Top 25+ Obiee Interview Questions & Answers - [UPDATED] 2020
job opening acte

Top 25+ OBIEE Interview Questions & Answers – UPDATED

Last updated on 20th Jun 2020, Blog, Interview Questions

About author

Vinoth (Sr OBIEE Architect )

Delegates in Corresponding Technical Domain with 7+ Years of Experience. Also, He is a Technology Writer for Past 4 Years & Share's this Informative Blogs for us.

(5.0) | 15212 Ratings 3188

OBIEE is a Business Intelligence tool built by Oracle. Its general infrastructure delivering and producing enterprise reports, dashboards, scorecards, ad-hoc analysis, and OLAP analysis provides a wealthy end-user experience. There is a huge requirement for OBIEE jobs for the individuals with skills like Oracle BI, OBI, DAC, Informatica, Oracle Business Intelligence, ODI, Bi Publisher etc. in top organizations for different positions like Obiee Consultant, Software Engineer Developer, System Engineer, Informatica Developer, Programmer Analyst, Qlikview Developer, ODI Developer, PL SQL Developer etc. Oracle Business Intelligence Enterprise Edition (OBIEE) is a Business Intelligence product developed by Oracle Corporation. This is also called OBIEE Plus. This tool is part of Business Intelligence tools from Oracle. This tool is mainly written in Java and C++ programming languages that support multiple platforms. This is a business analytics software and is also licensed proprietary software.

1. What is Oracle Business Intelligence Enterprise Edition (OBIEE)?

Ans:

Oracle Business Intelligence Enterprise Edition (OBIEE) is a platform for developing business intelligence and analytics applications that are used to deliver the full range of capabilities such as dashboards, reporting, analytics, alerts and notifications, customized queries, and financial reporting, business processes, integrated systems management. OBIEE is built on a modern technological foundation that supports complex deployments and more workloads. Oracle Business Intelligence Enterprise Edition (OBIEE) contains an interactive dashboard solution that provides fully interactive reporting tools. OBIEE also provides integration with Microsoft Excel. Oracle Business Intelligence Server is the key component and foundation of Oracle Business Intelligence Enterprise Edition (OBIEE). OBIEE provides a parallel query in its execution engines, memory management, high-throughput data, and connectivity adapters which allows highly efficient data sources and that minimizes the data retrieval time.

2. What are the main features of OBIEE?

Ans:

The OBIEE features include Interactive Dashboards, Enterprise Reporting, Self Service Report Creation, Microsoft Office Integration, Proactive detection and alerts, Actionable Intelligence, Map Visualization. In OBIEE, a user can create their own interactive dashboards. OBIEE provides enterprise reporting that is used to customize and generate different forms of templates. OBIEE also contains a powerful real-time alerting engine that provides notifications and alerts based on business events. This is used for messaging events or application monitoring systems that will be highly used for application alerts. The advantages of OBIEE are Visualization, Report creation for scratch, user-friendly, flash report, report template, integration with major data sources, Online analytical processing (OLAP), and analysis with presentation and transaction processing. The different types of databases that can be integrated with Oracle Business Intelligence Enterprise Edition (OBIEE) are IBM DB2, Microsoft SQL Server, Teradata, Microsoft Analysis Services and SAP Business Information Warehouse (BW). There are several operational benefits of using OBIEE.

3. What is an interactive dashboard in OBIEE

Ans:

Oracle Business Intelligence Enterprise Edition (OBIEE) has an interactive dashboard for the presentation of different data formats by providing several visualization graphics with structures with different formats. Users can get the benefit of ad-hoc query analysis by using a dashboard feature. OBIEE dashboard comes under the presentation layer of the application that provides the presentation to user views. Business Intelligence publisher provides BI dashboards. Dashboards can be customized in different ways for different users for the required dropdown facilities and multiple checkbox facilities and the selected columns to be viewed. Interactive dashboards provide interactive access to the information that is needed, actionable and dynamically customized based on the individual’s role and identity and requirement. Oracle Business Intelligence Enterprise Edition (OBIEE) and Oracle Business Intelligence interactive dashboards environment provide different features where the end users can work with live reports, charts, tables, pivot tables, graphics, prompts and tickers in complete web architectures. OBIEE provides aggregation of different content formats from different sources like the Internet, file hosting servers and document or content management repositories. The access management system in OBIEE provides the information interactively based on the individual user’s role and their identity.

