15+ Must-Know Tibco [ BW] Interview Questions & Answers
Tibco BW Interview Questions and Answers

15+ Must-Know Tibco [ BW] Interview Questions & Answers

Last updated on 04th Jul 2020, Blog, Interview Questions

About author

Ramkumar (Sr Technical Manager )

High level Domain Expert in TOP MNCs with 8+ Years of Experience. Also, Handled Around 20+ Projects and Shared his Knowledge by Writing these Blogs for us.

(5.0) | 16547 Ratings 8390

These Tibco BW Interview Questions have been designed specially to get you acquainted with the nature of questions you may encounter during your interview for the subject of Tibco BW . As per my experience good interviewers hardly plan to ask any particular question during your interview, normally questions start with some basic concept of the subject and later they continue based on further discussion and what you answer.we are going to cover top 100 Tibco BW  Interview questions along with their detailed answers. We will be covering Tibco BW  scenario based interview questions, Tibco BW  interview questions for freshers as well as Tibco BW  interview questions and answers for experienced. 

1)What are the modes of TIBCO BW Installations ?

Ans:

  • GUI mode
  • Console mode
  • Silent mode

2)If you have installed a particular version of TIBCO software e.g. TIBCO BW X.Y.Z, What are X, Y and Z number stands for?

Ans:

Integration can be at different application layers:

  • X:Patch
  • Y:Major
  • Z:Minor

3.What is the role of TRA?

Ans:

TRA stands for TIBCO Runtime Agent.

The TRA has two main functions:

  • Supplies an agent that is running in the background on each machine.
  • The agent is responsible for starting and stopping processes that run on a machine according to the deployment information.
  • The agent monitors the machine. That information is then visible via TIBCO Administrator.
  • Supplies the run-time environment, that is, all shared libraries including third-party libraries.

4)What are the resources that gets included in the EAR file, created by the TIBCO Designer?

Ans:

An EAR file can contain local project resources, LibraryBuilder resources, and files as specified in AliasLibrary resources. In addition, the TIBCO Designer classpath may include references to other files that are included in the EAR file.

Tibco ear file

5)What are the revision control system options available in TIBCO designer?

Ans:

  • File sharing
  • VSS
  • Perforce
  • XML Canon
  • ClearCase
  • iPlanet
  • CVS
  • PVCS

6)What are the different modes of service invocation?

Ans:

Services can be invoked in several ways:

  • A one-way operation is executed once and does not wait for a response.
  • A request-response operation is executed once and waits for one response. In a request-response service, communication flows in both directions. The complete interaction consists of two point-to-point messages�a request and a response. The interaction is only considered complete after the response has arrived.
  • Publication (notification) means an operation sends information on an as-needed basis, potentially multiple times.
  • Subscription means incoming information is processed on an as-needed basis, potentially multiple times.

7)What are the TIBCO BW activities that can participate in transactions?

Ans:

Not all TIBCO Business Works activities can participate in a transaction.

Only the following types of activities have transaction capabilities:

  • JDBC activities
  • JMS activities
  • ActiveEnterprise Adapter activities that use JMS transports
  • EJB activities
  • TIBCO iProcess BusinessWorks Connector activities

8)What are the different types of Transactions TIBCO provides?

Ans:

TIBCO Business Works offers a variety of types of transactions that can be used in different situations. You can use the type of transaction that suits the needs of your integration project. When you create a transaction group, you must specify the type of transaction. TIBCO Business Works supports the following types of transactions:

  • JDBC
  • Java Transaction API (JTA) UserTransaction
  • XA Transaction

9)What activities are supported in JTA Transaction?

Ans:

The Java Transaction API (JTA) User Transaction type allows:

  • JDBC
  • JMS
  • ActiveEnterprise Adapter (using JMS transports)
  • EJB activities

to participate in transactions.

10)What type of resources in TIBCO EAR file?

Ans:

Following type of resources are typically added in EAR file in TIBCO:

  • Local Project Resources (Processes, Schemas, Connections, Services, Variables etc)
  • Library Builder Resources Files.
  • Files referred in designer CLASSPATH
  • Files under Designer Installation directory

11)What is vcrepo.dat and when this file is created in TIBCO?

