[30+] PeopleSoft Data Management Interview Questions and Answers
PeopleSoft Data Management Interview Questions and Answers ACTE

[30+] PeopleSoft Data Management Interview Questions and Answers

Last updated on 17th Nov 2021, Blog, Interview Questions

About author

Sumil (AMS - Peoplesoft Consultant )

Sumil is an AMS - Peoplesoft Consultant, his role is to gather and analyze client business requirements into practical architecture for budgeting, reporting, or consolidation solutions. He has Hyperion Certified implementation professional, Corporate FP&A or Accounting experience, and Relational database experience.

(5.0) | 19487 Ratings 2664

Our PeopleSoft Data Management Interview Questions and Answers cover a comprehensive range of topics related to data management within the PeopleSoft application. The interview guide provides insights into crucial aspects such as data migration, integration, and transformation processes in PeopleSoft environments. It addresses common queries about data loading, conversion, and validation techniques. Additionally, the guide explores best practices for data maintenance, troubleshooting data-related issues, and ensuring data integrity within PeopleSoft systems. Whether for beginners or experienced professionals, this resource offers a valuable overview, equipping individuals with the knowledge to successfully navigate PeopleSoft data management interviews.


1. Describe PeopleSoft queries and their application.

Ans:

PeopleSoft is used to obtain data from a database using visual representations rather than SQL commands. These are routine or assigned questions that are used occasionally or frequently. The main goal is to get the information/results from the complete data bundle as needed. It is, therefore, also considered a data source.

2. What are the diverse applications of PeopleSoft Query?

Ans:

These queries can plan queries for accuracy level, display data, and carry out a different query technique. You can download some queries in Excel spreadsheets or other formats for offline use. These can also serve as data sources if you’re using Crystal Reports. When choosing a recipient for data, PeopleSoft Query can be helpful.

3. What is PeopleSoft?

Ans:

A corporation called PeopleSoft offers online e-business application software. It provides software for managing 

  • Supply chains
  • Human resources
  • CRM (customer relationship management)
  • Enterprise performance management and other related fields
PeopleSoft Integration

4. What does PeopleSoft’s Related Content mean?

Ans:

Developers and subject matter experts can link application pages with contextually relevant collaborative content using the PeopleSoft Related Content Framework. This lets users view or quickly access information that enhances, supports, and expands any PeopleSoft transaction.

5. What are big data platforms?

Ans:

  • Vast amounts of data are organized and stored on a big data platform. 
  • Big data platforms hold aggregated data sets, typically in the cloud, combining hardware and software tools for data management.
  • Example: Tremendously massive and diversified collections of structured, unstructured, and semi-structured data that increase over time.

6. What does Data security Mean?

Ans:

The process of preventing digital information from being corrupted, stolen, or accessed by unauthorized parties is known as data security. Everything includes organizational policies and procedures, access and administrative controls, hardware, software, storage devices, and user devices.

7. Why is the quality of the data important?

Ans:

Data quality is crucial because it guarantees the information’s accuracy, completeness, and reliability required to make critical business choices. Ensuring the quality of data is essential for the entire data management process. Element: precision, thoroughness, dependability, applicability, and timeliness.

8. Define data management and its significance.

Ans:

The process of gathering, storing, organizing, preserving, and successfully employing data is known as data management. It is very crucial because it guarantees that data is secure and reliable. It is used in a way that supports the aims and objectives of the company.

9. Mention all of the technical capabilities of PeopleSoft billing.

Ans:

Numerous tasks can be accomplished with this PeopleSoft application, including:

  • Obtain billing information from additional PeopleSoft apps.
  • Obtain billing information from other programs.
  • Make bills that are installment-based, recurring, inter- and intra-unit, etc.
  • Examine and confirm invoices.
  • Modify invoices
  • Compute the value-added, use, and sales taxes.

10. What constitutes a data strategy’s foundation?

Ans:

  • Comprehending your data.
  • Developing a robust data methodology.
  • Purchasing the appropriate data tools for your company.
  • Ensure staff members are empowered to leverage their data at every level of the organization.

11. Which five elements make a data strategy?

Ans:

A data strategy consists of five fundamental elements that, when combined, serve as the foundation for complete data management support throughout an organization: Recognize, arrange, supply, incorporate, and manage.