4. What are the different OBIEE server components?

Ans:

The different server components of OBIEE are Oracle BI (OBIEE) Server, Application Server, Oracle Presentation Server, Cluster Controller, and Scheduler. Oracle BI Server is the main component and base of the Oracle Business Intelligence Enterprise Edition (OBIEE) which is responsible for the establishment of communication among different components in the system. The reports will be generated in this component and will be sent to the database for the query execution. An OBIEE application server provides the mechanism to work with client components. OBIEE suite contains an application server in it as an inbuilt feature provided by the oracle.

OBIEE components include server and client components, different client-based components available such as Interactive Dashboards, Oracle Delivers, BI Publisher, BI Presentation Service Administrator, Answers, Disconnected Analytics and MS Office Plugin. It also contains non-web-based clients such as OBIEE administration and OBIEE client where the OBIEE administration is used to build the repositories which contain three layers as Business presentation and Physical and the client is used to connect to the database system and execute the SQL queries commands. The presentation layer is a single page application which provides dashboards and user interfaces for the users to interact with the server components as per the requirement. OBIEE also contains an OBI scheduler that will be used to schedule jobs where a relational repository is required for its setup.

5. What is the Oracle OBIEE repository?

Ans:

Oracle Business Intelligence Enterprise Edition (OBIEE) repository contains the important metadata information of Business Intelligence Server which can be managed through admin console management. The different types of information stored in the application environment are Data Modelling, Aggregate Navigation, Caching, Security, Connectivity Information and SQL Information. Multiple repositories can be accessed through the BI Server. The management console contains a tab for Repository which is used as a control to upload or publish into the repository for publish mode. After the repository is uploaded a repository number suffix will be added.

If multiple repositories are wanted, the required changes are to be carried out in the configuration files of the repository section. Using the configuration, a repository can also be modified. OBIEE has two different versions called 10g and 11g as its software package versions. Before making life, a repository should be created offline initially. Metadata information should always be imported before creating a repository. The data source configuration will also be carried out during the creation of the repository. In OBIEE, different metadata types and data source views will be available to select while creating a repository.

6. Explain End to End Lifecycle of OBIEE?

Ans:

The end to end life cycle of OBIEE is:

  • Collecting Business Requirements
  • Identify source systems
  • Design ETL to load data to the Data Warehouse
  • Creating repository
  • Create dashboards and reports
  • Setting up security (LDAP or External table)
  • Decide on aggregations or caching mechanism based on performance
  • Testing and QA.

7. What is the use of an ODBC client?

Ans:

ODBC Client is used to connect to the database and execute SQL commands.

 8. What Kind Of Sources Can Be Connected To Obiee?

Ans:

The OBIEE can connect most of databases like,

  • Sources like Relational Databases, Cubes or Flat files can be connected to OBIEE with following constraints:
  • The sources must be modeled as snowflakes or star schema for efficient result In the case of multiple sources connecting directly in OBIEE, it has to be used.

9. Explain what does the OBIEE repository contain?

Ans:

OBIEE repository contains metadata of different databases.It contains following information:

  • Data Modeling
  • SQL Information
  • Caching
  • Connectivity Information
  • Aggregate Navigation
  • Security

10. What Are The Three Layers Of Obiee Repository?

Ans:

The three layers of OBIEE repository are:

  • Physical Layer (Schema Design): It contains information about the data sources
  • Business Model Layer: It outlines the business or logical model of objects and their mapping between business model and Schema in the physical layer
  • Presentation Layer: Presentation layer is used to provide customized views of Business Model in Business Model layer to users.

11. What is the use of a physical layer in RPD?

Ans:

Physical layer is used for:

  • Importing data
  • Creating Aliases
  • Building physical joins
  • Setting up connection pool and its properties
  • Enabling/ Disabling cache for individual table

12. What is meant by LTS in OBIEE?

Ans:

LTS stands for Logical table source.LTS or Logical Table Source is created when you drag and drop a column from a table that is not presently being used in your logical table. A physical table containing such columns is referred to as LTS.

