40+ Latest Tableau Question & Answer to Crack Your Interview [2020]
Tableau Interview Questions and Answers

40+ Latest Tableau Question & Answer to Crack Your Interview

Last updated on 30th May 2020, Blog, Interview Questions

About author

Badhrinath (Sr Consultant Tableau, CTS )

He is Possessing 5+ Years Of Experience in Tableau. His Passion lies in Developing Entrepreneurs & Activities. Also, Rendered his intelligence to the Enthusiastic JOB Seekers.

(5.0) | 15876 Ratings 3539

Tableau is a powerful and fastest growing data visualization tool used in the Business Intelligence Industry. It helps in simplifying raw data into the very easily understandable format. The great thing about Tableau software is that it doesn’t require any technical or any kind of programming skills to operate. The tool has garnered interest among the people from all sectors such as business, researchers, different industries, etc. 

1. What is Tableau?

Ans:

Tableau is a data visualization tool that allows the user to develop an interactive and apt visualization in the form of dashboards, worksheets for the betterment of the business.

2. What are Filter Actions in Tableau?

Ans:

Filler activities send data in-between worksheets. Normally, filler actions transmit data from a selected mark to another sheet indicating related data. In the background, filler activities send information values from the pertinent source fields as filters to the target sheet.

3. What is the Column Chart in Tableau?

Ans:

 A Column chart is a realistic graphical representation of data. Column charts show vertical bars going over the chart on a horizontal plane, axes having values are displayed on the left-hand side of the graph. Column charts and a various number of different sorts of graphs are often created in spreadsheet programs, such as Microsoft Excel or Open office Cal. Column charts can be utilized to show an extensive range of information, for example, sales patterns, stock value changes, and precipitation amounts by year.

4. Explain about Actions in Tableau ?

Ans:

Tableau enables you to add context and intuitiveness to your information utilizing actions. There are three types of actions in Tableau: Filter, Highlight, and URL activities:

  • Filter actions enable you to utilize the information in one view to filter data in another as you make guided systematic stories.
  • Highlight actions enable you to point out external resources.
  • URL actions enable you to point to external resources, for example, a site page, document, or another Tableau worksheet.

5. Describe the Tableau Architecture?

Ans:

Tableau has exceptionally adaptable, and it has an n-level customer server-based design that serves the mobile customers, web customers, and desktop installed software. Tableau desktop is approving, and publishing tools used to make an offer the views on tableau server.

6. Define different parameters in Tableau and their working?

Ans:

  • The Tableau parameters are dynamic variables or dynamic values that replace the constant values in data evaluation and filters.
  • The user can create an evaluated field value that returns true when the score pars the 80, and otherwise false.

7. Distinguish between parameters and filters in Tableau?

Ans:

  • The radical difference actually lies in the application.
  • The parameters allow users to insert the values, which can be integers, float, date, string that can be used in calculations.
  • The filters only receive values users choose to ‘filter by’ the list, which cannot be used to calculate.
  • The users can dynamically change the dimensions and measures in parameters but filters do not approve the feature.

8. Explain the fact table and the dimension table?

Ans:

Fact table:

  • They are the measurable quantities or the numeric metrics of the data which can be analyzed by a dimension table.
  • Facts are stored in the fact table containing foreign keys that uniquely refers to the associated dimension tables.
  • The fact table is compatible to store the data at the atomic level and thus, it allows a large number of records to be inserted at once.
  • For instance, a sales category fact table can have a product key, customer key, promotion key referring to a specific event.

Dimension table:

  • They are the descriptive attribute values for various dimensions of each attribute which define multiple characteristics.
  • A dimension table referring to a product key from the fact table can consist of a product name, product type, color, size, and description.

9. What are the limitations of parameters of Tableau ?

Ans:

 The parameters of Tableau can be represented only in four ways on a dashboard. The parameters do not allow any further multiple selections in a filter.

10. Explain the aggregation and disaggregation of data in Tableau ?

Ans:

Aggregation and dis aggregation of data in Tableau are the ways to develop a scatter plot to measure and compare the data values.

Aggregation: It is calculated the form of a set of values that return a single numeric value. A default aggregation can be set for any measure which is not user-defined.

Disaggregation: The dis aggregation of data refers to viewing each data source row during analyzing of data both dependently and independently.

