25+ Sitecore Interview Questions & Answers + [ Job References ]
Sitecore Interview Questions and Answers

25+ Sitecore Interview Questions & Answers + [ Job References ]

Last updated on 04th Jul 2020, Blog, Interview Questions

About author

Aravind (Sr Sitecore Developer )

High level Domain Expert in TOP MNCs with 8+ Years of Experience. Also, Handled Around 20+ Projects and Shared his Knowledge by Writing these Blogs for us.

(5.0) | 15212 Ratings 7214

These SiteCore Interview Questions have been designed specially to get you acquainted with the nature of questions you may encounter during your interview for the subject of SiteCore . As per my experience good interviewers hardly plan to ask any particular question during your interview, normally questions start with some basic concept of the subject and later they continue based on further discussion and what you answer.we are going to cover top 100 SiteCore  Interview questions along with their detailed answers. We will be covering SiteCore  scenario based interview questions, SiteCore  interview questions for freshers as well as SiteCore  interview questions and answers for experienced. 

1) What’s The Difference Among These Content Material Control Systems: Sitecore, Umbraco And Episerver?

Ans:

Episerver has a whole lot of superb comments. Sitecore has the enterprise degree and the price is likewise at the employer degree. Sitecore is developer friendly, extensible and has a large community is case we look for aid, it has a content shape as a tree of nodes, it’s miles acknowledged to steer the content control marketplace and is rather rated by many agencies. Umbraco has many similarities with Sitecore being constructed on ASP.net however is a bit inexpensive. It additionally has a tremendous network. virtually we are able to pick this kind of depending on flavor, cash and the fashion that we’ve got when running.

2) In What Manner Is Using Xsl Better Than C# In Sitecore?

Ans:

XSLT has advantages over other languages in the manner that it offers you the possibility to personalize or reuse a huge sort of pages or various structures for source files or other shape. For doing this a rule-primarily based processing version may be used, a element no longer liked by using most of the people due to the plain difficulty this is has on first use. despite the fact that this appears tough at first, it may be viewed like a long time investment. XLST has no overall performance troubles, if a internet site appears to have performance issues, it should be from different motive.

3) What’s The That Means Of The Ocean Watchtower Photograph That Looks At Sitecore Log In?

Ans:

This photograph seems due to the fact you aren’t logged in to the content Editor, however to the developer tool to the computer. The button from the lowest left corner of the display have to be driven(it has the “Sitecore” label on it), then we should hot the “log out” button for returning to the login part. From here the login process might be everyday: we need to hit “content material Editor”, insert the person and password then “Login”.

4) Is There Compulsory To Place The Brand New Photograph In A Certain Vicinity?

Ans:

No there’s no designed place for new pictures inside the media library, so we might also select our very own folder for this, but we have to be conscious to apply a not unusual region due to the fact the folder numbers is quite large. additionally we need to understand the cause of the folder earlier than doing something.

5) What Are The Commonplace Capabilities Of Cms?

Ans:

  • Seo-friendly URLs
  • incorporated and online assist
  • Modularity and extensibility
  • consumer and organization functionality
  • Templating guide for converting designs
  • installation and improve wizards
  • integrated audit logs
  • Compliancy with diverse accessibility frameworks and requirements, such as WAI-ARIA.

6) What Is Sitecore Enjoy Platform?

Ans:

Whilst you login to Sitecore the primary display you see is Sitecore enjoy Platform. it is a launchpad Whilst you login to Sitecore the primary display you see is Sitecore enjoy Platform. it is a launchpad display screen which includes the whole thing you require.

Some of the objects you discover in experience Platform are listed underneath:

  • Enjoy Analytics
  • Expereince Profile
  • Content Editor
  • Revel in Editor
  • Manipulate Panel
  • Media Library
  • Computing device Mode
  • App middle

7) What Are The Exclusive Forms Of Databases To Be Had In Sitecore?

Ans:

  • core
  • master
  • web

8) What Is Core Database?

Ans:

As the name indicates Core Database is the backbone of the Sitecore application and it is used for multiple purposes.

Core database contains all Sitecore settings. It contains the definition of Desktop Mode, Content Editor, Page Editor etc. The core database contains data needed by the Content Manager.