13. What is meant by session variables in OBIEE?

Ans:

A session variable can be a system variable and non-system variable. It is initialized at login time for each user. System variable uses NQ_SESSION.(system reserved variable). Examples of non-system variables are user defined filters etc.

14. Define the term Authentic in OBIEE and also mention the kinds of authentication. 

Ans:

The process with the help a system gives confirmation is known as authentication. The various types of authentication are

  • Operating system authentication 
  • Database authentication 
  • Authentication of External table 
  • Authentication of LDAP

 15. Which are configuration files in OBIEE?

Ans:

Key Configuration Files in OBIEE are,

  • NQSConfig.ini
  • NQSCluster.ini
  • odbc.ini
  • instanceconfig.xml

16. What are different security providers used by OBIEE?

Ans:

There are following security providers used by OBIEE:

  • Authentication provider to authenticate users.
  • Policy store provider is used to access privileges on all applications except for BI Presentation Services.
  • Credential store provider is used to store credentials used internally by the BI application.

17. What is the main difference between a Logical Table and a Logical Table Source?

Ans:

The difference between a logical table source and a logical table is that a logical table consists of one or more logical table sources. The mapping between  logical columns and physical columns are done in this element.

18. How Many Server Instances Can Coexist In An Obiee Cluster?

Ans:

Maximum 16 server instances coexist in an OBIEE cluster.

19. Is it possible to create an outer join in OBIEE?

Ans:

In an OBIEE physical layer, it is not possible to create the Outer join. You will create the join type in the Business Layer.

20. Can anyone bypass server authentication in OBIEE? If yes,How?

Ans:

To bypass the server authentication in NQSConfig.ini and instance config.xml, BYPASS SERVER AUTHENTICATION = YES.

21. Give a description of the Siebel analytics life cycle. 

Ans:

The life cycle of Siebel analytics is 

  • First, there is a collection of requirements related to business. 
  • Then source system recognition is achieved. 
  • For the purpose of loading to DW in case, there is no existence of source data then you have to plan an ETL. 
  • The repository is then built. 
  • The dashboard is built or you can use answers in case of reporting. 
  • Security is defined then 
  • After this, you have to make a decision on aggregation and also on caching mechanisms. This should be a performance basis. 
  • The final step is testing. 

    Subscribe For Free Demo

    22. What are different ways to get Physical SQL from an OBIEE server?

    Ans:

    To get real physical SQL sent by OBIEE to the database, check the following details.

    • Verify the value of your session variable LOGLEVEL (5 is fine)
    • Go into Administration -> Manage sessions
    • Find your query (at the bottom of the list), and click on “View log.”
    • Below the logical SQL, you will see the physical SQL.

    23. What is a fact table in SQL?( 100% asked OBIEE interview questions and answers )

    Ans:

    A Fact table consists of two types of columns

    • Facts and
    • Foreign key to dimension tables

    24. How to hide columns from the user in OBIEE?

    Ans:

    To hide certain columns from a user:

    • Do not add the column in the report
    • Do not add the column in the presentation layer

    25.How users will change the port of OBIEE?

    Ans:

    You can change port of Obiee by changing its port in instanceconfig.xml

    26.Explain The Architecture Of Obiee 11g And Function Of Each Component?

    Ans:

    OBIEE Comprises Presentation Services,Oracle BI Server:

    The user constructs sql and passes it to the Analytic Engine and then the Oracle BI (Analytic Engine) describes the physical sql to the Data Sources and recovers the data back to the Engine and presents to the presentation Services

    27. What are different ways to extract SQL from OBIEE?

    Ans:

    • Change the request and click Advanced in that you get xml code and also the actual sql.
    • In the catalog Manager click Tools-Create Report . In the Create Report Window –> Click Request SQL and save the sql to the physical path in your PC.
    • Enable Loglevel to 2 in the OBIEE 11g Administration Tool from Manage-> Security and enable the log level to 2 by clicking properties for the user, then go to the NQQuery.log in BI_HOME/OracleBI/Server/Logs.You will find the SQL for that User.
    • By clicking Administration->Manage sessions-> view sql.
    extract-sql-from-obiee

    28.How one can sort the reports in OBIEE 11G?

    Ans:

    Click on modify and then click on sort (order by icon) on the relevant column in the criteria pane.

    29.What is written back in obiee?

    Ans:

    We can give a column as updatable and then view the reports,this option is called write back option.