11. What are the extracts and schedules in Tableau server?

Ans:

First copies or subdivisions of the actual data from the original data source are called data extract. The workbooks which use the data extracts instead of using live DB connections are faster and the extracted data is imported into the Tableau engine.

Later after the extraction of data the users can publish the workbooks which publish the extracts in Tableau server, and the scheduled refreshers are the scheduling tasks which are already set for data extract refresh so that they get refreshed automatically while a workbook is published with data extraction.

12. Mention and explain some components on the dashboard?

Ans:

Some of the dashboard components are:

  • Horizontal component: In the dashboard the horizontal component’s containers allow the designer to combine the worksheets and dashboards components from left to right across the user’s page and the height of the elements are edited at once.
  • Vertical component: In the dashboard Vertical component’s containers allow the user to combine the worksheets and dashboard components from left to right across the user’s page and the width of the elements are edited at once.
  • Text: It is an alphabetical order.
  • Image Extract: A Tableau is in XML format. In case of extracting images, the Tableau applies the codes to extract an image that can be stored in XML.
  • Web [URL ACTION]: A Web URL action is a certain type of hyperlink that directs to a web page always or to any other web-based resource that is residing outside of Tableau. The user can hence use the URL actions for linking up more information about the user’s data, which might be hosted outside of the user’s data source. In order to make the link relevant to the user data, the user can substitute field values of a selection into the URL as parameters.

13 . How would you define a dashboard?

Ans:

A dashboard is an information management device that visually tracks, analyzes and shows key performance indicators (KPI), measurements and main points which focus on the screen to monitor the health of a business, division or particular process. They are adaptable to meet the particular needs of a department and company. A dashboard is the most proficient approach to track numerous data sources since it gives a central area to organizations to screen and examine performance.

14. What is a Page Shelf?

Ans:

Tableau gives an unmistakable and powerful tool to control down the output display, which is known as Page shelf. As the name recommends, the page shelf parts the view into a series of pages, displaying an alternate view on each page, making it easier to understand and minimizing scrolling to analyze and see information and data.

15. What is a bin?

Ans:

Bin is a user-defined gathering of measures in the information source. It is conceivable to make bins concerning measurement, or numeric bins. You could consider the State field as various sets of bins; each profit value is arranged into a bin compared to the state from which the value was recorded. But then also, if you want to look out values for Profit assigned to bins without reference to measurement, you can make a numeric bin, with every individual bin relating to the scope of values.

    Subscribe For Free Demo

    16. Difference between Tiled and Floating in Tableau Dashboards.

    Ans:

    Tiled items are organized in a single layer grid that modifies in a measure, which is based on the total dashboard size and the objects around it. Floating items could be layered on top of other objects and can have a permanent size and position.

    Floating Layout While most questions are tiled on this dashboard, the map view and its related color legend are floating. They are layered on top of the bar graph, which utilizes a tiled layout.

    17. What is Assume referential integrity?

    Ans:

    In Database terms, each row in the certainty table will contain a combination roe in the measurement table. Utilizing this strategy, we manufacture Primary and Foreign Keys for joining two tables. By choosing Assume Referential Integrity, you reveal to Tableau that the joined tables have referential integrity. In another word, you are confirming that the fact table will dependably have a coordinating row in the Dimension table.

    18. Where can you use global filters?

    Ans:

    Global filters can be utilized as a part of sheets, dashboards and in stories.

    19. What is the Context Filter?

    Ans:

    Context filter is an extremely productive filter from all of the filters in Tableau. It enhances the performance in Tableau by making a Subset of information for the filter selection.

    Context Filters serve two principal purposes:

    • Improves execution: If you set a lot of filters or have an expansive information source, the inquiries can be slow. You can set at least one context filter to enhance the execution.
    • Develop a top N filter you could set a context filter to incorporate just the data of interest, and after that set a numerical or a best N filter.

    20. What are the Limitations of context filters?

    Ans:

    Here are some of the limitations of context filters:

    • The client doesn’t regularly change the context filter – if the filter is changed the database must re-process and rewrite the transitory table, slowing performance.
    • When you set measurement to context, Tableau makes a transitory table that will require a reload each time the view is started.