Ans:

Vcrepo.dat file is used to store certain properties like TIBCO RV encoding, display name; description etc. vcrepo.dat file gets created automatically when a TIBCO BW project is saved for the first time. This file can be used for identification purposes.

12) While debugging TIBCO BW processes, which activity can be used to write complete schema information to a file?

Ans:

TIBCO provides Inspector activity which can be used for debugging purposes while developing applications in TIBCO designer. Inspector activity can be used to write all output information of designer activities to a local file including process variables and other details.

13) How Restful web services can be developed in TIBCO?

Ans:

TIBCO provides a Plugin for REST and JSON which can be used to develop Restful web services in TIBCO designer.

14) Can we have backward transitions in TIBCO BW Processes?

Ans:

In TIBCO Designer Processes, transitions between activities are always uni-directional. This means that we can’t go back to a previous transition from any point.

15)What are different Panels of TIBCO designer window and what is the purpose of each?

Ans:

There are following four types of panels available in TIBCO designer window:

  • Project Panel: This panel shows project hierarchy.
  • Design Panel: This panel is used to design new BW Processes in TIBCO.
  • Palette Panel: This Panel has all the available Palettes with bundled activities which can be dragged and used in design panel during process development.
  • Configuration Panel: Configurations including input, output details for any activity are specified in the configuration panel.

16) What are the three levels of validations that can be performed in TIBCO designer?

Ans:

Following are the three levels of validations supported by TIBCO BW:

  • Activity level validation
  • Process level validation
  • Project level validation

17) What is difference between fault tolerant and Load balanced deployment in TIBCO?

Ans:

  • Load balancing: Load balancing is done between two or more servers where the load is distributed between servers to avoid any server crashes due to heavy load on a single server.
  • Fault tolerance: Fault tolerance is achieved between two servers where one server acts as a primary and the second server acts as a secondary/backup server for the primary server. Whenever failure occurs for primary server, the backup secondary server becomes the primary server.

18) What are the options for configuring storage for process engine’s checkpoint repository ?

Ans:

The options for configuring storage for process engine’s checkpoint repository are:

  • Local File: Information is stored in a local file which in case of engine crash/failure and same information is used to resume the process flow once engine is up. This mechanism works only in case of single server or load balancing approach.
  • Database: Information is stored in a database table which is used to resume engine later.  Fault tolerant engines can recover from a checkpoint only when database is used.

19) What is the difference between sqldirect and other jdbc activities?

Ans:

Other jdbc activities can only do a specific DML operation (insert, update, modify), where as sql direct can executes all the DML operations including table creation and deletion too.

SQL direct is mainly used for dynamic db operations

20) What is the difference between shared variable, job shared variable, process variables and global variables?

Ans:

  • Shared variables can be accessible by multiple process definitions, and can changeable by any process definition.
  • Job Shared variables can be accessible within the execution jobs, and it will maintain a copy of variable for every job (execution).
  • Process Variables can only be access for a particular process where it gets defined.
  • Global variable can be accessible by across the project. Global variable can be edit at runtime too in Tibco administrator.

    Subscribe For Free Demo

    21) What are the archive files in .ear ?

    Ans:

    Enterprise Archive(.ear) file contains combination .par, .sar and .aar files i.e process archive file, shared archive files and adapter archive files.

    22) Where we will go for ADB adapter and JDBC Activities?

    Ans:

    We can go for ADB adapter where the data flow is synchronous and data integration is required between multiple data bases. Whereas JDBC Activities can be used for asynchronous operations and where the data integration is not required.

    23) What is the difference between File poller and file adapter?

    Ans:

    File poller is a process starter activity which polls the given file for every polling interval time. It simply read the file and processes the text or binary output. File adapter poll the set of files for every change event and make them sync as per the requirement.

    24) What is persistent, non resistant queue in EMS?