    30.Can users execute the direct SQL in OBIEE? If yes how?

    Ans:

    By clicking Direct Database Request below the subject area we can execute Direct SQL in OBIEE.

    31. How to create interactive dashboards in OBIEE?

    Ans:

    By clicking on Administration and Manage dashboards and by adding column selector we can create an interactive Dashboard.

    32.Can Report be created using 2 subject areas? How?

    Ans:

    From the Criteria Pane of the Report Created from First Subject Area come to the bottom of the page and click combine request. By this we can create reports from two subject areas.

    33.How We Can Port Changes For Dashboards, Reports, Rpd From Development To Production?

    Ans:

    For the RPD we can use the Merge option in Admin Tool and for dashboards and reports we can use Content Accelerator Framework.

    34.What is meant by aggregate tables in OBIEE ?

    Ans:

    Aggregate table contains aggregated data which can be calculated by using different aggregate functions like count,avg,min,max.e.t.c.Aggregated tables are most widely used tables in OLAP database.Aggregate functions are functions where the values of table or column are grouped together and form a single value. Following are some aggregate functions:

    • Average
    • Count
    • MAX
    • MIN
    • Median
    • SUM

    Using the above aggregate functions the data will be inserted in aggregate table.The aggregate tables are used for performance optimization and data is coming fast using aggregate table.Aggregations applied on database level improves the performance of the query as the query not hits directly on table it will hit on aggregate table and fetches data.

    Real Example:

    If table contains the data of year 2016 and 2017 ,User wants a actual count of records in the table monthly,Quarterly and yearly.Then We need to make aggregate table which contains count of records  monthly,For Quarterly we need to create other table and push the quarterly count in that table.And we need to use that tables in the reports so that report performance will improve drastically.

    Course Curriculum

    Enroll in OBIEE Training Make You Expert in Oracle BI & Analytics Platform

    • Enroll in OBIEE Training Make You Expert in Oracle BI & Analytics Platform
    • Real-life Case Studies
    • Assignments
    Explore Curriculum

    35.What Are The Different Types Of Variables In Obiee 11g? Explain?

    Ans:

    There are two types of variables in OBIEE 11g.

    • Repository variable: This variable is used for the whole repository.
    • Session variable: session variable are of two types: system variable and non system variable. System variable uses NQ_SESSION. Examples of non system variables are user defined filters.

    36.How Will You Enable Or Disable Caching In The System Level And Table Level?

    Ans:

    In the NQSConfig.ini file use ENABLE under CACHE Section for System Level For tables, if we want to enable the cache at table level , open the repository in offline mode This should be different from the current repository and click enable or disable the cache

    37.What are Hierarchies? Explain with different types?

    Ans:

    Hierarchies are series of many to one relationships which have different levels.

    There are 2 types of Hierarchies :

    • Level Based Hierarchies
    • Parent Child Hierarchies

    38. How Will You Go About Adding Additional Column To The Repository In The Presentation Layer?

    Ans:

    Check if the table is already existing if so add in a physical layer ,then click on BMM and then Presentation layer, then reload server metadata ,then it will be visible to all users.

    39. How Will Effect The Changes For A Report , If For Certain Users Only The Column Heading In The Report Should Be Changed?

    Ans:

    Using session variables for that user.

    40. What is meant by opaque views?Why it is used?

    Ans:

    When handling complex requirement is not possible in data modeling from RPD side in obiee then user needs to create direct select statement and use it in to RPD is known as Opaque view.It is not recommended to use Opaque views as it degrades the performance of the report.

    41. What Is A Table Alias In Obiee 11g? Where And How Will You Create It?

    Ans:

    Table alias is used for creating self joins. Table alias can be created by right clicking the table in the physical layer then click alias.

    42. Have You Created Hierarchy In Obiee 11g. If So Where And How?

    Ans:

    Yes, we can create a hierarchy in the BMM Layer of OBIEE in dimensions for the dimension tables. This can be done by right clicking the dimension table and click create dimension and then we can manually define the hierarchy and its levels.

    43. What Is Level Based Metrics? How We Can Create It?

    Ans:

    Level-base metrics means, having a measure held at a certain level of the dimension. Examples Monthly Total Sales or Quarterly Sales To create a level based measure, create a new logical column based on the original measure .Drag and drop the new logical column to the appropriate level in the Dimension hierarchy.

