35+ Oracle Apps DBA Interview Questions [ 95% SUCCESS ] | 2020
Oracle Apps DBA Interview Questions and Answers

35+ Oracle Apps DBA Interview Questions [ 95% SUCCESS ]

Last updated on 04th Jul 2020, Blog, Interview Questions

About author

Madhan (Sr Oracle Apps Tech Consultant )

(5.0) | 16547 Ratings 13295

 These oracle Apps DBA Interview Questions have been designed specially to get you acquainted with the nature of questions you may encounter during your interview for the subject of oracle apps DBA . As per my experience good interviewers hardly plan to ask any particular question during your interview, normally questions start with some basic concept of the subject and later they continue based on further discussion and what you answer.we are going to cover top 100 oracle Apps DBA  Interview questions along with their detailed answers. We will be covering oracle Apps DBA scenario based interview questions, oracle Apps DBA  interview questions for freshers as well as oracle Apps DBA interview questions and answers for experienced.

Q1.Describe the architecture of Oracle Applications?

Ans:

Oracle Applications follow a 3 Tier architecture:

  • Database Tier
  • Middle Tier
  • Desktop Tier
  1. Database tier contains RDBMS database called as oracle database server.
  1. Database tier stores all the data needed by oracle applications.
  1. Middle tier or Application Tier containing various servers configured with listeners like web server, forms server, admin server, reports server.
  1. Database server communicates with middle tier, doesn’t directly communicate with desktop tier.
  1. Desktop tier contains client desktop where users access oracle applications through web browsers.

Q2.How do you delete a responsibility from oracle applications?

Ans:

 Responsibility is a level of authority given to Oracle Applications users.It is a collection of requests, forms and menus attached to user.Records are used for monitoring and security purpose so we can’t disable responsibilities. However, responsibilities can be disabled by assigning an end date to the effective period.We can delete a responsibility from both backend and frontend.

Q3.What are the components of Oracle Applications technology layer?

Ans:

Oracle Applications technology layer comprises the following products:

  • Oracle Applications DBA (AD)
  • Oracle Applications object library (FND)
  • Oracle Common Modules (AK)
  • Oracle Applications Utilities (AU)
  • Oracle Alert (ALR)
  • Oracle Workflow (WF)
  • Oracle Applications Framework (FWK)
  • Oracle XML Publisher (XML)

Q4.How many Oracle Homes are there in Oracle Applications and what is the importance of each one of them?

Ans:

Oracle Applications have three Oracle Homes:

  • Oracle Home is an environment where oracle products run.
  • Database Oracle Home in the database tier that acts as the Oracle Home for the Oracle database.
  •  Oracle Home in the application tier called as 8.0.6 Oracle Home. It is called the technology stack Oracle Home and used by forms, reports and discoverer.
  • IAS Oracle Home, used by the Oracle HTTP Server (Web Listener).
  • We can run multiple releases of same products simultaneously by using multiple oracle homes.

Q5.Can I enable real application clusters in the database tier along with oracle applications?

Ans:

Yes, real application clusters can also be configured with Oracle ApplicationsRAC allows multiple instances to mount and open a single database.RAC requires shared disk storage and a dedicated network interconnect.When any one of the node fails, database services can be still available on remaining nodes.In that case, more than one instance of Oracle runs and the data file are stored at a central location accessible from the entire instance.

Q6. Where are Apache log files and configuration files stored and list each of them?

Ans:

  • Apache log files are stored in $IAS_ORACLE_HOME/Apache/Apache/logs.
  • The log files are error_log, error_log_pls, access_log and access_log_pls.
  • Apache configuration files are stored in $IAS_ORACLE_HOME/Apche/Apache/conf directory.
  • The main configuration files are httpd.conf, apps.conf, httpd_pls.conf,oprocmgr.conf, and oracle_apache.conf.

Q7.How to recreate a DBC file and where is it located?

Ans:

  • Running Autoconfig will recreate the DBC file. DBC is a database connect descriptor file which stores database connection information used by application tier (web browsers) to connect to database. The file is located in FND_SECURE directory. you can also create the DBC file by running the script adgendbc.sh
  •  We can find the above script at $COMMON_TOP/admin/install directory.

Q8.List out the important configuration files in APPL_TOP?

Ans:

Important configuration files available in the APPL_TOP are:

  • APPLSYS.env/APPSORA.env
  • Adovars.env
  •  SID.xml
  •  Adconfig.txt
  • Adjareas.txt
  •  Topfile.txt
  •  Appsweb.cfg
  • Hostname_SID.dbc
  • Adpltfrm.txt
  • Adjborg.txt
  • Adjborg2.txt

Q9.Which utility is used for changing the password of the application users and how it runs?

Ans:

The password of the application users can be changed using the FNDCPASS utility. You must have system and applications password for running FNDCPASS.

Q10.What are the scripts do you use while Apps cloning?

Ans:

  •  A type of script that’s made a comeback in hot scripts is clone script. adpreclone.pl prepares the source system and adcfgclone.pl configures the target system.
  • Both the scripts are located in $COMMON_TOP/admin/scripts/contextname directory.Adpreclone.pl collects information about the database. It also creates generic templates of files containing source specified hardcore values.

Q11.What is a patch and name some different types of patches?

Ans:

Patch is a program which fixes the bug.

There are 4 different types of patches:

  •  One-off patch: This is the simplest type of patch. It is created to resolve a particular problem.
  • Mini pack Patch:It is a collection of one-off patches related to a particular module or product.Mini Pack version of module is denoted by Alphabetic characters.
  • Family pack patch:This is a collection of mini pack patches in one family.Alphabetic characters denote the family pack version.
  •  Maintenance pack patch:This is a collection of family pack patches.Oracle Applications Release 11.5.10 is an example of Maintenance pack.

Q12. List out APPS 11i post installation steps?