All the menu items in the Ribbon is stored in the Core Database. In case if you need to create a new menu item in the ribbon you need to add the context and definition in the Core Database. It Contains the membership related tables which drive Sitecore Authentication, Authorization, and Security.

9) What’s Master Database?

Ans:

Master Database in Sitecore is also called as content material Authoring Database. whenever you create a brand new piece of content material it will likely be stored within the grasp Database.

  • Master Database is used for content Authoring
  • Master Database continues the versioning of the contents.

The Default Database loaded through the content material Editor is master for content material authoring reason.

you could add, Edit or Delete new items within the grasp Database and it’s miles used for development of recent pages and components.

10) What Is Web Database?

Ans:

  • Web Database is a subset of the Master Database.
  • Whenever the content is published from Master Database it goes through the publishing task and the Workflow and the latest version of the content is copied from Master Database to Web Database.
  • Web Database is Optimized for Speed, Size, and Performance.
  • You could rename web database in case if you need.
  • Often the Enterprise application will have multiple Databases. You could configure as many databases for SIT, UAT and Live according to your need and name it accordingly.

11) What Is Cm, Cd And Pi In Sitecore?

Ans:

  • Content Management(CM): CM stands for Content Management server and CM servers are meant for content editing by content authors. Hence we call CM as Content Management.
  • Content Delivery(CD): CD stands for Content Delivery server and basically, it’s the live website serving the pages and the contents to the visitors/users. Hence we call CD as Content Delivery.
  • Publishing Interface(PI): PI stands for Publishing Instance server, PI server is responsible for your publishing operations. We can publish content from CM to CD or from Master to Web Databases through publishing interface.

12) What Are Different Types Of Templates In Sitecore?

Ans:

  • Data templates
  • Parameter Templates
  • Datasource templates

13) What Is Publishing In Sitecore?

Ans:

Publishing is a technique so that you can help you to replicate up to date objects from master database to net database.

content material Authors will add/edit the content in page editor or thru sitecore content editor inside the CM server which is known as as content material control server. We store all of the contents in the grasp Database. so one can pass those edited contents to live we use post interface and post the contents to live.

14) What Is Versioning In Sitecore?

Ans:

Content authors can add a new version of content for every item in the Sitecore through Content editor or experience editor. We can add as many versions as we need in Sitecore.

The content author can rollback to any previous versions easily by selecting it and making it as an active version by publishing it to live.

15) What Are Tokens In Sitecore?

Ans:

Whilst a person creates an item primarily based on a facts template, if the same old fee for any subject in that facts template can contain the tokens which Sitecore replaces token with the corresponding fee of that item.

for example: if we’ve specific $name token at “identify” discipline in popular price, then Sitecore will update “identify” area with item call which you supplied while growing the object.

16) Give An Explanation For Briefly Approximately Qlik Sense?

Ans:

Self provider records visualization utility that empowers you to look and discover vast amounts of facts to find out insights of the employer. It uses analytics and Discovery of facts. With Qlik experience, a company can create elastic, interactive visualizations and make significant decisions.

  • It is rapid and easy.
  • Redefines the way you get right of entry to, create and proportion insight.
  • Quicker time to perception all and sundry, whenever, everywhere on any tool.

17) Provide An Explanation For How Does Qlik Experience Paintings?

Ans:

By intelligently summarizing the enormous amount of complex records by using the use of graph sort of search feel where each Qlik right away updates information. It has rich visible records insights that help in guidelines-based security and governance.

18) What Is Meant By Sitecore?

Ans:

Sitecore is a software platform that is good for making and updating full featured and dynamic websites of every possible type(Implemented in various industry domains and vertical). It has the advantages of scaling, flexibility and can very well integrate in third party systems, marketing platforms, overall giving the visitors a very dynamic user experience.

19) Would It Be Possible To Avoid Anchor Link Anchors To Be Transformed Into Links By Sitecore?

Ans:

In Sitecore, text lines don’t have to be transformed into links, but there is another way to make an anchor. We must put the cursor above the thing that is out anchor’s destination, with no text highlighting. After that we should click the hyperlink button to make the anchor and then go on with the rest. This is the right procedure to avoid text transforming into an undesired link.

20) What Is Meant By Item In Sitecore?