    44.What is the implicit fact column?

    Ans:

    The implicit fact column is the one that is created due to the join, combinations from the different data or columns from the different tables. There may not be the exact data in the form of the column in the result or even in the physical layer of the database. These are implied from different data and can just be a temporary layer which helps us in getting the required result.

    45. What are different caching techniques in OBIEE?( 100% asked OBIEE interview questions and answers )

    Ans:

    The cache management can be done in three different ways:

    • Cache disabled: The NQConfig.INI file has the ENABLE parameter that can be set to NO. This disables the cache for the server. After the change the server needs a restart. The disable cache will prevent any queries to use/update cache. This may lead to slower performances, but will be useful in the case of lesser accesses that are being expected. Enabling of the cache will not be concerned about the cache updates and synchronization.
    • Caching set for each physical table: The admin tool has the option “Make cache-abble” for the tables. You can click that and go into the general settings. This has the cache persistence in the option. This will make the queries to and fro from the physical table to use the cache. This can also be set according to a specific time interval. This will help you in getting a good interactive response on the view layer. Any table that is frequently updated can have this setting on for a reasonable amount of time.
    • Event Polling data: The event polling data table keeps track of the different updates that are done on the different tables. The application is going to update this event polling table for each query of updates into the physical table. This stand-alone table can get the required frequency statistics for each table to maintain the cache policies as required.

    46.How Can We Use Saved Filters And Where We Will Save The Filters?

    Ans:

    Shared Folders-XYZ Folder- It have two folders

    • Prompts
    • Reports

    47.What Is Guided Navigation?

    Ans:

    Guided navigation is a feature of Oracle BI Interactive Dashboards that enables the content and layout of Oracle BI Interactive Dashboard to change dynamically based on changes in the information being analyzed. Specifically, sections in a dashboard page can be set up and only appear when there is interesting information of the data.

    48.What are the different types of session variables that you are aware of?

    Ans:

    There are 2 different types of session variables

    • System variables: The system variables are the ones that are used by the analytics server and web to manage and coordinate the sessions and related data. Such names cannot be used for non system variables or other repository variables. You can try naming such variables with a prefix to identify their nature and content. This will make it easier for classification within each session.
    • Non-System variables- The non system variables are always used to have user-defined aspects of data stored at a specific place. If you have a data called “numberOfPersons” in a specific data from the user space, you can then use this to classify the entire database according to the numberOfPersons etc.

    When using the variables from the Analytics Web Server, you can just prefix the variable name with NQ_SESSION.(Variable Name) to narrow down the scope to the present session.

    49. Give a brief description of the Query repository tool. 

    Ans:

    The query repository tool is used for OBIEE or Siebel admin tool. It also allows the user to make an examination of the tool of repository Metadata. Also, the relation between certain objects of Metadata is examined by this. The objects generally consist of which column of the presentation layer should map with which table of the physical layer. 

    50.How Time Based Triggered Report Can Be Generated?

    Ans:

    Using Scheduler – ibots we can generate time based triggered reports.

    51.What are steps to create measures in OBIEE?

    Ans:

    Any measure can be created at 2 levels of OBIEE i.e. logical table and logical table source.

    Step 1 :

    Double click on column name in logical fact table /  LTS

    Step 2 :

    Go to the Aggregation tab and select the aggregate function from the drop down.

    Step 3 :

    Click on expression builder wizard to define expression.

    These are some important OBIEE interview questions and answers.Hope everyone likes this article.Kindly comment in the comments section.

    52. What Is A Table Alias In Obiee 11g? Where And How Will You Create It?

    Ans:

    Table alias is used for creating self joins. Table alias can be created by right clicking the table in the physical layer then click alias.

    53. Have You Created Hierarchy In Obiee 11g. If So Where And How?

    Ans:

    Yes, we can create a hierarchy in the BMM Layer of OBIEE in dimensions for the dimension tables. This can be done by right clicking the dimension table and click create dimension and then we can manually define the hierarchy and its levels.

    54. What Is Level Based Metrics? How We Can Create It?

    Ans:

    Level-base metrics means, having a measure held at a certain level of the dimension. Examples Monthly Total Sales or Quarterly Sales To create a level based measure, create a new logical column based on the original measure .Drag and drop the new logical column to the appropriate level in the Dimension hierarchy.

