25+ [REAL-TIME] Business Analyst Interview Questions & Answers - Updated [ November 2022 ]
Business Analyst Interview Questions and Answers

25+ [REAL-TIME] Business Analyst Interview Questions & Answers

Last updated on 03rd Jul 2020, Blog, Interview Questions

About author

Anand (Sr Business Analyst Manager )

Highly Expertise in Respective Industry Domain with 7+ Years of Experience Also, He is a Technical Blog Writer for Past 4 Years to Renders A Kind Of Informative Knowledge for JOB Seeker

(5.0) | 15212 Ratings 2689

1. Who is Business Analyst?

Ans:

A business analyst works as a bridge between different stakeholders in an organization. He connects with the different stakeholders of an organization to clarify and finalize the requirements, helps the project team in project planning, designing and finally validating the developed components. He is the person who possesses adequate domain knowledge and can sort the business needs amongst the stakeholders who belong to different domains.

2. Name some of the documents that a business analyst use to handle?

Ans:

Following are some of the common documents that a business analyst use to handle:

  • Project vision document
  • Use cases
  • Requirement Management Plan
  • User stories
  • Requirement Traceability Matrix (RTM)
  •  Business Requirement Document
  • System Requirement Specification (SRS)/ System Requirement Document (SRD)
  • Test case
  • Functional Requirement Specification (FRS)/ Functional Specification Document (FSD)

3. What is SRS and what are its key elements?

Ans:

A System Requirements Specification (SRS) or a Software Requirements Specification is a document or set of documents that describe the features of a system or software application. It includes a variety of elements which define the intended functionality required by the stakeholders and customer to satisfy the end users.

In addition to that, an SRS provides a high-level idea of the system and its behavior, the main supported business processes, the assumptions and the key performance parameters for the system. The key elements of an SRS are:

  • Scope of Work
  • Functional Requirements
  • Non-Functional Requirements
  • Dependencies
  • Data Model
  • Assumptions
  • Constraints
  • Acceptance Criteria

4. What is a requirement?

Ans:

A requirement is a targeted solution to achieve specific business goals or objectives. It is an input to various stages of SDLC. This is a basis of a project which must be validated by the stakeholders and business users before implementation. Besides that, every requirement needs to be properly documented for future reference purpose.

5. What is Use case?

Ans:

  A use case is a diagrammatic representation of a system which describes how a user uses a system to accomplish a goal. It is an integral part of software engineering and software modelling technique which defines the targeted features and the resolution of any possible errors which a user may encounter.

6. What are the steps that you need to follow to design a use case?

Ans:

The steps in designing use cases are:

  • Identify the users of the system
  • Creating a user profile for each category of users. This includes all roles that the users may play and are relevant to the system.
  • Identify essential goals associated with each role. Also, identifying the significant roles.
  • Creating use cases for every goal associated for a use case template. This also includes maintaining the same abstraction level for the entire use case. Higher level use case steps are considered as goals for the lower level.
  • Structuring the use cases
  • Reviewing and validating the users

7. What is Scope creep and how can you avoid scope creep?

Ans:

Scope creep, or requirement creep is a term that relates to the uncontrolled changes or deviation in the project’s scope within the same resource range for example within same schedule and budget of the project. It’s an indication of poor project management and a viable risk to a project. Some of the possible causes of scope creep are:

  • Poor communication between the project’s stakeholders
  • Improper documentation of the project’s requirements
  • Scope creep could be avoided by:
  • Clear documentation about the project scope
  • Following proper change management
  • Prior intimation about the effects of the changes to the associated parties
  • Proper documentation of the new requirements in the project log
  • Refrain from Gold Plating which means adding extra features to the existing functionalities

8. What is BRD? How is it different from SRS?

Ans:

A Business Requirements Document (BRD) is a formal contract between the customer and the organization for a product.

