Top 45+ Practice SSRS Interview Questions [ANSWERED] in 2020
SSRS Interview Questions and Answers

Top 45+ Practice SSRS Interview Questions [ANSWERED]

Last updated on 11th Jun 2020, Blog, Interview Questions

About author

Naresh (Sr Technical Lead )

Highly Expertise in Respective Industry Domain with 9+ Years of Experience Also, He is a Technical Blog Writer for Past 4 Years to Renders A Kind Of Informative Knowledge for JOB Seeker

(5.0) | 16547 Ratings 15500

We offer a wide variety of interview questions and answers at ACTE that are specially designed for SQL Server Reporting Services (SSRS) interviews. Our database has a wide range of SSRS interview questions from respectable companies, so potential applicants will have access to a wealth of practice questions. Through the use of these materials, people can become more proficient in SSRS and gain profitable jobs in a variety of industries.

1. What is SSRS?

Ans:

SSRS is nothing but SQL server reporting service, this is complete server based reporting platform consists of functionalities and tools used to the  store various data sources. SSRS reporting service offers more operations such as managing, creating and delivering the reports to the  different sources. SSRS also included APIs tools (Application programming interfaces) this allows the users to process custom applications and synchronize them.

2. Mention  important components of SSRS architecture.

Ans:

  • Reporting manager
  • Reporting designer
  • Various browser types supported by reporting services
  • Reporting server
  • Reporting server and many command line outlets
  • Report server database
  • Data sources.
SQL Server Reporting Services (SSRS) Architecture

3. What are regions, and could you please mention different types of data regions?

Ans:

The data regions are type of reporting items that consist of a repeated rows of  the different summarized details from a  data sets.

The different types of a data regions included are:

  • Chart region
  • Gauge region
  • List region
  • Matrix region
  • Table region

4. Mention different types of servers can use with SSRS.

Ans:

SSRS is  the  widely used database tool, and also integrates with  the different servers.

  •  Oracle
  • ODBC and OLEDB
  • Teradata
  • Hyperion
  • Flat XML files

5. What are core components used in SSRS?

Ans:

The core components of  the SSRS are,

  • A set of a tools used to view, create, and manage  data reports
  • Various  report server components that are used to the host and process the reports in  the different data formats such as PDF, HTML, Excel, and CSV data files.
  • Different APIs are used to integrate various custom applications and create a custom reports to build tools.

6. What are different types of SSRS reports?

Ans:

Below are different types of a report such as,

Types of SSRS Reports
  • Parameterized reports
  • Snapshot reports
  • Click through reports
  • Cached reports
  • Drill through reports
  • Drill down reports
  • Subreports
  • Ad-hoc reports
  • Linked reports.

7. Name different open source software that can use alternative in SSRS.

Ans:

  • Jfree reports
  • Jasper report
  • Business intelligence reporting tool
  • Open report5
  • Data vision

8. How can deploy SSRS report?

Ans:

  • By visual studio way
  • By report server
  • By creating the utility

9. Explain key features of SSRS.

Ans:

  • SSRS is  the  cheaper software and faster than the other software
  • SSRS helps to generate the various data reporting types
  • To learn  the SSRS no extra skill or training needed
  • Offers  the secure and quick data integration
  • SSRS used to create User Interface and available to access the  various parameters.

10. Tabular and Matrix report – Explain the differences.

Ans:

Tabular report: This is a basic type of report. Here each column will be chosen from a database.

Matrix report: Matrix report is the  cross-tabulation report format used in the  four groups of data.

11. Shed some light on significant highlights of SSRS.

Ans:

  • The generated reports can be worked by the  utilizing social, XML, Excel or multi-dimensional sources and can recuperate information from the ODBC and OLE DB association suppliers.
  • In SSRS clients can make the reports in various structures  are  even, freestyle, graphical, diagrams and framework structure 
  • It likewise  the bolsters online highlights; anybody can collaborate with report server on the web legitimately and can see reports in the  electronic applications. 
  • It has mechanized choice for buying in the reports to a client’s letter drop, portable and shared area. 
  • It underpins a  Simple Object Access Protocol (SOAP).