    21. What is data visualization?

    Ans:

    Data visualization is a demonstration of the information in a pictorial or graphical form. It empowers decision makers to have look analytics presented visually, so they can get a handle on challenging ideas or create new patterns. With intelligent visualization, you can make the idea a stride further by utilizing technology to draw them into diagrams and charts for more detail.

    22. Why did you choose data visualization?

    Ans:

     Data visualization is fast, simple to pass on ideas universally and you can explore different scenarios by making slight alterations. As a human being processes data by utilizing graphs or charts to have a look at complex information is quite easier rather than looking out them on spreadsheets or reports.

    23. What is Authentication on Server?

    Ans:

     An authentication server is an application that encourages authentication of an element that endeavors to get to a network. Such an entity might be a human client or another server. An authentication server can dwell in a dedicated PC, an Ethernet switch, an access point or a system which is accessed by the server.

    24. Why do you publish a data source and workbooks?

    Ans:

    Data sources and workbooks are published when you need to enlarge the audience for your data analysis inside your association. By publishing you can start to do the following:

    • Collaborate and offer with others
    • Centralize information and database driver administration
    • Support portability

    25. What makes up a published data source?

    Ans:

    The data connection information that depicts what information you need to acquire to Tableau for analysis. When you associate with the data in Tableau Desktop, you can make joins, including joins between tables from various data types. You can rename fields on the Data Source page to be more expressive for the people who work with your distributed data source.

    26. What is Hyper?

    Ans:

    Hyper is an extremely high-performance in-memory information engine innovation that enables clients to analyze large or complex informational sets speedier, by proficiently assessing analytically questions specifically in the value-based database. A core Tableau stage innovation, Hyper utilizes restrictive unique code generation and cutting edge parallelism procedures to accomplish quick execution for the separate creation and question execution.

    27. What is VizQL?

    Ans:

    • VizQL is a visual inquiry language that interprets simplified activities into data questions and after that communicates that information visually.
    • VizQL conveys dramatic gains in individuals’ capacity to see and understand information by abstracting the hidden complexities of question and analysis.
    • The result is an instinctive user encounter that gives people to answer questions as quickly as they can consider them.

    28. What is a LOD expression?

    Ans:

     LOD Expressions give way to effectively compute aggregations that are not at the level of detail of the visualization. You would then be able to coordinate those values inside visualization in arbitrary ways.

    29. What is a Gantt chart?

    Ans:

     A Gantt chart is a valuable graphical device, which demonstrates tasks or activities performed against time. It is also called the visual presentation of a task where the activities are separated and shown on a chart, which makes it straightforward and interpret able..

    30. What is a Histogram chart?

    Ans:

    A histogram is a plot that gives you a chance to find, and show, the basic frequency (shape) of an arrangement of continuous information. This allows the examination of the information for its hidden distribution, anomalies, sleekness, and so on.

    31. What are the sets?

    Ans:

    Sets are custom fields that characterize a subset of information based on few conditions. A set can be founded on a processed condition, for instance, a set may contain clients with sales over a specific edge. Computed sets update as your information changes. Then again, a set can be found on a particular information point in your view.

    32. What are groups?

    Ans:

     A group is a blend of measurement members that make higher amount categories. For instance, if you are working with a view that shows normal test scores by major, you might need to group certain majors to make real categories.

    33. When do we use Join vs. blend?

    Ans:

     If information locates in a single source, it is constantly desirable to utilize Joins. At the point when your information isn’t in one place blending is the most feasible way to make a left join like the association between your primary and auxiliary data sources.

    34. What is a Stacked Bar chart?

    Ans:

     A stacked bar chart is a chart that utilizes bars to indicate correlations between categories of information, however with the capacity to break down and look at parts of an entirety. Each bar in the chart speaks to an entire, and fragments in the bar speak to various parts or classes of that whole.

    35. What is a Scatter Plot?

    Ans:

     The scatter plot diagrams are sets of numerical information, with one variable on every axis, to search for a relationship between them. If the factors correspond, the points will fall along a line or bend. The better the connection, the more tightly the points will attach to the line.