The difference between BRD and SRS are as follows:

BRDSRS
It is a high-level functional specification of the software.It is a high level functional and technical specification of the software
It is a formal document to describe the requirement provided by the client (written, verbal)It describes the functional and non-functional requirements of the software to be developed
The Business Analyst creates it after their direct interaction with the clientsThe System Architect creates it as it needs the technical expertise.Though sometimes Bas too can create it.
It is derived based on the requirements and client interactionIt is derived from the BRS

9. What is Gap Analysis?

Ans:

Gap Analysis is a technique to analyze the gap between the existing system and functionalities, and the targeted system. Here gap means the amount of task or change that may be required to get the intended result. It’s a performance level comparison between the present and the proposed functionalities.

10. What is requirement prioritization? What are the different techniques used for it?

Ans:

Requirements prioritization is the process to allocate requirements based on the business urgency to different phases, schedule, cost, etc.

There are various techniques which are used for requirements prioritization:

  • MoSCoW Technique
  • Requirements Ranking Method
  • 100-dollar method
  • Kano Analysis & More
  • Five Whys

11. What is the requirement elicitation technique?

Ans:

Requirement elicitation is the process of requirement gathering from stakeholders, users, and customers by conducting meetings, questionnaires, interviews, brainstorming prototyping, sessions, etc.

12. What is the fundamental difference between a requirement and need in a business analysis perspective?

Ans:

Needs are high-level definitions of the future goals of a business. Whereas, Requirements are the representation of the detailed description of that business needs.

13. What are non-functional requirements and how do you capture them?

Ans:

Non-functional requirements represent the performance level characteristics like how fast it can respond, how smooth is a user interface, security, etc. of the application under development (AUD).

No functional requirements are captured in the SRS document in its designated section.

14. What are the skills that a business analyst must possess?

Ans:

We can broadly categorize the skills of a business analyst in three types:

  • Fundamental skills
  • Technical skills
  •  Business Analysis skills

For each of the above categories a business analyst should possess some skills as mentioned below:

Skill category Skills
Fundamental skills Problem Solving, Communication, Management skills, Research 
Technical skills IT skills like MS Office, Operating systems, Programming languages, Knowledge of database, SDLC knowledge, Domain knowledge
Business Analysis skills Requirement Elicitation, Documentation, Decision making, Creativity, Analytical skills

15. How will you define a good quality requirement as a business analyst?

Ans:

We can measure the quality of a requirement using SMART rule. As per this rule, a good quality requirement should be:

  • Specific: The requirement should be specific and could be documented properly
  • Measurable: Different parameters can measure the success criteria of the requirement
  • Attainable: The requirement should be feasible within the scope of the given resources
  • Relevant: The requirement must be in line with the project’s business case
  • Timely: The requirement should be communicated early in the project lifecycle

Aspired to start or advance your career in Business Analysis? Choosing one of these Best Business Analysis Certifications will help you stand out!

16. Which documents are used to capture non-functional requirements?

Ans:

There are two documents that are used to capture non-functional requirements, and they are:

  • SDD (System Design Document)
  • FRD (Functional Requirement Document)

17. What is alternate flow in use case diagram?

Ans:

It is an alternative solution or activity in a use case that should be followed in case of any failure in the system.

18. Define Personas?

Ans:

Personas represents User-Centered Design methodologies. To enable an application capable of performing on a demographic basis, fictional characters are conceptualized by the business analysts and based on their possible demographic specific behavior scenarios are created during design. 

19. What is an activity diagram and what are the important elements of it?

Ans:

An activity diagram is a visual representation of the workflow of a business use case. This diagram shows various activities that take place in an organization in different departments like HR, Sales, Accounts, etc. The activity diagram highlights the differences in the departments.

The important elements in Activity diagram are initial nodes, activities, control flows, decisions, a fork, guard conditions, join and end nodes.

20. What is UML modelling?

Ans:

UML stands for Unified Modelling Language. It is a standard that the industry uses for documenting, constructing and visualizing various components of a system. This modelling standard is primarily used for software development. However, it is also used for describing job roles, organizational functions, and business processes. Some of the important diagrams that BAs use as part of UML are the class diagram, state diagrams and use cases.

