amongst applications.

12) How can we check the version of Teradata that we are using currently?

Ans:

Just give the command .SHOW VERSION.

13) Give a justifiable reason why Multi-load supports NUSI instead of USI.

Ans:

The index subtable row happens to be on the same Amp in the same way as the data row in NUSI. Thus, each Amp is operated separately and in a parallel manner.

14) How is MLOAD Client System restarted after execution?

Ans:

The script has to be submitted manually so that it can easily load the data from the checkpoint that comes last.

15) How is MLOAD Teradata Server restarted after execution?

Ans:

The process is basically carried out from the last known checkpoint, and once the data has been carried out after execution of MLOAD script, the server is restarted.

16) What is meant by a node?

Ans:

 A node basically is termed as an assortment of components of hardware and software. Usually a server is referred to as a node.

17) Let us say there is a file that consists of 100 records out of which we need to skip the first and the last 20 records. What will be the code snippet?

Ans:

We need to use BTEQ Utility in order to do this task. Skip 20, as well as Repeat 60 will be used in the script.

18) Explain PDE.

Ans:

PDE basically stands for Parallel Data Extension. PDE basically happens to be an interface layer of software present above the operation system and gives the database a chance to operate in a parallel milieu.

19) What is TPD?

Ans:

TPD basically stands for Trusted Parallel Database, and it basically works under PDE. Teradata happens to be a database that primarily works under PDE. This is the reason why Teradata is usually referred to as a Trusted Parallel or Pure Parallel database.

20) What is meant by a Channel Driver?

Ans:

A channel driver is software that acts as a medium of communication between PEs and all the applications that are running on channels which are attached to the clients.

    Subscribe For Free Demo

    21) What is meant by Teradata Gateway?

    Ans:

    Just like a channel driver, Teradata Gateway acts as a medium of communication between the Parse Engine and applications that are attached to network clients. Only one Gateway is assigned per node.

    22) What is meant by a Virtual Disk?

    Ans:

     Virtual Disk is basically a compilation of a whole array of cylinders which are physical disks. It is sometimes referred to as disk Array.

    23) Explain Need For Performance Tuning.

    Ans:

    Performance tuning in Teradata  fundamentally done to distinguish every one of the bottlenecks and afterward settle them.

    24) Explain whether the bottleneck is an Error or not.

    Ans:

    Actually, bottleneck isn’t a type of Error, yet it surely causes a specific measure of deferral in the framework..

    25) What is meant by a Parsing Engine?

    Ans:

     PE happens to be a kind Vproc. Its primary function is to take SQL requests and deliver responses in SQL. It consists of a wide array of software components that are used to break SQL into various steps and then send those steps to AMPs.

    26) What is meant by a dispatcher? How many sessions of MAX is PE capable of handling at a particular time?

    Ans:

    • Dispatcher takes a whole collection of requests and then keeps them stored in a queue. The same queue is being kept throughout the process in order to deliver multiple sets of responses. PE can handle a total of 120 sessions at a particular point of time.
    • BYNET: BYNET basically serves as a medium of communication between the components. It is primarily responsible for sending messages and also responsible for performing merging, as well as sorting operations.

    These are:

    • Read Lock
    • Access Lock
    • Exclusive Lock
    • Write Lock

    27) Teradata data type: NUMBER vs. INT/SMALLINT/BYTEINT. Which is better?

    Ans:

    • As stated in question, fixed-length data types are used historically, and a lot of enhancements are done to extend support of variable-length data types (like multi-value compression for VARCHAR in Teradata 13.10). But NUMBER data type will really be useful only as a replacement to DECIMAL and FLOAT, not for INTEGER, as different approaches to calculation are used. As for joins, I wasn’t able to find anything about how hashing is done for NUMBER data type (and thus, how indexes are distributed across AMPs). But I made some experiments, and here’s what I’ve found: All different NUMBER types are hashed to the same value as long as there is no need to round. This makes sense, without rounding, mantissa and exponent [1 p.131] will be the same and internal representation of number will be the same.
    • For the same value, NUMBER data type will have a hash different from INTEGER, FLOAT and DECIMAL. Same value casted to NUMBER with different precision will have different hashes (due to rounding).

