25+ LATEST Interview Questions & Answers [ MSBI Developer ] | ACTE
Microsoft Business Intelligence Interview Questions and Answers

25+ LATEST Interview Questions & Answers [ MSBI Developer ]

Last updated on 04th Jul 2020, Blog, Interview Questions

About author

Srikanth (Sr Business Intelligence Manager )

He is a Proficient Technical Expert for Respective Industry Domain & Serving 8+ Years. Also, Dedicated to Imparts the Informative Knowledge's to Freshers. He Share's this Blogs for us.

(5.0) | 16212 Ratings 882

These Microsoft Business Intelligence Interview Questions have been designed specially to get you acquainted with the nature of questions you may encounter during your interview for the subject of Microsoft Business Intelligence .

As per my experience good interviewers hardly plan to ask any particular question during your interview, normally questions start with some basic concept of the subject and later they continue based on further discussion and what you answer.we are going to cover top 100 Microsoft Business Intelligence  Interview questions along with their detailed answers. We will be covering Microsoft Business Intelligence scenario based interview questions,Microsoft Business Intelligence interview questions for freshers as well as Microsoft Business Intelligence interview questions and answers for experienced.

Q1. What are the differences between DTS and SSIS?

Ans:

Data Transformation ServicesSQL Server Integration Services
1. Limited error handling1. Complex and powerful error handling
2. Message boxes in ActiveX scripts2. Message boxes in .NET scripting
3. No deployment wizard3. Interactive deployment wizard
4. A limited set of transformations4. A good number of transformations
5. No BI functionality5. Complete BI integration

Q2. Define SSIS. How is it related with SQL Server?

Ans:

  • A component of SL Server, SQL Server Integration Services (SSIS) can be used to perform a variety of Data migration and ETL operations.
  • SSIS is a platform for Integration and Workflow applications which is known for a fast and flexible OLTP and OLAP extensions used for data extraction, transformation, and loading (ETL).
  • It can also be used to automate maintenance of SQL Server databases and multidimensional data sets.

Q3. Which are the different Lookup Cache Modes Available in SSIS?

Ans:

There are three Cache Modes available in SSIS Lookup Transformation:

  • Full Cache Mode: In this cache mode, SSIS queries the database before the start of the data flow task execution (pre-execute phase) and loads all the data from lookup/reference table into SSIS lookup cache.
  • Partial Cache Mode: In this cache mode, SSIS queries the database against new rows coming in from the source. If there is a match, the row is cached into SSIS Lookup Cache for rows coming subsequently in the data flow which might have a match. When the cache is full, SSIS then proceeds to remove few rows from cache based on the usage/match statistics for those rows and loads the new matching rows into the Lookup Cache.
  • No Cache Mode: In this cache mode, SSIS does not cache any rows into Lookup Cache (except in cases such as two subsequent source data rows having a match with same lookup values). For every row coming from the source, the database is queried to get the matching value/data from the reference table.

Q4. What is control flow?

Ans:

A control flow consists of one or more tasks and containers that execute when the package runs. To control order or define the conditions for running the next task or container in the package control flow, we use precedence constraints to connect the tasks and containers in a package. A subset of tasks and containers can also be grouped and run repeatedly as a unit within the package control flow. SQL Server Integration Services (SSIS) provides three different types of control flow elements:

  • Containers that provide structures in packages
  • Tasks that provide functionality
  • Precedence Constraints that connect the executables, containers, and tasks into an ordered control flow

Q5. What is data flow?

Ans:

Data flow consists of the sources and destinations that extract and load data, the transformations that modify and extend data, and the paths that link sources, transformations, and destinations. Data Flow task is the executable within the SSIS package that creates, orders, and runs the data flow. A separate instance of the data flow engine is opened for each Data Flow task in a package. Three important categories in the data flow are:

  • Data Sources
  • Transformations
  • Data Destinations

Q6. How to log SSIS Executions?

Ans:

  • SSIS includes logging features that write log entries when run-time events occur. They can also write custom messages although it is not enabled by default. Integration Services supports a diverse set of log providers, giving you the ability to create custom log providers.
  • The Integration Services log providers can write log entries to text files, SQL Server Profiler, SQL Server, Windows Event Log, or XML files. Logs are associated with packages and are configured at the package level. Each task or container in a package can log information to any package log. The tasks and containers in a package can be enabled for logging even if the package itself is not.

