Browse [LATEST] QlikView Interview Questions & Answers - 2020
QlikView Interview Questions and Answers

Browse [LATEST] QlikView Interview Questions & Answers

Last updated on 03rd Jul 2020, Blog, Interview Questions

About author

Saravanan (Sr Technical Director )

Highly Expertise in Respective Industry Domain with 10+ Years of Experience Also, He is a Technical Blog Writer for Past 4 Years to Renders A Kind Of Informative Knowledge for JOB Seeker

(5.0) | 16547 Ratings 768

QlikView is the platform used to discover the various types of business according to company requirements or based on fulfilment done by the company. It has better features compare to BI Business Intelligence platforms. It is data analytics tools, which maintains the relationship between various kinds of data, and these can be demonstrated in various ways as per the company’s requirement. It provides many ways to search the data which can be a direct way or indirect ways as well. It can show data in the form of various kinds of lists. On the searched data, various kinds of color can be applied. Let us discuss the basic and advanced interview question and answer.

1) Clarify about QlikView?

Ans: 

  1. QlikView is the Business Intelligence device utilized by the University of St Andrews. Information from various University frameworks is consolidated and introduced in a solitary dashboard in a simple and reasonable way.

QlikView dashboards at the University of St Andrews are based on the accompanying standards:

  •  Dashboards must be successful to utilize
  •  Dashboards must help clients in completing their assignments
  •  Dashboards must give the correct sort of usefulness
  •  It must be anything but difficult to figure out how to utilize a dashboard
  •  It must be anything but difficult to recollect how to utilize a dashboard
  •  To use QlikView, you don’t need specialized skill in data frameworks, only a readiness to figure out how it can bolster you.

2) What sort of outline we use in Qlikview Admin?

Ans: 

We for the most part utilizes bar outline, line diagram, combo graph, disperse diagram, framework graph, and so on.

3)Clarify Set examination in Qlikview?

Ans: 

It is utilized for set of gatherings. For the most part utilized in collected capacity like total (year), and so forth. Experience this keen blog to realize why QlikView is such an extraordinary Business Intelligence instrument.

4) Characterize Trellis Outline?

Ans: 

 In Trellis outline we can make exhibit of diagram dependent on first measurement. Bitmap diagram are likewise made of trellis show.

5)  Clarify Mini Chart? I’m not catching your meaning by sub reports and how we can make them?

Ans: 

With the assistance of Mini Chart we can set kind of modes rather than qualities in table mode. We can likewise change the colors.Read this QlikView Tutorial to take in more about QlikView now.

6) What is Rotate Table?

Ans: 

 Rotate Table:

A rotate table is better at the season of collection. We can likewise demonstrate rotate table like a cross table which is a helpful element. Be that as it may, there is one detriment of it which is on the off chance that we need to sort a rotate table than we need to sort it initially as indicated by the main measurement then to the following.

7) Which diagram we will use for a long time distinction deal?

Ans: 

 Structured presentation we will utilize.

8) What is Straight Table?

Ans: 

 A straight table is vastly improved at the season of arranging when contrasted with the rotate table as we can sort it as per any section according to our decision. In any case, it isn’t useful for gathering reason.

9) What number of measurements we can use in Bar diagram?

Ans: 

We can utilize just two measurement

10) Which Qlikview object has just articulation and no measurement?

Ans: 

Check outline and rundown box have just articulation and no measurement.

11) How we can utilize Macros in our application?

Ans: 

 We can utilize macros for different purposes like for reloading the application and to make object.

12) What do you comprehend by layers in Qlikview?

Ans: 

 The layer are fundamentally determined to the sheet object properties format where base, top, typical particular to the number – 1,0 and Experience this canny Infographic to find out about the qualities of QlikView now.

13) What is Dimensions?

Ans: 

 Measurements permit information examination from different points of view.

14) Clarify about Normalized Data?

Ans: 

Very much Structured Form of Data, which doesnt have any reiteration or excess of information. It’s a sort of Relational information. It’s for the most part utilized in OLTP sort of stuffs Denormalized Data – It’s an entire cluster of information with no relationship among themselves, with excess of information. It’s fundamentally utilized in OLAP sort of stuffs.

15) What Is Star Schema?

Ans: 

 The least difficult type of dimensional model, in which information is prearranged into certainties and measurements is known as Star diagram.

16) What is Snowflake Schema?