    Subscribe For Free Demo

    21. What are the best practices to follow while writing a use case?

    Ans:

    Some of the best practices to write a use case are as follows:

    • To become a valid use case, the use case must provide some value back to the actor or stakeholder.
    • The functional and non-functional requirements must be captured appropriately in the use case.
    • The use case must have one or more alternate flow along with the main flow.
    • The use case should only describe what the system does and not how it is done which means it will not describe the design. It will act as a black box from the viewpoint of an actor.
    • The use case should not have any, i.e. it should be stand alone.

    22. What is the difference between exception flow and alternate flow?

    Ans:

    Alternate flow are the alternative actions that can be performed apart for the main flow and can be considered as an optional flow.

    Exception flow is the path traversed in case of any exception or error.

    23. Do you think a business analyst should be involved in testing?

    Ans:

    Yes. Because a business analyst understands the overall system requirements and challenges associated with it very well. Hence, he can be instrumental during the testing phase to run it appropriately and resolve any system related query.

    24. What does INVEST stand for?

    Ans:

    INVEST stands for –

    • Independent
    • Negotiable
    •  Valuable
    • Estimable
    • Sized Appropriately
    • Testable

    It can assist project managers and technical team to deliver quality products/services.

    25. What is Pareto Analysis?

    Ans:

    Pareto Analysis which is also known as 80/20 rule is a decision-making technique. It is a useful technique for defect resolution and quality control. As per this analysis rule, 20 % causes create 80 % effects in a system, which is why it is named as 80/20 rule.

    Do you find yourself fully prepared for PMI-PBA certification exam? Try now how many of these PMI-PBA free questions can you solve?

    26. What is BPMN and what are its basic elements?

    Ans:

    BPMN is the Business Process Model and Notation. It is a graphical representation of business processes.

    There are five basic elements of BPMN, and they are –

    • Flow Objects
    •  Data
    • Connecting Objects
    • Swimlanes
    • ·Artifacts

    27. What is Kano analysis?

    Ans:

      Kano Analysis is used to analyze a system regarding its requirements to identify its impact on customers’ satisfaction.

    28. What are the different types of actors you know in use case diagram?

    Ans:

    There are mainly two types of actors can be depicted in a Use case-

    •  Primary actors – It starts the process
    • Secondary actors – It assists the primary actor

    Moreover, we can categorized actors into four types :

    •  Human
    • System
    • Hardware
    • Timer

    29. What are the different types of the gap that a business analyst can encounter during gap analysis?

    Ans:

    There are mainly four types of gap –

    • Performance Gap – The difference between expected performance and the actual performance
    • Product/Market Gap – The gap between budgeted sales and actual sales is termed as product/market gap
    • Profit Gap – The variance between a targeted and actual profit of the company.
    • Manpower Gap – The gap between the required number and quality of workforce and actual strength in the organization

    30. What is Benchmarking?

    Ans:

    Benchmarking is about measuring the performance of an organization to compete in the industry. In this process, a company may measure its policies, performance, rules and other measures.

    Preparing for CBAP certification exam? Check your current level of preparation with CBAP Practice Tests. Start with CBAP free test now!

    Course Curriculum

    Get Hands-on Practical Business Analyst Training with Instructor-led Classes

    • Instructor-led Sessions
    • Real-life Case Studies
    • Assignments
    Explore Curriculum

    31. What are the different tools used in Business Analytics?

    Ans:

    • MS Office and SQL
    • Blueprint
    • Python and R
    • QlikView and Tableau
    • Axure

    32. Explain the business analysis process flow.

    Ans:

    • Information gathering
    • Identify the key stakeholders
    • Identify the business objective
    • Determine the available options
    • Scope definition
    • Define the delivery plan
    • Define the requirements for a project
    • Implementation and evaluation

    33. How do you perform risk management in your project?

    Ans:

    A risk is defined as an uncertain event that causes threat to the existing business, which can cause impact on revenue or sometimes on the profits of a business. Risk-management techniques such as risk avoidance, reduction, transfer, and acceptance can be used. We have to identify, analyze, evaluate, and control the risk in a business.