    36. What is a Waterfall chart?

    Ans:

     An average waterfall chart is utilized to indicate how an initial value is expanded and diminished by a series of intermediate values, prompting a final value. A waterfall chart is a type of information perception that helps in understanding the total impact of consecutively presented positive or negative values. These values can either be time-dependent or category based. The waterfall chart is known by another name, which is called a flying bricks graph or Mario outline because of the obvious suspension of sections (bricks) in mid-air.

    37. What is a TreeMap?

    Ans:

     A tree map is a visual technique for showing various leveled information that utilizes settled rectangles to speak to the branches of a tree chart. Every rectangle has a territory corresponding to the amount of information it speaks. A tree map is made from a tiling calculation intended to give every rectangle an aspect ratio of one and make a feeling of order in the display of the input data.

    38. What are interactive dashboards?

    Ans:

     Dashboards which empower us to connect with different components like channels, parameters, activities and cut up the information to show signs of improvement experiences or answer complex questions.

    39. What are different site roles we can assign to a client in Tableau?

    Ans:

    Site roles are approval sets that are assigned to a client, for example, System Administrator, Publisher, or Viewer. The site roles characterize accumulations of capacities that can be conceded to clients or groups on Tableau Server.General site roles, which we can assign to a client are as follows:

    • Server Administrator: This role has full access to all servers and functionality of the website, all content on the server, and all clients.
    • Site Administrator: By assigning this role one can manage groups, activities, projects, workbooks and information sources for the site.
    • Publisher: Publishers can sign in, communicate with published views and publish dashboards to Tableau server from the desktop.

    40. What are Table Calculations?

    Ans:

      It is a change you apply to the values of a single measure in your view, based on measurements in the level of detail.

    41. What is a Published data source?

    Ans:

    Published data sources are not all that simple to utilize. Various item defects or design oversights could have frustrated the appropriation of server-based data sources.

    Publishing data sources to the server enable us to:

    • Centralize information sources
    • Share them with all the validated clients
    • Increase workbook uploading/publishing speed
    • Schedule information update with described frequency

    42. What is a Hierarchy in Tableau?

    Ans:

     Hierarchy in Tableau gives drill down activity to the Tableau report. With the assistance of tiny + and – symbols, we can explore from a larger level to a settled level or lower level. When you interface with an information source, Tableau consequently separates date fields into hierarchies so you can without much of a stretch separate the viz. You can also make your particular hierarchies.

    43. What is a mark card in Tableau?

    Ans:

     The Marks card is a key component for visual examination in Tableau. As you drag fields to different properties in the Marks card, you add setting and detail to the marks in the view. You utilize the Marks card to set the mark write and to encode your information with size, color, text, shape, and detail.

    44. What is a Tableau data sheet ?

    Ans:

     After you interface with your information and set up the information source with Tableau, the data source associations and fields show up on the left half of the workbook in the Datasheet.

    45. What is a Bullet graph?

    Ans:

    A bullet graph is a variety of a bar graph created by Stephen Few. Propelled by the traditional thermometer diagrams and advance bars found in numerous dashboards, the bullet graph fills in as a substitution for dashboard gauges and meters. Bullet graphs were produced to overcome the principal issues of gauges and meters; they normally show too little data, require excessive space, and are jumbled with useless and distracting decoration.

    46. What is a Choropleth Map?

    Ans:

    Choropleth Maps show isolated geographical regions or areas, which are colored, shaded or designed in connection with information variables. This gives an approach to visualize values over a geographical region, which can indicate variety or patterns over the displayed area.

    47. How would you improve dashboard execution?

    Ans:

     Here are some of the ways to improve dashboard execution:

    Utilizing: Extracts is an easy way and fastest approach to make most workbooks run quicker.

    Reduce the scope: whether you’re making a view, dashboard, or story, it’s enticing to pack a considerable measure of data into your visualization since it’s so natural to add more fields and calculations to the view and more sheets to the workbook. So, therefore, the result can be that the visualization turns out to be slower and slower to render.

    Utilize Context: filter making at least one context filter enhances execution as clients don’t need to make additional channels on an extensive data source, reducing the question execution time.

    48. How many maximum tables can you join in tableau ?

    Ans:

    We can join a maximum of 32 tables in Tableau. Table size should also be restricted to 255 columns.