Ans:

An item is a record in database. Items are basic building block of a Sitecore Site. An item may represent any kind of information, e.g. a piece of content, a media file, a layout etc. Items Always have a name and ID that uniquely identifies the item within the database. Items have a template that defines which fields the item contains. An item represent a single version of piece of content is a single language.

An item can be retrieved from a database using Items.

    Subscribe For Free Demo

    21) What Is Meant By Page In Sitecore?

    Ans:

    There is no physical page in Sitecore or ASPX Web Form page at the end of the day. In Sitecore all are things from business client planned final product or specific URL in Sitecore may called as Page. To alter this page utilizing WYSIWYG editor sitecore gives interface called Page Editor.

    22) What Is Standard Values In Sitecore?

    Ans:

    Standard values were first acquainted in Sitecore 5.3 to overcome some of the issues experienced with the predecessors of standard values – “Masters”. In Sitecore 6 masters was totally evacuated and the idea of standard values assumed control.

    Standard values is a method of having default or fallback values for fields in Sitecore, implying that when items are created, you can specify a field value that should be used by default. This does represent custom fields you work, as well as standard fields in Sitecore such as presentations and insert options. This means that you can specify a value on the standard values, and when you create a new item which inherits from this template, it will by default use the values specified on the standard values.

    23) What Are The Different Tokens Supported By Sitecore?

    Ans:

    • $name: The name for the new item entered by the user
    • $id: The ID of the new item
    • $parentid: The ID of the parent of the new item
    • $parentname: The name of the parent of the new item
    • $date: The system date in yyyyMMdd format
    • $time: The system time in HHmmss format
    • $now: The system date and time in yyyyMMddTHHmmss format.

    24) What Is Incremental Publish In Sitecore?

    Ans:

    Every time the content is changed, Sitecore adds it to the publishing queue. When we select the incremental publish Sitecore will publish only these items which are added to publishing queue.

    The contents added/edited programmatically as well as in content editor is will be added to publishing queue. Incremental publish are fastest compared to Republish and Smart publish as only the edited contents gets published.

    25) Which Is The Best Place For Word And Pdf Documents?

    Ans:

    Word, PDF, Excel, Power Point documents will have their place where the images are which is  in the media library, so they don’t have a particular folder provided by Sitecore, they must be placed wherever we place the pictures. Though standard practice suggest that we should create appropriate directory structure within media library before storing any media there.

    26) How Do We Implement Sitecore?

    Ans:

    Sitecore CMS uses the .NET technology, so if our company is a Microsoft shop, Sitecore will fit great. Sitecore is better than many other platforms based on .NET like Sharepoint or Opentext.

    •  Pre-implementation: Before we choose Sitecore or any CMS we have to consider our processes and workflows. We must to see where will we put our content and how will we publish it, what strategy and what architecture do we have, what needs to be changed etc. After we get answers to these questions (which was not really easy) we can employ a consultant if we have the required money to help us further.
    • Implementation: After pre-implementation we have to implement our Sitecore CMS platform. The first phase is gather our staff and make some training to become certified. Being more than a simple paper, the certification helps our team to be more in the know of the Sitecore terminology. If this phase is skipped we will have to do it anyway later ata higher cost so it’s better to save money now.

    27) What Is Meant By Layout Insitecore?

    Ans:

    When ever user sends any request to Sitecore through a URL, Sitecore resolves that item by generating visual representation of that item. Layout provide the basic structure of this visual representation.Layout is container which contains different component of the page.Technically speaking, your .ASPX page is layout and .ASCX, .CS or .XSLT file is component (user control).

    28) How Can You Add A New Site In Sitecore ?

    Ans:

    • Firstly, add the site name in either web.config file or SiteDefintion.config file.It is always recommended to add the site name in SiteDefintion.config file.
    • Then add the site name in IIS binding.
    • After that add the site name in hosts file.

    29) What Is Media Library In Sitecore?

    Ans:

    Media Library is a digital folder in Sitecore where all the media items are stored.You can manage all your media items from the Media Library, such as images that you want to embed in a webpage or make available for download by visitors. The Media Library contains all you media items, such as images, documents, videos, and audio files.