    Ans:

    • Persistent: EMS (Enterprise Messaging Service) is to store the messages on disk or database, so that we can get the data from dist or database at later point of time when consumer is available.
    •  Non Persistent: Non persistent in EMS that the messages were not store at dist or database. They will remains in EMS server and expire after reaching the expiration limit.

    25) What are the transactions in tibco?

    Ans:

    In tibco every transaction is a business related message. We have JNDI, XA transactions available in tibco.

    26) What is the difference between parsed xml and render xml?

    Ans:

    Parse XML will parse the xml content as per the XML Schema or DTD or XSD that we defined. Render XML will render the data from the output and provide a xml string as per the Shema or XSD we defined

    27) Explain some errors in while deployment the .ear?

    Ans:

    Tibrv failed exception, tibhawk failed exception. No such memory found exception. Connection issues. Port availability exceptions.

    28) Explain error handling mechanism?

    Ans:

    We can handle the errors using generate error, catch, and Re throw.

    29) What are TIBCO Ledger files and why they are important?

    Ans:

    TIBCO Ledger files are used to store messages in case of RV certified messaging. Ledger files are important as they ensure delivery of each and every message to the intended recipient in a certified RV communication model in TIBCO.

    30) What is TIBCO Spotfire?

    Ans:

    Spotfire’s Enterprise Player, when combined with Core Lab’s RAPID database, allows our clients to perform analytics on the data sets being generated in our Joint Industry Projects. Each active Joint Industry Project has a Spotfire Analytical Template associated with it which allows our clients to investigate the various data sets through tabular and graphical displays.

    Each display can be filtered by a wide variety of data types stored in our RAPID database such as formation, country, geologic basin, porosity, permeability, geochemistry parameters, etc. Spotfire is extremely easy to use and provides a powerful resource in reservoir evaluation.

    Go through this insightful blog to learn more about TIBCO Spotfire.

    31) What is the difference between Getting JMS queue and Wait for JMS queue message activity?

    Ans:

    The Get JMS Queue Message activity retrieves a message from the specified queue. This activity allows you to perform a receive operation on the queue as opposed to waiting for a queue message to be delivered to the Wait for JMS Queue Message activity or the JMS Queue Receiver process starter.

    The Wait for JMS Queue Message activity uses event key which is the ‘JMS Correlation ID’ to filter the right response with the right job. The ‘key’ is the ‘JMS Message ID’ sent by the Queue Sender activity.

    32) What is file-based storage and database storage in TIBCO EMS and where we will configure it?

    Ans:

    In file-based store, all messages will be saved on disk. Whereas in database storage all messages will write on DB. If we check in stores.conf we can find file storage and database storage. By default, any message will be stored in the file.

    Note: In EMS 6.0 there is no concept of server or database storage. By default, all the messages get stored on the disc itself.

    33) What is the difference between SOAP Event Source and Service Activity? 

    Ans:

    Using the SOAP Event Source, you can run only one operation at a time. While using the Service Palette you can run multiple operations simultaneously

    The “SOAP Event Source” process starter creates a process instance for incoming SOAP requests. SOAP is a standard protocol for invoking web services. This allows you to create a web service using process definitions. Upon retrieval of the WSDL, the client can perform a SOAP request to invoke the web service.

    34) What are the properties that we can set to a queue or topic?

    Ans:

    Secure, fail-safe, global, pref etch, max msgs, max bytes, export, import, flow control, sender_name, trace, expiration, overflow policy, store, and channel.

    Course Curriculum

    Get On-Demand TIBCO BW Training Course with In-Depth Modules

    Weekday / Weekend BatchesSee Batch Details

    35) What is the difference between RV (rendezvous) and JMS?

    Ans:

    RV and JMS both are Tibco messaging transports.

    • Architecture wise RV follows BUS architecture and JMS follows client-server architecture.
    • Protocol wise RV using UDP and JMS using TCP.
    • RV follows subject-based messaging whereas JMS using queues and topics.
    • RV is less secure and reliable in message transportation when we compare with EMS as EMS stores the messages on disk.
    • RV sending data in asynchronously, EMS sends synchronously.
    • RV majorly used in Telecom sectors whereas EMS used in Banking and Financial sectors.
    • RV is a proprietary product of Tibco software inc whereas EMS is wrapper over JMS 1.1version

    36) What is the difference between queues and topics?