Ans:

APPS 11i post installation steps :

  • Shutdown all Oracle Application Processes.
  • Apply Inter-Operability Patch(3830807).
  • Apply Discoverer Patch(3170128).
  • Re link all Oracle Applications executables.
  • Finally, Restart Oracle Application Processes.

Q13.What are the contents of patch and drivers present in patching?

Ans:

Contents of patch:

  • Readme files
  • Driver files
  • Metadata files
  •  Replacement files

Drivers present in patching:

  • C driver – It copies all the files and links the executables.
  • D driver – It is responsible for running SQL scripts which updates the database.
  • G driver – It is responsible for generating forms, reports and message files.
  • U driver – It is a united driver containing all copy and database actions.

Q14 .What do you do if patch fails?

Ans:

  •  Evaluate log files to determine the cause of the error.
  • Repair the cause of error.
  •  Now Restart Adpatch.
  • Answer ‘Yes’ when adpatch asks if you want to continue the previous session.
  • Adpatch starts from where it left off by skipping all completed jobs.

Q15.How can you reduce the downtime when you have to apply multiple patches?

Ans:

  • You can reduce the downtime by merging all the patches into one single patch using admergepatch (admrgpch) tool.
  • You can also apply multiple patches one by one by choosing options nocompiledb, nocompilejsp, and nolink.
  • Compilation of invalid objects, jsp’s and relinking can be skipped till the last patch is applied.
  • In the last patch you can compile all of them and then relink.
  •  You can also choose the max number of workers which your CPU permits.

Q16.List out the Log Files created on running patch?

Ans:

  • Running the patch creates the following log files:
  • Adpatch.log: Information about the patch run will be stored here.
  • Adpatch.lgi: It contains information about the which has been discarded by adpatch.log.For example, the files which has not been copied by the adpatch.
  • Adrelink.log: Relinking information performed by patch will be stored here.
  • Adworkxx.log: Workers log details will be stored here.

Q17. I am applying a patch using adpatch , can I open another session and run adadmin ?

Ans:

Yes, We can run unless you are running a process where workers are involved

Q18. I am applying a patch , can I open another session in another node and run adpatch?

Ans:

 No because it will create tables while running first session when you start the 2nd session it will fail due to the first

Q19. How to determine Oracle Apps Version ?

Ans:

select RELEASE_NAME from fnd_product_groups;

You should see output like:

RELEASE_NAME———————–12.1.3

Q20. How u will find whether a patch is applied/not?

Ans:

  • Query ad_bugs.
  • select substr(APPLICATION_SHORT_NAME,1,10) Product,substr(BUG_NUMBER,1,10) Patch#,
  • substr(ARU_RELEASE_NAME,1,10)
  • Version,last_update_date applied_date from applsys.ad_bugs where BUG_NUMBER= to_char(‘&bug_no’);

    Subscribe For Free Demo

    Q21. What is the difference between ad_bugs and ad_applied_patches?

    Ans:

    A patch can deliver solution for more than one bug, so ad_applied_patches may not give u the perfect information as in case of ad_bugs.

    Q22. What is FNDLOAD command ?

    Ans:

     FNDLOAD is a utility which is similar to SQL loader but loads code objects into database, where as SQL LOADER loads data objects into database.It has the control file .lct and loader files are .ldt

    • FNDLOAD APPS/apps 0 Y UPLOAD @INV:patch/115/import/invctcg.lct @INV:patch/115/import/US/invcat.ldt

    Q23. What is autoconfig?

    Ans:

     Autoconfig is an ad-utility which is used to maintain application environment and configuration files.

    Q24. What are the parameter autoconfig will ask for?

    Ans:

    Context file name and apps password are asked in autoconfig run

    $AD_TOP/bin/adconfig.sh

    Q25. What is context file?

    Ans:

    Context file is a central repository, which stores all application configuration information. The name is like _ .xml

    Q26. How autoconfig will create environment and configuration files?

    Ans:

     Autoconfig will go to each and every top template directory take the templates from there and fill the values from xml file and create the required files.Templates are stored in product top/admin/template

    Q27. In how many phases autoconfig will run?

    Ans:

     Autoconfig will run in 3 phases:

    • INIT – Instantiate the drivers and templates
    • SETUP – Fill the template with values from xml and create files
    • PROFILE – Update the profile values in database.

    Q28.What is napply option.

    Ans:

    Opatch napply command to apply multiple patches to an Oracle Fusion Middleware Oracle home.

    Q29.what are the types of patching?

    Ans:

    There are main 4 different types of patches:

    • One-off patch
    • Mini pack Patch
    • Family pack patch
    • Maintenance pack patch
    • NLS Patch – For Languages patches like English, French, Japanese etc…

    Q30.What all directories will be there under any “product” top.

    Ans:

    • acd $AP_TOP (Example of product top AP) (Below are various directory under each product top – ad, ap, gl..)
    • admin  bin  forms  help  html  lib  log  mds  media  mesg  out  patch  reports  sql  xml
    • $ Here directory “forms” contains all .fmx (compiled version of forms)
    Course Curriculum

    Enroll in Oracle Apps DBA Training from Real-Time Experts

    • Instructor-led Sessions
    • Real-life Case Studies
    • Assignments
    Explore Curriculum

    Q31. Where are .fmb (Forms) stored

    Ans:

    They will be under $AU_TOP/forms/US.

    Q32. When you run f60gen to compile the forms : .fmx will be put to where ?

    Ans:

    $PRODUCT_TOP/forms/US/  of respective product of form.

    Q33. What is stored in “mesg” directory under each product top ??

    Ans:

    “mesg” contains language specific message files and error message for the product.

    Q34. What is stored in “bin” directory under each product top

    Ans:

    “bin” directory contains executable files like in $AP_TOP/bin you will see APPBCF  APTZGF  apxamex.ctl  apxboav.ctl  apxdiner.ctl  apxgecmc.ctl  apxusbv.ctl  APXXTR

    Q35. How to compile apps schema and when to compile?