Ans: 

  A snowflake pattern is a distinction of the star blueprint. Snowflake is utilized to enhance the introduction of specific inquiries.

17) Clarify interim match?

Ans: 

 The inner match is prefixes with the heap articulation which is utilized for interfacing diverse numeric qualities to at least one numeric interim.

18) Clarify inner match work()?

Ans: 

Interior match work is utilized to create information container of various sizes.

19) What is Container?

Ans: 

A holder object is utilized to keep numerous graphs. We can utilize a compartment item to keep numerous diagrams in a similar box.

20) What do you comprehend by expanded interim match work()?

Ans: 

Broadened interim match work() is utilized for gradually changing the measurements.

    Subscribe For Free Demo

    21) What are Aggregate functions?

    Ans: 

    Aggregation functions are the functions that aggregate or bundle your data present inthe rows of the table. You can apply mathematical or statistical operations collectively on large data chunks using aggregate functions.

    22)What are the 6 different types of Aggregate functions?

    Ans: 

    Six types or categories of aggregate functions are; Basic, String, Counter, Advanced, Statistical and Financial Aggregate Functions.

    23) Explain min() and max() aggregate functions.

    Ans: 

    • The min() aggregate function returns the minimum numeric value from the set of values evaluates.
    • On the contrary, max() function returns the maximum numeric value from the set of data values evaluates.

    24) What is the difference between the string aggregate functions MinString(), MaxString() and FirstValue(), LastValue()?

    Ans: 

    • All four of these functions apply on the string values. The MinString() function returns the first text value form a column/field irrespective of the order in which it loads. Similarly, MaxString() returns the last text value form a field irrespective of the load order. Like if the field in Months, then MinString() returns January and MaxString() returns December.
    • Whereas, FirstValue() returns the first value that was loaded (i.e. it follows the load order) and LastValue() returns the last value in load order.

    25) What do you understand by Kurtosis() and Skew() functions?

    Ans: 

     Kurtosis() and Skew() are a type of statistical aggregate functions. Kurtosis() measures the peak of a frequency distribution curve. Whereas, Skew() measures the symmetry in a statistical distribution curve.

    26)  What does QlikView Aggr() function do?

    Ans: 

    The Aggr() or Aggregation function will aggregate over the set of possible records defined by the selection and returns a value resulting from the calculation performed on the data set.

    27) Explain QlikView IntervalMatch() and Match() functions.

    Ans: 

    • QlikView IntervalMatch() function matches a value from one table with an interval or time value in another table. That is, you can compare the difference in time values in two tables.
    • QlikView Match() function matches a string expression value with other relevant values. It is more like an advanced search which uses for filter the required data through script command.

    28)  What are the two types of Match() function?

    Ans: 

    •  QlikView Match() function is of two types; Match() and Wildmatch().
    • The difference between both is that in Match() function the entire string has to type as it is for the system to search it. Like, if you want to search the data in the filed Regions, then you must type the expression like,
    • Match(Regions, ‘Europe’,‘South Asia’).
    • But in the case of Wildmatch() full strings aren’t to type, instead of wild characters can use for searching.
    • Wildmatch(Regions, ‘Eu*’,‘S* As*’)

    29) What do you understand by Rangesum() function? How is it different from the Sum() function?

    Ans: 

     Rangesum function is used to calculate the sum of a selected set of data or a range of data. The Sum() function can’t apply on a selected lot of data values but the whole of it. Whereas Rangesum() can use according to your preferred set of data and can apply within other function expression and can return the sum of the expression as well.

    30)  Discuss one scenario where you can use Rank() function.

    Ans: 

     Let us suppose that a car company wants to know the performance of countries in sales. For this, they would want to rank the countries based on sales occurred in them. For this we will use Rank() function on the total of sales amount for each country. The expression would look something like this, Rank(sum(Sales_in_country)). This would rank the countries from highest to lowest based on total sales value for each. If Australia had sales of 10,00,000 it will rank 1st. Then if the USA had sales of 9,80,000 then it will rank 2nd and so on.

    Course Curriculum

    Learn Qlikview Training with Advanced Concepts By Industry Experts

    • Instructor-led Sessions
    • Real-life Case Studies
    • Assignments
    Explore Curriculum

    31)  What are the unique features of QlikView?

    Ans: 

    (a)Data Association is maintained automatically. (b) The structure, data and calculations of a report are all held in the memory (RAM) of the server. (c) Data is compressed to 10% of its original size. (d) Visual relationship using colors.