    49. What are live connections in tableau ?

    Ans:

    Tableau information connectors use your current information foundation by sending dynamic SQL or MDX statements straightforwardly to the source database rather than importing all of the information. This implies if you’ve put resources into a quick, analytics optimized database like Vertica, you can pick up the advantages of that venture by associating life with your data.

    50. What is a Heat Map?

    Ans:

    Heat maps are graphical visualizations where marks on a chart are displayed as colors. As the marks “heat up” due their higher qualities or density of records, more dark color is shown.

    Get On-Demand Tableau Training with Instructor – led Classes

    • Instructor-led Sessions
    • Real-life Case Studies
    • Assignments
    Explore Curriculum

    51. What is the Show Me feature in Tableau ?

    Ans:

    As a propelled information visualization instrument, Tableau makes the information analysis simple by giving numerous analysis systems without composing any custom code. One of such features is Show Me. It is utilized to apply an expected view to the current information in the worksheet. Those perspectives can be a pie chart, a scramble plot, or a line chart.

    52. What are Incremental Extract Updates?

    Ans:

    When you import all or a portion of your information into Tableau’s information engine, you make an information extract. After you make the initial extract, you can set up an incremental update with the goal that bringing in new information doesn’t expect you to remake the whole extract. Incremental updates can be characterized by the values in a specified segment.

    53. What is Application Server?

    Ans:

    Application Server forms handle content perusing, server organization and permissions for the Tableau Server web and mobile interfaces.

    54. What is the Gateway/Load Balancer?

    Ans:

    The Gateway routes demand from the different parts. Requests that roll in from the customer first hit an outer load balance if one is designed, or the portal and are routed to the proper procedure. Without an outside load balance, if various procedures are arranged for any part, the Gateway will go about as a load balance and disperse the requests to the procedures.

    55. What is a Backgrounder?

    Ans:

    The backgrounder invigorates planned extracts, conveys notifications and manages other background assignments. The backgrounder is intended to expend as much CPU as is accessible to complete the background action as fast as possible.

    56. What is a Line Chart?

    Ans:

     Line charts interface singular information points in a view. They give a basic method to imagine an arrangement of qualities and are helpful when you need to see trends after some time, or to figure future qualities. A Line Chart is a quite popular kind of data visualization. Generally speaking, it is utilized to emphasize trends in information over equivalent time intervals, for example, quarters, months, financial years, and much more.

    57. What is the Tableau waterfall chart ?

    Ans:

    Waterfall chart viably shows the combined impact of consecutive positive and negative values. It demonstrates where a value begins, closures and how it arrives incrementally. Along these lines, we can see both the size of changes and the difference in values between consecutive data points.

    58. What is a Tableau reader?

    Ans:

    Tableau Reader is a desktop app that was developed to be used for opening and interacting with data visualizations. Tableau reader was created when Tableau was still starting up and it is a free product. It helps an organization in governing how analytic content is to be shared and distributed. Content creators and analysts make use of this free application to distribute the contents they developed in Tableau desktop. Tableau reader was once the only option for sharing and distributing interactive content with others that need it within a group. This was possible even without having access to Tableau Desktop.

    59. What is data blending in tableau?

    Ans:

    Data blending in Tableau is used when there is associated data in multiple data sources, which you want to analyze together in a single window. To exemplify, consider the Sales data in a relational database and Sales Target data in a spreadsheet, to compare, you can blend the data based on shared dimensions to get access to the Sales Target measure. The two sources involved in data blending are mentioned as primary and secondary data sources. A left join is formed between the primary data source and the secondary data source with all the data rows from primary and agreeing data rows from a secondary data source.

    60. List out some of the new features introduced in Tableau 9.1?

    Ans:

    The new features introduced in Tableau 9.1 includes:

    • Data: With new web data connector, it makes data accessible from anywhere
    • Mobile: The new tableau comes with high-resolution thumbnails, taking screenshot offline and high-level security for the data
    • Enterprise: Easy enterprise deployment with active directory synchronization
    • Visual Analytics: View proximity in the radial selection tool, also provides features like creating context filter formulas and Zoom control on your data

    61. Explain what Tableau public software is?

    Ans:

    Tableau Public is a free service that allows anyone to publish interactive data to the web.  Once it is there on the web, anyone can interact with the data, download it or create their own data visualization.

