35+ [FREQUENTLY ASK]: WinRunner Interview Questions & Answers
WinRunner Interview Questions and Answers

35+ [FREQUENTLY ASK]: WinRunner Interview Questions & Answers

Last updated on 04th Jul 2020, Blog, Interview Questions

About author

Ganesh (Sr Quality Assurance Manager )

High level Domain Expert in TOP MNCs with 8+ Years of Experience. Also, Handled Around 20+ Projects and Shared his Knowledge by Writing these Blogs for us.

(5.0) | 15212 Ratings 924

These WinRunner Interview Questions have been designed specially to get you acquainted with the nature of questions you may encounter during your interview for the subject of WinRunner . As per my experience good interviewers hardly plan to ask any particular question during your interview, normally questions start with some basic concept of the subject and later they continue based on further discussion and what you answer.we are going to cover top 100 WinRunner  Interview questions along with their detailed answers. We will be covering WinRunner  scenario based interview questions, WinRunner interview questions for freshers as well as WinRunner  interview questions and answers for experienced. 

1. What is WinRunner?

Ans:

WinRunner, developed by HP, is a functional and automated GUI testing tool. Using this tool, user can record UI interactions and can replay them as well as test scripts. It is widely used to identify any defects in business processes. 

2. Please describe WinRunner testing stages.

Ans:

There are main 6 stages involved in WinRunner testing process.

1. Creating a GUI Map file can help WinRunner to identify GUI objects used in the application for which one wants to test

2. Tests can be generated by

  • Recording
  • Programming
  • Combining both

3. Running test cases in debug mode can help us to ensure consistency in tests run. Breakpoints in tests, variables monitoring and ease of control on test run can make work easy of finding defects.

4. Running test cases in verify mode test the application and compares the data of application with the earlier captured data.

5. This stage states the status of any test – PASS or FAIL. 

6. In case of any failure of any test case due to some defect, that defect can be directly reported from the Test Results window.

3. Specify the language used in WinRunner.

Ans:

WinRunner used TSL-Test Script Language. It is similar to C.

4. Brief about the test scripts you’ve created in WinRunner.

Ans:

WinRunner test scripts contain statements written in Mercury Interactive’s Test Script Language (TSL). We can modify the recorded test scripts, either by adding more programming elements and TSL functions or by using Function Generator, a WinRunner’s visual programming tool.

5. Explain WinRunner’s Evaluation of Test Results.

Ans:

WinRunner displays test results in a report. This report lists out all the events took place during the test run like error messages, checkpoints, user messages or system messages. In case of any mismatch at checkpoint, we can compare the expected and actual results in Test Results Window.

6.Explain different types of modes in which we can run test scripts in WinRunner.

Ans:

WinRunner enables us to run test scripts in three different modes as per the phase of the testing.

  • Verify: this mode helps us to check the application and compare it with earlier captured data.
  • Debug: this mode helps us to find bugs in a test script.
  • Update: this mode helps us to modify the expected results or generate a new expected results folder.

7.What’s there in Wrun.ini File?

Ans:

Wrun.ini file is setup configuration file for WinRunner.

8. Explain the use of set_window command

Ans:

Set_window command is used to set the focus on any window. This command is used to place focus on specified window before implementing any test scripts. 

Syntax: 

  • set_window (, )

9. Describe few scenarios where WinRunner cannot identify GUI Objects.

Ans:

There can be few cases where WinRunner won’t be able to identify GUI objects. 

  • If the object is not standards windows object.
  • If browser is not supported by WinRunner version.

10.What does it mean by logical name of any object?

Ans:

Logical name of any object is nothing but the text label of that object. This makes the code easily understandable and readable.

11.How you used WinRunner in your project?

Ans:

Yes, I have been using WinRunner for creating automated scripts for GUI, functional and regression testing of the AUT.

12.Explain WinRunner testing process?