    32) What is Incremental Load?

    Ans: 

    The concept of loading only the new or changed records from the source into the QlikView document is called Incremental Load.

    33). How you connect QlikView to Database?

    Ans: 

      QlikView can connect to data base using ODBC connection created for the database.

    34)  What is Dashboard?

    Ans: 

     A dashboard is a QlikView document which shows many matrices together and the values in the sheet objects can change dynamically upon selection of certain value in one of the Sheet Objects.

    35) Define Trellis chart?

    Ans: 

    In Trellis chart we can create array of chart based on first dimension. Bitmap chart are also made of trellis display.

    36) Explain Mini Chart?.What do you mean by sub reports and how we can create them?

    Ans: 

      With the help of Mini Chart we can set type of modes instead of values in table mode. We can also change the colors.

    37)What is Pivot Table?

    Ans: 

    Pivot Table:

    A pivot table is better at the time of grouping. We can also show pivot table like a cross table which is a beneficial feature. But there is one disadvantage of it which is if we have to sort a pivot table than we have to sort it first according to the first dimension then to the next.

    38)Which graph we will use for two years difference sale ?

    Ans: 

     BAR Graph we will use.

    40) How many dimensions we can use in Bar chart?

    Ans: 

    We can use only two dimension

    41)Which Qlikview object has only expression and no dimension?

    Ans: 

     Gauge chart and list box have only expression and no dimension.

    42)How we can use Macros in our application?

    Ans: 

     We can use macros for various purposes like for reloading the application and to create object.

    43)What do you understand by layers in Qlikview?

    Ans: 

    The layer are basically set on the sheet object properties layout where bottom, top, normal respective to the number -1,0 and 1.

    45) Explain about Normalized Data?

    Ans: 

    Well Structured Form of Data, which doesnt have any repetition or redundancy of data. It’s a kind of Relational data. It’s mainly used in OLTP kind of stuffs Denormalized Data – It’s a whole bunch of data without any relationship among themselves, with redundancy of data. It’s mainly used in OLAP kind of stuffs.

    46) What Is Star Schema ?

    Ans: 

    The simplest form of dimensional model, in which data is prearranged into facts and dimensions is known as Star schema.

    47)What is Snowflake Schema ?

    Ans: 

    A snowflake schema is a difference of the star schema. Snowflake is used to improve the presentation of particular queries.

    48)Explain interval match?

    Ans: 

    The internal match is prefixes with the load statement which is used for connecting different numeric values to one or more numeric interval.

    49) Explain internal match function()?

    Ans: 

     Internal match function is used to generate data bucket of different sizes.

    50) What is Container ?

    Ans: 

     A container object is used to keep multiple charts. We can use a container object to keep many charts in the same box.

    Course Curriculum

    Enroll in Qlikview Certification Course and UPGRADE Your Skills

    Weekday / Weekend BatchesSee Batch Details

    51) What does *bi* in text search mean?

    Ans: 

     It searches for any string that contains bi.

    52) What is Fuzzy search in QlikView?

    Ans: 

    Fuzzy search finds all the values according to their degree of resemblance to the search string. Which means, even if the spelling does not match character by character, those results will also be shown.

    53) What is a Bookmark in QlikView?

    Ans: 

    A bookmark in QlikView captures the selections in all states defined in a QlikView document. It can be saved and accessed later.

    54) What is a user bookmark and a shared server bookmark?

    Ans: 

     The User bookmark is saved in the user computer while the shared server bookmark is saved in the server and accessible to all the allowed users.

    55) What are the different ways in which the QlikView Alerts can be triggered?

    Ans: 

     The alerts can be triggered in three ways. (a) Automatically when there is a change in data (b) Manually from a internal macro (c) External program running QlikView API.

    56) What are the two ways to insert Load statements into script editor?

    Ans: 

     (a) Form File

    (b) Inline

    57) When do we need to use the option “Force 32 Bit”?

    Ans: 

     When connecting to a database using ODBC, if the data source only provides 32-bit driver we use this option.

    58) What is a hidden script in QlikView?

    Ans: 

     A Hidden script is a part of the script that executes before the execution of normal script and it is protected by a password.

    59) What is Information density in QlikView table Viewer? What is Subset Ratio?

    Ans: 

     It is ratio between numbers of distinct values found in the table as compared to total number of distinct values in the field whose subset ratio is required.