    62. Mention whether you can create relational joins in Tableau without creating a new table?

    Ans:

    Yes, one can create relational joins in tableau without creating a new table.

    63. Mention what different Tableau files are?

    Ans:

    Different Tableau files include:

    • Workbooks: Workbooks hold one or more worksheets and dashboards
    • Bookmarks: It contains a single spreadsheet, and it’s an easy way to quickly share your work
    • Packaged Workbooks: It includes a workbook along with any supporting local file data and background images
    • Data Extraction Files: Extract files are a local copy of a subset or entire data source
    • Data Connection Files: It’s a small XML file with various connection information

    64. Mention differences between published data sources and embedded data sources in Tableau?

    Ans:

     The difference between a published data source and an embedded data source is that:

    Published data source: It contains connection information that is independent of any workbook and can be used by multiple workbooks.

    Embedded data source: It contains connection information and is associated with a workbook.

    65. Mention what the characteristics to distinguish data sources are?

    Ans:

    The data source are distinguished from the following characteristics

    • Icon/Name
    • Connection Type
    • Connects to
    • Live or last extract

    66. Mention when to use Joins vs. Blending in Tableau?

    Ans:

     If data resides in a single source, it is always desirable to use Joins.  When your data is not in one place blending is the most viable way to create a left join like the connection between your primary and secondary data sources.

    67. Explain what Tableau Data Extract?

    Ans:

    A table data extract a compressed snapshot of data stored on disk and loaded into memory as required to render a Tableau.  A TDE is a columnar store and reduces the input/output required to access and aggregate the values.

    68. Explain the differences between blending and joining in Tableau?

    Ans:

     Joining term is used when you are combining data from the same source, for example, worksheet in an Excel file or tables in Oracle database

    While blending requires two completely defined data sources in your report. 

    69. How many maximum numbers of tables can you join in Tableau?

    Ans:

     You are allowed to join a maximum of 32 tables in Tableau.

    70. Name the different types of Tableau.

    Ans:

    The different type of Tableau products are:

    • Desktop
    • Prep
    • Online
    • Server

    71. What is the Hierarchy?

    Ans:

    When you connect to a data source, Tableau separates data fields into hierarchies so you can quickly browse down, Tableau also allows you to create your custom hierarchies.

    72. What is a hierarchical field?

    Ans:

    A hierarchical field in tableau helps you for drilling down data. It allows you to view your data in a granular level.

    73. What is Connect live?

    Ans:

     Connect live creates a direct connection to the data source and speed up access.

    74. Define the term Analytics Pane concerning Tableau?

    Ans:

    The Analytics pane offers quick and easy access to common analytic objects in Tableau.  It allows you to drag forecasts, reference and trend lines, and other objects into your view from the Analytics pane.

    75. Explain one difference between Tableau  and other traditional BI tools

    Ans:

    Tableau offers the best in class visual Analytic capabilities. However,  it doesn’t help with the plumbing (data foundation). Moreover, Tableau licenses are quite expensive if you want advanced features.

    Traditional BI tools like Pentathlon and Jasper soft can handle this operation. However,  you need to spend a significant upfront cost for this.

    Course Curriculum

    Best Hands – on Advanced Tableau Certification Course By Industry Experts

    Weekday / Weekend BatchesSee Batch Details

    76. Explain the steps to combine database and flat file data in tableau desktop

    Ans:

    Step 1: Connect data two times, one for a table and one for the flat file.

    The Data -> Relationships

    Step 2: Apply a join condition on a common column from Database tables to flat file.

    77. List out Three Tableau limitation

    Ans:

     Here are some notable limitations in Tableau:

    • Parameter don’t accept multiple sections
    • You can’t define the width and columns individually
    • You can’t control the selection, display, sorting of columns in view data option for a worksheet view.

    78. How can you perform load testing in Tableau?

    Ans:

    You can do load testing with the help of Tableau Server performance testing solution called TabJolt. However, this is a third party software which is not supported by tableau directly. Therefore, it has to be installed using other open source products.

    79. What is Show me in Tableau?

    Ans:

    In Tableau, show Me clause is used to applying a required view to existing data in the worksheet. Views are displayed in graphical formats like a line chart, pie chart, and scatter plot.