Q7. How do you deploy SSIS packages?

Ans:

SSIS Project BUILD provides a Deployment Manifest File which needs to be run. We have to then decide whether to deploy this onto File System or onto SQL Server [ msdb]. SQL Server Deployment is faster and more secure then File System Deployment. Another way of doing this is to import the package from SSMS from File System or SQL Server.

Q8. Name the components of SSAS?

Ans:

The components are:

  • An OLAP Engine is used for enabling fast ad hoc queries by end users. A user can interactively explore data by drilling, slicing or pivoting.
  • Drilling refers to the process of exploring details of the data.
  • Slicing refers to the process of placing data in rows and columns.
  • Pivoting refers to switching categories of data between rows and columns.
  • In OLAP, we will be using what are called as Dimensional Databases.

Q9. Explain the two-tier architecture of SSAS?

Ans:

  • SSAS uses both server and client components to supply OLAP and data mining functionality to BI Applications.
  • The server component is implemented as a Microsoft Windows service. Each instance of Analysis Services is implemented as a separate instance of the Windows service.
  • Clients communicate with Analysis Services using the standard XMLA (XML for Analysis) protocol for issuing commands and receiving responses.

Q10. How does error-handling work in SSIS?

Ans:

When a data flow component applies a transformation to column data, extracts data from sources, or loads data into destinations, errors can occur. Errors frequently occur because of unexpected data values.
The types of typical Errors in SSIS are:

  • Data Connection Errors, which occur in case the connection manager cannot be initialized with the connection string. This applies to both Data Sources and Data Destinations along with Control Flows that use the Connection Strings.
  • Data Transformation Errors, which occur while data is being transformed over a Data Pipeline from Source to Destination.
  • Expression Evaluation errors, which occur if expressions that are evaluated at run time perform invalid

Q11. Explain the term incremental refresh?

Ans:

Increment refresh is a newly added data so that there is no need to truncate or load the entire data.

Q12. Is the Power BI tool available for free?

Ans:

Yes Power BI for free. However, if you wish to use all the feature of Power BI, then you can use its pro subscription account. The subscription account offers an enhanced version of several features that are available with Power Bi free account.

Q13. What kind of data can you store in Power BI?

Ans:

In Power BI, you can store mainly two types of data.

Fact Tables:

  • The central table in a star schema of a data warehouse is a fact table that stores quantitative information for analysis, which is not normalized in most cases.

Dimension Tables:

  • It is a table in the star schema which helps you to store attributes and dimensions which describe objects that are stored in a fact table.

Q14. State the main difference between Filter and Slicer?

Ans:

If you are using the normal filter user cannot interact with the dashboard. On the other hand, slicer allows users to have an interaction with Reports as well as Dashboards.

Q15. What is the Embed Code?

Ans:

Power BI online contains an option for publishing on web that will generate a link address for the Power BI report. You can share these links to others, which is called embed code.

Q16. What are Datasets?

Ans:

A dataset is the group of data used to create a visualization, such as a column of sales figures. Datasets can be combined and filtered from different sources using built-in connectors.

Q17. Specify two important chart types in your BI analyst arsenal. Why do you find them important?

Ans:

The hiring authority wants to see that you have basic knowledge when it comes to the diagrams and charts that you will be using during your business analyst career. Some examples include:The interviewer wants to check your basic knowledge of charts you’ll be using in your BI analyst’s tasks. Some examples include:

  • area charts;
  • bar charts;
  • clustered column charts;
  • combo charts;
  • doughnut charts;
  • funnel charts;
  • gauge charts;
  • line charts;
  • pie charts;
  • scatter plots;
  • waterfall charts.

Q18. How would you define benchmarking and why do you consider it important?

Ans:

  • Benchmarking is the practice of evaluating and comparing the business processes in a company with the best competitors’ practices and use these insights to set standards and make improvements to your company’s business performance.
  • When a BI analyst is benchmarking, they study various metrics and processes, such as product development, manufacturing procedures, and more. Discuss with the interviewer how you use benchmarking to help your company achieve its goals.

Q19. How do you differentiate between a risk and an issue?

Ans:

If you’re an experienced BI analyst, you know for sure there’s a tremendous difference between real risk and an issue. The interviewer wants to check if you can be mindful of probability, while, at the same time, stay focused and hands-on when it comes to current issues.