    Answering you specific examples, for cases, when Table1 and Table2 have following primary indexes:

    • A: Table1 has index on NUMBER(10) and Table2 on NUMBER(22).
    • B: Table1 has index on NUMBER(8) and Table2 on INTEGER.
    • C: Table1 has index on NUMBER and Table2 on NUMBER(15,2).

    28) Difference between Database and user

    Ans:

    • Both may own objects such as tables, views, macros, procedures, and functions. Both users and databases may hold privileges. However, only users may log on, establish a session with the Teradata Database, and submit requests.
    • A user performs actions where as a database is passive. Users have passwords and startup strings; databases do not. Users can log on to the Teradata Database, establish sessions, and submit SQL statements; databases cannot. Creator privileges are associated only with a user because only a user can log on and submit a CREATE statement. Implicit privileges are associated with either a database or a user because each can hold an object and an object is owned by the named space in which it resides

    29) Difference between Primary key and primary index?

    Ans:

    If you are absolutely looking for the differences then below are few.

    Primary key and Primary index:

    •  It cannot be NULL It can be NULL
    •  It is not mandatory in Teradata It is mandatory in Teradata
    •  It does not help in data distribution It helps in data distribution
    •  It has to be unique It can be unique or non-unique
    •  It is logical implementation It is physical implementation
    •  It cannot be changed. It can be changed.

    30) What is spool space in Teradata? explain with examples.

    Ans:

    • We have a rule i.e if a query takes more than one terabyte of spool we are supposed to abort it.My question is let’s say the total spool is used by a query , what is the expected behavior of the system , will the system restart or what can happen?
    • Next question is related to the 1st line ; If we have around 10 terabyte of spool , is this logical to abort the query that has just crossed 1tb of spool? i think we should allow it more spool that can be up to 9tb or so if there are no other sessions. Please provide your analysis on the above cases ,
    Course Curriculum

    Get Experts Curated Teradata Training with Industry Trends Concepts

    • Instructor-led Sessions
    • Real-life Case Studies
    • Assignments
    Explore Curriculum

    31) What is meant by a Clique?

    Ans:

     A Clique is basically known to be an assortment of nodes that is being shared amongst common disk drives. Presence of Clique is immensely important since it helps in avoiding node failures.

    32) What happens when a node suffers a downfall?

    Ans:

    Whenever there is a downfall in the performance level of a node, all the corresponding Vprocs immediately migrate to a new node from the fail node in order to get all the data back from common drives.

    33) List out all forms of LOCKS that are available in Teradata.

    Ans:

     There are basically four types of LOCKS that fall under Teradata.

    These are:

    • Read Lock
    • Access Lock
    • Exclusive Lock
    • Write Lock

    34) What is the particular designated level at which a LOCK is liable to be applied in Teradata?

    Ans:

    • Table Level: All the rows that are present inside a table will certainly be locked.
    • Database Level Lock: All the objects that are present inside the database will be locked.
    • Row Hash Level Lock: Only those rows will be locked which are corresponding to the particular row.

    35) In the Primary Index, what is the score of AMPs that are actively involved?

    Ans:

    Only one AMP is actively involved in a Primary Index.

    36) In Teradata, what is the significance of UPSERT command?

    Ans:

    UPSERT basically stands for Update Else Insert. This option is available only in Teradata.

    37) Highlight the advantages of PPI(Partition Primary Index).

    Ans:

     PPI is basically used for Range-based or Category-based data storage purposes. When it comes to Range queries, there is no need of Full table scan utilization as it straightaway moves to the consequent partition thus skipping all the other partitions.

    38) Give the sizes of SMALLINT, BYTEINT and INTEGER.

    Ans:

    • SMALLINT: 2 Bytes – 16 Bites -> -32768 to 32767
    • BYTEINT: 1 Bytes – 8 Bits -> -128 to 127
    • INTEGER: 4 Bytes – 32 Bits -> -2,147,483,648 to 2,147,483,647

    39) What is meant by a Least Cost Plan?