Ans:

WinRunner testing process involves six main stages

  • Create GUI Map File so that WinRunner can recognize the GUI objects in the application being tested
  • Create test scripts by recording, programming, or a combination of both. While recording tests, insert checkpoints where you want to check the response of the application being tested.
  • Debug Test: run tests in Debug mode to make sure they run smoothly
  • Run Tests: run tests in Verify mode to test your application.
  • View Results: determines the success or failure of the tests.
  • Report Defects: If a test run fails due to a defect in the application being tested, you can report information about the defect directly from the Test Results window.

13.What is contained in the GUI map?

Ans:

WinRunner stores information it learns about a window or object in a GUI Map. When WinRunner runs a test, it uses the GUI map to locate objects. It reads an object’s description in the GUI map and then looks for an object with the same properties in the application being tested. Each of these objects in the GUI Map file will be having a logical name and a physical description. There are 2 types of GUI Map files. Global GUI Map file: a single GUI Map file for the entire application. GUI Map File per Test: WinRunner automatically creates a GUI Map file for each test created.

14.How does WinRunner recognize objects on the application?

Ans:

WinRunner uses the GUI Map file to recognize objects on the application. When WinRunner runs a test, it uses the GUI map to locate objects. It reads an object’s description in the GUI map and then looks for an object with the same properties in the application being tested.

15.Have you created test scripts and what is contained in the test scripts?

Ans:

Yes I have created test scripts. It contains the statement in Mercury Interactive’s Test Script Language (TSL). These statements appear as a test script in a test window. You can then enhance your recorded test script, either by typing in additional TSL functions and programming elements or by using WinRunner’s visual programming tool, the Function Generator.

16.How does WinRunner evaluate test results?

Ans:

Following each test run, WinRunner displays the results in a report. The report details all the major events that occurred during the run, such as checkpoints, error messages, system messages, or user messages. If mismatches are detected at checkpoints during the test run, you can view the expected results and the actual results from the Test Results window.

17.Have you performed debugging of the scripts?

Ans:

Yes, I have performed debugging of scripts. We can debug the script by executing the script in the debug mode. We can also debug script using the Step, Step Into, Step out functionalities provided by the WinRunner.

18.How do you run your test scripts?

Ans:

We run tests in Verify mode to test your application. Each time WinRunner encounters a checkpoint in the test script, it compares the current data of the application being tested to the expected data captured earlier. If any mismatches are found, WinRunner captures them as actual results.

19.How do you analyze results and report the defects?

Ans:

Following each test run, WinRunner displays the results in a report. The report details all the major events that occurred during the run, such as checkpoints, error messages, system messages, or user messages. If mismatches are detected at checkpoints during the test run, you can view the expected results and the actual results from the Test Results window. If a test run fails due to a defect in the application being tested, you can report information about the defect directly from the Test Results window. This information is sent via e-mail to the quality assurance manager, who tracks the defect until it is fixed.

20. Define Data Parameterization in WinRunner

Ans:

Data Parameterization is a process where data is recorded multiple times and WinRunner has a Data is written multiple times, while WinRunner has an iterative loop to execute those data. Due to the loop, test scripts sizes can also be reduced. This process is widely used when values changes after each and every test execution. For example, testing the sales order application where order number is incremented by 1. Data parameterization is best suit for this type of application

    Subscribe For Free Demo

    21.What is the purpose of set_window command?

    Ans:

    Set_Window command sets the focus to the specified window. We use this command to set the focus to the required window before executing tests on a particular window.

    Syntax: set_window(<logical name>, time);

    The logical name is the logical name of the window and time is the time the execution has to wait till it gets the given window into focus.

    Example:

    • set_window (“Print”, 12);
    • button_press (“OK”);

    The set_window statement indicates that the Print window is the active window.

    The OK button is learned within the context of this window. If you program a test manually, you need to enter the set_window statement then the active window changes. When editing a script, take care not to delete necessary set_window statements.

    22.Why don’t we normally load the GUI maps through start up scripts?

    Ans:

    a) If we are using a single GUI Map file for the entire AUT then the memory used by the GUI Map may be much high.

    b) If there is any change in the object being learned then WinRunner will not be able to recognize the object, as it is not in the GUI Map file loaded in the memory. So we will have to learn the object again and update the GUI File and reload it.

    23.How do you unload the GUI map?