12. How many ways can you run an application engine software in PeopleSoft?

Ans:

There are five ways to run an application.

  • Tools for application designers
  • Process schedulers
  • AE personnel
  • Code for making phone calls 
  • Command line prompt (dos)

13. Which techniques are used to guarantee data integrity?

Ans:

  • Data encryption encrypts your information with a secret key or algorithm so that only authorized individuals can decrypt and read it.
  • Data backup, which copies your information and keeps it offsite.
  • Data audit, which keeps track of and logs.

14. Describe using SQLPLUS to export SQL results to Excel.

Ans:

The following procedures must be followed to export SQL results to Excel using SQLPLUS.

  • Use SQL PLUS to log into the database.
  • Use the command “SET MARKUP HTML ON” to set markup.
  • Spool the output to a file called “SPOOL C:\TEMP\MYOUTPUT.XLS” in step three.
  • Run the SQL query.
  • Turn off the spool
  • Open the output XLS file to see the results.

15. what do you mean by data?

Ans:

Data governance is crucial because it guarantees that it is reliable, dependable, and easily accessible. Additionally, it aids in monitoring data usage within enterprises to ensure that it is used properly. Furthermore, data governance can lessen the possibility of security threats and data breaches.

16. What does data mining mean to you?

Ans:

The practice of looking through and evaluating a sizable batch of unprocessed data to find trends and extract relevant information is known as data mining. Data mining software is used by businesses to get additional client information. They can use it to lower expenses, boost revenue, and create successful marketing plans.

17. Describe Data Warehousing.

Ans:

The technology and resources you need to manage the data your company utilizes for reporting and analysis are provided by the PeopleSoft EPM warehouses. Every warehouse has several data marts, or subject areas, within it.

Data Warehousing

18. What exactly is an integration broker for PeopleSoft?

Ans:

Service-oriented architecture (SOA) technology is provided by the People Soft Integration Broker, making it possible to transmit both synchronous and asynchronous service operations. The PeopleSoft integration broker can carry out asynchronous and synchronous messaging between internal and external systems and provides web services that enable PeopleSoft and external systems to access PeopleSoft business logic.

19. Name the crucial elements of the PeopleSoft integration broker.

Ans:

Gateway of integration: It is a platform that controls how service operations are received and delivered between systems using the PeopleSoft Integration Broker.

20. Describe the level of disaster recovery in the event of system data.

Ans:

  • To gauge the candidate’s data backup and disaster recovery importance.
  • To assess the candidate’s technical knowledge and ability to develop and implement a comprehensive disaster recovery plan.

    Subscribe For Free Demo

    [custom_views_post_title]

    21. Describe the duties of a Schema Tester.

    Ans:

    It enables one to determine whether all messages are linked to the appropriate message schemas; this Schema Tester is used during development. When every non-row-set-based and row-set-based message has been verified, the Schema Tester’s work is finished.

    22. How many tools are used to test PeopleSoft’s integration development?

    Ans:

    Six tools are provided for testing the development of PeopleSoft integration:

    • Schema tester functional for transformation testing
    • Tester for the handlers
    • Utility to deliver master Integration point.
    • Testing that is automated, as well as Simple post utility.

    23. How do we create exceptions in PeopleSoft using different approaches?

    Ans:

    There are two ways we can handle exceptions in PeopleSoft. Initially, we must apply it to make a function for exceptions. You first create an exception-based class to create the built-in exception function.

    24. Describe the function of the PeopleSoft component interfaces.

    Ans:

    PeopleSoft component interfaces enable the use of the PeopleSoft database without a graphical user interface. PeopleSoft components, which are logical groupings of PeopleSoft pages that comprise a complete business transaction, are wrapped in component interfaces.

    25. Describe PeopleSoft’s File Interfaces.

    Ans:

    File sharing is possible between PeopleSoft interfaces and older or third-party systems that do not have messaging functionality. File layouts are used while exchanging files. File Layouts support the following file types:

    • Files separated by commas
    • Sequential files with a fixed format
    • XML documents

    26. Describe the purpose of a PeopleSoft query.

    Ans:

    You can quickly create scheduled and ad hoc reports using PeopleSoft queries using any source data kept in your PeopleSoft databases. The user doesn’t need to write Structured Query Language (SQL) statements when utilizing PeopleSoft Query to retrieve exact information from the PeopleSoft database through visual representations. Rows and columns make up a table.