12. Explain benefits get after using SSRS Services.

Ans:

  • It is anything but a difficult to convey on  the  existing hardware, as reports are put away in a one brought together web server where clients can run a report from a one single spot. 
  • Since SSRS permits cross trading reports in  the different organizations, it is exceptionally simple for  the additional examination of reports with the  various document groups. 
  • The preparing of the conclusive reports is quicker on a social or multidimensional information. 
  • Delivery of data to the  business association is quicker so it is useful in giving a better choice help. 
  • There is no requirement for the pro to oversee SSRS, so no requirement for a costly pro aptitudes. 

13. Explain  multiple kinds of Reporting Life Cycles available in SSRS domain.

Ans:

  • Report Development: in this phase of a report generation all  reports are structured and created by a report designers 
  • Report Management: in this phase user usually has to ensure a Database Administrator (DBA), where needs to confirm only approved clients can get to a  reports. 
  • Optimize the information source execution when executing a  report 
  • Maintaining planning of the reports to clients 

14. What are different kinds of SSRS command prompt utilities?

Ans:

  • RSS Utility: for this utility command file is ‘RS.exe’, this backings Native and SharePoint advancement modes. RSS Utility aspect that can use if want to play out a scripted activity and furthermore used to send a  reports on a  report server. 
  • Powershell cmdlets: This backings just a SharePoint mode, it will introduce the Reporting SharePoint administration and intermediary servers, it additionally gives provisioning and overseeing of  the Reporting administration application and intermediaries. 
  • Rsconfig utility: for this command file is ‘rsconfig.exe’, this backings just Native improvement mode. It is utilized to design and deal with  report server association with  the  storehouse database.
  • RsKeymgmt utility: in this command file is ‘rskeymgmt.exe’, it bolsters just Native designer mode. It is encoded key administration device used to reinforcement, erase, apply and reproduce the  symmetric keys through the order line.

15. Explain sub-report.

Ans:

In SSRS sub-reports are  the embedded into  primary part, much the same as principal report,  additionally pass inquiries and parameters to it. A sub-report can be considered as  augmentation to the  principal report, however it comprises  the  alternate informational collection.For instance, can set up a report of clients and afterward utilize the  sub-report to show rundown of requests for every client.

16. Explain steps to desired chart on report in SSRS environment.

Ans:

  • Run the  another graph wizard to add  the diagram information locale to report. The wizard offers the line, segment, pie, region, and bar diagrams.
  • One can easily drag reports to a  present dataset fields for both the numeric as well as the non-numeric information to Chart Data sheet of the outline, in the wake of adding graph information area to a  plan surface.

17. What are disadvantages of using SQL Server Reporting Services?

Ans:

  • SSRS is for  most part worked for a developers,to utilize all the highlights in SSRS have to learn SQL code and SSRS capacities.
  • When running a gigantic report with the bunches of information,it takes up loads of assets in a server. 
  • SSRS runs just in the windows, such huge numbers of organizations that are not utilizing a windows can’t utilize this device. 
  • A separate Mobile server is required to run the  reports in cell phones. 
  • There is no alternative to share  the esteems between the primary reports and subreports; can just pass the qualities from a subreport to the fundamental report through the  parameters.

18. What software prerequisites need to run SSRS successfully?

Ans:

  • Processor: Intel Pentium II or the higher processor 
  • Operating System: Windows Server 2003 (Standard or Enterprise release), Windows 2000 or Windows XP Professional with the Service pack 4 or higher. 
  • Memory: 256 MB of a RAM and 512 MB
  • Hard Disk: 50 MB for a report server
  • Database: SQL Server 2000 with  the administration pack 3

19. What is method to arrange report in SSRS?

Ans:

  • By Visual Studio: can legitimately send a report in Visual Studios through the  arrangement wayfarer, by pronouncing a  report server URL in venture properties at Target Server URL. 
  • By Report Server: By perusing report from the plate area of  server can send the report to a report server 
  • By making the Utility: Another alternative is to make tweaked utility to convey report

20. What method use for reduction in overhead Reporting Services data sources?

Ans:

The developer who is working in a  SSRS environment can use Cached reports and Snapshots if wants to decrease the overhead that has been created on top of the Reporting Services Sources.