    Ans:

    We can use GUI_close to unload a specific GUI Map file or else we call use GUI_close_all command to unload all the GUI Map files loaded in the memory.

    Syntax: GUI_close(<file_name>); or GUI_close_all;

    You can also use GUI_unload and GUI_unload_all functions to unload loaded GUI map files.

    24.What is the use of GUI map and what happens when GUI map file get loaded?

    Ans:

    When we load a GUI Map file, the information about the windows and the objects with their logical names and physical description are loaded into memory. So when the WinRunner executes a script on a particular window, it can identify the objects using this information loaded in the memory.

    25.How do you copy and move objects between different GUI map files?

    Ans:

    We can copy and move objects between different GUI Map files using the GUI Map Editor. The steps to be followed are:

    Choose Tools > GUI Map Editor to open the GUI Map Editor.

    Choose View > GUI Files.

    Click Expand in the GUI Map Editor. The dialog box expands to display two GUI map files simultaneously.

    View a different GUI map file on each side of the dialog box by clicking the file names in the GUI File lists.

    In one file, select the objects you want to copy or move. Use the Shift key and/or Control key to select multiple objects. To select all objects in a GUI map file, choose Edit > Select All.

    Click Copy or Move.

    To restore the GUI Map Editor to its original size, click Collapse.

    26.How do you configure GUI map?

    Ans:

    a) When WinRunner learns the description of a GUI object, it does not learn all its properties. Instead, it learns the minimum number of properties to provide a unique identification of the object.

    b) Many applications also contain custom GUI objects. A custom object is any object not belonging to one of the standard classes used by WinRunner. These objects are therefore assigned to the generic “object” class. When WinRunner records an operation on a custom object, it generates obj_mouse_ statements in the test script.

    c) If a custom object is similar to a standard object, you can map it to one of the standard classes. You can also configure the properties WinRunner uses to identify a custom object during Context Sensitive testing. The mapping and the configuration you set are valid only for the current WinRunner session. To make the mapping and the configuration permanent, you must add configuration statements to your startup test script.

    27.What is the purpose of GUI spy?

    Ans:

    Using the GUI Spy, you can view the properties of any GUI object on your desktop. You use the Spy pointer to point to an object, and the GUI Spy displays the properties and their values in the GUI Spy dialog box. You can choose to view all the properties of an object, or only the selected set of properties that WinRunner learns.

    28.What is the purpose of different record methods

    1) Record 2) Pass up 3) As Object 4) Ignore.

    Ans:

    a) Record instructs WinRunner to record all operations performed on a GUI object. This is the default record method for all classes. (The only exception is the static class (static text), for which the default is Pass Up.)

    b) Pass Up instructs WinRunner to record an operation performed on this class as an operation performed on the element containing the object. Usually this element is a window, and the operation is recorded as win_mouse_click.

    c) As Object instructs WinRunner to record all operations performed on a GUI object as though its class were “object” class.

    d) Ignore instructs WinRunner to disregard all operations performed on the class.

    29.What are the virtual objects and how do you learn them?

    Ans:

    You can teach WinRunner to recognize any bitmap in a window as a GUI object by defining the bitmap as a virtual object.

    You can create virtual push buttons, radio buttons, check buttons, lists, or tables, according to the bitmap’s behavior in your application. If none of these is suitable, you can map a virtual object to the general object class.

    Applications may contain bitmaps that look and behave like GUI objects. WinRunner records operations on these bitmaps using win_mouse_click statements. By defining a bitmap as a virtual object, you can instruct WinRunner to treat it like a GUI object such as a push button, when you record and run tests.

    b) Using the Virtual Object wizard, you can assign a bitmap to a standard object class, define the coordinates of that object, and assign it a logical name.

    30.What is the use of Virtual Object Wizard and how it is used?

    Ans:

    To define a virtual object using the Virtual Object wizard:

    Choose Tools > Virtual Object Wizard. The Virtual Object wizard opens. Click Next.

    In the Class list, select a class for the new virtual object. If rows that are displayed in the window. For a table class, select the number of visible rows and columns. Click Next.