    27. How can you utilize PeopleSoft Query in various situations?

    Ans:

    • To see data presented on a grid
    • query execution as a separate process
    • To arrange a question to save search results to an Excel spreadsheet and XML file
    • Serving as a source of data for Crystal Reports
    • Choosing the appropriate recipient for information transmission to serve as a data source for creating an online analytical processing cube (OLAP)

    28. What distinguishes Prompt tables from Translate values?

    Ans:

      Aspect
    Prompt Tables
    Translate Values
    Purpose Provides dynamic lists for user input fields during runtime. Ensures static translation of predefined values for consistency in different languages.
    Dynamic vs. Static Dynamic – generated at runtime. Static – predefined values for consistent translations.
    Runtime Application Applied dynamically during user interactions. Primarily used for static translations ensuring uniformity.
    Input Fields Associated with user input fields. Used for translating fixed values like status codes.
    Implementation Implemented using SQL queries or PeopleCode. Implemented through PeopleSoft Application Designer.
    Common Applications Used in interactive processes. Used for language consistency in user interfaces and system messages.

    29. In PeopleSoft, what is a related query?

    Ans:

    Connected queries are utilized as a data source for BI Publisher reports and for data analysis to send PeopleSoft data to other systems via Web Services. Refer to Running, Finding, and Viewing BI Publisher Reports and Establishing and Registering Data Sources.

    30. Explain the meaning of the PeopleSoft Multichannel framework.

    Ans:

    The PeopleSoft multichannel framework allows call center agents and other PeopleSoft users to reply to incoming requests and notifications with an integrated infrastructure supporting numerous interaction channels. PeopleSoft’s multichannel framework supports the following channels.

    • Online cooperation via Chat
    • Speaking (by phone)
    • Instant Messaging via Email

    31. What does Oracle Normalization entail?

    Ans:

    Normalisation’s main objective is Removing unnecessary data (such as information stored in multiple tables). We are retaining only related data in a table to ensure data relationships.

    32. What characteristics make management successful?

    Ans:

    An effective manager needs to manage successfully. It is my responsibility as a leader to be the one who fosters a culture of positivity and attention regularly. I take care to speak and conduct in a way that is complementary to my staff members. Every day, I remind them of our objectives, and we celebrate when we succeed.

    33. Describe the various service offerings that the PeopleSoft Integration Broker offers.

    Ans:

    • One-way asynchronous
    • Asynchronous to synchronous Asynchronous request and response
    • Coordinated

    34. What use does structured data or schema markup serve?

    Ans:

    Search engines use schema markup, sometimes referred to as structured data, to read and comprehend the content on your pages. When we refer to language, we mean a semantic vocabulary (code) that aids in the description and classification of web page content by search engines.

    35. Describe the tools PeopleSoft offers you to test your integration development.

    Ans:

    • Forward the master utility
    • basic post-utility
    • Testing of integration points automatically
    • Utility for transformation tests
    • Tester for handlers
    • Tester of Schemas

    36. What does testing schema mean?

    Ans:

    Confirming that the schema accurately implements the data model in the intended database or system is known as schema testing. Various granularities can be tested here, including table, column, index, constraint, and view.

    37. What are PeopleSoft File Interfaces?

    Ans:

    PeopleSoft apps, known as file interfaces, let users exchange files with other outdated or external systems and layouts. It is devoid of any messaging, though. The file layouts handle the following three types: sequential files in a fixed format, XML files, and comma-delimited files.

    38. What is PeopleSoft’s Multichannel Framework?

    Ans:

    PeopleSoft applications use A multichannel framework to create and improve various interactions between call center agents and different PeopleSoft users over a range of channels. All forms of communication, including emails and online collaboration, are accessible under this framework.

    39. How can SQL information be converted to Excel using SQLPLUS?

    Ans:

    Go to the database and execute the “SET MARKUP HTML ON” command to configure the markup. The SQL It is now time to run the Spool and then QUERY. The finished product will be sent to you as an XLS file. 