    80. How can you get the current date and time in Tableau?

    Ans:

    To display the current date and time,  you can use the NOW() function.

    81. What is meant by Forecasting with reference in Tableau?

    Ans:

    Forecasting means predicting the future value of a measure.  There are various methods for forecasting. However, in Tableau users can only use exponential smoothing.

    82. Explain the calculated  field in Tableau.

    Ans:

    It is a new field which you can create using a formula to modify the existing field in your data source.

    83. What Are the Data Types Supported in Tableau?

    Ans:

    Following data types are supported in Tableau:

    • Text (string) values
    • Date values
    • Date and time values
    • Numerical values
    • Boolean values (relational only)
    • Geographical values (used with maps)

    84. What Are the Filters? Name the Different Filters in Tableau.

    Ans:

    Tableau filters are a way of restricting the content of the data that may enter a Tableau workbook, dashboard, or view. 

    The Different Types of Tableau Filters are:

    • Extract filters
    • Context filters
    • Data source filters
    • Filters on measures
    • Filters on dimensions
    • Table calculation filter

    85. What is the Difference Between Joining and Blending?

    Ans:

    Combining the data from two or more different sources is data blending, such as Oracle, Excel, and SQL Server. In data blending, each data source contains its own set of dimensions and measures.

    Combining the data between two or more tables or sheets within the same data source is data joining. All the combined tables or sheets contain a common set of dimensions and measures.

    86. What Is a Parameter in Tableau? Give an Example.

    Ans:

    A parameter is a dynamic value that a customer could select, and you can use it to replace constant values in calculations, filters, and reference lines.

    For example, when creating a filter to show the top 10 products based on total profit instead of the fixed value, you can update the filter to show the top 10, 20, or 30 products using a parameter.

    87. What is the Difference Between Treemaps and Heat Maps?

    Ans:

    Heat Maps:

    A Heat map is used to compare categories using color and size. In this, we can distinguish two measures.

    Tree Maps:

    A Treemap is used to represent hierarchical data. The space in the view is divided into rectangles that are sized and ordered by a measure.

    88. What is the Difference Between .twbx and .twb?

    Ans:

    .twbx:

    The .twbx contains all of the necessary information to build the visualization along with the data source. This is called a packaged workbook, and it compresses the package of files altogether.

    .twb:

    The twb contains instructions about how to interact with the data source. When it’s building a visualization, Tableau will look at the data source and then build the visualization with an extract. It can’t be shared alone as it contains only instructions, and the data source needs to be attached separately.

    89. Explain the Difference Between Tableau Worksheet, Dashboard, Story, and Workbook?

    Ans:

    • Tableau uses a workbook and sheet file structure, much like Microsoft Excel.
    • A workbook contains sheets, which can be a worksheet, dashboard, or a story.
    • A worksheet contains a single view along with shelves, legends, and the Data pane.
    • A dashboard is a collection of views from multiple worksheets.
    • A story contains a sequence of worksheets or dashboards that work together to convey information.

    90. What Do You Understand about the Blended Axis?

    Ans:

     Blended Axis is used to blend two measures that share an axis when they have the same scale.

    91. What is the Use of Dual-axis? How Do You Create One?

    Ans:

    Dual Axis allows you to compare measures, and this is useful when you want to compare two measures that have different scales.

    Considering the same example used in the above question, first create a visualization with sales over time and profit over time. To create a dual-axis, right-click on the second pill of the measures and select Dual Axis.

    92. What Will the Following Function Return?

    Ans:

     Left(3, “Tableau”)

    Choose the correct answer:

    •  Tab 
    •  Eau 
    •  Error 
    • None of the above

    It will return an error because the correct syntax is: left(string, num_chars). So, it should be: Left(“Tableau,” 3). Left returns a specific number of characters from the start of the given string. If the correct syntax is followed, the result would be ‘Tab.’

    93. How Do You Handle Null and Other Special Values?

    Ans:

    If the field contains null values or if there are zeros or negative values on a logarithmic axis, Tableau cannot plot them. Tableau displays an indicator in the lower right corner of the view, and you can click the indicator and choose from.

    Explore Tableau Sample Resumes! Download & Edit, Get Noticed by Top Employers! Download

    Are you looking training with Right Jobs?

    Contact Us
    Get Training Quote for Free