21. What is procedure to store query in Database server in SSRS reports?

Ans:

The orderly storage of  the SQL inquiries straightforwardly in content organization in the information ought to be maintained  the strategic distance from. Rather, it ought to be put away in  the  put away system in a  database server. The bit of leeway is that SQL would be in an incorporated configuration in  the  SP and gives all advantages of SP contrasted with  the utilizing an impromptu question from a report.

    Subscribe For Free Demo

    [custom_views_post_title]

    22. What is fine-tuning of a report?

    Ans:

    • Augment the Server limit or utilizing detailing administrations of the  another database server.
    • To experience the better insertion of report substance, report application’s rationale and qualities can have  the  copy duplicate of information – Replication of information consistently.
    • With the option of enabling a no lock alternative, the challenges of locking can well be settled and  presentation of question can be progressed.This should be possible by utilizing filthy read at hour of copying the information is inaccessible.

    23. Explain function of query Parameter.

    Ans:

    The principal motivation behind inquiry parameter is to channel information during  the information preparing. Query Parameters in the  SSRS are characterized in a  language structure of information preparing augmentation.

    24. List out features introduced in SSRS 2017 version.

    Ans:

    • Excel file export: With the help of  Excel file report used to export the data in a form of excel formats. Before only  the XLS files were used for this process.
    • Data alerts: This type of data alerts are used to generate  the new alert threshold which is available on user-defined data scheduled. Also, can see the data alert management system to alert data administrators.
    • Power view: this is  the new interactive business available in a new RDLX data formats.

    25. What is term Matrix?

    Ans:

    The matrix is information area that shows a report information in cells that are assembled into  the segments and columns. The quantity of Columns and lines in an SSRS collection are controlled by interesting estimations that are set by DBA for every column and row gatherings.

    26. What do gather by Parameterized Report?

    Ans:

    • In SSRS the role of  the  parameterized report is to perform report or information handling by utilizing input values. 
    •  The developer can shift the yield of report dependent on qualities that are created while the report runs utilizing  the parameterized report. 
    • A parameterized report is a quite frequently utilized for the connected reports, sub reports, and drill through the  reports to associate and channel reports with the  related information.

    27. What method for adding custom code to SSRS Report?

    Ans:

    If wish to include the desired custom code to the  SSRS report, all need to do is to go to the Reports menu. Once click on it, will get options, choose the Report Properties submenu option that is present and that is where will discover the alternatives for a custom code.

    28. What do gather by term Snapshot Report?

    Ans:

    • In SSRS the concept of a Snapshot Report refers to a pre-executed report that contains a format data, and dataset that is utilized for the report. They are utilized to store report information dependent on the  calendars and spared to report servers. 
    • Can  generate the Report Snapshots in the  review design when  client or application demands it.
    • At the time when decide for report depiction for review, the report server gathers spared report from a  report server database and presents the information and design that were present for a  report at a  time the preview was made.

    29. What are benefits of snapshots report?

    Ans:

    Report history: Can assemble  the  background marked by report while making a report preview.

    Consistency: Report previews give the reliable outcomes to numerous clients with the  indistinguishable arrangements of information.

     Performance: By booking enormous reports to run during the  off-top hours,  and can diminish the preparing sway on a  report server during center business hours.

    30. What do gather by term Cached Report?

    Ans:

    • An SSRS cached report refers to saving  the  duplicate of handled report and shows it when a client opens the report. 
    • Developers use the cached reports to improve exhibition of preparing solicitations to a  report processor by shortening the timespan to recuperate huge reports. 
    • Cached Reports have  the  compulsory lapse period in minutes.
    Course Curriculum

    Best SSRS Certification Course with Advanced Concepts from Real Time Experts

    Weekday / Weekend BatchesSee Batch Details

    31. What is Click through Reports?

    Ans:

    • A clickthrough report speaks to  the  table of related information from  the  report model when you click the intelligent information contained inside a  model-based report. 
    • These reports are made by a report server dependent on data we delivered while making a report model.

    32. What is  Drill Down Reports?

    Ans:

    The Drilldown reports in the  SSRS speak to permitting a clients to show or conceal the information by giving in  the addition to and less images on  the  book box to control how much detailed information need to see.