    40. How can application engine software be executed in PeopleSoft?

    Ans:

    An application engine program can be run in PeopleSoft in five different ways:

    • Application Designer
    • Process Scheduler
    • Calling people to code,
    • Command line prompt (dos)

    41. What are the functions and characteristics of the interface for the PeopleSoft component?

    Ans:

    The fundamental objective of the PeopleSoft component interface is to allow users to access this data set without having to use a GUI. By rationally structuring the PeopleSoft components and pages, we can achieve this. Locate the keys. This component interface’s primary characteristic is obtaining interface. Furthermore, the main characteristics of this interface are components, component interface, and component interface API.

    42. Describe the significance of official records.

    Ans:

    As their name suggests, state records maintain track of data included in an SQL database, work record, or derived record. This stored information can be transferred between two application engine programs or accessed whenever needed.

    43. How do we stop the component’s processing entirely using a PeopleSoft function?

    Ans:

    It can be stopped using Think-time functions such as Win Message, Do Cancel, Exec, Do Modal, Prompt, File Attach, Do Modal Component, and Remote Call. Nevertheless, these features are only triggered when the user or a third-party process finishes the task.

    44. What makes Translated values different from Prompt tables?

    Ans:

    Prompt tables can have data that can be extracted using PeopleSoft, control, and transaction tables. The fast tables are called, and the pertinent data is displayed when a user searches for specific data using the ‘prompt’ function or the search option. Conversely, the PeopleSoft Translate values dialogue box enables users to add, update, and remove values from a particular field.

    45. In PeopleSoft, what distinguishes a functional from a technical employee?

    Ans:

    A PeopleSoft functional specialist determines what and how to change things, pays attention to the needs and expectations of clients, and manages the delivery of PeopleSoft applications. A technical person in PeopleSoft is just someone who writes code for PeopleSoft systems that satisfy the needs and requirements of the functional person.

    46. How can a save recharge be distinguished from a save post-change?

    Ans:

    When a user makes edits after utilizing the “Save Edit” function but before updating the database, it’s referred to as “save pre change.” ‘Save post change’ is addressed when an administrator tries to update the current data set.

    47. In what location is “People Code” saved?

    Ans:

    Database tables, HTTP repositories, and FTP sites are popular storage places. These three can store “People Code,” except the Clean Attachments function, which can only be maintained on database tables.

    48. What Is A Processor Component?

    Ans:

    The Component Processor manages the PeopleSoft Applications, including database updates and data retrieval. When users input page data, the component processor executes the data processing flow. Problems While SELECT instructions are used to retrieve data from the database, INSERT, DELETE, and UPDATE statements are used to currently maintain data in the database.

    49. What’s the difference between saving the edit and field editing?

    Ans:

    Field modifications cause a migration from the application server to the database with each field update. There will only be one transition from the application server to the database if all fields are edited and saved.

    50. What kinds of functions are there in the People Code?

    Ans:

    Human code can perform the following kinds of tasks:

    • Integrated External People Coding
    • Outside code for non-humans
    Course Curriculum

    Best Peoplesoft Data Management Certification Course With Advanced Concepts from Real Time Experts

    Weekday / Weekend BatchesSee Batch Details

    51. What is meant by Oracle PeopleSoft normalization?

    Ans:

    Among Normalization’s primary objectives are:

    • Repetitive data is removed (e.g., multiple data are saved in a single table).
    • We guarantee data dependencies (storing all directly relevant data in a single database).

    52. How can we put the PeopleSoft engine’s built-in restart logic into practice?

    Ans:

    The frequency at which the PeopleSoft engine will publish COMMIT must be specified each time. As the checkpoint, each of these points will be cross-checked. Once one checkpoint abases, then the program will resume automatically.

    53. How do you view the records that a query used? 

    Ans:

    To create a new query security tree, add the forms to which we wish to offer access and assign an access group to the tree to allow access to the documents used in the questions. A query access group and query tree with access authorization must be added.

    54. How many table loads?

    Ans:

    • Establishment 
    • Location 
    • Department 
    • Salary 
    • Structure
    • Company Table
    • Pay scale Job code
    • Pay Group

    55. What similarities exist between the table set and Setids?

    Ans:

    Setid is the highest-level key in PeopleSoft. The Department, Location, and Job code tables are the control tables; sets of these tables regulate the control tables during the transaction. Control tables are kept in a repository called the table set share. Only one particular business unit may be able to access it. For example, assume we have two locations, Arizona and Ohio, with settings XYZ and ABC, and we adjust Ohio’s set to XYZ. If so, we will have access to any data about Arizona/XYZ, including job codes. 