    34. Differentiate between risk mitigation and risk avoidance.

    Ans:

    Risk MitigationRisk 
    Risk mitigation is what to do when a risk occurs.Risk avoidance is what to do to avoid the risk.
    It reduces the probability of risk occurrence.It avoids the risk by eliminating the cause.
    It checks whether any impact occurs for the project/business.Impact of the threat occurrence is reduced to 0%.
    Cost is high in case any risk occurs.Cost is eliminated in risk avoidance.

    35. What are the different phases of an IT project?

    Ans:

    There are five phases in project management which include:

    • Project initiation
    • Project planning
    • Project execution
    • Project monitoring and control
    • Project closure

    36. Differentiate between a software development life cycle and a project life cycle.

    Ans:

    Software Development Life Cycle (SDLC) Project Life Cycle (PLC)
    Used for developing particular software products Used for developing a new product in the business
    Mostly involves single software across different phases Involves multiple software in a single customer scenario
    SDLC phases include requirement gathering, design, coding, documentation, operations, and maintenance PLC phases include Idea generation, screening, research, development, testing, and analysis

    37. What are the tasks and responsibilities of a Project Manager?

    Ans:

    A Project Manager is responsible for taking decisions, controlling risks, and delivering the project on the stipulated time. His/her responsibilities include:

    • Defining scope
    • Resource planning
    • Cost and budget estimation
    • Risk analysis
    • Quality control

    38. What do you mean by critical path analysis?

    Ans:

    A project will involve a set of activities from start to finish. A critical path is the set of activities which includes the longest path in the whole project. So, a critical path analysis is a key component in reducing project timelines and controlling cost.

    39. How does CATWOE help in business analysis and decision-making?

    Ans:

    Customers, Actors, Transformation process, Worldview, Owners, and Environmental constraints (CATWOE) helps in making decisions ahead of time. It includes analyzing how those decisions will affect customers (C); who are involved as actors (A); what different transformation (T) processes are which might affect the system, global picture, and worldwide (W) issues; who is responsible/has ownership (O) for the business; and what the environmental (E) impacts will be of the project/business

    40. List various components of strategy analysis.

    Ans:

    In order to develop a strategic plan for an organization, the key components are:

    • Vision
    • Mission
    • Objectives
    • Strategies
    • Action plan

    41. What is business modeling?

    Ans:

    Business modeling is identifying the value proposition for a business and then building a step-by-step approach for operating the business. This step-by-step approach is known as business modeling. It includes vision, mission, and strategies to achieve the goals.

    42. List various software engineering processes.

    Ans:

    • Gathering of requirements
    • Analyzing
    • Designing
    • Implementing
    • Testing
    • Deploying in the business environment

    43. Differentiate between Agile and Waterfall model.

    Ans:

    Agile ModelWaterfall Model
    Flexible in natureStructured software development methodology
    Focuses on customer satisfaction, majorlyThe internal process does not require customer participation
    Flexible to changes in requirementRequirements must be clearly defined; changes are difficult to implement
    Incremental approachSequential design process
    Testing can be done in every phaseTesting is performed only in the final phase

    44. What is RUP methodology?

    Ans:

    Rational Unified Process (RUP) is a product application improvement method with numerous devices to help with coding the last product and assignments identified with this objective. RUP is an object-oriented approach that guarantees successful project management and top-notch software production.

    45. What is RAD methodology?

    Ans:

    Rapid Application Development (RAD) model is a kind of incremental model. The phases of a project are produced in parallel as individual projects. The developments in the project are timeboxed, delivered, and afterward assembled into a working model.

    46. What are project deliverables?

    Ans:

    Project deliverables are a set of measurable goods and services that are delivered to the end customer at the completion of a project. It is the outcome of the project.

    47. List the components of the Requirements Work Plan.

    Ans:

    • Project description
    • Key issues
    • Deliverables
    • Goals and objectives
    • Strategy
    • Resources
    • Budget and time

    48. What is the purpose of the Requirement Traceability Matrix?

    Ans:

    Requirement Traceability Matrix (RTM) is used to record all the requirements given by a client, so the purpose of RTM is to ensure that all of the mentioned requirements are met.