    60) What are the default column names in Inline data load?

    Ans: 

     The default field names when inline data is inserted is – F1,F2,F3 etc. This can be edited.

    61) What is the difference between QVX and QVD files?

    Ans: 

     The QVD file is a proprietary and optimized for minimum transformations inside QlikView but the QVX file has a open file format which shows both the table structure and the table data in it.

    62) What is Garbage option in the Data Transform wizard?

    Ans: 

    The Garbage option is used to mark and delete the data that is not required or that is jumbled and not useful.

    63) What feature does the Fill Tab in data transform wizard provide?

    Ans: 

     The fill feature is used to fill in empty cells with values from adjacent cells.

    64) How can we split the data in a table vertically or horizontally?

    Ans: 

     The data in a table can be split by using the unwrap transformation.

    65) What is Context cell Expansion in QlikView?

    Ans: 

      Context cell expansion is used to expand the contents of one cell into several cells in the table.

    66) What is a binary statement in QlikView?

    Ans: 

      The binary statement is used load the access and data parts of a QlikView document. It does not load the layout information of the document.

    67) Can we store a sound file in a QlikView document?

    Ans: 

     Yes we can. We can store an external file (audio/video etc.) using Bundle prefix in the QlikView document.

    68) Can we concatenate two tables with different number of fields in QlikView?

    Ans: 

     Yes. Using concatenate function.

    69) How can we drop some fields from the memory during script execution?

    Ans: 

     We can use the statement Drop field A;

    70) What is the use of the function IntervalMatch?

    Ans: 

     The IntervalMatch prefix to a Load or Select (SQL) statement is used for linking discrete numeric values to one or more numeric intervals.

    Qlikview Sample Resumes! Download & Edit, Get Noticed by Top Employers! Download

    71) What is a Mapping Table?

    Ans: 

      The mapping table is a temporary table to provide a mapping of values forms one column in first table to another column in the second table. It has only two columns and it is dropped after script execution.

    72) What does NoConcatenate do?

    Ans: 

      The Noconcatenate function forces two tables with identical fields to be treated as two separate internal tables.

    73) What is the difference between NullAsValue and NullAsNull?

    Ans: 

     NullAsValue allows linking of data which are null but NullAsNull treats the null values as missing values and does not allow any linking between such values.

    74) How can we get the number of statements which have caused errors during a script execution?

    Ans: 

    •  Using of ScriptErrorCount system variable.
    • What is the value of X in the following code?

    set VAL=’$1*$2’;

    Let X = $(VAL(6,4,9));

    24

    75) What are the Features of the QlikView?

    Ans: 

     QlikView helps to create various kinds of reports from various data sources that help the company to demonstrate various topics. Few features are given below:

    • Automatically Data association creation: It automatically recognizes the relationship between each piece of data stored in the dataset. Users do not need to reconfigure the relationship between different data entities.
    • Date held into fast memory: It stores the structure of the data for various users in RAM for fast user experience which makes it the most attractive platform compared to other available platforms.
    • Aggregations are calculated on the fly as needed: It stores the data in memory, calculations are done on the fly. So there is no need of storing pre-calculated aggregate values.
    • Relationship Representation by color: Relationship among data is not shown by arrow or lines but by various colors. Selecting a piece of data gives specific colors to the related data and another color to unrelated data.
    • Direct and Indirect searches: It provides the features to search the data in both ways direct and indirect way because of the association between the data. Instead of giving the direct value a user is looking for, a user can give some related data and get the exact result because of the data association.
    • Data is compressed to 10% of its original size: It heavily uses the data dictionary. Only mandatory bits of data in memory are required for any analysis. Therefore, it compresses the original data into small size.

    76) What is the difference between Keep, Join and Concatenate?

    Ans: 

    This is the basic QlikView interview questions asked in an interview. In case of keep both the datasets are available in QlikView’s memory while in the case of the join the load statements produce only one dataset from which you have to choose the columns. There is no concept of the outer keep whereas we have outer join available in case of joins. Join gives the result from two tables as records containing columns form both tables. But Concatenate only appends the rows from one table with another.

    77)Explain the Synthetic key and how to avoid it in QlikView?