    Click Mark Object. Use the crosshairs pointer to select the area of the virtual object. You can use the arrow keys to make precise adjustments to the area you define with the crosshairs. Press Enter or click the right mouse button to display the virtual object’s coordinates in the wizard. If the object marked is visible on the screen, you can click the Highlight button to view it. Click Next.

    Assign a logical name to the virtual object. This is the name that appears in the test script when you record on the virtual object. If the object contains text that WinRunner can read, the wizard suggests using this text for the logical name. Otherwise, WinRunner suggests virtual_object, virtual_push_button, virtual_list, etc.

    You can accept the wizard’s suggestion or type in a different name. WinRunner checks that there are no other objects in the GUI map with the same name before confirming your choice. Click Next.

    Course Curriculum

    Best Hands-on Winrunner Certification Course By Industry Experts

    Weekday / Weekend BatchesSee Batch Details

    31.What are the modes of script recording in WinRunner ?

    Ans:

    There are 2 modes of recording in WinRunner

    Context Sensitive recording records the operations you perform on your application by identifying Graphical User Interface (GUI) objects.

    Analog recording records keyboard input, mouse clicks, and the precise x- and y-coordinates traveled by the mouse pointer across the screen.

    32.What is a checkpoint and what are different types of checkpoints?

    Ans:

    Checkpoints allow you to compare the current behavior of the application being tested to its behavior in an earlier version.

    You can add four types of checkpoints to your test scripts:

    GUI checkpoints verify information about GUI objects. For example, you can check that a button is enabled or see which item is selected in a list.

    Bitmap checkpoints take a snapshot of a window or area of your application and compare this to an image captured in an earlier version.

    Text checkpoints read text in GUI objects and in bitmaps and enable you to verify their contents.

    Database checkpoints check the contents and the number of rows and columns of a result set, which is based on a query you create on your database.

    33.How do you analyze test results in Winrunner tool and report the defects?

    Ans:

    When you finish any test in WinRunner, WinRunner displays the results in a report format. The report logs the general information about the test run I.e date, operator mode and total run time. Also the report details all the major events that occurred during the run, such as checkpoints, error messages, system messages, or user messages. Mismatch can be found in the report panel by seeing the actual result and the expected result. If a test run fails due to a defect in the application being tested, you can report information about the defect directly from the Test Results window. This information is sent via e-mail to the quality assurance manager, who tracks the defect until it is fixed.

    34.What is the use of Test Director testing tool?

    Ans:

    TestDirector is Mercury Interactive’s software test management tool. It helps quality assurance personnel plan and organize the testing process. With TestDirector you can create a database of manual and automated tests, build test cycles, run tests, and report and track defects. You can also create reports and graphs to help review the progress of planning tests, running tests, and tracking defects before a software release.

    35.How to integrate automated scripts from TestDirector to Winrunner Scripts?

    Ans:

    When you work in WinRunner and create any test script you have option to save it directly to Test Director test repository.

    Or while creating a test case in the TestDirector we can specify whether the script in automated or manual. And if it is automated script then TestDirector will build a skeleton for the script like TSL(Test Script language) of winrunner that can be later modified into one which could be used to test the application.

    36.What are the different modes of recording in WinRunner?

    Ans:

    Two type of recording in WinRunner.

    1. Context Sensitive recording records the operations you perform on your application by identifying Graphical User Interface (GUI) objects. Winrunner identifies all the objects in your window you click like menus, windows, lists, buttons and the type of operation you perform such as enable, move, select etc.

    2. Analog recording records keyboard input, mouse clicks, and the precise x- and y-coordinates traveled by the mouse pointer across the screen i.e Winrunner records exact co-ordinates traveled by mouse.

    37.What is the purpose of loading WinRunner Add-Ins?

    Ans:

    Add-Ins are used in WinRunner to load functions specific to the particular add-in to the memory. While creating a script only those functions in the add-in selected will be listed in the function generator and while executing the script only those functions in the loaded add-in will be executed else WinRunner will give an error message saying it does not recognize the function.

    38.What are the reasons that WinRunner fails to identify GUI object?

    Ans:

    WinRunner fails to identify an object in a GUI due to various reasons.