    33. Explain Drillthrough Reports.

    Ans:

    • In SSRS drillthrough report is  the  standard report that is gotten to through  the  hyperlink on a book box from a first report. They work with the fundamental reportand are objective of a drill through activity for  the  report thing, for example, placeholder graph or a book. 
    • The information in a drill-through report is recovered when  client opens by clicking a connection in a  principle report. 
    • If the information for both drill-through report and principle report must be recovered for  simultaneously, consider utilizing  the  subreport.

    34. Explain Sub report.

    Ans:

    • Sub reports in SSRS are added as a main part or the main report, here  can also insert a queries and parameters into it.
    • Sub reports can also be considered as a main report in the form of extensions and also it consists of the various data sets.

    35. Explain Data Set of report.

    Ans:

    A dataset never contains a  first-hand information. It contains the information that is required to be recover a specific arrangement of information from an information source.

    36. Any faults while exporting  SSRS reports into  Microsoft Excel?

    Ans:

    There are the numerous ways by which combined cell issue happens when trade reports to Excel:

    • If have anything (pictures, controls, and so on.) put out over  the network/table locales.
    • If combine cells in a network/table areas.
    • If controls from highest point of a  report do not lineup with controls from  the  table.

    37. Explain report subscription.

    Ans:

    A report membership in  the SSRS is a report preview made on a some characterized booked time and conveyed to a  target group by the report server.

    • SSRS empowers to construct two kinds of memberships. 
    • Standard memberships 
    • Data-driven membership

    38. What is functionality of Report Builder?

    Ans:

    • Report Builder in the SSRS is a report creating apparatus from a world of Microsoft which permits clients to configure, oversee, and distribute the  reports to SSRS server. 
    • It is independent application and takes  the  shot at both SQL Server as well as Analysis Services information sources.

    39. How is it possible by Report Builder to support Analysis Services cube?

    Ans:

    In SSRS the report Builder bolsters social SQL as well as Analysis Services information sources that are present in the  SQL Server. If want to make a model to Analysis Services 3D square can visit the Report Manager or Management Studio, assemble an information hotspot for  the Analysis Services database.

    40. How SSRS using Report Builder in harmony with SQL Server data sources?

    Ans:

    That  models which give access that is necessary to SQL Server Analysis Services are consequently produced on a hub of the report server, here the Report Builder can be used to create or change design models that are based on the SQL Server social databases. These model-building ventures are the another kind of task inside the  Visual Studio-based advancement shell.

    41. What are  limitation of SQL Server Express Edition in SSRS?

    Ans:

    • Cannot store the report server database on  the remote server (it must be neighborhood as it were) 
    • Management Studio can’t be utilized to direct  the  report server  the  access to Report Builder is not there.
    • The available remote server database isn’t accessible for a Report Data Source 
    • Cannot be coordinated with  the SharePoint  The  features of Caching, History, and Delivery of Report is not accessible.

    42. What is way to store or backup the SSRS?

    Ans:

    • Backup a Report Server Databases- the backup that is possible by  the SQL server reinforcement and reestablish technique. 
    • Backup Encryption Keys- you can get this backup by utilizing SSRS Configuration device can reinforce the symmetric keys. 
    • Backup the Configuration Files- in SSRS Configuration is spared in the  config documents, which can be duplicated as major aspect of the reinforcement.
    • Backup Data Files-  can easily back up documents that can  construct and oversee in the  Report Designer.

    43. What is  term Linked Report?

    Ans:

    • In SSRS Linked Report refers to  the report server thing which gives access to the  unique report.
    • Basically, it is pertinent to   the  program alternate route that do to run a program or open document.
    • A Linked Report is really gotten from  the  real report in the report director and holds a  first report definition. It keeps up a report design and information source properties of first report.
    • The connected report is made at whatever point need to make  extra forms of the first report and need to send a current report with the  different settings.

    44. What is Data visualization?

    Ans:

    Data visualization refers to the virtual access or visual representation of a available data. Data can be well-designed in any form like  a graph, chart, table, or report. And to define such data visual presentation of it is the most simplest and powerful way.