Q20. What’s your preferred decision-making technique?

Ans:

The interviewer wants to see what you know about decision-making and what techniques you use to arrive at reliable conclusions in your projects. Some of the common decision-making techniques are T-Chart Analysis, Pareto Analysis, a.k.a. the 80/20 rule, etc. Discuss the techniques you utilize with the interviewer and the reasons for your preferences.

    Subscribe For Free Demo

    Q21. What is OLAP?

    Ans:

    OLAP stands for On-Line Analytical Processing. It stands for a category of applications and technologies that allow the collection, storage, manipulation and reproduction of multidimensional data, with the goal of analysis.

    Q22. Differentiate between OLAP and ETL tools?

    Ans:

    • OLAP is an online analytical processing tool.
    • ETL stands for Extract, Transform and Load. This is a product to extract the data from multiple/single sources and transform the data and load it into a table, flat file or simply a target.

    Q23. Name the tools used in MSBI?

    Ans:

    Microsoft BI contains the following tools:

    • SQL Server Analysis Services (SSAS)
    • SQL Server Integration Services (SSIS)
    • SQL Server Reporting Services (SSRS)
    • Performance Point Services (PPS)

    Q24. What is a workflow in SSIS?

    Ans:

    Workflow is a set of instructions to tell the Program Executor how to execute tasks and containers within SSIS Packages.

    Q25. What is the difference between WHERE and HAVING clauses in SQL Server?

    Ans:

    • HAVING clause can be used only with a GROUP BY clause, whereas a WHERE clause can be used with constructs such as SELECT, UPDATE, DELETE etc.
    • HAVING clause is applied as a filter to the data/output resulting from the GROUP BY clause, where as a WHERE clause is applied to every row in the SELECT, UPDATE, DELETE etc constructs.
    • In queries where both HAVING and WHERE clauses are used, WHERE clause is applied first (to every row in the SELECT statement to filter the records before they are fed to GROUP BY clause for aggregation) and then the HAVING clause is applied (to filter the aggregated result from GROUP BY clause).

    Q26. Name the differences between view and materialized view?

    Ans:

    Views:

    • A view takes the output of a query and makes it appear like a virtual table. You can use a view in most places where a table can be used.
    • All operations performed on a view will affect data in the base table and so are subject to the integrity constraints and triggers of the base table.
    • A View can be used to simpl
      ify SQL statements for the user or to isolate an application from any future change to the base table definition. A View can also be used to improve security by restricting access to a predetermined set of rows or columns.

    Materialized Views:

    • Materialized views are schema objects that can be used to summarize, pre-compute, replicate, and distribute data. E.g. to construct a data warehouse.
    • A materialized view provides indirect access to table data by storing the results of a query in a separate schema object.

    Q27. What languages are used in SSAS?

    Ans:

    The languages used are:

    • Structured Query Language (SQL)
    • Multidimensional Expressions (MDX) – an industry standard query language orientated towards analysis
    • Data Mining Extensions (DMX) – an industry standard query language oriented toward data mining
    • Analysis Services Scripting Language (ASSL) – used to manage Analysis Services database objects

    Q28. What is WriteBack? What are the pre-conditions?

    Ans:

    The Enable/Disable WriteBack dialog box enables or disables WriteBack for a measure group in a cube. Enabling WriteBack on a measure group defines a WriteBack partition and creates a WriteBack table for that measure group. Disabling WriteBack on a measure group removes the WriteBack partition but does not delete the WriteBack table, to avoid unanticipated data loss.

    Q29. Name the business analysis enhancements available for SSAS?

    Ans:

    The table below shows the business intelligence enhancements that are available in Microsoft SQL Server Analysis Services (SSAS). The table also lists the cube or dimension to which each business intelligence enhancement applies, and indicates whether an enhancement can be applied to an object that was created without using a data source and for which no schema has been generated.

    EnhancementTypeApplied toNo data source
    Time IntelligenceCubeCubeNo
    Account IntelligenceDimensionDimension or cubeNo
    Dimension IntelligenceDimensionDimension or cubeYes
    Custom AggregationDimensionDimension (unary operator) or cubeNo
    Semiadditive BehaviorCubeCubeYes
    Custom Member FormulaDimensionDimension or cubeNo
    Custom Sorting and Uniqueness SettingsDimensionDimension or cubeYes
    Dimension WritebackDimensionDimension or cubeYes

    Q30. How do you extract first tuple from the set?