    55. What Are The Different Layers Of Obiee 11g Repository?

    Ans:

    • Physical Layer,
    • Business Model
    • Mapping Layer
    • Presentation Layer.
    Course Curriculum

    Learn OBIEE Certification Course from Certified Expert Trainers

    Weekday / Weekend BatchesSee Batch Details

    56. What Is Authentication? How Many Types Of Authentication?

    Ans:

    Authentication is the procedure by which a system confirms, through the use of a user

    • Operating system authentication
    • External table authentication
    • Database authentication
    • LDAP authentication

    57. In case of Siebel analytics, how can you define repository? 

    Ans:

    The metadata information is stored in the repository. The Siebel repository is known as a file system which has the repository file extensions of file.rpd. Metadata repository. The rules which are connected with data modelling, connectivity, aggregate navigation and security and caching are stored in the repositories of the metadata. This happens with Siebel Analytical server.  Several repositories can be accessed with the help of Siebel analytics server. Also, each repository of metadata is able to store several business models. 

    58. How Time Based Triggered Report Can Be Generated?

    Ans:

    Using Scheduler – ibots we can generate time based triggered reports.

    59. What do you mean by pipeline? 

    Ans:

    The stages that are present in a certain valuation, contract, economics etc. are defined as pipelines.

    60. What Are Different Types Of Joins That Are Possible In Obiee Rpd?

    Ans:

    • Complex Join –it uses multiple conditions, such as A.ROW_WID = B.ROW_WID AND / OR A.A_WID = B.B_WID
    • Natural Join

    61. How We Can Have Two Different Columns From Two Different Tables Or Subject Areas?

    Ans:

    Using confirmed dimensions,we can fetch many metrics across various facts, but the join should be of the same level of data detail.

    62. How Can We Use Saved Filters And Where We Will Save The Filters?

    Ans:

    Shared Folders-XYZ Folder- It have two folders

    • Prompts
    • Reports

    63. Have You Worked On the Dashboard? When We Run A Dashboard? How Will We Stop The Dashboard Report Run Automatically?

    Ans:

    By clicking on the cancel button, we can stop an exact report placed on the dashboard.

    64. Explain The End To End Life Cycle Of Siebel Analytics?

    Ans:

    Siebel Analytics life cycle

    • Collect Business Requirements
    • Recognize source systems
    • Plan ETL to load to a DW if source data doesn’t exist.
    • Build a repository
    • Build a dashboard or use answers for reporting.
    • Define security
    • Based on performance, decide an aggregations and/or caching mechanism.
    • Testing and QA.

    65. If We Have 3 Facts And 4 Dimension And We Need To Join Would You Recommend Joining Fact With Fact? If No Than What Is The Option?

    Ans:

    In the BMM layer,we can create one logical table (fact) and add the 3 fact table as logical table source.

    66. Have you ever tried with a denormalized Database to build reports? If yes, How to handle it?

    Ans:

    Building reports on de-normalized data is not the best practice it leads to performance issues but we can build the reports. These reports can’t be used for business analysis because the data will fluctuate non-regular intervals.

    67. Explain The Architecture Of Obiee And What Each Component Does?

    Ans:

    OBIEE Consists of Presentation Services(Web), Oracle BI (Analytics Engine) Server.The client (Answers) constructs sql and passes it to the Analytic Engine and then the Oracle BI (Analytic Engine) parses the physical sql to the Data Sources and retrieve the data back to the Engine and presents to the presentation Services .

    68. How To Get Sql From Obiee For Reports?

    Ans:

    There are many ways to get the sql
    Modify the request and click Advanced in that you get xml code and the actual sql.
    In the catalog Manager click Tools –>Create Report. In the Create Report Window –> Click Request SQL and save the sql to the physical path in your PC.
    Enable Loglevel to 2 in the OBIEE Admin Tool from Mange-> Security and enable the log level to 2 by clicking properties for the user, then go to the NQQuery.log in BI_HOME/OracleBI/Server/Logs.You will find the SQL for that User.
    By clicking Administration->Manage sessions-> view sql

    69. Mention What Physical Layer Is Used For?

    Ans:

    Physical layer is used for:

    • Importing data
    • Creating Aliases
    • Building physical joins
    • Setting up connection pool and its properties
    • Enabling/ Disabling cache for individual table

    70. Mention What Is Lts In Obiee?

    Ans:

    LTS or Logical Table Source is created when you drag and drop a column from a table that is not presently being used in your logical table. A physical table containing such columns is referred to as LTS.