    Ans: 

     In QlikView data structure, it is undesirable to have multiple common keys across multiple tables. Due to this QlikView may use the complex keys Synthetic key to generate the connections in the data structure. Synthetic keys use a heavy resource and may slow down calculations, in extreme cases, degrade the performance of the applications. This key also makes a document difficult to understand and maintain. There are some scenarios where synthetic keys cannot be avoided (Example- Interval Match tables), but, in general, synthetic keys should always be removed, if it is possible to comment the fields in load scripts rename the fields using UNQUALIFY operator.

    78)Explain the Difference Between Straight table and Pivot Table?

    Ans: 

    • This is the basic QlikView Interview Question asked in an interview. A straight table is better in sorting than a Pivot table. We can sort it according to any columns. It is not good in the grouping. Subtotals are not possible in the Straight table.
    • While in the pivot table is very good in grouping we can easily see which group a specific row belongs to, and a group can have a subtotal also. But when you sort a pivot table, we have to sort it first according to the 1st dimension, then according to the next. we can display a pivot table like a cross table, pivot table does not support the sorting.

    79) What is Resident Load in QlikView?

    Ans: 

     Creating a new logical table in QlikView which will be based on a previously loaded (resident) table.

    80) Explain Set analysis in QlikView?

    Ans: 

     In QlikView set, the analysis used for the set of groups mostly used for aggregation functions like sum (year) used sales of the current year vs last year

    81) Explain about Normalized and Deformalized Data in QlikView?

    Ans: 

     Normalized data are those which are well structured does not have any redundancy or duplicity. These data are relational data mostly used for OLTP kind of stuff while deformalized data are those data which having redundancy duplicity among them these data are used in OLAP.

    82) What are Modifiers in QlikView?

    Ans: 

    • In QlikView, modifiers are used to deals with the field’s name.
    • For example: sum({$<Region=>}Sales)
    • It will return the sales for current selection, but with the selection in “Region” is removed.

    83) Explain the start schema in QlikView?

    Ans: 

      This is the advanced QlikView interview questions asked in an interview. It is the easiest form of the dimensional model, in this model data is organized into facts and dimensions. A fact is an event that is counted or measured, like a sale or login. The dimension contains reference information about the facts, like date, product, or customer. Star schema is diagramed by surrounding each fact table with its associated dimensions table. The output diagram gives the star schema definition; it is the aggregation of data based on the set of known dimensions. It stores the data in two dimensions relational database management system.

    84) What is Container in QlikView?

    Ans: 

    A container object is used to keep multiple charts together. The container object can be used to keep many charts in the same box.

    85) What Is It That Drew You To Working With Qlikview
    Ans: 

     Response around solutions that can be delivered / end user satisfaction – rather than a feature list

    86) Describe Some Of The Solutions You Have Built In Qlikview ?
    Ans: 

      Applications around finance / insurance

    87) What Parts Of Qlikview Project Life Cycles Have You Been Involved In ?

    Ans: 

    Comfortable in dealing with people as well as software

    88) What Feature Of Qlikview Would You Like Best, And Why ?

    Ans: 

    This one is subjective – but may draw an interesting response

    89)  What Would You Say The Limitations / Flaws With Qlikview Are ?

    Ans: 

    Again very subjective

    90)  What Advanced Transformations Can Take Place When Loading Table Files Into Qlikview?

    Ans: 

     Garbage – columns and rows removed (conditionally)Fill – replace cell values (conditions and strategy)Rotate / Context / Column / Unwrap

    91)  What Is A Qvd File And Why Might You Use One ?

    Ans: 

     It’s a data repository file, can aid a robust / quick reload strategy, essential for incremental loads of data

    92)  What Is The Difference Between Optimized And Non Optimized Qvd Load

    Ans: 

     When retrieving from QVD optimized mode is up to 100x quicker – only works if you follow a set of rules

    93)  Describe The Use Of The Apply Map Statement ?

    Ans: 

      Used for mapping data from one source onto another at load time, very flexible in how it does this.

    94)  How Might You Seek To Decrease Memory Usage By A Document

    Ans: 

      Drop redundant items, remove granularity (eg. drop time from date time fields), split fields (eg. post codes)

    95)What kind of chart we use in Qlikview Admin?

    Ans: 

       We generally uses bar chart, line chart, combo chart, scatter chart, grid chart, etc.

    96) Explain Set analysis in qlikview ?

    Ans: 

    It is used for set of groups. Mostly used in arrgeted function like sum (year)etc.

    Are you looking training with Right Jobs?

    Contact Us
    Get Training Quote for Free