    1. The object is not a standard windows object.

    2. If the browser used is not compatible with the WinRunner version, GUI Map Editor will not be able to learn any of the objects displayed in the browser window.

    39.What do you mean by the logical name of the object.

    Ans:

    When you click an object, WinRunner assigns the object a logical name, which is

    usually the object’s text label. The logical name makes it easy for you to read the

    test script. For example, when you selected the Order No. check box,

    WinRunner recorded the following statement in WinRunner TSL:

    button_set (“Order No.”, ON);

    “Order No.” is the object’s logical name.

    An object’s logical name is determined by its class. In most cases, the logical name is the label that appears on an object.

    40. What is logical name in WinRunner?

    Ans:

    Logical name: is the name given by WinRunner when adding an object into the repository. Generally, the logical name can be the label that is displayed on object of the application. WinRunner ensure that there are no other objects with the same logical name in the GUI map.

    41. Explain data parameterization in WinRunner.

    Ans:

    It is the process of making use of different values in place of recorded values which is replaced by variable which contains different values that can be used during the execution of the scripts. It also reduces the size of the scripts. Parameterization is used when the values and the label of the window changes after every execution like we want to test the application in which order no is involved which is always incremented by 1. Then, in that case we use data parameterization.

    42. How do I use the WinRunner testing tool?

    Ans:

    Therefore recording tests, insert checkpoints where you want to check the behavior of the application under test(AUT). Running Automated test scripts on the build: While running test cases, WinRunner emulates a user by entering mouse and keyboard input into your application.

    43. How You Integrated Your Automated Scripts From Testdirector?

    Ans:

    When you work with WinRunner, you can choose to save your tests directly to your TestDirector database or while creating a test case in the TestDirector we can specify whether the script in automated or manual. And if it is automated script then TestDirector will build a skeleton for the script that can be later modified into one which could be used to test the AUT.

    44. What’s the Context Sensitive recording?

    Ans:

    WinRunner captures and records the GUI objects, windows, keyboard inputs, and mouse click activities through Context Sensitive Recording.

    45. How do you analyze Test results in the WinRunner tool and report the defects?

    Ans:

    When you finish any test in WinRunner, it displays the results in a report format.

    The report logs the general information about the test run .ie. date, operator mode and total run time. Also, the report details include all the major events that occurred during the run, such as checkpoints, error messages, system messages, or user messages.

    A mismatch can be found in the report panel by comparing the Actual result and the Expected result. If a test run fails due to a defect in the application being tested, you can report information about the defect directly from the Test Results window.

    This information is sent via e-mail to the Quality Assurance Manager, who tracks the defect until it is fixed.

    46. What is the use of the Test Director Testing Tool?

    Ans:

    Test Director is Mercury Interactive’s software Test Management Tool. It helps Quality Assurance personnel to plan and organize the testing process. With TestDirector, you can create a database of manual and automated tests, build test cycles, run tests, and report and track defects.

    You can also create reports and graphs to help review the progress of planning tests, running tests, and tracking defects before a software release.

    47. How to integrate Automated Scripts from TestDirector to Windrunner Scripts?

    Ans:

    When you work in WinRunner and create any test script you have the option to save it directly to the Test Director test repository.

    Or while creating a test case in the TestDirector we can specify whether the script in automated or manual.

    And if it is an automated script then TestDirector will build a skeleton for the script like TSL(Test Script Language) of WinRunner that can be later modified into one which could be used to test the application.

    48. What are the reasons that WinRunner fails to identify the GUI object?

    Ans:

    WinRunner fails to identify an object in a GUI due to various reasons. Few of them are enlisted below.

    • The object is not a standard windows object.
    • If the browser used is not compatible with the WinRunner version, GUI Map Editor will not be able to learn any of the objects displayed in the browser window.

    49.What do you mean by the Logical name of the object?

    Ans:

    When you click an object, WinRunner assigns the object a Logical name, which is usually the object’s text label. The Logical name makes it easy for you to read the test script.