    Obiee Sample Resumes! Download & Edit, Get Noticed by Top Employers! Download

    71. Mention What Are The Different Log Files In Obiee?

    Ans:

    Different log files in OBIEE includes,

    • NQServer.log
    • NQQuery.log
    • NQSAdminTool.log, etc.

    72. What is the default location of a repository file?

    Ans:

    [InstalledDirectory]OracleBIserverRepository

    73. Mention How To Get Real Physical Sql Sent By Obiee To The Database?

    Ans:

    To get real physical SQL sent by OBIee to the database, check the following details.

    • Verify the value of your session variable LOGLEVEL (5 is fine)
    • Go into Administration -> Manage sessions
    • Find your query (at the bottom of the list), and click on “View log.”
    • Below the logical SQL, you will see the physical SQL.

    74. Mention What Does A Fact Table Consist Of?

    Ans:

    A Fact table consists of two types of columns

    • Facts and
    • Foreign key to dimension tables

    75. Mention How To Hide Certain Columns From A User?

    Ans:

    To hide certain columns from a user:

    • Do not add the column in the report
    • Do not add the column in the presentation layer

    76. Explain The Architecture Of Obiee 11g And Function Of Each Components?

    Ans:

    OBIEE Comprises Presentation Services,Oracle BI Server:

    The user constructs sql and passes it to the Analytic Engine and then the Oracle BI (Analytic Engine) describes the physical sql to the Data Sources and recovers the data back to the Engine and presents to the presentation Services .

    77. Mention How You Will Change The Port Of Obiee?

    Ans:

    You can change port of Obiee by changing its port in instanceconfig.xml

    78. How We Can Extract Sql From Obiee For Reports?

    Ans:

    There are many ways to extract the sql:

    • Change the request and click Advanced in that you get xml code and also the actual sql.
    • In the catalog Manager click Tools-Create Report . In the Create Report Window –> Click Request SQL and save the sql to the physical path in your PC.
    • Enable Loglevel to 2 in the OBIEE 11g Administration Tool from Manage-> Security and enable the log level to 2 by clicking properties for the user, then go to the NQQuery.log in BI_HOME/OracleBI/Server/Logs.You will find the SQL for that User.
    • By clicking Administration->Manage sessions-> view sql.

    79. How Can You Sort In Reports In Obiee 11g?

    Ans:

    Click on modify and then click on sort (order by icon) on the relevant column in the criteria pane.

    80. How We Can Do Different Types Of Narrative Reports In Obiee?

    Ans:

    By clicking modify request and Narrative View and by giving @1 for the first column result and @2 for the 2nd column and so on and we can also give a heading for No Results by clicking the Narrative view.

    81. How Will You Execute Direct Sql In Obiee?

    Ans:

    By clicking Direct Database Request below the subject area we can execute Direct SQL in OBIEE.

    82. How Obiee Developers Can Create Reports From Two Subject Areas?

    Ans:

    From the Criteria Pane of the Report Created from First Subject Area come to the bottom of the page and click combine request. By this we can create reports from two subject areas.

    83. How We Can Port Changes For Dashboards, Reports, Rpd From Development To Production?

    Ans:

    For the RPD we can use the Merge option in Admin Tool and for dashboards and reports we can use Content Accelerator Framework.

    84. What Are The Different Types Of Variables In Obiee 11g? Explain?

    Ans:

    There are two types of variables in OBIEE 11g.

    • Repository variable: This variable is used for the whole repository.
    • Session variable: session variable are of two types: system variable and non system variable.

    System variable uses NQ_SESSION. Examples of non system variables are user defined filters.

    85. How Will You Enable Or Disable Caching In The System Level And Table Level?

    Ans:

    In the NQSConfig.ini file use ENABLE under CACHE Section for System Level For tables, if we want to enable the cache at table level , open the repository in offline mode This should be different from the current repository and click enable or disable the cache .