    In the Media Library you can:

    • Keep all your media files in one place and organize them in a folder structure similar to the content tree.
    • Navigate the content tree or use Sitecore’s search functionality to quickly find media items.
    • Upload media files to the Media Library. You can use the upload buttons to browse your computer for images or simply use the Drag & Drop dialog box to add media files.
    • Make every media content item and media file versionable.

    30) What Are The Steps To Add A New Command In Sitecore?

    Ans:

    • Create a class that inherits from Shell.Framework.Commands.Command class
    • Add your command either at /App_Config/Commands.config file or setup a patch file in/App_Config/Include.
    • Add your command definition in core database.

    31) How Do You Disable Analytics In Sitecore?

    Ans:

    • Step 1: Disable analytics: Go to /App_Config/Include/Sitecore.Analytics.config and set Analytics.Enabled to false:
    • Step 2: Comment out analytics related connection strings: Go to /App_Config/ConnectionStrings.config and comment out, or remove, the following connection strings:

    32) Is There Compulsory To Put The New Picture In A Certain Place?

    Ans:

    No there is no designed place for new pictures in the media library, so we may choose our own folder for this, but we must be aware to use a common place because the folder numbers is quite big. Also we must know the purpose of the folder before doing anything.

    33) Which Are Different Types Of Rendering In Sitecore?

    Ans:

    There are basically three types of rendering used by Sitecore developers:

    • Sublayout Rendering (mostly used) : This is developer’s favorite and most used rendering method. Sublayout is nothing but.ASCX user control.
    • Web Control Rendering (average used) ASP.NET web controls are created to use this rendering. Create .CS file for thisrendering.
    • XSL Rendering (rarely used) : Very few programmers are using this rendering as writing XSLT program is bit difficult and it has limited features. Create .XSLT file to use XSL rendering.

    34) What Is Template In Sitecore?

    Ans:

    Sitecore uses data templates to define structures of item. Templates contain fields to represent individual elements. Each data template field has a type, such as Text, Image, Checkbox andvarious other field types.

    35) Which Are Different Types Of Publishing?

    Ans:

    As name implies, it will publish every item no matter whether it is changed or not. It is intended to be used when you are publishing a new site first time. This is most time consuming publishing method as it blindly publish all iems.

    36) What is Sitecore?

    Ans:

    Sitecore is a customer experience management company that offers web content management and multichannel marketing automation software. The company was founded in 2001.

    Sitecore is built using Microsoft technologies and it is mainly used to build enterprise websites and intranet portals. It also supports deployment via Microsoft Azure.

    Sitecore provides a complete, attached e-commerce WCM platform that puts the shopper at the heart of every interaction and engagement, irrespective of which e-commerce system ultimately handles their transaction. Delight your customers with a fully joined-up shopping experience.

    37) What are the Sitecore Support hours?

    Ans:

    The Sitecore Support hours are: Tuesdays (Morten), Wednesdays (Tina) and Fridays (Tina) at 9-12 in 2B09.

    During support hours Morten or Tina will answer mails sent to sitecore@itu.dk since last support session and answer questions posed during support hours face-to-face, if people show up in 2B09, or on the phone.

    38) What are the benefits of using Sitecore?

    Ans:

    • Powerful Framework
    • Intuitive end user Interface.
    • Built on cutting edge technology (Microsoft .NET Platform)
    • Provides a flexibility to scale the application
    • Ease of Customization
    • Built in Search Engine Optimization
    • Flexible workflows to manage content.
    • Multi-Lingual support.
    • Multi-Language sites can be created with little effort.
    • Highly scalable.
    • Role based security
    • Provides separate E-Commerce services.
    • DMS capabilities for Marketing.
    • Good collection of Sitecore modules from Sitecore Market place
    • Consistently updated with new features and technologies.
    • Good support and service.
    • Growing community.

    39) . What are sticky and non-sticky sessions?

    Ans:

    Sticky session:

    What: A method used with Application Load Balancing, to achieve server-affinity.

    Why: If the load balancer is instructed to use sticky sessions, all of your interactions will happen with the same physical server, even though other servers are present. Thus, your session object will be the same throughout your entire interaction with this website.

    • All your requests will be directed to the same physical web server.
    • Only single session object will be there

    Non Sticky session: In case of a non-sticky load balancer may choose any webserver to serve your requests.