    For Example, when you have selected the Order No. checkbox, WinRunner has recorded the following statement in WinRunner TSL:

    • button_set (“Order No.”, ON);

    “Order No.” is the object’s logical name.

    An object’s Logical name is determined by its class. In most cases, the logical name is the label that appears on an object.

    50. If the object does not have a name then what will be the Logical name?

    Ans:

    If the object does not have a name then the logical name could be the attached text.

    Course Curriculum

    Get On-Demand Winrunner Training with Instructor-led Classes

    • Instructor-led Sessions
    • Real-life Case Studies
    • Assignments
    Explore Curriculum

    51.What is the difference between GUI map and GUI map files?

    Ans:

    The GUI map is the sum of one or more GUI map files. There are two modes for organizing GUI map files.

    • Global GUI Map file: This is a single GUI Map file for the entire application.
    • GUI Map File per Test: WinRunner automatically creates a GUI Map file for each test created.

    GUI Map file is a file that contains the windows and the objects learned by the WinRunner with its logical name and their physical description.

    52. Why don’t we normally load the GUI maps through startup scripts?

    Ans:

    We do not normally load the GUI maps through startup scripts as:

    • If we are using a single GUI Map file for the entire AUT then the memory used by the GUI Map may be much high.
    • If there is any change in the object being learned then WinRunner will not be able to recognize the object, as it is not in the GUI Map file loaded in the memory. So, we will have to learn the object again and update the GUI File and reload it.

    53. What is the use of the GUI map and what happens when the GUI map file gets loaded?

    Ans:

    When we load a GUI Map file, the information about the windows and the objects with their logical names and physical description are loaded into memory.

    So when the WinRunner executes a script on a particular window, it can identify the objects using this information loaded in the memory.

    54. How do you configure the GUI map?

    Ans:

    GUI map can be configured as:

    • When WinRunner learns the description of a GUI object, it does not learn all its properties. Instead, it learns the minimum number of properties to provide a unique identification of the object.
    •  Many applications also contain custom GUI objects. A custom object is any object which does not belong to one of the standard classes used by WinRunner. These objects are therefore assigned to the generic “object” class. When WinRunner records an operation on a custom object, it generates obj_mouse_ statements in the test script.
    • If a custom object is similar to a standard object, you can map it to one of the standard classes. You can also configure the properties WinRunner uses to identify a custom object during Context Sensitive testing. The mapping and the configuration you set are valid only for the current WinRunner session. To make the mapping and the configuration permanent, you must add configuration statements to your startup test script.

    55. What is the purpose of a GUI spy?

    Ans:

    Using the GUI Spy, you can view the properties of any GUI object on your desktop. You use the Spy pointer to point to an object, and the GUI Spy displays the properties and their values in the GUI Spy dialog box.

    You can choose to view all the properties of an object or only the selected set of properties that WinRunner learns.

    56.What are the modes of script recording in WinRunner?

    Ans:

    There are 2 modes of recording in WinRunner.

    • Context-Sensitive recording records the operations you perform on your application by identifying Graphical User Interface (GUI) objects.
    • Analog recording records keyboard input, mouse clicks, and the precise x- and y-coordinates traveled by the mouse pointer across the screen.

    57. How you have used WinRunner in your project?

    Ans:

    Yes, I have been using WinRunner for creating automated scripts for GUI, Functional and Regression Testing of the AUT.

    58.Explain the WinRunner testing process?

    Ans:

    The WinRunner testing process involves six main stages:

    • Create a GUI Map File so that WinRunner can recognize the GUI objects in the application being tested.
    • Create test scripts by recording, programming, or a combination of both. While recording tests, insert checkpoints where you want to check the response of the application being tested.
    • Debug Test: run tests in Debug mode to make sure they run smoothly.
    • Run Tests: run tests in Verify mode to test your application.
    • View Results: Determines the success or failure of the tests.
    • Report Defects: If a test run fails due to a defect in the application being tested, you can report information about the defect directly from the Test Results window.

    59.Where did you learn WinRunner and TestDirector?

    Ans:

    If they say it was in a mercury class, ask if they can show you their certificate of completion. If they say no, let them know you will verify it with Mercury.