    Ans:

    • Use could usefunctionSet.Item(0)
    • Example:SELECT {{[Date].[Calendar].[Calendar Year].Members
    • }.Item(0)}
    • ON 0
    • FROM [Adventure Works]

    Q31. If you want to create a calculated member that intersects all measures, where do you put it and why?

    Ans:

    You would put it in a dimension other than Measures because a member in a dimension cannot intersect its own relatives in that dimension.

    Q32. What is the use of property called non-empty behavior while creating a new calculated member in a cube?

    Ans:

    Nonempty behavior is used for ratio calculations. An MDX expression will return an error if the denominator is empty, just as it would if the denominator were equal to zero. By selecting one or more measures for the non-empty behavior property, we’re establishing a requirement that each selected measure first be evaluated before the calculation expression is evaluated. If each selected measure is empty, then the expression is also treated as empty and no error is returned.

    Q33. What is a RAGGED hierarchy?

    Ans:

    Under normal circumstances, each level in a hierarchy in Microsoft SQL Server Analysis Services (SSAS) has the same number of members above it as any other member at the same level. In a ragged hierarchy, the logical parent member of at least one member is not in the level immediately above the member. When this occurs, the hierarchy descends to different levels for different drilldown paths. Expanding through every level for every drilldown path is then unnecessarily complicated.

    Q34. How are Cubes implemented in SSAS?

    Ans:

    Cubes are multidimensional models that store data from one or more sources. They can also store aggregations. SSAS Cubes are created using the Cube Wizard.

    Q35.What are the differences between TRUNCATE & DELETE clauses in SQL Server?

    Ans:

    • TRUNCATE is a DDL (Data Definition Language) command, whereas DELETE is a DML (Data Manipulation Language) command.
    • TRUNCATE removes all the records from a table without making a log entry for individual row deletions whereas DELETE removes all or selected records (based on absence or presence of a WHERE condition) from a table by making a log entry for individual row deletion. Hence TRUNCATE is faster than DELETE.
    • TRUNCATE removes all the records from a table and a WHERE clause or filter condition cannot be used with TRUNCATE, whereas DELETE can remove selected records or all records based on whether a WHERE clause (Optional) is used or not used respectively.
    • TRUNCATE cannot be used on a table if it satisfies one of the following conditions:
    • Table is referenced by one of more FOREIGN KEY constraints
    • Table is marked/enabled for replication
    • TRUNCATE resets IDENTITY in any of the columns in a table, whereas DELETE does not reset the IDENTITY.

    Q36. What is Kano Model Analysis and why is it important?

    Ans:

    “Kano Analysis is of major importance to developing new products and services. It helps companies understand customer needs and make sure they have a competitive edge before launching them on the market. The threshold attributes are the basic features a customer expects from the product. The performance attributes also called “satisfiers”, are additional features that increase customer satisfaction. And “delighters” are the elements of surprise that can really increase the product’s competitive edge.”

    Course Curriculum

    Get Comprehensive Microsoft Business Intelligence Training to Build Your Skills

    • Instructor-led Sessions
    • Real-life Case Studies
    • Assignments
    Explore Curriculum

    Q37. What are the most important SDLC models?

    Ans:

    “Although I don’t have practical experience with ADLC models, I learned in college that there are 5 primary SDLC model types: Waterfall, Iterative, Spiral, V-shaped, and Agile. The Agile model is related to flexibility and adapting to change. The Iterative model refers to the “incremental build” approach in large development efforts. I’m less familiar with the rest but I would enjoy diving deeper and learning more.”

    Q38. How do you demonstrate to your clients the importance of dialogue during a project?

    Ans:

    “As a business intelligence analyst, I like to keep everyone in the loop about the development of a project. I often promote the use of project management apps that make collaboration easier and gives access to every detail of the project at any stage.”

    Q39. As a business analyst, when do you regard a project as complete?

    Ans:

    “As a BI analyst, I always make sure there are no unresolved issues when the client signs off a project. Nevertheless, I’m available in case their expectations aren’t fully met and I need to make adjustments to deliver what has been promised. However, this rarely happens once there are no outstanding invoices and documentation is archived.”

    Q40. How often do you brainstorm new ideas with your coworkers?