    Ans:

    You can use “adadmin” utility to compile apps schema (other methods like utlrp.sql exists). Usually you compile apps  after application of the patches, maintanance patch, upgrade, runtime error due to AD_DDL packages or scenarios where there are invalid objects in apps schema.

    Q36. How many database connections are allowed during fresh installation of oracle application.

    Ans:

    100 Connections. (Number has increased to 250 for Pluggable Databases in 12c)

    Q37.Utility used to apply application patch is ?

    Ans:

    “adpatch”

    Q38. For database patch utility used to apply patch is ??

    Ans:

    “opatch”

    Q39. What are .lgi files for ?

    Ans:

    While applying patch put the system in maintenance mode by running.

    • $adadmin  and then select option 5 (change maintenance mode) after that select options enable/disable maintenance mode. (You can also change system to maintenence mode using $AD_TOP/patch/115/sql/adsetmmd.sql)

    Q40.By default where adadmin log file will go??

    Ans:

    $APPL_TOP/admin/$SID/log/

    Q41. How to check what adpatch is doing ??

    Ans:

    “adctrl” is the utility to do check status of ad worker, including adpatch.

    Q42. What are various stages of adpatch worker

    Ans:

    • First of all workers will be in “waiting” stage after that jobs will be “assigned” then “running“, If error doesn’t come it will move to “complete” (waiting -> assigned -> running -> complete)
    • If error comes it will go like waiting -> assigned -> running -> failed -> fixed -> restarted -> completed

    Q43. What is Default number of workers:

    Ans:

    2 times the number of CPU on the database server.

    Q44. Have you ever seen worker status as deferred, while using adctrl ??

    Ans:

    Once you start applying patch , manager assigns jobs and unique ID to each worker. Manager will also insert one row into FND_INSTALL_PROCESSES table for each worker  with information about who is doing what !

    •  CONTROL_CODE
    •  STATUS
    1.  these two columns are important for us from the fnd_install_processes. Manager will monitor the workers by these two columns about status of the assigned job.Once worker is done with first job, manager will assign it the second job to do with the status update as <assigned>.
    1. Once all the worker’s status is completed for all the jobs, manager will tell the workers to shutdown and will drop fnd_install_process table.

    Q45. What happens if worker is working on some particular job say updating some table but that table is locked ??? so what the worker will do in such situation…

    Ans:

    • That’s the AD_DEFERRED_JOBS table which will be created at the time of FND_INSTALL_PROCESSES and ad_deferred_jobs too will be dropped with FND_INSTALL_PROCESSES. First time when worker checks and find that table is locked, that job fails and manager will automatically defers the job, and it will assigns a new job to the worker.
    •     The job which was waiting in ad_deferred_jobs table will be assigned again till time it will not become failed or completed.
    • In such situation above, worker will wait till either the lock is released or timed out is reached and We (DBA) need not to take any action till the job status becomes fails…. once it shows its failed we can fix it and restart it.

    Q46. Why APPS schema present in the 11i application ??

    Ans:

    • It reduces traffic because all the product schemas will grant full privileges to Apps schema. so it will have full access to the complete Oracle application.
    • All the products like AP,AR,FIN has the code for respective products and APPS will have access to all these code objectives too. Apps will have all the synonyms for base tables and sequences as well.

    Q47.Why do you need GUEST/ORACLE To connect to database?

    Ans:

    • The GUEST user account is used in the application internally ( it is an application user). One of the major needs of this account is when there is a need to decrypt the APPS password (which is stored in an encrypted format in the apps tables). In order to decrypt the APPS password, the GUEST username/password is used to accomplish this task (using “Guest User Password” profile option).
    • GUEST account is used to obtain the decrypted value of the apps password for internal processes (i.e. when there is a need to connect as apps internally).
    • when the account gets locked/end-dated then you will see a blank page when you try to login to the instance.In that scenario you will have to correct this situation from the back-end as you will not be able to login to the application.
    • You will not find much details about the GUEST account documented anywhere ( may be coz of security reasons).

    Key points :

    • s_guest_user is GUEST and s_guest_pwd is EXPORT in adconfig xml file.
    • select fnd_web_sec.validate_login(‘GUEST’,’ORACLE’) FROM DUAL;  ( to validate if guest user is corrrect)
    • select fnd_profile.value(‘GUEST_USER_PWD’) from dual; (to find the current guest user password)
    • Check the GUEST/ORACLE password is present in DBC file at $FND_TOP/secure directory as well as at $FND_TOP/secure/SID_hostname directory.

     Q48. What is the purpose of JSERV?

    Ans:

    • Oracle 11i uses Jserv as the servlet engine. R12 uses OC4J as the servlet engine.
    • R12 uses version 10g of the Oracle Application Server, which does not have or use jserv
    • Once you click on the Oracle E-Business Home Page link, the request is forwarded by Apache to Jserv. Jserv sends it to Appslogin servlet.

    Q49.What is Apache JServ?

    Ans:

    The 100% pure Java server application that acts as an independent servlet-request server.

    Q50.What is mod_jserv?

    Ans:

    The Apache module that converts HTTP requests to servlet requests, connecting to the proper servlet engine and sending back the HTTP response to the client.

    Course Curriculum

    Learn Hands-on Experience from Oracle Apps DBA Certification Course

    Weekday / Weekend BatchesSee Batch Details

    Q51.Explain Apache JServ Protocol(AJP)?

    Ans:

    The protocol used to communicate between the web server and the servlet engine over a TCP/IP connection.

    Q52.Explain Servlet?

    Ans:

     A servlet is a Java server side application that runs inside a network service, such as a web server.It responds to requests from clients, accepting client input and dynamically generating output. For example, a database querying servlet may receive a client’s query, run it against the connected database, process obtained data, and return formatted output to the client.

     Q53.How to increase the performance of Apache?

    Ans:

    • Oracle HTTP Server uses directives in httpd.conf. This configuration file specifies the maximum number of HTTP requests that can be processed simultaneously, logging details, and certain limits and time outs.
    • The parameters defined in this file can be tweaked, which will impact the performance of http (apache) server.