    40) What are the Different types of Sitecore Interfaces?

    Ans:

    Sitecore has 3 main interfaces till the release of Sitecore 8.0 and here are those interfaces.

    • Desktop Mode
    • Content Editor Mode
    • Page Editor Mode

    Course Curriculum

    Enroll in Best Sitecore Courses to Get Hired By TOP MNCs

    Weekday / Weekend BatchesSee Batch Details

    41) What is Areas in Sitecore Mvc?

    Ans:

    • What: MVC areas are choice for organizing and separating assets belonging to each tenant, or for breaking up a large single tenant project into multiple modules.
    • MVC Areas actually do far more than just organize your files into separate directories.  Runtime resolution of assets based on directory convention is also great, and support for this by Visual Studio IntelliSense is even better.
    • Why: Sitecore offers support for multiple tenants from a single running instance, but it does not provide process or file system isolation for assets developed for each tenant website
    • Where:  sitecore will by default registers all the areas in the initialize pipeline. You can register area in sitecore.mvc.config file
    • To determine the area for each rendering and layout view, Sitecore uses the ResolveArea processor early in the mvc.renderRendering pipeline

    42) How can I stop Sitecore from turning the anchor in an anchorlink into a link?

    Ans:

    You are not supposed to turn a line of text into an anchor in Sitecore. Instead you should make the anchor by placing your curser without highlighting any text on the line just above where you want the anchorlink to lead to. Then press the hyperlink button, create the anchor and proceed as usual. This way no text will turn into an unwanted link.

    43) What is Asp

    Ans:

    It has been renamed from ASP.NET 5 to ASP.Net Core 1.0

    ASP.NET Core on .NET Core is cross-platform ASP.NET. You can run an application written for .NET Core on Windows, Linux, and Mac. The server doesn’t need .NET Core installed – it can be bundled with the application.

    ASP.NET Core on .NET Framework (CLR) is ASP.NET on the “full” or “desktop” .NET Framework (e.g. .NET Framework 4.6.2). You can run an application written for the full .NET Framework on Windows. The server will need the full .NET Framework installed.

    The goal of .NET Core is having a single code base that can be used to build and support all the platforms, including Windows, Linux and Mac OSX.

    • ASP.Net Core apps does not need IIS for hosting
    • wwwroot is now place for static files.
    • Server side packages save space in core
    • New approach to Server side and client side dependency management of packages
    • Inbuilt Dependency injection (DI) foe Core
    • User secrets of ASP.NET Core

    44) What are Items in Sitecore?

    Ans:

    In Sitecore terms, an Item is basically a record in the Database. Everything we see in the Sitecore interface is an Item. An item represents a piece of information like rendering, layout, media file, etc.

    Every Item consists of unique GUID, name and Path. An item has a template which defines the structure of an item.

    45) I have edited a page on itu

    Ans:

    This is probably because you forgot to unlock your version of the page before you published.

    Sitecore will always publish the latest UNLOCKED version of a page when someone clicks publish and the publishing dialogue will say that everything went well even though it did not publish the version that you had just been workning on.

    46) What is shared layout and final layout in Sitecore8?

    Ans:

    In Sitecore, you can specify shared presentation details for all versions of an item, in all languages, and you can specify different presentation details for each individual version of an   item and for each language.

    • Shared Layout : Shared layout is like a shared field. All the controls added in this layout are shared among all the language ad numbered versions.
    • Final Layout : All the changes made to this layout are specific to that language and numbered version. Initially all the controls from shared layout are imported to the final layout. Once you start making any changes in the final layout, these changes will remain here and become specific to that particular language version and numbered version.

    47) When I test my page on the intranet using Page Editor button there is an image that I did not insert. It is only there when I am testing. Why?

    Ans:

    You do not need to do anything about it. It is there because Sitecore Intranet Portal gives organisations the opportunity to standardise image size and placement, and the landscape image shows that a standardised image would be located there if we were using standardised images. However the university has decided that we do not want that kind of strict standardisation. Therefore we have disabled that function in Sitecore. Unfortunately the Page Editor button insists on showing the landscape image anyway. It will not be there on the live intranet when you unlock your version of the page.

    48) What is Helix and Habitat?