    Ans:

    “I believe learning from each other’s working styles and approaches is invaluable for any project. I support the collaborative spirit in my team and I’m sure we always come up with better ideas together rather than individually.”

    Q41. Is there a case in your experience when you broke a confidentiality agreement?

    Ans:

    “I have signed NDAs on countless occasions in my career as a business intelligence analyst. When working on a project, confidentiality is one of my team’s top priorities. None of us has broken the trust of our company and clients.”

    Q42. How do you respond when you’re unhappy with the end result of a project?

    Ans:

    “I think business intelligence requires perfectionism at all times. When I’m not happy with my performance, or I make a mistake, I take a step back and take my time to fine-tune my work before submitting it.”

    Q43. How do you plan to improve yourself professionally this year?

    Ans:

    “This year, I’ve enrolled in a Power BI online course to refresh my expertise, and I’ve also signed up for a few TDWI seminars in Predictive Analytics and Data Modeling. I can’t wait to take my skills to another level and, hopefully, apply what I’ve learned as a BI analyst in your company.”

    Q44. You have 100 balls (50 red balls and 50 blue balls) and 2 buckets. You can choose how to divide the balls into the two buckets so as to maximize the probability of selecting a blue ball if 1 ball is chosen from 1 of the buckets at random?

    Ans:

    Put 1 blue ball in one of the buckets and put the rest of the balls in the other bucket. This way you will have 50% chance of selecting the bucket with only 1 ball and then, even if it is not selected and you have to draw a ball from the other bucket you would have almost 50% chance of selecting a blue ball (49 blue balls versus 50 red balls). The joint probability of the two events would equal almost 75%.

    Q45.What is the BI analyst interview process like?

    Ans:

    Typically, you’ll get a phone screen call from a recruiter first, followed by a few technical phone interviews with the BI team members. Prior to the onsite interviews, the recruiter will give you an overview of the BI analyst interview process. What comes next are 6 to 8 interviews with members of the BI team (plus some important employees your team works with). Usually, there are 1-on-1 and 2-on-1 interviews.Be prepared for some whiteboard coding tasks and a lunch interview with your potential manager.

    Q46. who are Bar Raiser?

    Ans:

    Bar Raisers have rich interviewing experience and hold the supreme veto power in the hiring process. The bar raiser’s final decision can’t be overruled even by the hiring managerAmazon VP of Worldwide People Operations Ardine Williams says one of Amazon’s hiring principles is that anyone they bring in should raise the bar on the company’s internal performance, which means that Bar Raisers are looking for someone who’s better than half of the people currently working there at that level.

    Q47. What is the format available in Power BI?

    Ans:

    • Power BI Desktop—for desktop computers
    • Power BI service—an online SaaS (software as a service)
    • Mobile Power BI apps—for iOS and Android devices

    Q48. Describe the building blocks of Power BI?

    Ans:

    Visualizations

    • Visualization is a chart, graph or similar visual representation of data.

    Datasets

    • A dataset is the group of data used to create a visualization, such as a column of sales figures. Datasets can be combined and filtered from different sources using built-in connectors.

    Reports

    • A report is a group of visualizations on one or more pages; for example, charts, graphs, and maps can be combined to create a report. 

    Dashboards

    • A dashboard lets you share a one-page visualization with others, who can then interact with your dashboard.

    Tiles

    • A tile is a visualization on your dashboard or in your report. As the creator, you can move tiles around.

    Q49. What are the main components of the Power BI toolkit, and what do they do?

    Ans:

    • Power Query: lets you discover, access and consolidate info from different sources
    • Power Pivot: a modeling tool
    • Power View: a presentation tool for creating charts, tables and more
    • Power Map: lets you create geospatial representations of your data
    • Power Q&A: lets you use natural language to get answers to questions; for example, “What were the total sales last week?”

    Q50. What is a content pack, and why would you use one?

    Ans:

    A content pack is a ready-made, predefined collection of visualizations and reports using your chosen service (for example, Salesforce). You’d use one when you want to get up and running quickly, instead of creating a report from scratch.

    Q51. Describe DAX?

    Ans:

    DAX stands for Data Analysis Expressions. It’s a collection of functions, operators, and constants used in formulas to calculate and return values. In other words, it helps you create new info from the data you already have. 

    Q52. What are the three fundamental concepts of DAX?