    49. What is business process modeling?

    Ans:

    Business process modeling is a part of business process management, which is used to improve the business process. It is the representation of an organization’s business process.

    50. List the benefits of business process modeling.

    Ans:

    • It is used to picture a clear understanding of the business processes.
    • It provides consistency and control over the processes of the project.
    • It is used to identify and eliminate errors and bottlenecks.
    • It gives a pathway for clear start and end for the process without hassles.
    Course Curriculum

    Best Industry Curated Business Analyst Certification Course By Experts Trainers

    Weekday / Weekend BatchesSee Batch Details

    51. What is the use of UML?

    Ans:

    Unified Modeling Language (UML) is a general-purpose, developmental modeling language that provides a standard way to visualize the system. It is used to:

    • Reason the system behavior
    • Detect and eliminate errors
    • Propose design plans to stakeholders

    52. How do you analyze performance metrics?

    Ans:

    • Make sure that your key deliverables are met.
    • The budget and time for the project should not be extended.
    • Quality deliverables are maintained

    53. What do you think are the key strengths of a Business Analyst?

    Ans:

    Since business analysis is an evolving and multifaceted profession, hiring managers want to know that you are aware of the necessary skills for success. You probably have your own list, but make sure to highlight both technical and non-technical attributes you can bring to the job.

    The job description should provide clues as to what types of skills the employer is looking for on both fronts — especially technical requirements. Learning what you can about the company culture prior to the interview can also provide insight on interpersonal abilities that will likely be valued.

    54. What is your understanding of the SDLC?

    Ans:

    The hiring manager wants to ascertain how involved you’ve been in past projects, and will probably throw a few Business Analyst interview questions that can explore this. Most employers are looking for Business Analysts with end-to-end project experience so being able to demonstrate your understanding of scoping a project, all the way through to go-live will be highly desirable, if not essential.

    Rather than listing numerous projects and processes, talk more about the general phases or types of deliverables you might create, while letting the hiring manager know you can customise your approaches to projects.

    Prospective employers love to hear about what you have learnt from the projects you have worked on so make sure you share examples of creativity and adaptability.

    55. Explain to me the structure and governance in place in your past/current role

    Ans:

    The hiring manager wants to understand what type of working environment you’re familiar with. Are you used to working for an organisation with full documentation and templates for each stage of the cycle? Or are you suited to an unstructured, immature delivery cycle?

    56. What is your involvement in testing and/or user training?

    Ans:

    Most employers will be looking for Business Analysts who have experience in User Acceptance Testing. Talk through an example of how you’ve tested a new software to make sure it can handle required tasks in real-world scenarios.

    This is also a good opportunity to show how you’ve been involved in user training and demonstrate your ability to articulate the changes and the functionality to the everyday user.

    57. As a Business Analyst what is your role in an organization?

    Ans:

    Business Analyst plays a vital role in a project for an organization.

    • The main role of a Business Analyst is to find out the need of an organization, finding out their problems, even predicting future issues to an extent, suggesting suitable solutions for the same and drive through the organization’s achievements.
    • The role varies from organization to organization, project to project and even from domain to domain.
    • BA in a project can play the role of a Business Planner, System Analyst, Data Analyst, Organization Analyst, Application Designer, Subject Area Expert, Technical Architect, etc.
    • Core skills include a good grip on system engineering concepts, leadership qualities, technical knowledge, writing, and verbal communications.
    • Their job may vary as per the employer’s requirement like some are limited to IT projects, even few of them extend their responsibilities to areas such as finance, marketing, accounting, etc.

    58. How will you be able to handle the changes to requirements?

    Ans:

    This is a logical question asked in an interview. As a Business Analyst, the first task will be to get a signature on a document by the user which states that after a point of time no changes to the requirements are accepted.

    In a few cases, if the changes to the requirements are accepted then:

    • Firstly, I will note down the changes made to the requirements and will prioritize them.
    • I will also go through those changes and find out the impact of them on the project.
    • I will calculate the cost, timeline, and resources required to cover the impact of change requirements on the project.
    • And will make sure that whether those changes affect or create gaps to functional design documents, testing or coding.