    • SSRS helps in identifying the important areas that need additional attention to take.
    • Also  use SSRS to evaluate a sales volume.
    • It also helps to identify various factors that affect a customer behavior.

    45. What is Paginated reports in SSRS?

    Ans:

    In SSRS/SQL Server Reporting Services, Paginated reports are the XML-based report definitions that include a data and layout components of reports. Moreover, paginated report can also be mentioned in terms of  report item on the report server or SharePoint site after its publication. Further, these reports are attribute of Reporting Services’ in SSRS. To develop a mobile reports, SQL Server Mobile Report Publisher is also useful.

    46. Explain advantages of Paginated reports in SSRS.

    Ans:

    • Observe  these reports for use or share them with  the  team or entity. .
    •  After describe a report, can use it in different ways. can export it to different file formats or share it with the subscribers/clients as an e-mail attachment.
    • The paginated reports provide  the  mixed view of data that helps businesses in the making decisions.
    • It helps us to define the  expressions that enable us to customize a  report data in a way it is filtered,  sorted, and combined.

    47. Name the various Rendering Extensions in SSRS.

    Ans:

    • Excel
    • XML
    • CSV/Text
    • HTML
    • Word
    •  PDF

    48. What data type use produce Radio Button Parameter Type in SSRS Report?

    Ans:

    When add a query to  the  report using the bit-type column, then should change the data type to  the boolean under parameter properties

    Otherwise, there can see the appearance of  the  text box for the parameter value ina  SSRS report.

    49. How to produce Sequence Number for entire records in  SSRS report?

    Ans:

    To get  the  sequence number for entire records with the SSRS report, can use the function called row number.

    For this, need to insert a new column to a  Tablix report and then pivot expressions and write them within the cell.

    50. Will utilize SSRS Report to keep query and why?

    Ans:

    All the SQL queries should only be stored within  the  database server’s stored procedure. This is due to saving all the  SQL queries in text format is not considered a good practice. Thus, should avoid it. Furthermore, SQL would be in  the  collecting form if such queries were saved in the Stored Procedures to a data server. But still, it provides all benefits of using  the  Stored Procedure in SSRS.

    Course Curriculum

    Enroll in SSRS Certification Training with Advanced Concepts

    • Instructor-led Sessions
    • Real-life Case Studies
    • Assignments
    Explore Curriculum

    51. Define Multi-value parameters in SSRS report.

    Ans:

    To build an SSRS report, can use the multi-value parameter to enter and pass multiple queries for a parameter. Any report parameters (variables) that utilize to filter the data and get relevant information for  an  existing framework. Thus, have the option to enter a static values or get values from databases in the multi-value parameter.

    52. Name the  open source softwares alternative to SSRS.

    Ans:

    • Jasper Reports
    • BIRT (BI Reporting Tool)
    • OpenReport
    • JFree Report
    • DataVision

    53. What are  c-prompt utilities/services useful in SSRS?

    Ans:

    • RSS utility
    • Rsconfig utility
    • Powershell cmdlets
    • RsKeymgmt utility

    54. What are get  PowerShell cmdlets?

    Ans:

    • Get-Command
    • Get-Help
    • Get-Process
    • Get-Member

    55. Define important things while creating paginated reports in SSRS.

    Ans:

    • Govern a  report’s motive for the considered audience. A well-designed SSRS report provides an  information to the readers that lead to mastery and action.. determined by a  design decisions made throughout this step.
    • Prepare schedules for a  related data views. Think about how report’s viewers or audience can interrelate with it. A useful method for dealing with the  large-scale data is to use report’s summary with flexibility. This helps to access a  complete data.

    56. Define Physical Pages in SSRS.

    Ans:

    The physical page size is actual paper size that contains a report. Moreover, the report’s rendering is set by size of the paper that select. Reports arranged with a hard page break while printing or viewing  the hard page break file format, can place here page breaks both the  horizontally and vertically. This is based on the physical page size that will provide  the  absolute reading experience to readers.