    Ans:

    • Syntax

    This is how the formula is written—that is, the elements that comprise it. The Syntax includes functions such as SUM (used when you want to add figures). If the syntax isn’t correct, you’ll get an error message.

    • Functions

    These are formulas that use specific values (also known as arguments) in a certain order to perform a calculation, similar to the functions in Excel. The categories of functions are date/time, time intelligence, information, logical, mathematical, statistical, text, parent/child and other.

    • Context

    There are two types: row context and filter context. Whenever a formula has a function that applies filters to identify a single row in a table, row context comes into play. When one or more filters are applied in a calculation that determines a result or value, the filter context comes into play.

    Q53. Why and how would you use a custom visual file?

    Ans:

    You’d use a custom visual file if the prepackaged files don’t fit the needs of your business. Custom visual files are created by developers, and you can import them and use them in the same way as you would the pre-packaged files.

    Q54. What are some of the most common sources for data in the Get Data menu?

    Ans:

    Excel, Power BI datasets, web, text, SQL server and analysis services.

    Q55. What are the categories of data types?

    Ans:

    • All
    • File
    • Database
    • Power BI
    • Azure
    • Online Services
    • Other

    Q56.Name some commonly used tasks in the Query Editor?

    Ans:

    • Connect to data
    • Shape and combine data
    • Group rows
    • Pivot columns
    • Create custom columns
    • Query formulas

    Q57. What is grouping, and how would you use it?

    Ans:

    Power BI Desktop groups the data in your visuals into chunks. You can, however, define your own groups and bins. For grouping, use Ctrl + click to select multiple elements in the visual. Right-click one of those elements and, from the menu that appears, choose Group. In the Groups window, you can create new groups or modify existing ones.

    Q58. Describe responsive slicers?

    Ans:

    On a report page, you can resize a responsive slicer to different sizes and shapes, and the data contained in it will be rearranged to match. If a visual becomes too small to be useful, an icon representing the visual takes its place, saving space on the report page.

    Q59. In Power Query, what is query folding?

    Ans:

    This is when steps defined in the Query Editor are translated into SQL and executed by the source database, instead of by your own device. It helps with scalability and efficient processing.

    Course Curriculum

    Advance Your Skills with Microsoft Business Intelligence Certification Course

    Weekday / Weekend BatchesSee Batch Details

    Q60. Explain the term “M language”?

    Ans:

    This is the programming language used in Power Query. It’s a functional, case-sensitive language that’s similar to other programming languages and easy to use.

    Q61. What are the differences between visual-level filters, page-level filters, and report-level filters? 

    Ans:

    Visual-level filters filter data within a single visualization. Page-level filters work on an entire page in a report, and different pages can have different filters. Report-level filters filter all the visualizations and pages in the report.

    Q62. How does the Schedule Refresh feature work?

    Ans:

    You can configure an automatic refreshing of data daily or weekly, and at different times. You can schedule only one refresh maximum daily unless you have Power BI Pro. In the Schedule Refresh section, simply use the pulldown menu choices to select a frequency, time zone and time of day.

    Q63. What information is needed to create a map in Power Map?

    Ans:

    Power Map can display visualizations that are geographical in nature. Therefore, some kind of location data is needed—for example, city, state, country or latitude and longitude.

    Q64.Explain Power BI vs. Tableau?

    Ans:

    • Microsoft Power BI and Tableau are both data analytics tools. Power BI has an extensive free version as well as a premium paid version, while Tableau’s free version has limited capabilities. Power BI is considered more intuitive to use than Tableau, as some features in Tableau are hidden behind menus, which makes it harder to learn and use. Power BI has a natural-language query tool, which Tableau doesn’t.
    • Overall, however, Tableau may offer more capabilities for those who are experienced in data analytics. So for the question of Power BI vs. Tableau, Microsoft Power BI is generally considered better for those new to data analytics, especially if they already have experience in Microsoft products such as Excel, Azure and Office 365.

    Q65. What is BI?

    Ans:

    Business intelligence is a technology-driven method. It helps you to analyze data and to provide actionable information which helps corporate executives, business managers, and other users to take decisive business decisions.

    Q66. What is a Power BI?

    Ans:

    Power BI is a Business Intelligence and Data Visualization tool which helps you to convert data from the various data source into interactive dashboards and BI reports. It provides multiple software connectors and services.