    Ans:

    • Queues and Topics both are used in message store and transportation in EMS.
    • Queues are used in point to point communication mode whereas Topics are used in Publish-Subscribe communications.
    • Queues can assure the message deliver even if the reader/receiver is not active.
    • Topics case messages cannot be sent if the consumer is not active. but we can assurance by making them as durable

    37)What is Schema and why do we create schema ?

    Ans:

    Schema is used to create a XML schema file in which we add the variables which we want to use in our designer process. We can create the elements under which we can add the typed variables. The structure formed will be in the form of tree structure?

    38)What is the use of confirm activity?

    Ans:

    Confirm activity is used to confirm the success of a activity that have conformable messages. For example if certain process starts on reception of a message then if that process starts the confirm activity sends a confirm message to the sender of the message.

    39)What are the different modes of tibco BW installation?

    Ans:

    There are 3 modes installation:

    • GUI
    • console
    • silent

    40)When we save a project what files are created under the saved project folder?

    Ans:

    In that folder we see the Aeschema folder, all processes create in that project and the vcrepo.dat file.

    41)What are the contents of vcrepo.dat?

    Ans:

    This files contains the display name , RV encodings and description.

    42)What is grouping activity?

    Ans:

    Grouping activity is used to group certain activities used in the designer so that we can loop those activities and iterate the group with conditions.

    43)What is the condition for a process in order to build the EAR file?

    Ans:

    We need to have a process starter.

    44)How can we design exception handling?

    Ans:

    The basic method is by routing the process to another sub process whenever error occurs by using the error transition .

    45)What is the use of Render XML pallet?

    Ans:

    It is used to create a XML file by creating the tags used in the xml file.

    46)What are the elements in the WSDL file?

    Ans:

    In abstract WSDl file we have the information about the messages ( request, reply) port type, operation. In concrete in addition to above we have the answer: port information.

    47)What is the use of global variables?

    Ans:

    Global variables are useful in order to provide dynamic input at the run time.

    48)What is custom activity?

    Ans:

    Custom activity is useful when we want others to use our process and not allow them to view the contents of the process. We can add this process into our MY Pallet section. We can directly use this process by dragging it into our process.

    49)In web service in how many ways can we create connections?

    Ans:

    2 ways. HTTP and JMS.

    50)How does the file pollen activity works ?

    Ans:

    This is a starter activity which starts the process whenever there is update for the file that is specified.

    Course Curriculum

    Learn Expert-led TIBCO BW Training from TOP-Rated Instructors

    • Instructor-led Sessions
    • Real-life Case Studies
    • Assignments
    Explore Curriculum

    51)What is the use of project template?

    Ans:

    In project template we can save our standard processes that we want to use in future. These processes are generally the ones which have the commonly used activities.

    52)What is the optimum maximum number of connections in JDBC?

    Ans:

    10

    53)What is sub process and what is its use?

    Ans:

    Whenever we call a process from another process , the called process becomes the sub process. Sub process helps in reducing the complexity of the design by assigning the activity in other process.

    54)What is TRA?

    Ans:

    Tibco Runtime Agent is the main frame work for all the tibco software. It provides the runtime agent and monitoring agent. All the libraries required by the designs are provided by TRA.

    55)What are the process variables that are available to all activities as inputs?

    Ans:

    Global variables and process context.

    56)What are break points?

    Ans:

    Break points are used to check the inputs and outputs of each activity during testing the design so that we can debug our design. We can place the check points for all activities on input and output side.

    57) What Are The Maximum, We Can Configure In Ft Mode For Ems?

    Ans:

    At any point of time, can configure only two servers in FT.

    58) How to install Tibco software components (sequence to install the components)?

    Ans:

    We can install Tibco software in 3 ways:

    • GUI mode
    • Silent mode
    • Console mode.