    57. Compare and contrast the use of Report Parameters and Query Parameters in SSRS.

    Ans:

      Aspect Report Parameters Query Parameters
    Definition User-defined parameters within the report Parameters embedded in the dataset query
    Usage Filter and customize the entire report Filter data at the source (dataset level)
    User Interaction Set by users before report execution Typically predefined in dataset queries
    Scope Affects the entire report Affects the data retrieved by the dataset
    Dependency Dependent on report design and layout Directly tied to the dataset and its query

    58. Define Logical pages in SSRS.

    Ans:

    Logical pages in SSRS refer to that when report is split into the  columns like in a newspaper.  Then columns are rendered on a  same physical page. They are arranged in order from top to bottom, left to right, and each column here is split by a white space. Further, y can see each physical page splits into the vertical columns where each column is considered  the  logical page if the report splits into the  more than a single column.

    59. Explain various use cases of Snapshot reports in SSRS’s context.

    Ans:

    Report’s History:  may prepare a reported history that represents change of data over time by gaining  the  chain of snapshot reports.

    Performance: can minimize the report server’s processing effect during  core business hours by planning a large-scale reports that perform during off-peak hours.

    Consistency: When wish to provide compatible results for a different users who should work with the similar data sets, use these Snapshots. A sought-after report can provide the multiple outcomes from a one minute to the next while dealing with the variable data.

    60. Define RDL in SSRS services.

    Ans:

    • RDL means Report Definition Language which is XML rendering of SSRS report definition. A report definition includes a data recovery and layout information for a report. However, RDL is built with the  XML components that follow SSRS Reporting Services-specific XML language. 
    • Can  add custom functions for operating report item values, styles, formats, etc. through gaining a code assemblies available in a report definition files.
    • Report Definition Language also stimulates the commercial reporting product integration by developing  the common schema.

    61. What are  different types of components available in RDL file?

    Ans:

    • Data
    • Design
    • Preview

    62. What is process to send  SSRS report from SSIS?

    Ans:

    When an SSIS package finishes a  data loading it is usually important to be able to send SSRS report in Excel, PDF, or in different format to many users. To start with, should build a subscription to a  SSRS report. can build an SSRS report addition using a Report Manager. Here can mention the format of the report and the recipient’s email address when adding to  the  report. 

    Therefore, an SQL Server Agent Job is established when prepare a plan for an SSRS report to send. Further, may run the subscription of SSRS reports from SSIS. This requires use of command sp_start_job and  can also provide a required job name.

    63. Define Cascaded Parameterised Reports.

    Ans:

    The reports having the  multiple parameters are referred to as a cascaded parameterized reports in SSRS.

    Furthermore, some parameters may include  the values or value sets that are based on the other parameters or variables. The order in which  parameters are arranged can impact a  report’s optimization.

    64. What is Power BI?

    Ans:

    Microsoft’s Power BI refers to  the MS Power Business Intelligence which is reporting cum data analysis tool. It’s  the front-line corporate analytics tool that includes  the multiple intelligent and user-friendly characteristics. A Data connectivity, data preparation, translation, data modeling, reporting, etc., are other features of Power BI.

    65. Distinguish between SQL Server Reporting Services (SSRS) and Power BI.

    Ans:

    • To run SSRS need a SQL Server license, but Power BI is a free to use. 
    • SSRS’s database is a server-based whereas Power BI’s database is a cloud-based.
    • Power BI is  the more graphical and modern reporting system than SSRS. But SSRS is old/traditional reporting cum analysis software that needs a manual effort and time.
    • Power BI allows to utilize data from cloud infra, but SSRS offers the  only on-premise data for usage.
    • Power BI Server (PBIRS) is  important successor to SSRS that includes the extra functionality than SSRS. 
    • Cortana integrates with  the Power BI which is useful for the AI-based natural language (AI-NLP), Q&A about data, and reports. But SSRS doesn’t include such features. 
    • To build  the reports, Power BI consists of GUI with easy-to-use drag-n-drop functionality.

    66. How to Create SSRS Report?

    Ans:

    Before start developing & using SSRS reports need to start by building a data sources. To build an SSRS report, may need one or many datasets as parameters and to create a  report’s body. Then can add some important controls from a  toolbox to make it work as a container or box for all the  datasets. Next, need to format all controls that have added to a  report body earlier. Then must check and authenticate it to deploy report in SSRS. in this way,  can create a report in SSRS.