    Q67. What is the use of  Power BI?

    Ans:

    Here are four primary reasons for using Power BI tool:

    • Pre-built dashboards and reports for SaaS Solutions.
    • Power BI allows real-time dashboard updates.
    • Offers Secure and reliable connection to your data sources in the cloud or on-premises
    • Power BI offers fast deployment, hybrid configuration, and secure environment.
    • Helps you in data exploration using natural language query

    Q68. What are the important components of Power BI?

    Ans:

    Important components of Power BI are: 

    • Data Integration
    • Data Processing
    • Data Presentation

    Q69. What is Dax Function?

    Ans:

    It is a formula expression language called (DAX) that can be used with various visualization tools like Power BI. It is also known as a functional language, where the full code is kept inside a function.

    Q70. What are the data types of Dax?

    Ans:

    Data types of Dax are

    • Numeric
    • Boolean
    • DateTime
    • String
    • Decimal.

    Q71. What are the essential applications of the Power BI?

    Ans:

    Power BI is mainly used by:

    • PMO – Project Management Office
    • Business & Data Analyst
    • Developer & Database Administrator
    • IT Team, IT Professional
    • Consumer for End User Report
    • Data Scientist

    Q72. What are the drawbacks of using Power BI?

    Ans:

    Here, are the main drawbacks of Power BI:

    • Dashboards and reports only shared with users having identical email domains.
    • Power Bl does not mix imported data, which is accessed from real-time connections.
    • Power BI can’t accept file size larger than 1 GB.
    • Dashboard does not accept or pass user, account, or other entity parameters.

    Q73. Name out three important Power BI tools?

    Ans:

    Three important power BI tool are:

    • Power BI Desktop—It is used for desktop computers
    • Power BI service—It is an online software as a service tool
    • Mobile Power BI apps—They are used for iOS and Android devices.

    Q74. What are the important components of the Power BI toolkit, and what do they do?

    Ans:

    • Power Query: It allows you to discover, access, and consolidate information from different sources.
    • Power Pivot: A modeling tool.
    • Power View: It is a presentation tool for creating charts, tables, and more.
    • Power Map: Helps you to create geospatial representations of your data.
    • Power Q&A: Allows you to use natural language to get answers to questions.

    Q75. What types of data types are available in Power BI?

    Ans:

    Important Data sources used in Power BI Desktop are:

    • All
    • File
    • Database
    • Power BI
    • Azure
    • Online Services
    • Other

    Q76. What are the different stages and benefits of Business Intelligence?

    Ans:

    There are following five stages of Business Intelligence:

    • Data Source: It is about extracting data from multiple data source.
    • Data Analysis: It is about providing proper analysis report based on useful knowledge from a collection of data.
    • Decision-Making Support: It is about to using information in the proper way. It always targets to provide proper graph on important events like take over, market changes, and poor staff performance.
    • Situation Awareness: It is about filtering out irrelevant information and setting the remaining information in the context of the business and its environment.
    • Risk Management: It is about to discover that what corrective actions might be taken, or decisions made, at different times.

    Q77. What are different Business Intelligence tools available in the market?

    Ans:

    There are a lot of intelligence tools available in the market, in between them below are most popular:

    • Oracle Business Intelligence Enterprise Edition (OBIEE)
    • Cognos
    • Microstrategy
    • SAS Business Intelligence
    • Business Object
    • Tableu
    • Microsoft Business Intelligence Tool•Oracle Hyperion System

    Q78. What is a universe in Business Analytics?

    Ans:

    The universe is kind of semantic layer in between database and user interface or more correctly it is one of the interfacing layers in between the client (business user) and data warehouse. It actually defines an entire relationship between various tables in a data warehouse.

    Q79. What is dashboard in a data warehouse?

    Ans:

    The dashboard is nothing but the arrangement of all the reports and graphs on one page. It is nothing but the collection of reports in a different format which has same functionality display on the same page.

    Q80. Explain Fact and Dimension table with an example?

    Ans:

    A Fact table is the center table in star schema of a data warehouse. It actually holding quantitative information for analysis, and maximum time it de-normalized.A dimension table is one of the important tables in a star schema of a data warehouse, which stores attribute, or dimension, that describe the objects in a fact table.Fact table mainly holds two types of columns. The foreign key column allows joins with dimension tables, and the major columns contain the data that is being analyzed.