    59. Can you name the tools that are helpful for business analysis?

    Ans:

    The process performed by a Business Analyst is termed as Business Analysis. The tools used include Rational tools, Microsoft Excel, Microsoft Word, PowerPoint, MS Project, ERP systems.

    60. What is meant by Benchmarking?

    Ans:

    The process of measuring the quality of policies, programs, products, rules and other measures of an organization against the standard measures or the other companies is termed as Benchmarking. This is used to measure the performance of a company to compete in the industry.

    The main purpose of benchmarking is to find out the areas of improvement in a company and to analyze how the neighbor companies are achieving their goals.

    61. How can you say that a requirement is good or perfect?

    Ans:

    The features and standards of a good requirement can be pointed out using a rule called SMART rule.

    • Specific: The description of a requirement should be perfect and specific enough to understand it.
    • Measurable: There are various parameters through which the requirement’s success can be measured.
    • Attainable: Resources should be able to achieve success with the requirement.
    • Relevant: States that what results are realistically achieved.
    • Timely: Requirements for a project should be revealed in time.

    62. What makes you unique from others?

    Ans:

    The answer to this question will test your experience, skills, and individuality. You can answer like, “I am technically sound and can make a strong relationship with the customer. With this unique combination, I can use my knowledge and information to build a user-friendly environment”.

    63. What are the tasks that are not part of a Business Analyst’s job?

    Ans:

    Business Analyst is not part of the enlisted tasks:

    • Should not intend to organize the project team meetings.
    • Should not bother regarding the risks and issues tracker of a project.
    • Should not perform activities like testing (executing the TC’s), coding or programming.

    64. Differentiate between a Risk and an Issue?

    Ans:

    ‘Risk’ is nothing but a problem or something that can be predicted earlier so that some improvement plans are used to handle them. Whereas, an ‘Issue’ means the risk that had happened or occurred.

    The role of a BA is not to solve the issue instead should suggest some plans to control the loss/damage caused. And this should be marked as a precautionary measure for other projects.

    Example: On some roads, few caution boards are stating that “Road under repair, take diversion”. This is called Risk.

    If we travel through the same route which is under construction, then this may cause some damage to the vehicle. This is called an issue.

    65. List out the documents that are used by a BA in a Project?

    Ans:

    As a Business Analyst we deal with various documents like Functional Specification document, Technical Specification document, Business Requirement document, Use Case diagram, Requirement Traceability Matrix, etc.

    66. What is a misuse case?

    Ans:

    Misuse case is defined as an activity performed by a user which in turn causes system failure. It may be malicious activity. As it is misguiding the system function flow, it is termed as misuse case.

    67. How can you handle and manage the difficult stakeholders?

    Ans:

    Dealing with difficult stakeholders is a major task for a BA. There are many ways to handle such situations.

    Important points to be noted among them are listed below:

    • Identify that difficult stakeholder among the group of stakeholders, listen and concentrate on their point of view with patience. Be polite to them and do not close off the conversation immediately with such people.
    • Generally, a stakeholder will be difficult because they are not comfortable with a few things in the project. So listen to them and diplomatically answer such difficult stakeholders.
    • Find out a way to meet them personally and have a one on one discussion. By this, you can show your commitment to them.
    • Try to find out and resolve their motivations like are they worried about the budget of the project or Curious about the project whether it is turning exactly as per their vision etc.
    • Continuously engage such difficult stakeholders and make them understand that their contribution is much value for the project.

    68. When can a BA say that the requirements are done?

    Ans:

    Requirements are considered as complete when they satisfy the below criteria:

    • Requirements should be aligned with the objectives of a business. It means that the views of business stakeholders should align with the needs to be built for the project.
    • All the possible views and ideas of key stakeholders are to be extracted.
    • The quality of the requirements should meet/satisfy the organization’s set of criteria through which the quality of the requirements is tested.
    • One can say that the requirements are complete when they could be done within the possible available resources.
    • All the stakeholders of the project should be in consent with the gathered requirements.