    Q54. Give examples to increase the performance of Apache?

    Ans:

    • KeepAlive option should be used judiciously along with MaxClients directive. KeepAlive option would tie a worker thread to an established connection until it times out or the number of requests reaches the limit specified by MaxKeepAliveRequests. This means that the connections or users in the ListenBacklog queue would be starving for a worker until the worker is relinquished by the keep-alive user. The starvation for resources happens on the KeepAlive user load with user population consistently higher than that specified in the MaxClients.
    • Increasing MaxClients may impact performance.A high number of MaxClients can overload the system resources and may lead to poor performance.

    Q55. Tell me some issues with Apache?

    Ans:

    There can be many Apache issues. Some issues can be:

    • Apache process crashes and not able to come up.One reason can be huge log file of above 2 gb because of which Apache process is unable to write to it coz of OS limitations.
    • sometimes clone/ install issues can also cause problem with Apache, 

    For Example:

    After clonning (or installing) an Oracle Applications Release 12.0 or 12.1 instance on Linux 5, an error may occur while starting up the Apache service. The error would be this:You are running adapcctl.sh version 120.6.12000000.4Starting OPMN managed Oracle HTTP Server (OHS) instance …adapcctl.sh: exiting with status 204.Review the HTTP log file. The error is very clear about the missing soft link. It would show this error:<physical Path>/10.1.3/Apache/Apache/bin/apachectl startssl: execing httpd<physical Path>/10.1.3/Apache/Apache/bin/httpd: error while loading sharedlibraries: libdb.so.2: cannot open shared object file: No such file or directorySoft link libdb.so.2 is missing.As the unix root user, create a soft link as follows:ln -s /usr/lib/libgdbm.so.2.0.0 /usr/lib/libdb.so.2

     Q56.What is the difference between applsys, applysyspub and apps users?

    Ans:

    Apps is a schema which does not contain any tables of itself. We can say APPS is the shared runtime schema for all E-Business Suite products. It contains all the synonyms of all the table in Oracle apps. But it also contains packages, functions, procedures. The default password is apps.

    Hence, apps schema has universal access to Oracle Applications.

    • Applsys: schema contains all the tables required for administarative purpose. The default password is apps. All the technical products’ database objects are consolidated into a single schema called Applsys

    It is a schema that stores the data objects for the Applications technology layer products (FND, AD, and so on).

    • Applsyspub: schema is responsible for password checking.The default password is pub.Applsyspub is used for authentication by having read only views.

    It is a public schema which is used only during the signon process and has no data objects, only synonyms to APPS.

    This user account has very restricted privileges and has access to below objects (primarily for authentication purposes):-

    • FND_APPLICATION
    • FND_UNSUCCESSFUL_LOGINS
    • FND_SESSIONS
    • FND_PRODUCT_INSTALLATIONS
    • FND_PRODUCT_GROUPS
    • FND_MESSAGES
    • FND_LANGUAGES_TL
    • FND_APPLICATION_TL
    • FND_APPLICATION_VL
    • FND_LANGUAGES_VL
    • FND_SIGNON
    • FND_PUB_MESSAGE
    • FND_WEBFILEPUB
    • FND_DISCONNECTED
    • FND_MESSAGE
    • FND_SECURITY_PKG
    • FND_LOOKUPS

    Q57.What is GSM and FNDSM ?

    Ans:

    • Service processes (application tier processes such as Forms listeners, HTTP servers, and concurrent managers etc) must be kept running on an application tier for the proper functioning of their associated products. Management of the services is complicated by the fact that they may be distributed across multiple host machines. The Generic Service Management (GSM) feature simplifies management of these generic service processes, by providing a fault-tolerant framework with a central management console built into Oracle Applications Manager.
    • FNDSM is executable and core component in GSM (Generic Service Management Framework). GSM and Concurrent Processing are closely integrated.
    • You start FNDSM services via application listener on all Nodes in Application Tier in E-Business Suite.
    • The Service Manager (FNDSM) PID can be used to locate all concurrent manager and service processes on the node, since the Service Manager (FNDSM) is the parent process.

    Q58. What will happen to pending request if ICM is down?

    Ans:

    • Keep in mind that the ICM really does NOT have any concurrent request scheduling responsibilities. It has NOTHING to do with scheduling requests, or deciding which manager will run a particular request.
    • Its function is only to run ‘queue control’ requests, which are requests to startup or shutdown other managers. It is responsible for startup and shutdown of the whole concurrent processing facility, and it also monitors the other managers periodically, and restarts them if they should go down. It can also take over the Conflict Resolution manager’s job, and resolve incompatibilities.
    • So pending request will run as usual.

     Q59. What happen if “alter user apps identified by password” is fired for apps user?

    Ans:

    • We cannot change apps password through alter user statement because Oracle Application use APPS PASSWORD to encrypt end user’s password in FND_USER and oracle user’s password in FND_ORACLE_USERID. So using FNDCPASS to change password of APPS, changes the column encrypted_oracle_password in these two tables, but alter don’t do this actions. FNDCPASS update DBA_USERS table as well.
    • While when you run “alter user apps identified by password” it will update only DBA_USERS.

    If you have mistakenly did used “alter user”, you may see below error:

    • APP-FND-01496: Cannot access application ORACLE password
    • Cause: Application Object Library was unable access your ORACLE password.

    It is very difficult to recover the application at this stage.

    Q60.How will you plan to do multi-node to single node cloning in 11i and R12?