    Q81. Explain or Define a RAGGED hierarchy?

    Ans:

    • Ragged hierarchy actually maintaining a relationship in case of parent member of at least one member of the dimension is not in the level immediately above the member. As an example, if we think about geographical hierarchy and considering North America as continent then it has a country (like the United States), province or state (like California), and city (like San Francisco).
    • But if we consider Europe, Greece, or Athens it doesn’t have this kind of hierarchy. So in this example, Europe, Greece or Athens branches descend to a different depth, creating a ragged hierarchy.
    MSBI Sample Resumes! Download & Edit, Get Noticed by Top Employers! Download

    Q82. What is grouping? How can you use it?

    Ans:

    Power BI Desktop allows you to group the data into small chunks. For grouping, you should use Ctrl + click to select multiple elements in the visual. Right-click one of those elements which appear in groups window.

    Q83. What information is required to create a map in Power Map?

    Ans:

    Power Map can display visualizations which are geographical in nature. That’s why some kind of location data is needed, for example, city, state, country or latitude and longitude.

    Q84. What are the important features of Power BI dashboard?

    Ans:

    • It allows you to drill through the page, bookmarks, and selection pane.
    • It allows you to create various tiles like web content, images, textbox, and integrate URLs.
    • Allows you to set report layout to mobile view.

    Q85.What are the steps to go to Data Stories Gallery in Power Bi communities?

    Ans:

    Steps to go to Data Stories Gallery:

    • First, open PowerBI.com in a favorite browser.
    • By hovering on Learn
    • Click on Community
    • Scroll down little, and you will find Data Stories Gallery.
    • Anyone can submit her or his Data Story as well.

    Q86. Where incremental licensing refresh feature is accessible?

    Ans:

    Incremental refresh feature mainly used for high-end scalability of data by publishing only on that workspace in Power BI Service where Premium capacity is needed.

    Q87. What is Power Pivot, and what are the filter writes in Power BI?

    Ans:

    Power Pivot is an in-memory component which offers highly compressed data storage. It helps you to build a data model, creating formulas, relationship, calculated columns from various resources.

    Filters are applicable in:

    • Visualization level
    • Page Level
    • Report Level

    Q88. What is Power Pivot Data Model?

    Ans:

    It is a model that contains data writes, tables, sections, and table relations. These data tables help you to develop for holding data for a business substance.

    Q89. What is Power Query?

    Ans:

    Power query is an ETL tool which helps you to clean, shape, and modify data utilizing instinctive interfaces without doing anything.

    Q90. Which programming language is used in Power Query?

    Ans:

    M-code is a new programming language that is used in power query. It is similar to other programming languages and easy to use.

    Q91. What is on-premise gateway?

    Ans:

    On-premise gateway acts as a bridge which helps you to transfer the data, which is on-premise (not on the cloud) safely and securely.

    Q92. What is query collapsing?

    Ans:

    The process of converting the steps in power query editor to SQL and executing it by the source database is called query collapsing.

    Q93. What is content packs?

    Ans:

    These are pre-built solutions build for popular services as a major part of the Power BI experience.

    Q94. What are the types of filters available in Power BI Reports?

    Ans:

    Important filters of Power BI reports are:

    • Visual-level Filters
    • Page-level Filters
    • Report-level Filters

    Q95. What is Bookmark?

    Ans:

    Bookmark in Power BI helps you to capture the configured view of a report page in a specific time. This includes filter and state of visual which can use a short cut to come back to the report that you can add as a bookmark.

    Q96. How to handle Many to Many relationships in Power BI?

    Ans:

    By Crossfiltering option in Power BI to address the Many to Many relationships.

    Q97. Explain x-velocity in memory?

    Ans:

    It is the main engine which is used in power pivot. It allows you to load the large set of data into Power BI data.

    Q98. Explain the term Custom Visuals?

    Ans:

    Graphs or visual which are not included in Power BI desktop are imported for better visualization.

    Q99. What is the major difference between the old version and a new version of Power BI tool?

    Ans:

    The latest version has more robust features, and it is famous with the name Power BI Desktop. This is an all in one solution for Power View, Power Pivot, and Power Query in the backend. Power BI offers many add-ins for Excel, which is useful for better visualizations.

    Are you looking training with Right Jobs?

    Contact Us
    Get Training Quote for Free