    69. What are the various diagrams that a BA should know about?

    Ans:

    There are various types of diagrams that BA’s use in their work.

    Few important diagrams among them are,

    • Activity Diagram: This represents the flow from one activity to the other activity. Activity refers to the operation of the system.
    • Data Flow Diagram – Graphical representation of the flow of data into and out of the system. This diagram represents how data is shared between organizations.
    • Use case Diagram: This diagram describes the set of actions that systems perform with one or more actors (users) of the systems. Use Case diagram is also called as a Behavioral diagram.
    • Class Diagram: This is the structural diagram that represents the structure of the system by showing its classes, objects, methods or operations, attributes, etc. A class diagram is the main building block for detailed modeling which is used for programming.
    • Entity Relationship Diagram – ER Diagram is the graphical representation of entities and the relationships between them. This is a data modeling technique.
    • Sequence Diagram: Sequence diagram describes the interaction between the objects like how they operate and in what time sequence the messages flow from one object to the other.
    • Collaboration Diagram – Collaboration diagram represents the communication that occurs between the objects by showing the messages flow among them.

    70. Brief the difference between the Fish model and V model?

    Ans:

    The fish model consumes more time in dealing with requirements when compared to the V model. Even the Fish model is a bit expensive than the V model. Generally, a Fish model is preferred when there are no uncertainties in the requirements.

    71. Which model is better than the Waterfall model and Spiral Model?

    Ans:

    Selecting the life cycle model for a project is based on its type, scope, and limitations. It is solely dependent on the culture of the organization, its terms, and conditions, policies, a process of developing the system, etc.

    Business Analyst Sample Resumes! Download & Edit, Get Noticed by Top Employers! Download

    72. Differentiate an alternate flow and exception flow of a use case diagram?

    Ans:

    Basic flow represents the activities carrying out in order as required by the business. Alternate flow represents actions that are performed apart from the basic flow and also be considered as an optional flow. Whereas Exception flow is executed in a case or any errors.

    Example: When we open a login page of any website, there is a link “forgot password” to retrieve the password. This is called an alternate flow.

    In the same login page if we enter the correct username and password, sometimes we get an error message stating “404 error”. This is called the exception flow.

    73. What does INVEST mean?

    Ans:

    INVEST means Independent, Negotiable, Valuable, Estimable, Sized Appropriately, Testable. With this INVEST process, the project managers and technical teams can deliver the good quality of the product and can provide quality service.

    74. What all steps are included in developing a product from a basic idea?

    Ans:

    In the process of developing a product from an idea, there are many steps to be followed as enlisted below,

    • Market Analysis: This is a business plan through which the characteristics of a market have been studied, like how the market changes and behaves dynamically.
    • SWOT Analysis: This is a process through which the Strengths, Weaknesses, Opportunities, and Threats of an organization are identified.
    • Personas: These are typical users of websites or intranet who represents the goals and characteristics of various large groups of users. Personas replicate the real users in functional design.
    • Competitor Analysis: Evaluation of the strengths and weaknesses of outside competitors.
    • Strategic Vision and Feature set: The process of developing the goals in present and planning to achieve the same in the future by moving towards the vision.
    • Prioritize Features: All the features of the product that is to be developed are prioritized by the product management to help the development team.

    Apart from the above-mentioned steps, there are furthermore terms involved in the process of developing a product. They are Use case, SDLC, Storyboards, Test Cases, Monitoring, and Scalabilit

    75. Name out a different document that can come across to business analyst

    Ans:

    The documents that are responsible for being completed as a Business Analyst may include:

    • Scope & Prospect of Project.
    • Fact sheet for constraints
    • Functional Requirements document including UML, Activity, and dataflow diagrams.
    • Testing phase documents along with QA Test requirements, plan, and types of tests.

    76. How many categories of business analysis techniques exist?

    Ans:

    There are more than 100 business techniques which business analyst can select. It should be categorized as strategic, investigative, project management, documentation, and modeling techniques.

    77. Which model is better Waterfall model or Spiral Model?

    Ans:

    It is selecting the life cycle model for any project which should be based on its scope,type, and limitations. It is dependent on the culture of the organization, their policies and terms, and conditions and a process of developing the system.