    Ans:

    • In 11i, RapidInstall copies from the Staging Area only reports on CM nodes and Forms on the Web nodes. To do multi-node to single node clone in 11i, it is called merging appltops.
    • $perl adpreclone.pl appsTier merge and then copy /clone/appl from every source appl server.
    • Depending on which tier you chose as the primary node, certain files may be missing. Run adadmin to verify files required at runtime. If any files are listed as missing files, you must manually copy them to the merged APPL_TOP from other nodes’ APPL_TOP
    • In R12 it is easy to do multi node to single node cloning.
    • In R12, it employs a new concept called Unified Appltop, which means that no matter what you choose while installing, R12 will install a complete apps file system on all nodes.
    • All you need to do is choose a node for running adpreclone.pl appsTier, copy that node to target system, and run adcfgclone.pl

     Q61.Which all tables FNDCPASS touches when changing user’s password?

    Ans:

     Below is how FNDCPASS works:

    • applsys validation. (make sure APPLSYS name is correct)
    •  re-encrypt all password in FND_USER
    • re-encrypt all password in FND_ORACLE_USERID
    • update applsys’s password in FND_ORACLE_USERID table.
    •  Update apps password in FND_ORACLE_USERID table.

    Q62. ADPATCH creates two tables during patch application. What are the contents of those tables.

    Ans:

    when we are applying patches 2 tables will be created i.e

    • fnd_install_processes: This table is used to store the information about the job given to the worker. It will insert a row for each worker when it assigned a job. This table serves as a staging area for the job information, and as a way for the manager and the worker to communicate. Once all jobs are complete, the manager tells the workers to shut down, and then drops the FND_INSTALL_PROCESSES table.
    • ad_deferred_jobs: This table is used to store the information about the deferred jobs (jobs failed to run).

     Q63.What are custom schema creation steps?

    Ans:

    • Step-1 : Create a Tablespace in the backened Database for custom schema.
    • Step-2 : Create Schema
    • Step-3 : Grants Connect and Resource to schema
    • Step-4 : Make the directory structure for your custom application files.
    • Step-5 : Create Custom Environment file in APPL_TOP directory
    • Step-6 : Register your Oracle Schema.
    • Login to Applications with System Administrator responsibility
    • Navigate to Application–>Register
    • Step-7 : Register Oracle User
    • Naviate to Security–>Oracle–>Register
    • Step-8 : Add Application to a Data Group
    • Navigate to Security–>Oracle–>DataGroup
    • Step-9 : Create custom request group, custom menu etc

    Q64. How to do new product licensing?

    Ans:

    • select Site Map -> License Manager -> License Applications Product

    or

    • $AD_TOP/sql/adlicmgr.sql
    • Select the product(s) to be licensed.
    • Click on submit button.

    Q65. What is the purpose of FNDFS?

    Ans:

    1. FNDFS or the Report Review Agent (RRA) is the default text viewer within Oracle Applications, which allows users to view report output and log files. Report Review Agent is also referred to by the executable FNDFS.
    1. When the operation of trying to view reports takes place, the Report Review Agent needs a valid connection string definition to successfully make the network connection to the application server, and this is done through the FNSFS entries presented in the tnsnames.ora file.
    • The user selects ‘Request Output’, ‘Request Log’, or ‘Manager Log’
    • The file name and nodename are selected from the database.

    SELECT outfile_name, outfile_node_name FROM fnd_concurrent_requests

    WHERE request_id = :id;

    • The client takes the nodename that was returned and adds FNDFS_ to the beginning of it.
    • A connection is made to the given host. The listener on this host receives the connection request, and resolves the SID using its listener.ora file. If it finds a PROGRAM parameter listed for this SID, it will launch this program. (which should be $FND_TOP/bin/FNDFS)

     Q66.What are the basic steps for Printer Installation in EBS 11i/R12?

    Ans:

    For most printing needs, the Pasta Utility offers quick setup and easy maintenance. For additional flexibility, Oracle E-Business Suite allows you to define your own printer drivers and print styles.

    • Setup the printer at the OS level
    • Add a valid entry in the hosts file (Printer Name and the IP Address)
    • Login to System Administrator responsibility
    •  Navigate to Install > Printer > Register
    •  Define a new printer by entering the Printer Name you have set in the hosts file
    • Save
    • Bounce the Concurrent Manager

    Q67.What are basic steps for Workflow Mailer configuration?

    Ans:

    Basic steps for Workflow Mailer configuration :

    • use Oracle Application Manager (OAM) to configure Workflow Notification Mailer.
    • For Outbound Notification, CM (Concurrent Manager) node should be able to connect to SMTP (Simple Mail Transfer Protocol) server/relay.
    •  For Inbound Notification (Optional), CM node should be able to connect to IMAP (Internet Message Access Protocol) Server.
    • Log file for Workflow Mailer Notification are at $APPLCSF/$APPLLOG/FNDC*.txt
    • Workflow Notification Mailer in background run as Concurrent Manager (Workflow Mailer Service, Workflow Agent Listener Service) If you wish to configure Inbound Notification as well then ensure IMAP Server should be configured with a valid user (create Inbox, Processed & Discard folder for this User)
    • Schedule “Workflow Background Process” Concurrent Request:
      • Frequency : Every 5 Minutes – Parameter : Deferred:Yes, Timeout:No, Stuck:No
      • Frequency : Every 60 Minutes – Parameter : Deferred:No, Timeout:Yes, Stuck:No
      • Frequency : Daily – Parameter : Deferred:No, Timeout:No, Stuck:Yes
      • Frequency : Every 10 Minutes – Parameter : Deferred:Yes, Timeout:No, Stuck:
      • Frequency : Every 6 Hours – Parameter : Deferred:Yes, Timeout:Yes, Stuck:Yes

    The main component of the Oracle Workflow Notification Mailer is the executable WFMAIL. This is a server side program that queries the database for any pending

    notifications. It then dispatches these notifications by calling sendmail for UNIX and the MAPI APIs for Microsoft Windows NT. The notification mailer also queries the local inbox for incoming messages. These messages are validated and then passed to the database for response processing. To configure Workflow Notification Mailer we have to do OS level setup (Sendmail) and Application level setup.

    Q68.Is it possible to upgrade to R12.1.1 from 11.5.9?