    Ans:

     A Least Cost Plan basically executes in less time across the shortest path.

    40) Highlight the points of differences between the database and user in Teradata.

    Ans:

    • A database is basically passive, whereas a user is active.
    • A database primarily stores all the objects of the database, whereas a user can store any object whether that is a macro, table, view, etc.
    • Database does not have a password while the user has to enter a password.

    41) Highlight the differences between Primary Key and Primary Index.

    Ans:

    • Primary index is quite mandatory, whereas Primary Key is optional.
    • Primary Index has a limit of 64 tables/columns, whereas Primary Key does not have any limit.
    • Primary Index allows duplicates and nulls, whereas Primary Key doesn’t.
    • Primary Index is a physical mechanism, whereas Primary Key is purely logical mechanism.

    42) Explain how spool space is used.

    Ans:

    Ans: Spool space in Teradata is basically used for running queries. Out of the total space that is available in Teradata, 20% of the space is basically allocated to spool space.

    43) Highlight the need for Performance Tuning.

    Ans:

     Performance tuning in Teradata is basically done to identify all the bottlenecks and then resolve them.

    44) Comment whether the bottleneck is an error or not.

    Ans:

     Technically, bottleneck is not a form of error, but it certainly causes a certain amount of delay in the system.

    45) How can bottlenecks be identified?

    Ans:

    There are basically four ways of identifying a bottleneck.

    These are:

    • Teradata Visual Explain
    • Explain Request Modifier
    • Teradata Manager
    • Performance Monitor

    Course Curriculum

    Get Practical Oriented Teradata Certification Course By Experts Trainers

    Weekday / Weekend BatchesSee Batch Details

    46) What is meant by a Highest Cost Plan?

    Ans:

    As per Highest Cost Plan, the time taken to execute the process is more, and it takes the longest path available.

    47) Highlight all the modes that are present under Confidence Level.

    Ans:

    Low, No, High and Join are the four modes that are present under Confidence Level.

    48) Name the five phases that come under MultiLoad Utility.

    Ans:

     Preliminary Phase, DML Phase, Data Acquisition Phase, Application Phase and End Phase.

    49) Highlight the limitations of TPUMP Utility.

    Ans:

    Following are the limitations of TPUMP utility:

    • We cannot use SELECT statements.
    • Data Files cannot be concatenated.
    • Aggregate and Exponential operators are not supported.
    • Arithmetic functions cannot be supported.

    50) In BTEQ, how are the session-mode parameters being set?

    Ans:

    • set session transaction BTET -> Teradata transaction mode
    • set session transaction ANSI -> ANSI mode

    These commands will work only when they are entered before logging into the session.

    Teradata Sample Resumes! Download & Edit, Get Noticed by Top Employers! Download

    51) How is the MLOAD Client System restarted after execution?

    Ans:

    The script has to be submitted manually so that it can easily load the data from the checkpoint that comes last.

    52) Explain the meaning of Amp? What does Amp contain and what are all the operations that it performs?

    Ans:

    1. Amp basically stands for Access Module Processor and happens to be a processor working virtually and is basically used for managing a single portion of the database. This particular portion of database cannot be shared by any other Amp. Thus, this form of architecture is commonly referred to as shared-nothing architecture.
    1. Amp basically consists of a Database Manager Subsystem and is capable of performing the operations mentioned below:
    • Performing DML
    • Performing DDL
    • Implementing Aggregations and Joins.
    • Releasing and applying locks, etc.

    53) What do you mean by parsing? What are the functions of a Parser?

    Ans:

    Parsing is a process concerned with analysis of symbols of string that are either in computer language or in natural language.

    A Parser:

    • Checks semantics errors
    • Checks syntactical errors
    • Checks object existence

    54) Explain BYNET.

    Ans:

    BYNET basically serves as a medium of communication between the components. It is primarily responsible for sending messages and also responsible for performing merging, as well as sorting operations.

    Are you looking training with Right Jobs?

    Contact Us
    Get Training Quote for Free