    Ans:

    Helix is a set of overall design principles and conventions for Sitecore development.

    Habitat is a real Sitecore project implemented on the Sitecore Experience Platform using   Helix. It is an example that allows developers to see how Helix is applied and lets developers experience a project based on these principles.

    49) Where events store in event queue?

    Ans:

     Events stored in Sitecore Database.

    50) Explain workflow (states and commands)?

    Ans:

    • Workflows provide a flexible and controllable way of content creation, maintenance, and review. Sitecore’s workflow facilities make it possible to quickly define sophisticated workflows, often without writing any code at all.

    51) What is your process to create Sitecore structure for small website and how you will start?

    Ans:

    Steps to create a small Site: Provide some idea about Sitecore installation and also provide steps to create a simple site like create template, define fields on template, create standard value, create layout and sublayouts, apply layout and sublayouts on standard value of data template, create items by referring data template.

    52) If you have experience of Umbraco then what differences you want to highlight between Sitecore and Umbraco?

    Ans:

    Very basic difference is Umbraco is freely available and Sitecore is paid. Other then this you can also tell  the working differences like in Sitecore we have Template and in Umbraco we have Document Types etc.

    53) What is Sitecore DMS and what is the configuration steps?

    Ans:

    DMS is stand for Digital Marketing System and with the newer versions of Sitecore it is provided out of the box. There is no configurations steps. DMS is basically use to track the visitors on our website and perform several actions on visits.

    54) What is shared and unversioned fields?

    Ans:

    • Shared: When this checkbox is selected, the field has the same value for every numbered version in all supported languages. When the Shared property is set, changes to the field value in any language or numbered version of the item will be reflected in all the other language versions and numbered versions. In other words, the field is the same, no matter the version or language.
    • Unversioned: When this checkbox is selected, the field has the same value for every numbered version within a language, but may have different values between languages. Unversioned fields are similar to shared fields, but the system can maintain different field values for different languages. In other words, the field is the same, no matter the version; the field depends only on language.

    55) How we can active personalization button on sublayout?

    Ans:

    In newer version of Sitecore it is already active no need to active any button.

    56) Define What is the Sitecore?

    Ans:

    Sitecore is a software platform that is good for making and updating full featured and dynamic websites of every possible type(Implemented in various industry domains and vertical). It has the advantages of scaling, flexibility and can very well integrate in third party systems, marketing platforms, overall giving the visitors a very dynamic user experience.

    57) What is the purpose to use a CMS?

    Ans:

    This is not a hard question, but we don’t have to focus on managing web content as the strength of a CMS because this is not the entire picture. Content Management Systems give us much more than content management, like giving us the possibility to get the content ownership outside of the subject matter experts. This thing is known to have impact on all CMS platforms like Sitecore, Umbraco, Interwoven, Drupal, Ektron, WordPress or others.

    58) Why Should we implement Sitecore (Business Driver)?

    Ans:

    Sitecore CMS uses the .NET technology, so if our company is a Microsoft shop, Sitecore will fit great. Sitecore is better than many other platforms based on .NET like SharePoint or Opentext. Apart from this CTO kind of reason there could be more business drivers like online marketing approach, personalized experience for you visitor or if you host eCommerce based website etc.,

    59) Can you divide phase of Sitecore implementation ?

    Ans:

    Implementing Sitecore is an Investment and Strategic move towards being digital. It involves following phases:

    • Pre-implementation / Analysis: Before we choose Sitecore or any CMS we have to consider our processes and workflows. We must to see where we will put our content and how will we publish it, what strategy and what architecture do we have for our business entities, what needs to be changed, what is down the line marketing policy online, do we need personalization, what kind of engagement you need for your visitors etc. After we get answers to these questions (which were not really easy). You need to figure out the broad objective you want to accomplish from Sitecore. Time spent on Analysis should be enough and some time more then build.
    • Implementation: After pre-implementation we have to implement our Sitecore CMS platform. The first phase is gathering our appropriate staff and make some training to get certified them. Being more than a simple paper, the certification helps our team to be more in the know of the Sitecore terminology. If this phase is skipped we will have to do it anyway later at a higher cost so it’s better to save money now. Of course implementation consist build and deploy too. Sitecore Implementation is not a one step implementation rather it is journey of your corporate towards the Digital platform.
    Course Curriculum

    Get Hands-On Practical Sitecore Training to Advance Your Career

    • Instructor-led Sessions
    • Real-life Case Studies
    • Assignments
    Explore Curriculum

    60) What do you know about these three parts of CMS implementation: Development, Content Authoring and Training?