    56. Describe PeopleCode’s various classes.

    Ans:

    A class that an object belongs to acts as a template for generating an object instance instantaneously. The properties of an object and its behavior control methods are stored in a class. PeopleSoft has predefined classes (Array, File, Field, SQL, and so forth). You can design courses by utilizing the Application class. Existing classes can also have their functionality increased by using the Application class.

    57. What is a Broker of Integration?

    Ans:

    Data can be transmitted across many systems (e.g., PeopleSoft HRMS to Payroll [may be PeopleSoft or third party], HRMS to Finance, HRMS to CRM, etc.) using the Integration Broker, a communications gateway in PeopleSoft.

    58. Describe Data Mover in detail.

    Ans:

    A two-tier stand-alone utility, PeopleSoft Data Mover, can be used with either a Microsoft Windows graphical interface or a UNIX or Microsoft Windows command-line interface.

    59. Define PeopleSoft database-level auditing.

    Ans:

    The second alternative for data recording is PeopleSoft Application Designer, which provides trigger-based auditing. This degree of auditing serves as a security measure and ensures data integrity.

    60. Describe Retro trigger.

    Ans:

    The system is instructed to reprocess previously computed (closed) calendars by a retroactive (or retro)trigger. This could happen if a payee’s reported absence type changes and returns to a previous calendar.

    61. What is PeopleSoft?

    Ans:

    Oracle creates software called PeopleSoft. It has a few well-known business solutions that make any organization’s operations function smoothly. Additionally, the Oracle Cloud has been included in the architecture for the data transfer.

    62. What applications does PeopleSoft software have?

    Ans:

    This software offers enterprise management systems, finance and supply chain management systems, human resource management systems, and customer relationship management systems.

    63. What knowledge regarding PeopleSoft payroll?

    Ans:

    One of the critical components of PeopleSoft software is payroll. Upgradation, oversight, total earnings, labor payments, employee salaries, general ledgers, talent data, compensation details, and charges, including costs, wages, and bonuses, are all provided.

    64. Is the database an Oracle one?

    Ans:

    It is an Oracle database, indeed. You can find this in the Oracle user SYSADM schema. The schema contains every object needed to assemble PeopleSoft software.

    65. What is the use of PeopleSoft’s MySQL server?

    Ans:

    We host databases in tabular form using PeopleSoft using a Microsoft SQL server. These tables always contain a single Oracle database. SQL scripts can be executed based on the specific module environment. There is only one set of SQL objects in this database application.

    66. What is a relational database?

    Ans:

    PeopleSoft is a simple relational database in the software business that offers different database administration. This type of database provides access to data points that are related to one another.

    67. Does PeopleSoft make use of Java?

    Ans:

    Java is used to connect the interface to outside APIs. In boilerplate Java code, developers can create a user interface template that will assist you in solving your issue. You can refer to PeopleTools because the developers named it PeopleCode.

    68. Explain the features that the feed publishing architecture offers.

    Ans:

    The structure for feed posting offers. A collection of code snippets and APIs to help application developers create new feed kinds and integrate them with current capabilities unified interfaces for content owners and administrative users to design, set up, and manage different kinds of feed definitions interfaces that allow end users to look up feed definitions and browse related feeds.

    69. How can we set up a PeopleSoft demo database?

    Ans:

    • Oracle version 11g is represented by the type Oracle-Oradb11g_dbhome1.
    • Access the utility for configuration and migration.
    • Select the database configuration assistant option.
    • Please enter a unique name for the database; we can use up to eight characters.

    70. Describe the benefits of PeopleSoft software.

    Ans:

    • A uniform and integrated architecture is used to archive data.
    • There are pre-made templates available for users developed using a variety of things. Simple database searches. It was restored with ease. 
    Course Curriculum

    Enroll in Peoplesoft Data Management Training With Advanced Concepts

    • Instructor-led Sessions
    • Real-life Case Studies
    • Assignments
    Explore Curriculum

    71. Enumerate the configuration options for PeopleSoft.

    Ans:

    • Workflow configurations
    • initial configurations
    • Trace configurations
    • Settings for the display
    • Settings for remote calls
    • Specifying profiles for configurations
    • Configuring Business Interlink and the Crystal report

    72. Describe the Vanilla PeopleSoft Database.

    Ans:

    The PeopleSoft database given uncustomized is known as the “vanilla” version. After that, users can alter the database to suit their needs. The following are the ways that it makes the PeopleSoft environment simpler:

    • No expenditures for development
    • Quick rollout
    • Upgrades made simpler

    73. Identify the PeopleSoft environment and external objects.

    Ans:

    Instances of data structures that map to data kept outside of PeopleSoft are known as external objects. The PeopleSoft environment’s external objects are listed below.