    Ans:

    • Yes.Applications R11.5.6 and below requires to first upgrade to R11.5.10.2/10gR2
    • Applications R11.5.7 and up can be directly upgraded to R12
    • But 11.5.9 can not be upgraded to R12.2 directly.

    Q69.What are the high level steps for upgrading 11i to R12.1.3?

    Ans:

    Upgrade database 9.2.0.6 to 11.2.0.4 in 11i

    • Upgrade database from 9.2.0.6 to 9.2.0.8 and then to 11.2.0.4.
    • Apply all interoperability patches for EBS 11i to work with 11.2.0.4 database.
    • Upgrade JDK/JRE to supported version.

    If you want to use R12 on 64 Bit, 11i Split configuration- Move 11g Database to Linux 6 64Bit.

    • Install 64 Bit Database 11.2.0.4 software on the new 64 Bit Linux machine.
    • Move 11i database from old Linux 32-bit to new Linux-64 bit machine and attach 11i application to new 64 Bit database.

    Upgrade 11i TO R12.1.1

    • Prepare 11i database for upgrade (configuration, applying patches etc).
    • Install R12.1.1 upgrade filesystem on the same 64 Bit Linus machine that we configured earlier and where our database currently run.
    • Configure R12.1.1 application with existing 11.2.0.4 64 Bit database.

    Upgrade R12.1.1 To R12.1.3

    • Upgrade all ORACLE_HOMEs (database, forms 10.1.2, web 10.1.3)
    • Upgrade R12.1.1 application to R12.1.3 on Linux 64 Bit machine.

    Q70.How does one process more concurrent requests concurrently?

    Ans:

    The Concurrent Manager parameters, (Query the concurrent manager by Login as Sysadmin, navigate -> Concurrent -> Manager -> Define and Query for the relevant concurrent manager), should be modified to handle more concurrent requests concurrently, this can be done in two steps:

    •  Increase the Number of Target processes for the manager
    • Change the cache size of the concurrent manager as this determines how many requests will be evaluated by a manager at a time and should match the target (process) value as set above.
    Oracle Apps DBA Sample Resumes! Download & Edit, Get Noticed by Top Employers! Download

    Q71. How to restart a patch? How will you take backup of tables – FND_INSTALL_PROCESS, AD_DEFERED_JOBS?

    Ans:

    Sometimes  you need to apply a second patchin the middle of a running patch.

    • Use adctrl (option 3) to tell all the existing workers to QUIT
    •  Use adctrl (option 5) to tell managers that all workers have QUIT. (Adpatch session ends!)
    •  Backup tables applsys.ad_deferred_jobs and applsys.fnd_install_processes.Login as APPLSYS user and execute:
    • ALTER “TABLE” applsys.ad_deferred_jobs “RENAME” TO ad_deferred_jobs_old;ALTER “TABLE” applsys.fnd_install_processes “RENAME” TO fnd_install_processes_old;ALTER “INDEX” applsys.ad_deferred_jobs_u1 “RENAME” TO ad_deferred_jobs_u1_old;ALTER “INDEX” applsys.fnd_install_processes_u1 “RENAME” TO fnd_install_processes_u1_old;
    • Go to $APPL_TOP/admin/SID/ for example $APPL_TOP/admin/TEST/ and rename the existing directory “restart”$mv restart restart.old
    •  Use adpatch to apply the second/other patch.
    • Login as APPLSYS and revert back to the original tables, ad_deferred_jobs and fnd_install_processesALTER “TABLE” applsys.ad_deferred_jobs_old “RENAME” TO ad_deferred_jobs;ALTER “TABLE” applsys.fnd_install_processes_old “RENAME” TO fnd_install_processes;ALTER “INDEX” applsys.ad_deferred_jobs_u1_old “RENAME” TO ad_deferred_jobs_u1;ALTER “INDEX” applsys.fnd_install_processes_u1_old “RENAME” TO fnd_install_processes_u1;CREATE SYNONYM FND_INSTALL_PROCESSES FOR APPLSYS.FND_INSTALL_PROCESSES;CREATE SYNONYM AD_DEFERRED_JOBS FOR APPLSYS.AD_DEFERRED_JOBS;
    • Replace the original restart directory:cd $APPL_TOP/admin/SID/ for example $APPL_TOP/admin/TEST/mv restart restart_new.mv restart.old restart
    • Run adpatch to continue the first patch (with continue session?Yes)
    •  Use adctrl (option 2, will change status to “Fixed/Restart”) to restart the failed workers for first patch

    Q72.How will you reduce down time in 11i to R12 upgrade?

    Ans:

    APPLICATION LEVEL

    • Take advantage of patch merge & hot patching of help/nls portions
    • Use Shared APPL_TOP, shared application tier with Distributed AD (use of multiple application nodes to run ADPATCH in parallel)
    • Prepare a complete list of pre and post patches and recommended code levels including CUP – Critical Upgrade Patches
    • Apply latest RUPs for ATG/AD/OAM prior to upgrade
    • Purge Data aggressively
    • Re-gather Statistics close to start of actual upgrade downtime
    • Batch size – 10K is suitable for most installs, you can test other values from 1K up to 100K
    • Number of Workers – Starting rule-of-thumb is between 1 and 1.5 x #CPUs
    • Order NLS Sync patchsets in Oracle instead of download and apply it for each patch.
    • use staged application system ( not good for r12.2)

    DATABASE LEVEL

    • Maximize SGA and PGA sizing – Adjust with help from AWR pool advisories
    • Set job_queue_processes = # of CPUS
    • Set parallel_max_servers = 2 X CPUs
    • Double java_pool_size
    • Shutdown other RAC instances on same server
    • Re-create your redo-logs – no mirrors, 2GB+
    • Make sure you’ve applied the latest PSU for your DB version (especially if you’re doing an 11i to R12 upgrade with DB upgrade as well).
    • Turn off archive logging – use interim snapshot backups for rollback points
    • Gather statistics with higher estimate.