    Ans:

    • Development: Is the slightly same as other Web Application .NET based development, it is not hard but we must focus on the platform architecture, the IT infrastructure, Team environment and build deployment practices etc.,
    • Content: Now that we have a Content Management System we can begin the content architecture implementation and putting sample content in the Sitecore content tree. This job has to be done by developers/content team and not by the content owners. Later onward Sitecore Authors can put the content in separate instance while build team is focused on the building dynamic part of the project.
    • User Training: Not only that we have to make the website, content and applications, but we must also begin the introduction of the Sitecore CMS to the users of the company. This implies having a lot of meetings, training and talking about the purpose and the advantages of CMS. We also have to see end-user training are very important.

    61) When editing a page and publishing it, the modifications are not visible, why?

    Ans:

    When the user clicks publish, the program may tell you that the publishing was successful even if the version published is not the same with the version we have worked at.

    For this to we must unlock the page version prior to publishing, this practice should be followed when you are not admin in the Sitecore.

    62) What is the best place for our Word and PDF documents?

    Ans:

    Word, PDF, Excel, Power Point documents will have their place where the images are which is in the media library, so they don’t have a particular folder provided by Sitecore, they must be placed wherever we place the pictures. Though standard practice suggest that we should create appropriate directory structure within media library before storing any media there.

    63) When we make cloned items in Sitecore 6

    Ans:

    Since we can think that clones are not fully fledged items so modifying a template is not damaging the construction of the clone.

    64) Define How can we access pages in the way that they behave like folders?

    Ans:

    First we must make sure that add AspxExtension is set to false in LinkManager and then we have to map the wildcard extension into IIS. According to what version of IIS we do have there are many ways of doing this.

    65) How do we manage errors in the case we use multiple Sitecore websites?

    Ans:

    When we make a multiple-site project in Sitecore we have to use webconfig’ ErrorPage, LayoutNotFoundUrl, LinkItemNotFoundUrl, ItemNotFoundUrl, this is for a single site.

    For ErrorPage we sould do the overriding of Sitecore.Pipelines.RenderLayout.SecurityCheck.Process and after that update the web.config reference. For LayoutNotFoundUrl the overriding must be done to Sitecore.Pipelines.HttpRequest.ExecuteRequest.HandleLayoutNotFound and update the web.config reference.For LinkItemNotFoundUrl we can add a processor for the piepeline renderField to replace the initial value of the setting with the corresponding value of the context site.

    66) What is the purpose of the “shared” check box that we find if we add a field to the template?

    Ans:

    When checking this box, the field has a single value regardless of the parent item version. When setting the shared property, if we modify the value of the field it would be seen also in all the versions or languages. Using shared fields is not a recommended option because they don’t relate to workflow.

    67) Define How can create only one form for many pages in Sitecore (WFFM)?

    Ans:

    Usually Sitecore makes one new form for every new page. For doing one form for multiple pages we must access “Presentation/Layout” where we will hit “Form Interpreter”. Now everything depends on the WFFM versions use (1 or 2). If we use 2 we can find the “FormID” field for our selected form. We have to add the same rendering for each page in which we want to see the form. When using version 1 there is this “FormID” parameter along with Sitecore ID, this ID has to be copied along with the similar renderings for the other pages.

    68) Which is the usual maintenance process that we must make on a Sitecore server?

    Ans:

    • The steps of maintenance for a Sitecore server are:
    • The IIS, the System logs and Sitecore must be checked for errors.
    • We must test the response times regarding the capacity problems within IIS logs.
    • There are other procedures that have to be done monthly to assure that Sitecore functions properly. Here are some of them:
      • 1. The links database has to be reconstructed if we update the content constantly.
      • 2. The search indexes have to be rebuild in the case we use Lucene search and update content constantly.
      • 3. When moving or deleting much content we must be aware of the fragmentation.

    69) Can we copy value of fields if we make new version in Sitecore?