    67. What is  Ad Hoc Report in SSRS?

    Ans:

    An Ad Hoc Report allows the users with the some restricted technical skills to build  own new, and easy-to-access reports. Generally, these Ad Hoc reports are developed from the various report models. Also, users have option to choose their priorities and needs so that they can save  reports to their server or can share them with others by publishing them to a  reporting services (SSRS) center. Further, these reports can produce the reports much faster that are built to meet the user’s needs. Also, users can change Ad hoc reports using  the dynamic analysis of report data in SSRS.

    68. Define Mixed Mode Database Security in SSRS.

    Ans:

    When  the  user installs SQL Server in a system, it’s sharp enough to get the another SQL Server user name and password. This is used for logging into the database server. Here, MS Windows is not viewed to be  most secured database Security option. 

    Thus, in SSRS have the option to enable  the SQL Server to combine with the MS Windows or need  users to keep the another SQL Server User-ID and password.

    Further, reports will need  username, id, and password to run a SQL Server Reporting Services reports.

    69. What is Tablix in SSRS?

    Ans:

    In SSRS, the Tablix is  the  total number of tables with matrices. Each report develop using SSRS reporting services is based on a  data region called ‘Tablix’. Further, can say that they can be managed with the combined abilities of  the  table and a matrix.

    70. Distinguish between Crystal Reports and SSRS.

    Ans:

    Crystal Reports: These are supported by the  IBM, MS Windows, and Sun platforms. Users can access reports from  the  personal computer only. Further, it offers support to the multiple data sources.

    SSRS: It only supports MS Windows platform and it uses a cloud platform so reports can be accessed through  the  web browser. Further, SQL Server Reporting Services support only Oracle and Microsoft data sources.

    SSRS Sample Resumes! Download & Edit, Get Noticed by Top Employers! Download

    71. Can SQL Server Reporting Services (SSRS) report Cache results?

    Ans:

    Yes, it can as SSRS enables a  cache reports through the reporting server. These cache results allow the users to gain reports much faster as they are saved in a cache memory.

    72. Explain Data-Driven Subscriptions in SSRS.

    Ans:

    A data-driven subscription in  the SSRS offers the solution to use dynamic addition data that has been recovered during run time of the external data. The subscription also uses fixed text and default values that are used to mention while subscription is described.

    73. Mention different types of roles available in SSRS.

    Ans:

    • Browser Role
    • Content Manager
    • Report Builder
    • Publisher

    74. What is data source in SSRS?

    Ans:

    In SQL Server Reporting Services (SSRS), data source refers to the location of data used by a report. It contains  information necessary to retrieve the data from the database, such as type of database (like SQL Server, Oracle, or MySQL), server name, database name, and credentials.

    75. What is the purpose of Report Wizard in SSRS?

    Ans:

    The Report Wizard in the SQL Server Reporting Services (SSRS) is  the  tool that guides users through the process of creating report with a series of step-by-step instructions. It simplifies a report creation process, making it easier for the users who may not be familiar with the SSRS or report design.

    76. Explain report server project is in SSRS.

    Ans:

    Reports Manager is the most straight-forward way to access SSRS reports deployed on the report server. Apart from executing the reports, it is the main administration console for SSRS servers to manage reports.

    77. Difference between Drill-Down and Drill-Through report in SSRS.

    Ans:

    Drill-Down Report: In drill-down report, the user starts with the  high-level overview of data and then drills down to details on a demand. For example, might start by looking at a total 7sales by region. Then, can click on a region to see sales by state, then click on the  state to see sales by city, and so on. In a drill-down report, this is achieved by initially hiding some details and  toggling the visibility of those details based on  the user actions.

    Drill-Through Report: A drill-through report is  the  report that user opens by clicking a linked item in  the another report. Drill-through reports are usually designed to provide the more detailed information about an item in  original summary report. Unlike drill-down reports where all details are included in  the  single report but hidden initially, drill-through  the reports require separate reports for the  each level of detail.