    • Web Logic Crystal MS-Office Database (ORACLE, SQL, DB2, SYBASE) JAVA TUXEDO COBOL
    • Enroll in our Peoplesoft Admin Training to improve your abilities and earn a PeopleSoft Admin Certification.

    74. Describe the Report Repository.

    Ans:

    A report repository is a web server with a directory and servlet installed on it. It gets the reports that the server’s processes produce.

    • Report Repository Directory: This is where log files and reports are kept on the web server.
    • Report Repository Servlet: It records file access and oversees reports.an internet browser. 

    75. Describe the purging procedure.

    Ans:

    Before removing the items, the purge procedure is performed to update the statistics of the tables. The subdirectories in the Log_Output directory connected to the purged process requests are also removed if the purge process is activated. It verifies the tables’ expiration dates and removes them if exceeded.

    76. How do I enable a shared cache, and what is it?

    Ans:

    We can enable the cache to enhance the performance of the program. The system believes there is a preloaded cache in the shared directory when you allow a shared cache. The managed object types cached to a file are often contained in it. When the server runs, and the cache file cannot be found, unshared caching is used again.

    77. What logical table sets are there in the PeopleSoft database?

    Ans:

    • Tables in the System Catalog: These contain the physical characteristics of tables and views used to maximize efficiency.
    • PeopleTools tables: These hold the data about the PeopleSoft installation. It also contains an object’s structural information.
    • Application Data Tables: These hold the data users enter into the PeopleSoft application’s pages.

    78. How is PSADMIN launched?

    Ans:

    The psadmin.exe file can be launched to the PS_HOME\appserv folder in the local file system. Next, using the PSADMIN menu, select the server you wish to configure, explained by professionals in the PeopleSoft Admin field in our PeopleSoft Admin community.

    79. What are the Application Server and Process Scheduler configuration files? 

    Ans:

    PS_HOME\appserv\\archive contains the Application Server configuration file, psappsrv. cfg. Process Scheduler’s specs.cf configuration file can be found under 

    Location: PS_HOME\app serv pcs.

    80. Define DDDAUDIT, SYSAUDIT, and ALTER AUDIT.

    Ans:

    DDDAUDIT:

    The Database Audit Report looks for discrepancies between PeopleTools and the database objects.

    SYSAUDIT:

    A system’s orphaned objects and other consistencies are found through a system audit.

    Alter audit:

    It finds the records that need to be altered using SQL Alter. It modifies every document that has been flagged.

    81. Describe the PeopleSoft voucher build process flow.

    Ans:

    Pre-edit and voucher edit are the two subprocesses that comprise the voucher build process. The partial information you submitted online using components like Quick Invoice Entry (VCHR_QUICK_PNL) or Summary Invoice Entry (VCHR_SUMM_PNL), or that it receives from other sources is used by the pre-edit sub-processes to construct skeleton voucher record sets.

    82. How many ways can you run an application engine software in PeopleSoft?

    Ans:

    • There are five ways to run an application.
    • Tools for application designers, process schedulers, and AE personnel
    • Code for making phone calls Command line prompt (dos).

    83. What exactly is an integration broker for PeopleSoft?

    Ans:

    PeopleSoft Integration Broker provides service-oriented architecture (SOA) technology, which also makes it possible to transmit both synchronous and asynchronous service operations. The PeopleSoft integration broker can carry out asynchronous and synchronous messaging between internal and external systems and provides web services that enable PeopleSoft and external systems to access PeopleSoft business logic.

    84. Name the two crucial elements of the PeopleSoft integration broker.

    Ans:

    The two crucial elements of the integration of PeopleSoft are the Gateway of integration and a platform that controls how service operations are received and delivered between systems using the PeopleSoft Integration Broker. 

    85. Describe the function of the PeopleSoft component interfaces.

    Ans:

    PeopleSoft component interfaces enable the use of the PeopleSoft database without a graphical user interface. PeopleSoft components, which are logical groupings of PeopleSoft pages that comprise a complete business transaction, are wrapped in component interfaces.