    And we can install Tibco software in the following sequence:

    TRA, BW, Admin, EMS, RV, Adapters, Hawk.

    59) What Is the Difference Between Alias library And Library builder?

    Ans:

    A Library Builder activity is used to create a design-time library which can be used to share a set of TIBCO BW processes or resources across projects during the development phase. An Alias Library is used to access some java classes which are part of a jar file.

    60) What is concrete WSDL and abstract WSDL?

    Ans:

    Concrete WSDL consists of transport details, as well as abstract WSDL.

    Abstract WSDL consists of port, the message, and information about the port type.

    61) What are the uses of HAWK?

    Ans:

    HAWK is a monitoring tool that can keep an eye on the performance and health of applications and the overall Tibco system. Hawk consists of three components – Hawk Micro agent, Hawk Agent, and Hawk Display.

    62) What is Workspace?

    Ans:

    The TIBCO Business Studio ™workspace contains one or more application modules. An application module contains one or more Business Works packages

    A TIBCO Active Matrix Business Works ™ package contains one or more processes, which in turn are main processes or sub processes. A process is stored as a single file with a .bwp extension.

    63) What Is The Disadvantage Of Configuring The Administrator With LDAP?
    Ans:

    TIBCO administrator could make READ operations on LDAP.

    64) What Are The Two Palettes That You Would Choose To Create A Custom Adapter?
    Ans:

    The two palettes that one can choose to create a custom adapter are:

    • Adapter Resources.
    • Adapter Schemas.

    65)What Is The Activity That You Need To Use For Custom xPath Function?
    Ans:

    Java Custom function can be used for custom xpath function.

    66) What Must Be Done To Manage A TIBCO Administration Domain That Spans Multiple Subnets?
    Ans:

    TIBCO RVRD must be configured on each subnet to manage a TIBCO administration domain that spans multiple subsets.

    67) What Is The Pre-Requisite Component That You Must Install Before Installing Any TIBCO BW Component?
    Ans:

    TRA is a prerequisite component that one must have before installing any TIBCO BW component.

    68) What Is The Installation Mode That Does Not Take Any Input?
    Ans:

    Silent Mode does not take any input.

    69) Can We Install Primary & Secondary Administration Servers On The Same Machine?
    Ans:

    No, we cannot install both primary and secondary admin servers on the same machine.

    70) What Is The Utility Used To Change Admin Communication From http to https?
    Ans:

    TIBCO Domain Utility can be used to change admin communication from http to https.

    Tibco Sample Resumes! Download & Edit, Get Noticed by Top Employers! Download

    71) Which Setting In ADB Adapter Would Enable You To Publish & Subscribe From The Same Table?
    Ans:

    LOOP DETECT setting in ADB Adaptre would enable one to publish and subscribe from the same table.

    72) You Have Subscribed To A RV Message & Wants To Insert In A Database. How Do You Do That In A Transactional Fashion?
    Ans:

    After getting the RV message, place a checkpoint, then the update the database using. JDBC update activity and then confirm.
    73) What are the mandatory configuration parameters for FTP Connection & FTP with firewall?

    Ans:

    The mandatory configuration parameters for FTP Connection:

    • FTP host
    • Port
    • Username & Password>

    If Firewall is enabled in addition the proxy host and port are required.

    74) What are the conditions in transitions?

    Ans:

    Conditions in transitions are Success, Success with condition, and Success with no condition and error.

    75) What is the purpose of the inspector activity?

    Ans:

    The Inspector activity is used to write the output of any or all activities and process variables to a file and/or stout. This is particularly useful when debugging process definitions and you wish to see the entire schema instead of mapping specific elements to the Write File activity.

    76) How the file poller activity does works.

    Ans:

    This is a starter activity which starts the process whenever there is update for the file that is specified.

    77) What are the encoding techniques in WSDL?

    Ans:

    The encoding techniques in WSDL Encoded and literal.

    Are you looking training with Right Jobs?

    Contact Us
    Get Training Quote for Free