    78. How handle errors during execution of an SSRS report?

    Ans:

    • Using Custom Code 
    • Data Alerts
    • Error Logging
    • Try/Catch Blocks in Dataset Queries
    • NULL Handling in Expressions
    • Configuring the Error Options of the Report

    79. How can handle multi-valued parameters in SSRS?

    Ans:

    Multi-valued parameters allow the user to select a more than one value for parameter from a dropdown list, which can be used to filter data in a report.

    Handling the multi-valued parameters in SSRS requires some considerations in  the  dataset queries and report design.

    80. How can  improve performance of SSRS report?

    Ans:

    • Optimize underlying SQL queries: Ensure SQL queries are well-written and use efficient operations. Use the  indexes effectively, and limit the number of rows returned by  the  queries by using filters and aggregations.
    • Use Stored Procedures: If possible, use stored procedures instead of  the embedded SQL in  the  dataset, as stored procedures are compiled and optimized by SQL Server.
    • Limit the amount of data: Only retrieve a data that is required. Avoid selecting all columns if only need a few. Use  the parameters or filters to limit the rows.

    81. What is report model in SSRS?

    Ans:

    A report model in SSRS is metadata layer that provides the  simplified view of the underlying data for a report designers. Report models allow the report designers to work with the  familiar business terms, rather than a complex database schema, when designing reports. They also provide  the layer of abstraction that can insulate reports from the  changes in underlying data source.

    82. How can create dynamic chart title in SSRS?

    Ans:

    To create a dynamic chart title in  the SSRS, can use an expression in a  Title property of the chart. The expression can reference report parameter, a field in the dataset, or any other expression that evaluates to  the  string value. For example, could create a chart title that includes current date, or that changes based on user input.

    83. How can create custom aggregate function in SSRS?

    Ans:

    To create a custom aggregate function in SSRS, need to add a Code tab to a Report Properties dialog box, and then define  the  custom function that performs the desired aggregation. Once function is defined, can reference it in the expressions for any report item that supports the  aggregate functions, such as table or chart.

    84. What is purpose of Report Header/Footer in SSRS?

    Ans:

    The Report Header/Footer is used to display the  information about the report such as report title, author, and date range. It can also be used to  the display a company logo or  the other images.

    85. How can add dynamic formatting to an SSRS report?

    Ans:

    Dynamic formatting can be added to  the  SSRS report by using expressions. Expressions can be used to change  font, color, and style of text or to hide or show elements of report based on the conditions.

    86. What is report rendering in SSRS?

    Ans:

    Report rendering is  the  process where a Report Instance is passed to  the particular rendering extension like .html or .pdf. If paging of reports is supported by the output, instance is paged. In page header and footer, the expressions of items are the evaluated for every page. Finally, report is rendered to a  selected output format.

    87. How does report manager work in SSRS?

    Ans:

    Report manager is  the  web application. In SSRS it is accessed by  the  URL. The interface of this Report manager depends on a  permissions of the user. This means to access any functionality or perform the  any task, the user must be assigned  the  role. A user with a role of  the full permissions can entire all features and menus of report. To configure a report manager, URL needs to be defined.

    88. Can use data-grids for report in SSRS?

    Ans:

    A set of reporting controls added in the Visual Studio 2010 allowing to report in  the data-set, if retrieved data into a data-set, bound data-grid to the data-set so it had data to display,  could then use that data-set as a  data-source for reporting controls. These are then client-side reports, not a server reports though.

    89. Name and Describe few console utilities for SSRS.

    Ans:

    RSConfig.exe: Configuration of  the connection properties between Report Server to the repository database.
    RSKeyMgmt.exe: Management of the  encryption keys via command-line
    RS.exe: Utility used for a deploying report on report server

    90. When to Use Null Data driven Subscription?

    Ans:

    Create a data-driven subscription that uses a Null Delivery Provider. When specify the Null Delivery Provider as a  method of delivery in the subscription, the report server targets a report server database as the delivery destination and uses  the  specialized rendering extension callednull rendering extension. In contrast with  the other delivery extensions, the Null Delivery Provider does not have the  delivery settings that can configure through a subscription definition.

    91. Name few Endpoints exposed by SSRS 2012.

    Ans:

    • Management Endpoints
    • Execution Endpoint
    • SharePoint Proxy Endpoints

    Are you looking training with Right Jobs?

    Contact Us
    Get Training Quote for Free