    86. Describe PeopleSoft’s File Interfaces.

    Ans:

    File sharing is possible between PeopleSoft interfaces and older or third-party systems that do not have messaging functionality. File layouts are used while exchanging files. File Layouts support the following file types:

    • Files separated by commas
    • Sequential files with a fixed format
    • XML documents

    87. Describe the purpose of a PeopleSoft query.

    Ans:

    You can quickly create scheduled and ad hoc reports using PeopleSoft queries using any source data kept in your PeopleSoft databases. The user can construct and run queries in any compatible web browser.

    88. How can you utilize PeopleSoft Query in various situations?

    Ans:

    To see data presented on a grid query execution as a separate process to arrange a question to save search results to an Excel spreadsheet and XML file serving as a source of data for Crystal Reports Choosing the appropriate recipient for information transmission to serve as a data source for creating an online analytical processing cube (OLAP) to establish a PeopleSoft and Vision report data source.

    89. Describe the purpose of PeopleSoft’s Publish Utility.

    Ans:

    The process of replicating the whole table’s contents into a remote database or legacy system is automated by the publishing tool.

    90. Explain the meaning of the PeopleSoft Multichannel framework.

    Ans:

    The PeopleSoft multichannel framework allows call center agents and other PeopleSoft users to reply to incoming requests and notifications with an integrated infrastructure supporting numerous interaction channels. PeopleSoft’s multichannel framework supports the following channels.

    • Online cooperation via Chat
    • Speaking (by phone)
    • Instant Messaging via Email

    91.Describe the various service offerings that the PeopleSoft Integration Broker offers.

    Ans:

    • One-way asynchronous
    • Asynchronous request/reaction
    • From asynchronous to synchronous
    • Coordinated

    92. Describe the tools PeopleSoft offers you to test your integration development.

    Ans:

    • Forward the master utility
    • basic post-utility
    • Testing of integration points automatically
    • Utility for transformation tests
    • Tester for handlers
    • Tester of Schemas

    93. Explain the function of a schema tester.

    Ans:

    During development, you can use the Schema Tester tool to check rowset-based and non-rowset-based messages against message schemas to see if they link to specified message schemas.

    94. Explain the features that the feed publishing architecture offers.

    Ans:

    The structure for feed posting offers a collection of code snippets and APIs to help application developers create new feed kinds and integrate them with current capabilities and unified user interfaces for content owners and administrators to create, modify, and keep different types of feed definition interfaces that allow end users to look up feed definitions and browse related feeds.

    95. Describe the methods by which you can make exceptions in PeopleSoft.

    Ans:

    There are two ways that exceptions are handled in PeopleSoft. A more popular approach is to create an exception-based class that encapsulates the built-in function call and handles its function parameters uniformly through the built-in CreateException method.

    96. Describe a component processor.

    Ans:

    The PeopleSoft Applications are controlled by the component processor, which updates the database and retrieves initial data. The component processor controls the data processing flow as users submit information on pages. Problems using SELECT commands to get data and INSERT, DELETE, and UPDATE statements to keep data in the database.

    97. What phase of the application engine program is required?

    Ans:

    The necessary portion of the Application Engine is called Main. A single application engine may have several phases, but at least one step must be included in AE. Similarly, you can have more than one action in AE, but each stage should have at least one action. 

    98. What are State records?

    Ans:

    The state record will pass variable information between two application engine sections. It could be a generated work record or a physical one. When the restart logic is enabled, you can use the physical record; when the restart logic is deactivated, you can use the work record produced from the restart logic.

    99. Which PeopleCode function types exist?

    Ans:

     These kinds of functions are supported by people code:

    • Integrated Internal Code for External Users
    • Outside code for non-humans

    100. What distinguishes save prechange and save postchange from Prebuild & Postbuild events?

    Ans:

    You can use Prebuild to validate your search results by removing rows. Scrolls can be filled with pages by manipulating them using Postbuild’s hide and unhide features. The final opportunity to verify and amend your data before updating the database is during the save prechange event. The database will be updated after it is finished. Use save post change to work with tables that aren’t in your component buffer.

    Are you looking training with Right Jobs?

    Contact Us
    Get Training Quote for Free