    Ans:

    The Shared and Un-versioned checkboxe from Sitecore permit us to spread the value of fields to languages or versions.

    70) But can we copy the fields from the initial language into a new one if we put a new version of the language?

    Ans:

    By default, no but there are some methods:

    If we use “Translate” we can obtain the view of two item versions in two sides, being able to makes changes between them, we can’t do the copying automatically but there is the advantage of not having to modify the versions all the time. There is another method like writing some event handlers to communicate with the Sitecore API. Then the old version values have to be copied to the new version.

    71) What is the way to get access of settings values of Sitecore programmatically?

    Ans:

    There is a good way by accessing the code for example we can find the setting using which we can know the location of data folder.

    //DataFolder: string dataFloder=Sitecore.Configuration.Settings.DataFloder;

    72) In case of fast query, is it possible to have relative path beginning with the item that the query is running from?

    Ans:

    There isn’t any way of operating fast query from the item context.

    73) Elaborate on the different ways in which you can support a multi lingual site within Sitecore

    Ans:

    You expect the candidate to illustrate how important the setup of the content tree is pre-development.

    Using Sitecore’s built in language versioning.

    74) How can you grab the specific version of an item programmatically?

    Ans:

    Sitecore.Context.Database.GetItem(id/path, language);

    75) How do you publish an item programmatically?

    Ans:

    • You will need to refer the parent/source database and the target database, e.g
    • You will need a reference to the target/fall back language
    • Use Sitecore.Publishing.PublishManager.PublishIncremental or any appropriate publishing type within the Publishing manager class

    76) What are workflows, how do you set an instance up within Sitecore

    Ans:

    The allow you to attach a sequence of events and states to a Sitecore item.

    The general purpose of workflow is to get item reviewed and approved before publishing but not limited to it. They can be setup within the Sitecore system folder

    77) How do you pass parameters to a workflow action and how can you call a type within your code once a workflow state has been triggered

    Ans:

    • Use an auto publish action template for the state
    • Pass in the Parameters as key/value pairs in the parameters field.
    • To call a type, provide the fully qualified path of the type in the type string field eg. CompanyName.TS.BusinessLogic.Workflow.Actions.CustomAutoPublishAction, CompanyName.TS

    78) Explain What are Aliases and how can they be useful?

    Ans:

    It is useful when you are required to point to an item nested deeply within the content tree, i.e. point “/sitename/News/2013/In Brief/Man on the moon” to www.sitename.com/manonmoon. The newly setup alias acts as a proxy to the real item.

    Very experienced Sitecore developers would touch base on how you can extend the functionality for multiple sites.

    Sitecore Sample Resumes! Download & Edit, Get Noticed by Top Employers! Download

    79) I need to perform an operation of an Item within code, I am running into some security issues, and how can I potentially fix this

    Ans:

    Wrap the code around the Sitecore.SecurityModel.SecurityDisabler() context.

    80) What is Database in context of Sitecore?

    Ans:

    Sitecore store its all content / information in relational database available in market. By default Sitecore comes with Microsoft SQL based data base in form of .mdf and .ldf files which you may attach with you MS-SQL Instance. Sitecore also supports Oracle, MySQL, IBM DB2.

    By default Sitecore have three database Core, Master and Web. Each have its own purpose and role to play.

    81) Explain What is Data Template / Template? Why we need to create Data template ?

    Ans:

    Data Template in Sitecore have two purpose, first is they define the Data Structure for an Item. Second they also define how data is going to be edited and shown to business users in Sitecore Shell / Sitecore Content editor.

    To do comparative study Data Template in Sitecore are similar to SQL Table in traditional programming world of programming where we create SQL Table Structure to store information. So it also means that as many information(Business Entities) we need to store we generally create those many SQL tables in traditional world. So same logic applies in case of Sitecore where we need to create those many data templates as many information we want to store and use in Sitecore.

    Generally in Sitecore we don’t create SQL Tables.

    82) Define What is Fields ?

    Ans:

    Fields are equivalent to the ColumnsTuples we create in SQL tables in traditional programming world. So collection of Fields are called Data Templates. Field is the smallest entity which define type of single value stored within the data template.

    Are you looking training with Right Jobs?

    Contact Us
    Get Training Quote for Free