    HARDWARE LEVEL

    • H/W and OS planned changes – put as much CPU as possible on database node and RAM.
    • CPU Server utilization in testing cycle (scale down if at 100%)
    • Implement “huge pages” to offload your CPUs.
    • Check Server Memory utilization in testing cycle (no swapping/ excessive paging)

    Q73. What are high level important steps in R12.2 cloning process? 

    Ans:

    PART 1 : PREREQUISITE TASKS

    • check for in-progress online patching cycle

    PART 2 : PREPARE SOURCE SYSTEM

    • perl adpreclone.pl dbTier
    • perl adpreclone.pl appsTier
    • **require Apps User password and Weblogic AdminServer password
    • In 12.2, the adpreclone.pl process on the application tier creates a complete compressed archive of the Oracle Fusion Middleware and its components

    PART 3 : COPY APPLICATION TIER NODE

    • Copy Application Tier node from the Source “Run Edition File System” to the Target “Run Edition File System”.
    • so if source run edition is fs2, then target run edition will also be fs2
    • Only copy “EBSapps” directory from under $RUN_BASE. DO NOT COPY “inst” or “FMW_Home”

    PART 4 : COPY DATABASE TIER NODE

    • do normal RMAN cloning

    PART 5 : CONFIGURE TARGET DATABASE SYSTEM

    • SQL> exec fnd_conc_clone.setup_clean;
    • $ perl adconfig.pl dbTier

    PART 6 : CONFIGURE TARGET APPLICATION SYSTEM

    • $ perl adcfgclone.pl appsTier
    • RUN ADPRECLONE ON RUN EDITION <<< NEW STEP IN R12.2
    • COPY TARGET RUN EDITION OVER TARGET PATCH EDITION <<< NEW STEP IN R12.2
    • RUN ADCFGCLONE ON TARGET APPLICATION NODE PATCH EDITION <<< NEW STEP IN R12.2

    PART 7 : FINISHING TASKS

    • Update profiles, workflow settings, SESSION_COOKIE_DOMAIN, SSL and SSO configuration as required
    • Changing SYS/SYSTEM/APPS/SYSADMIN/OTHER ORACLE passwords as per business requirements

    Q74.AD_BUGS VS AD_APPLIED_PATCHES. When to use which table?

    Ans:

    • AD_BUGS: holds information about the various Oracle Applications bugs whose fixes have been applied (ie. patched) in the Oracle Applications installation.So this table holds information about all bug fixes that have been applied. Even if this patch have been included in other patch.
    • AD_APPLIED_PATCHES: holds information about the “*distinct*” Oracle Applications patches that have been applied. If 2 patches happen to have the same name but are different in content (eg. “merged” patches), then they are considered distinct and this table will therefore hold _2 records_So it contains information on patches you installed directly (running adpatch driver=u<patch>.drv).

      Q75.What is forms server? Explain briefly, how the connection of the forms server works?

    Ans:

    The forms server is that server which the forms are hosted. It’s a component of middle tier. The forms server can be hosted from more than one node and the load balancing can be implemented with the forms. The forms user interface is used in the desktop clients for working in Oracle Applications.

    Below is what happens:

    • Browser receives Java Applet (JAR files) and begins to run them in its JVM
    • The Java thin client connects to the forms listener via a TCP/IP socket or an HTTP port. The forms listener is already started, and listens for these requests.
    • Forms Listener allocates a forms runtime engine
    • Java Applet connection is passed from Forms Listener to forms runtime engine. Forms runtime engine loads module(s) needed to run the requested form. As per form name received, Forms runtime engine loads the form and any libraries and/or menus required by that form.
    •  Forms runtime engine opens a connection to the database.

    Q76. Describe Purge programs in EBS and their significance?

    Ans:

    Below are two important purge programs:

    • Purge Concurrent Requests and/or Manager Data
    • delete information about completed concurrent requests from below set of tables
      • FND_CONCURRENT_REQUESTS,
      • FND_RUN_REQUESTS,
      • FND_CONC_REQUEST_ARGUMENTS,
      • FND_CONC_STAT_LIST,
      • FND_CONCURRENT_PROCESSES,
      • FND_CONC_STAT_SUMMARY,
      • FND_CONC_PP_ACTIONS,
      • FND_RUN_REQ_PP_ACTIONS
      • FND_DUAL tables.
    • also deletes the log and output files for those concurrent requests from your UNIX file system
    • For parameter ‘Mode], choose Age so it could delete files older than the number of days specified in Mode Value.
      • Purge Obsolete Workflow Runtime Data

    Workflow records data about each step of a running workflow in the

    • WF_ITEMS,
    • WF_ITEM_ACTIVITY_STATUSES,
    • WF_ITEM_ACTIVITY_STATUSES_H,
    • WF_ACTIVITY_ATTR_VALUES,
    • WF_NOTIFICATIONS, and
    • WF_NOTIFICATION_ATTRIBUTES

    Q77.In the cloning process, when do you utilize dbTechStack vs just dbTier?

    Ans:

    perl adcfgclone.pl dbTechStack vs perl adcfgclone.pl dbtier

    There are different components with RapidClone that are used when cloning an Oracle Applications instance. These are:

    • dbTechStack (RDBMS ORACLE_HOME)
    • database (database only, including control file creation)
    • dbconfig (database only, with no control file creation)
    • dbTier (both dbTechStack and database)
    • atTechStack (Tools and Web ORACLE_HOMEs)
    • appltop (APPL_TOP only)
    • appsTier (both atTechStack and appltop)
    • perl adcfgclone.pl dbtier
    1. This will configure the ORACLE_HOME on the target database tier node + recreate the control files. This is used for cold backup.
    1. perl adcfgclone.pl dbTechStack
    1. This will configure the ORACLE_HOME on the target database tier node only. When running this command you will have to recreate the control files manually.
    1. This is used to clone the Database separately, for example using RMAN hot backup.
    1. When you use “dbTier” option, the perl script will configure both the tech stack and data stack(ORACLE_HOME and Oracle Database) whereas “dbTechStack” option will only configures ORACLE_HOME and it WILL NOT create database and this is generally used while doing hot clone where db creation is a manual step.