    86. How Will You Go About Adding Additional Column To The Repository In The Presentation Layer?

    Ans:

    Check if the table is already existing if so add in a physical layer ,then click on BMM and then Presentation layer, then reload server metadata ,then it will be visible to all users.

    87. How Will Effect The Changes For A Report , If For Certain Users Only The Column Heading In The Report Should Be Changed?

    Ans:

    Using session variables for that user.

    88. What Is A Table Alias In Obiee 11g? Where And How Will You Create It?

    Ans:

    Table alias is used for creating self joins. Table alias can be created by right clicking the table in the physical layer then click alias.

    89. Have You Created Hierarchy In Obiee 11g. If So Where And How?

    Ans:

    Yes, we can create a hierarchy in the BMM Layer of OBIEE in dimensions for the dimension tables. This can be done by right clicking the dimension table and click create dimension and then we can manually define the hierarchy and its levels.

    90. What Is Level Based Metrics? How We Can Create It?

    Ans:

    Level-base metrics means, having a measure held at a certain level of the dimension. Examples Monthly Total Sales or Quarterly Sales To create a level based measure, create a new logical column based on the original measure .Drag and drop the new logical column to the appropriate level in the Dimension hierarchy.

    91. What Are The Different Layers Of Obiee 11g Repository?

    Ans:

    • Physical Layer,
    • Business Model
    • Mapping Layer
    • Presentation Layer.

    92. Difference Between OBIEE & Tableau?

    Ans:

    OBIEE Tableau
    It is a BI & Reporting tool It is a data visualization tool
    It is high in cost & has standard pricing’s It is less in cost for smaller enterprise and high for large enterprise
    It is less in visualization It has plenty of visualizations
    It should be used after the training session on it It is very easy for a beginner as it is drag & drop functionality
    For this finalized BI solutions is implemented It is mostly used for POC reporting
    It has predefined BI frames for multiple sectors In this we need to start from the scrap
    It suits for medium & large industries It suits for small & medium scale industries
    It helps to create perfect reports No tool available

    93.  Mention the use of the write-back option in OBIEE. 

    Ans:

    In the case of OBIEE, there is a write-back option which is used to give columns in the form of updatable. It also helps in viewing reports. 

    94. Is it possible to execute a direct SQL in case of OBIEE? If so how can we do it? 

    Ans:

    Yes, it is possible to execute a direct SQL for OBIEE. You can do this by simply selecting the request that is a direct database and it is present underneath the area involving the subject. 

    95. Mention the method of creating a report of two areas of the subject in case of OBIEE. 

    Ans:

    The developers of OBIEE are able to create a report of two subject areas. First, you have to come down to the bottom of a page from the pane of criteria of the repository that is created that is present in the first area of the subject. Then click on the option of combine request. This procedure will help you in creating a report of two areas of the subject. 

    96. For reports, dashboards, rpd in OBIEE, mention the method of putting changes to production from development. 

    Ans:

    To put changes to production from development, in case of RPD you can make use of the option of merge that is present in the admin tool. In the case of reports and dashboard, you can use the framework of the content accelerator to port the changes. 

    97. Mention the various kinds of variables that are present on OBIEE 11g and also give explanations regarding them. 

    Ans:

    Two types of variables are present for OBIEE 11g.

    • First, it is the repository variable that is used in case of the entire repository. 
    • Secondly, it is the session variable that is again of two kinds. One is the non-system variable and another one is the system variable. NQ_Session is used by the system variable. And those filters which are defined by users are mainly considered as non-system variables. 

    98. In case of table level and also system level, mention the method in which caching can be enabled or disabled. 

    Ans:

    For the system level, under the cache section, the enable option is used. And in case of table level, for enabling the cache then the repository that is used for offline mode should be opened. Remember thus repository must not be the present repository. After this, you can select the disable or enable an option for the cache. 

    99. Mention the method following which you can add an additional column in the repository for the presentation layer. 

    Ans:

    First, you have to check whether the table already exists or not. If it exists then you can add a physical layer. After this, you can select the BMM option and then select the presentation later. After this, you have to make sure to reload the metadata of the serve. The added column will become visible for every user. 

    Are you looking training with Right Jobs?

    Contact Us
    Get Training Quote for Free