    78. What is a must for White Box Testing?

    Ans:

    It requires programming knowledge and skill to examine the outputs.

    79. State the important differences between BRD and SRS

    Ans:

    The difference between BRD and SRS are as follows:

    BRDSRS
    It is a high-level functional specification of the software.It is a high level functional and technical specification document of the software.
    BA creates it after their direct interaction with the clientsThe System Architect creates it according to their need and technical expertise.
    It is derived based on client interaction and requirements.SRS is always derived from the BRS

    80. As a business analyst, which subject is more beneficial to you?

    Ans:

    Economics is the most important subject for a Business analyst.

    81. What is ERD mean?

    Ans:

    ERD stands for Entity Relationship Diagram.

    82. What is called the movement of information or material from one activity or worksite to another?

    Ans:

    It is called workflow.

    83. What will employees and systems use to perform important functions?

    Ans:

    Knowledge management is a system which is used by employees and systems.

    84. Which method is mostly used for assessment or evaluation of a prospective vendor?

    Ans:

    In the business analysis process Vendor, Assessment technique is a more fruitful method.

    85. What are the important elements of the use case model?

    Ans:

    The important elements of the use-case model are use-case diagram and use-case description.

    86. What are the four most important metrics in business development?

    Ans:

    Storming, forming, Storming, norming, and performing are important metric in business development process.

    87. Name important phases of an IT project

    Ans:

    Important phases of any IT project are:

    • Initiation
    • Planning
    • Execution
    • Monitoring and control

    88. Explain critical path analysis

    Ans:

    A project that involved in a set of activities from Start to Finish. A critical path is a set of activities which includes the longest path in the entire project.

    89. List the important advantages of Business process modeling

    Ans:

    • It is used to picture a clear understanding of business processes.
    • It offers consistency, control over the processes of the project.
    • It helps you to identify and removes errors and bottlenecks.

    90. What are the important aspects of creating analytical reporting?

    Ans:

    An important aspect of creating analytical reporting are:

    • Ability to think critically
    • Understand of business analysis
    • Show your analysis skills.

    91.  Why is process design important for the Business analyst?

    Ans:

    Process design helps you to analyze all the challenges to find an effective solution. This approach helps you to standardize the workflows is important Boosting the same helps you to boost the quality, and businesses can make sure that they help you to get the desired outcome in the shortest possible time.

    92. How to define the feasibility study?

    Ans:

    The feasibility study is a method of identifying the success rate of a proposed idea for a business problem. It helps you to identify new opportunities and focus more on a project.

    93. What is CATWOE in business analysis?

    Ans:

    CATWOE stands for Customers, Actors, Transformation process, Worldview, Owners, and Environmental Constraints. This tool helps you get useful insights from the collected data to make the right decisions from the same.

    94. Difference between software development lifecycle and project lifecycle

    Ans:

    Software development lifecycle Project lifecycle
    Helps you to develop particular software products. Allows you to develop a new product in the business.
    It involves single software across different phases. It Involves multiple software in a single customer scenario.
    SDLC phases are requirement gathering, coding, documentation, operations, and maintenance. Project lifecycle phases are Idea generation, screening, development, testing, and analysis.

    95. What are the important elements of BPMN gateway:

    Ans:

    The important elements of BPMN gateway are:

    • Flow objects
    • Data connection objects
    • Swimlanes
    • Artifacts

    96. What are the members of the Scrum Team?

    Ans:

    Scrum Team consists of 1) Product Owner, 2) Scrum Master, and 3) Development Team.

    97. Why you should use a spring burndown chart?

    Ans:

    A spring burndown chart is a graphic visualization of the rate of progress of current spring. This chart is regularly updated over the course of the sprint.

    98. Explain the velocity of a sprint?

    Ans:

    Velocity of a sprint is the total work done by the development team is capable of doing over the duration of the sprint. It is agreed upon based on the historical data available about the previous sprint of the project.

    Are you looking training with Right Jobs?

    Contact Us
    Get Training Quote for Free