     Q78.How To Verify Application Of Pre-install Patches As They Are Not Recorded In Tables AD_APPLIED_PATCHES Or AD_BUGS?

    Ans:

    • The preinstall mode of adpatch will not update the ad_bugs neither the ad_applied_patches tables. The preinstall mode is used when Oracle may require the install of a patch before running AutoInstall to install or upgrade Oracle Applications. Otherwise, the patch should be applied in normal mode.
    • Please check the read me of the patch you are applying in pre install mode. It would typically show the files and file versions installed by the patch.
    • By checking the file versions in the read me is the easy way to verify if the patch is installed.
    • AutoPatch stores patch information in the database automatically each time it successfully applies a patch. However, if the patch is not applied successfully, or when you run AutoPatch in pre-install mode, patch history is not written directly to the database, but instead is written to these patch information files:
    1. javaupdates.txt, which contains information about changes to Java files
    2. adpsv.txt, which contains information about changes to all files except Java files
    • Both files are located in the /admin/ directory. Each time you run AutoPatch, it checks this directory for the existence of the patch information files. If it finds them, it automatically uploads the information they contain to the patch history database. If the upload is successful, AutoPatch then deletes the files from the directory. The AutoPatch log file records whether the upload was successful or unsuccessful.

    Q79.Does Last Update Date Column In The AD_APPLIED_PATCHES Table Get Updated For Every Patch Run?

    Ans:

    • There is no information captured in the AD_APPLIED_PATCHES Table for every re-application of a patch.
    • Users should refer to tables like ad_patch_runs,ad_patch_run_bugs and ad_patch_run_bug_actions to see change in last updated date as these tables hold information of various runs of a patch and the bugs that may or may not have got applied in a particular invocation.
    • Whereas the tables like ad_applied_patches and ad_bugs do not get updated their rows with various invocations of adpatchand hence last updated date also does not change.

    Q80.Where is Concurrent Manager Log file location?

    Ans:

     By default standard location is $APPLCSF/$APPLLOG, in some cases it can go to $FND_TOP/log as well

    Q81.How you put Applications 11i in Maintenance mode?

    Ans:

     Use adadmin to change maintenance mode in EBS. If you don’t want to put EBS in maintenance mode you can use adpatch options=hotpatch feature.

    Q82.Can you apply patch without putting Applications 11i in Maintenance mode?

    Ans:

     Yes, use options=hotpatch as mentioned above with adpatch.

    Q83.What is adsplice utility?

    Ans:

     Adsplice in oracle apps is utility to add a new product to EBS

    Q84.How can you license a product after installation?

    Ans:

    You can use ad utility adlicmgr to license product in Oracle Apps

    Q85.What is MRC? What you do as Apps DBA for MRC?

    Ans:

     MRC also called as Multiple Reporting Currency in Oracle Apps. By default you have currency in US Dollars but if your organization’s operating books are in other currency then you as apps DBA need to enable MRC in Apps.

    Q86.Where is Jserv configuration files stored?

    Ans:

    Jserv configuration files are stored in $IAS_ORACLE_HOME/Apache/Jserv/etc.

    Q87.Where is applications start/stop scripts stored?

    Ans:

     Applications start/stop scripts are in directory $COMMON_TOP/admin/scripts/$CONTEXT_NAME

    Q88.How to check if Oracle Apps 11i System is Rapid Clone enabled?

    Ans:

     For system to be Rapid Clone enabled, it should be Autoconfig enabled. You should have Rapid Clone Patches applied.

    Q89.What is your Oracle Apps 11i Webserver Version and how to find it?

    Ans:

     In order to find version under IAS_ORACLE_HOME/Apache/Apache/bin Execute ./httpd -version

    Q90.Where is database plssql cache stored?

    Ans:

     plssql & session cache are stored under $IAS_ORACLE_HOME/ Apache/modplsql/cache directory

    Q91.What is RRA/FNDFS?

    Ans:

     Report Review Agent (RRA) also referred by executable FNDFS is default text viewer in Oracle Applications 11i for viewing output files & log files.

    Q92.How to confirm if Report Server is Up & Running?

    Ans:

     Report Server is started by executable rwmts60 on concurrent manager Node & this file is under $ORACLE_HOME/bin Execute command on your server like ps -ef | grep rwmts60

    Q93.How to confirm if Apps Listener is Up & Running?

    Ans:

    lsnrctl start APPS_$SID (replace SID with your Instance Name) so if your SID is VISION then use lsnrctl status APPS_VISION

    Q94.How will you find total number of invalid objects in database?

    Ans:

    SQLPLUS> select count(*) from dba_objects where status like ‘INVALID’;

    Q95.How to compile Invalid Objects in database?

    Ans:

    You can use adadmin utility to compile or you can use utlrp.sql script shipped with Oracle Database to compile Invalid Database Objects.

    Q96.What is difference between adpatch & opatch?

    Ans:

    •  # adpatch is utility to apply oracle apps Patches whereas
    • # opatch is utility to apply database patches

    Q97.Can you use both adpatch & opatch in Apps?

    Ans:

    Yes you have to use both in apps, for apps patches you will use adpatch utility and for applying database patch in apps you will use opatch utility

    Q98.What is forms server executable Name?

    Ans:

     f60srvm

    Q99.Where is HTML Cache stored in Oracle Apps Server?

    Ans:

    Oracle HTML Cache is available at $COMMON_TOP/_pages for some previous versions you might find it in $OA_HTML/_pages

    Q100.What is GWYUID?

    Ans:

    GWYUID stands for Gateway User ID and password. Usually like APPLSYSPUB/PUB

    Are you looking training with Right Jobs?

    Contact Us
    Get Training Quote for Free