    60.Have you ever created a start-up script?

    Ans:

    If they answer “yes”, ask them what was in it and how they got WR to execute the start-up script when WR is invoked.

    They should answer something like this, “In the start-up script, we loaded all the GUI maps for the application, any library files we needed, and any custom GUI object mapping we have to do.

    We also loaded global variables and system variables here. The startup script location is added to the WR .ini file, wrun.ini located under the windows or WinNT directory as wrun.ini”

    61.What is the difference between writing a function and writing a script?

    Ans:

    Differences are enlisted below:

    • A function goes into a “compiled module”, a script that does not.
    • A function follows a strict “c” syntax. For Example, you have to declare all variables created and used in the function. In a script, you do not.

    62.What is the difference between “set_window” and “win_activate”.? When would you use “set_window” and when would you use “win_activate”?

    Ans:

    win_activate has the format: win_activate(window);.

    The win_activate function makes the specified window the active window by bringing it into focus and raising it to the top of the display. (It is the equivalent to clicking on the window banner)

    set_window has the following format: set_window(window,[time]);

    The set_window function directs input to the correct application window. This directs the GUI map to this window. It also sets the scope for object identification in the GUI map.

    The most important difference is that set_window has a timing option. WinRunner will wait for a maximum of the number used in the function, PLUS the system set a timeout, to wait for the window to appear.

    63.What is QTP testing tool?

    Ans:

    QTP stands for Quick Test Professional, is a Functional Automation Testing Tool from HP. We can automate functionality of the application by recording the actions on application, developing scripts. Good for automating regression test cases. Scripting language used VB Script which is easily understood by the testers.

    64.How do you handle TSL Functions?

    Ans:

    Suppose you are running a batch test on an unstable version of your application. If your application crashes, you want WinRunner to recover test execution. A TSL exception can instruct WinRunner to recover test execution by exiting the current test, restarting the application, and continuing with the next test in the batch.

    The handler function is responsible for recovering test execution. When WinRunner detects a specific error code, it calls the handler function. You implement this function to respond to the unexpected error in the way that meets your specific testing needs.

    65.How do you handle pop-up exceptions?

    Ans:

    A pop-up exception Handler handles the pop-up messages that come up during the execution of the script in the AUT. TO handle this type of exception we make WinRunner learn the window and also specify a handler to the exception. It could be

    Default actions: WinRunner clicks the OK or Cancel button in the pop-up window, or presses Enter on the keyboard. To select a default handler, click the appropriate button in the dialog box.

    User-defined handler: If you prefer, specify the name of your own handler. Click User Defined Function Name and type in a name in the User Defined Function Name box.

    Winrunner Sample Resumes! Download & Edit, Get Noticed by Top Employers! Download

    66.What are the three modes of running the scripts?

    Ans:

    WinRunner provides three modes in which to run tests: Verify, Debug, and Update. You use each mode during a different phase of the testing process.

    Verify

    Use the Verify mode to check your application.

    Debug

    Use the Debug mode to help you identify bugs in a test script.

    Update

    Use the Update mode to update the expected results of a test or to create a new expected results folder.

    67.WITHOUT the GUI map, use the phy desc directly?

    Ans:

    It’s easy, just take the description straight out of the GUI map squigglies and all, put it into a variable (or pass it as a string) and use that in place of the object name.

    button_press ( “btn_OK” );

    becomes

    button_press (“{class: push_button, label: OK}”);

    68.How to force WinRunner to learn the sub-items on a menu?

    Ans:

    If WinRunner is not learning sub-items then the easy way id to add manually those sub items in to GUI map.. of course you need to study the menu description and always add the PARENT menu name for that particular sub-menu.

    69.What JDK versions does WinRunner 7.x support? 

    Ans:

    WinRunner 7.x supports JDK 1.1.7 through 1.3.1. 

    70.Can WinRunner 7.x work with TestDirector 7.x?

    Ans:

    :What JDK versions does WinRunner 7.x support? 

    WinRunner 7.x supports JDK 1.1.7 through 1.3.1.

    Are you looking training with Right Jobs?

    Contact Us
    Get Training Quote for Free